Χρήσιμες πληροφορίες για το νανισμό
Ο νανισμός είναι το χαμηλό ανάστημα που προκύπτει από μια γενετική ή ιατρική πάθηση. Ο νανισμός γενικά ορίζεται ως ένας ενήλικας ύψους 147 εκατοστά ή λιγότερο. Το μέσο ύψος των ενηλίκων μεταξύ των ατόμων με νανισμό είναι 122 cm.
Πολλές διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις προκαλούν νανισμό.
Γενικά, οι διαταραχές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- Δυσανάλογος νανισμός. Εάν το μέγεθος του σώματος είναι δυσανάλογο, ορισμένα μέρη του σώματος είναι μικρά και άλλα έχουν μέσο μέγεθος ή μέγεθος άνω του μέσου όρου. Διαταραχές που προκαλούν δυσανάλογο νανισμό αναστέλλουν την ανάπτυξη των οστών.
- Αναλογικός νανισμός. Ένα σώμα είναι αναλογικά μικρό εάν όλα τα μέρη του σώματος είναι μικρά στον ίδιο βαθμό και φαίνονται να έχουν αναλογία όπως ένα σώμα μέσου αναστήματος. Οι ιατρικές καταστάσεις που εμφανίζονται κατά τη γέννηση ή εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία περιορίζουν τη συνολική ανάπτυξη.
Οι διαταραχές του μικρού αναστήματος δεν περιλαμβάνουν το οικογενειακό κοντό ανάστημα, το μικρό ύψος που θεωρείται φυσιολογική παραλλαγή με τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΑΝΙΣΜΟΥ
Τα σημεία και τα συμπτώματα, εκτός από το χαμηλό ανάστημα, ποικίλλουν σημαντικά σε όλο το φάσμα των διαταραχών.
Δυσανάλογος νανισμός: Τα περισσότερα άτομα με νανισμό έχουν διαταραχές που προκαλούν δυσανάλογα κοντό ανάστημα. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο έχει κορμό μεσαίου μεγέθους και πολύ κοντά άκρα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ κοντό κορμό αλλά δυσανάλογα μεγάλα άκρα. Σε αυτές τις διαταραχές, το κεφάλι είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με το σώμα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με δυσανάλογο νανισμό έχουν φυσιολογικές διανοητικές ικανότητες. Οι σπάνιες εξαιρέσεις είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός δευτερεύοντος παράγοντα, όπως η περίσσεια υγρού γύρω από τον εγκέφαλο, υδροκεφαλία. Η πιο κοινή αιτία νανισμού είναι μια διαταραχή που ονομάζεται αχονδροπλασία, η οποία προκαλεί δυσανάλογα κοντό ανάστημα.
Αυτή η διαταραχή συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα:
- Κορμός μεσαίου μεγέθους
- Κοντά χέρια και πόδια, με ιδιαίτερα κοντά μπράτσα και μηρούς
- Κοντά δάχτυλα, συχνά με μεγάλο διαχωρισμό μεταξύ του μεσαίου και του παράμεσου
- Περιορισμένη κινητικότητα στους αγκώνες
- Ένα δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι, με προεξέχον μέτωπο και μια πεπλατυσμένη γέφυρα της μύτης
- Προοδευτική ανάπτυξη λυγισμένων ποδιών
- Προοδευτική ανάπτυξη ταλαντευόμενου κάτω μέρους της πλάτης
- Ύψος ενήλικα περίπου 122 cm
Μια άλλη αιτία δυσανάλογου νανισμού είναι μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται συγγενής σπονδυλοεπιφυσιακή δυσπλασία.
