Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΤετραγωνόλοβος ο ερυθρός

Τετραγωνόλοβος ο ερυθρός

Τετραγωνόλοβος ο ερυθρός ή Tetragonolobus purpureus ή Asparagus pea

Tetragonolobus purpureus

Ο Τετραγωνόλοβος ο ερυθρός ή Tetragonolobus purpureus ή Asparagus pea ανήκει στην οικογένεια των Λεγκουμιδών ή Χεδροπών.

Είναι μικρό, μονοετές χνουδωτό φυτό, έντονα διακλαδισμένο. Έχει φύλλα έμμισχα, τρίφυλλα με αντωοειδή, οξύκορφα φυλλάρια. Τα άνθη του είναι βυσσινιά και βρίσκονται ανά ζεύγη συνήθως στη βάση των άνω φύλλων. Ο καρπός του είναι περικάρπιο. Ανθίζει από το Φλεβράρη μέχρι το Μάη στα πεδινά, σε λιβάδια και παραδρόμους. Θεωρείται από τα κοινά αγριόχορτα.

Χρήσιμα Μέρη Asparagus pea

Χρήσιμα μέρη του είναι οι ανθισμένες κορυφές του και οι σπόροι του.

Είναι από τα φυτά που δεν έχουν διερευνηθεί τα συστατικά τους παρ’ όλο που καρποί του, όπως όλα τα όσπρια, περιέχουν ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, όπως ανόργανα άλατα και βιταμίνες.

Έχει ορεκτικές, καθαρτικές και αντισπασμωδικές για τον οργανισμό ιδιότητες.

Προέρχεται από τη Μεσόγειο.

Καλλιεργείται για τα όμορφα κόκκινα λουλούδια του και τους φαγώσιμους λοβούς του. Οι νεαροί λοβοί ωριμάζουν τον Ιούλιο/Αύγουστο και έχουν το άρωμα και τη γεύση των σπαραγγιών. Οι λοβοί που έχουν μήκος μεγαλύτερο από 2,5 εκατοστά, δεν είναι φαγώσιμοι.

Χρησιμοποιείται για την ανοιξιάτικη αποτοξίνωση του οργανισμού, από μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά φυτά που έχουν αιμοκαθαρτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται επίσης για τις εποχιακές ανορεξίες των παιδιών και σε ανεξήγητους κοιλιακούς και άλλους πόνους.

Οι σπόροι του τρώγονται και μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σαν όσπρια. Πάντως τα μικρά παιδιά των αγροτικών περιοχών συνηθίζουν να τρώνε τους χλωρούς σπόρους τους.

Σαν ψυχανθές μπορεί να εμπλουτίσει το έδαφος με άζωτο, ειδικά όταν καλλιεργηθεί το χέρσο χωράφι όπου φυτρώνει, κατά την περίοδο της ανθοφορίας του.

Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Ο Τετραγωνόλοβος ο ερυθρός ή Tetragonolobus purpureus ή Asparagus pea 34308178444 b0f1c5427b b

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