Τα σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πολύ κοντό κορμό
- Κοντός λαιμός
- Κοντά χέρια και πόδια
- Χέρια και πόδια μεσαίου μεγέθους
- Φαρδύ, στρογγυλεμένο στήθος
- Ελαφρώς πεπλατυσμένα ζυγωματικά
- Σχισμή υπερώας
- Παραμορφώσεις ισχίου που έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά των μηρών να στρέφονται προς τα μέσα
- Ένα πόδι που είναι στριμμένο ή δεν έχει σχήμα
- Αστάθεια των οστών του λαιμού
- Προοδευτική καμπυλότητα της άνω σπονδυλικής στήλης
- Προοδευτική ανάπτυξη ταλαντευόμενου κάτω μέρους της πλάτης
- Προβλήματα όρασης και ακοής
- Αρθρίτιδα και προβλήματα στην κίνηση των αρθρώσεων
- Ύψος ενηλίκου που κυμαίνεται από 91 cm έως λίγο περισσότερο από 122 cm
Αναλογικός νανισμός: Ο αναλογικός νανισμός προκύπτει από ιατρικές παθήσεις που υπάρχουν κατά τη γέννηση ή εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία που περιορίζουν τη συνολική ανάπτυξη. Έτσι, το κεφάλι, ο κορμός και τα άκρα είναι όλα μικρά, αλλά είναι ανάλογα μεταξύ τους. Επειδή αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν τη συνολική ανάπτυξη, πολλές από αυτές καταλήγουν σε κακή ανάπτυξη ενός ή περισσότερων συστημάτων του σώματος. Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης είναι μια σχετικά συχνή αιτία αναλογικού νανισμού. Εμφανίζεται όταν η υπόφυση αποτυγχάνει να παράγει επαρκή παροχή αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας.
Τα σημεία περιλαμβάνουν:
- Ύψος κάτω από το τρίτο εκατοστημόριο στα τυπικά διαγράμματα παιδιατρικής ανάπτυξης
- Ρυθμός ανάπτυξης πιο αργός από τον αναμενόμενο για την ηλικία
- Καθυστερημένη ή καθόλου σεξουαλική ανάπτυξη κατά την εφηβεία
Τα σημεία και τα συμπτώματα του δυσανάλογου νανισμού είναι συχνά παρόντα κατά τη γέννηση ή στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Ο ανάλογος νανισμός μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής. Επισκεφτείτε το γιατρό του παιδιού σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας.
ΑΙΤΙΑ ΝΑΝΙΣΜΟΥ
Οι περισσότερες παθήσεις που σχετίζονται με τον νανισμό είναι γενετικές διαταραχές, αλλά τα αίτια ορισμένων διαταραχών είναι άγνωστα. Οι περισσότερες εμφανίσεις νανισμού προκύπτουν από μια τυχαία γενετική μετάλλαξη είτε στο σπέρμα του πατέρα είτε στο ωάριο της μητέρας και όχι από την πλήρη γενετική σύνθεση οποιουδήποτε γονέα.
- Αχονδροπλασία: Περίπου το 80 τοις εκατό των ατόμων με αχονδροπλασία γεννιούνται από γονείς μέσου ύψους. Ένα άτομο με αχονδροπλασία και με δύο γονείς μέσου μεγέθους έλαβε ένα μεταλλαγμένο αντίγραφο του γονιδίου που σχετίζεται με τη διαταραχή και ένα φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου. Ένα άτομο με τη διαταραχή μπορεί να περάσει είτε ένα μεταλλαγμένο είτε ένα κανονικό αντίγραφο στα δικά του παιδιά.
- Σύνδρομο Turner. Το σύνδρομο Turner, μια πάθηση που επηρεάζει μόνο κορίτσια και γυναίκες, προκύπτει όταν ένα φυλετικό χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα Χ λείπει ή λείπει μερικώς. Ένα θηλυκό κληρονομεί ένα χρωμόσωμα Χ από κάθε γονέα. Ένα κορίτσι με σύνδρομο Turner έχει μόνο ένα πλήρως λειτουργικό αντίγραφο του γυναικείου χρωμοσώματος φύλου και όχι δύο.
- Ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Η αιτία της ανεπάρκειας της αυξητικής ορμόνης μπορεί μερικές φορές να εντοπιστεί σε μια γενετική μετάλλαξη ή τραυματισμό, αλλά για τα περισσότερα άτομα με τη διαταραχή, δε μπορεί να εντοπιστεί η αιτία.
- Άλλες αιτίες. Άλλες αιτίες του νανισμού περιλαμβάνουν άλλες γενετικές διαταραχές, ανεπάρκειες σε άλλες ορμόνες ή κακή διατροφή.
Μερικές φορές η αιτία είναι άγνωστη.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΝΑΝΙΣΜΟΥ
Οι επιπλοκές των διαταραχών που σχετίζονται με το νανισμό μπορεί να ποικίλλουν πολύ, αλλά ορισμένες επιπλοκές είναι κοινές σε μια σειρά παθήσεων.
Δυσανάλογος νανισμός: Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και των άκρων που μοιράζονται οι περισσότερες μορφές δυσανάλογου νανισμού έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα κοινά προβλήματα:
- Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, όπως το κάθισμα, το μπουσούλημα και το περπάτημα
- Συχνές λοιμώξεις του αυτιού και κίνδυνος απώλειας ακοής
- Λύγισμα των ποδιών
- Δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου
- Πίεση στον νωτιαίο μυελό στη βάση του κρανίου
- Υπερβολικό υγρό γύρω από τον εγκέφαλο, υδροκέφαλος
- Συνωστισμένα δόντια
- Προοδευτική έντονη καμπούρα ή ταλάντευση της πλάτης με πόνο στην πλάτη ή προβλήματα στην αναπνοή
- Νωτιαία στένωση, με αποτέλεσμα πίεση στο νωτιαίο μυελό και επακόλουθο πόνο ή μούδιασμα στα πόδια
- Αρθρίτιδα
- Αύξηση βάρους που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω προβλήματα με τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη και να ασκήσει πίεση στα νεύρα
Αναλογικός νανισμός: Με τον αναλογικό νανισμό, τα προβλήματα στην ανάπτυξη οδηγούν σε επιπλοκές με κακώς αναπτυγμένα όργανα. Για παράδειγμα, τα καρδιακά προβλήματα που εμφανίζονται συχνά με το σύνδρομο Turner μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία. Η απουσία σεξουαλικής ωρίμανσης που σχετίζεται με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ή σύνδρομο Turner επηρεάζει τόσο τη σωματική ανάπτυξη όσο και την κοινωνική λειτουργία.
Εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες με δυσανάλογο νανισμό μπορεί να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καισαρική τομή είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη, επειδή το μέγεθος και το σχήμα της λεκάνης δεν επιτρέπουν τον επιτυχή κολπικό τοκετό.
Τα περισσότερα άτομα με νανισμό προτιμούν να μη χαρακτηρίζονται από κάποια πάθηση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναφέρουν τον εαυτό τους ως νάνους, ανθρωπάκια ή άτομα με χαμηλό ανάστημα. Η λέξη “μικροκέφαλος” θεωρείται γενικά προσβλητικός όρος. Τα άτομα με μέσο ύψος μπορεί να έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για τα άτομα με νανισμό. Και η απεικόνιση των ανθρώπων με νανισμό στις σύγχρονες ταινίες συχνά περιλαμβάνει στερεότυπα. Οι παρανοήσεις μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου και να περιορίσουν τις ευκαιρίες για επιτυχία στο σχολείο ή στην εργασία. Τα παιδιά με νανισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε πειράγματα και γελοιοποίηση από συμμαθητές. Επειδή ο νανισμός είναι σχετικά σπάνιος, τα παιδιά μπορεί να νιώθουν απομονωμένα από τους συνομηλίκους τους.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΑΝΙΣΜΟΥ
Ο παιδίατρός σας πιθανότατα θα εξετάσει μια σειρά παραγόντων για να αξιολογήσει την ανάπτυξη του παιδιού σας και να καθορίσει εάν έχει διαταραχή που σχετίζεται με νανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποπτευόμαστε δυσανάλογο νανισμό κατά τη διάρκεια ενός προγεννητικού υπερηχογραφήματος, εάν παρατηρηθούν πολύ κοντά άκρα δυσανάλογα με τον κορμό.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μετρήσεις. Ένα τακτικό μέρος μιας ιατρικής εξέτασης για το μωρό είναι η μέτρηση του ύψους, του βάρους και της περιφέρειας κεφαλιού. Σε κάθε επίσκεψη, ο παιδίατρός σας θα σχεδιάσει αυτές τις μετρήσεις σε ένα γράφημα για να δείξει την τρέχουσα εκατοστιαία κατάταξη του παιδιού σας για κάθε μία. Αυτό είναι σημαντικό για τον εντοπισμό μη φυσιολογικής ανάπτυξης, όπως καθυστερημένη ανάπτυξη ή δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι. Εάν οποιεσδήποτε τάσεις σε αυτά τα γραφήματα προκαλούν ανησυχία, ο παιδίατρός σας μπορεί να κάνει πιο συχνές μετρήσεις.
- Εμφάνιση. Πολλά διακριτά χαρακτηριστικά του προσώπου και του σκελετού συνδέονται με καθεμία από τις διάφορες διαταραχές του νανισμού. Η εμφάνιση του παιδιού σας μπορεί επίσης να βοηθήσει τον παιδίατρό σας να κάνει μια διάγνωση.
- Τεχνολογία απεικόνισης. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές μελέτες, όπως ακτινογραφίες, επειδή ορισμένες ανωμαλίες του κρανίου και του σκελετού μπορεί να υποδείξουν ποια διαταραχή μπορεί να έχει το παιδί σας. Διάφορες συσκευές απεικόνισης μπορεί επίσης να αποκαλύψουν καθυστερημένη ωρίμανση των οστών, όπως συμβαίνει στην ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Μια μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να αποκαλύψει ανωμαλίες της υπόφυσης ή του υποθαλάμου, οι οποίες παίζουν ρόλο στη λειτουργία των ορμονών.
- Γενετικές εξετάσεις. Γενετικές εξετάσεις είναι διαθέσιμες για πολλά από τα γνωστά αιτιολογικά γονίδια των διαταραχών που σχετίζονται με τον νανισμό, αλλά αυτές οι εξετάσεις συχνά δεν είναι απαραίτητες για να γίνει ακριβής διάγνωση. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να προτείνει μια εξέταση μόνο για τη διάκριση μεταξύ πιθανών διαγνώσεων όταν άλλα στοιχεία είναι ασαφή ή ως μέρος περαιτέρω οικογενειακού προγραμματισμού. Εάν ο παιδίατρός σας πιστεύει ότι η κόρη σας μπορεί να έχει σύνδρομο Turner, τότε μπορεί να γίνει μια ειδική εργαστηριακή εξέταση που αξιολογεί τα χρωμοσώματα Χ που εξάγονται από τα κύτταρα του αίματος.
- Οικογενειακό ιστορικό. Ο παιδίατρός σας μπορεί να λάβει ένα ιστορικό αναστήματος σε αδέρφια, γονείς, παππούδες ή άλλους συγγενείς για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το μέσο εύρος ύψους στην οικογένειά σας περιλαμβάνει το χαμηλό ανάστημα.
- Ορμονικές εξετάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις που αξιολογούν τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης ή άλλων ορμονών που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας.
Ένας αριθμός διαταραχών που προκαλούν νανισμό μπορεί να προκαλέσει ποικίλα αναπτυξιακά προβλήματα και ιατρικές επιπλοκές. Αρκετοί ειδικοί μπορεί να συμμετέχουν στον έλεγχο για συγκεκριμένες παθήσεις, στην πραγματοποίηση διαγνώσεων, στη σύσταση θεραπειών και στην παροχή φροντίδας. Αυτή η ομάδα μπορεί να εξελιχθεί καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του παιδιού σας και ο οικογενειακός γιατρός ή ο παιδίατρός σας μπορεί να συντονίσει τη φροντίδα.
Οι ειδικοί στην ομάδα φροντίδας σας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ειδικός ορμονικών διαταραχών, ενδοκρινολόγος
- Ειδικός ωτός, μύτης και λαιμού (ΩΡΛ)
- Ειδικός σε σκελετικές παθήσεις, ορθοπεδικός
- Ειδικός σε γενετικές διαταραχές, γενετιστής
- Καρδιολόγος
- Οφθαλμίατρος
- Πάροχος ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγος ή ψυχίατρος
- Ειδικός για ανωμαλίες νευρικού συστήματος, νευρολόγος
- Οδοντίατρος στη διόρθωση προβλημάτων ευθυγράμμισης των δοντιών, ορθοδοντικός
- Αναπτυξιολόγος, που ειδικεύεται στη θεραπεία για να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει κατάλληλες για την ηλικία του συμπεριφορές, κοινωνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές δεξιότητες
- Εργοθεραπευτής, που ειδικεύεται στη θεραπεία για την ανάπτυξη καθημερινών δεξιοτήτων και τη χρήση προσαρμοστικών προϊόντων που βοηθούν στις καθημερινές δραστηριότητες
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑΝΙΣΜΟΥ
Ο στόχος της θεραπείας είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας. Οι περισσότερες θεραπείες για νανισμό δεν αυξάνουν το ανάστημα, αλλά μπορεί να διορθώσουν ή να ανακουφίσουν προβλήματα που προκαλούνται από επιπλοκές.
Χειρουργικές θεραπείες.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να διορθώσουν προβλήματα σε άτομα με δυσανάλογο νανισμό περιλαμβάνουν:
- Διόρθωση της κατεύθυνσης ανάπτυξης των οστών
- Σταθεροποίηση και διόρθωση του σχήματος της σπονδυλικής στήλης
- Αύξηση του μεγέθους του ανοίγματος στα οστά της σπονδυλικής στήλης για την ανακούφιση της πίεσης στον νωτιαίο μυελό
- Τοποθέτηση διακλάδωσης για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρού γύρω από τον εγκέφαλο, εάν παρουσιαστεί
Ορμονική θεραπεία. Για άτομα με νανισμό λόγω ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης, η θεραπεία με ενέσεις μιας συνθετικής εκδοχής της ορμόνης μπορεί να αυξήσει το τελικό ύψος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά λαμβάνουν καθημερινές ενέσεις για αρκετά χρόνια μέχρι να φτάσουν στο μέγιστο ύψος των ενηλίκων, συχνά εντός του μέσου εύρους ενηλίκων για την οικογένειά τους. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών και της πρώιμης ενηλικίωσης για να διασφαλιστεί η ωρίμανση των ενηλίκων, όπως η κατάλληλη αύξηση σε μυ ή λίπος. Μερικά άτομα μπορεί να χρειαστούν ισόβια θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με άλλες σχετικές ορμόνες εάν είναι επίσης ελλιπείς. Η θεραπεία για κορίτσια με σύνδρομο Turner απαιτεί επίσης οιστρογόνα και σχετική ορμονοθεραπεία, προκειμένου να ξεκινήσουν την εφηβεία και να επιτύχουν τη σεξουαλική ανάπτυξη των ενηλίκων. Η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων συνήθως συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής έως ότου οι γυναίκες με σύνδρομο Turner φτάσουν στη μέση ηλικία εμμηνόπαυσης. Η χορήγηση συμπληρωμάτων αυξητικής ορμόνης για παιδιά με αχονδροπλασία δεν αυξάνει το τελικό ύψος του ενήλικα.
Οι τακτικοί έλεγχοι και η συνεχής φροντίδα από γιατρό εξοικειωμένο με τον νανισμό μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Λόγω του εύρους των συμπτωμάτων και των επιπλοκών, οι θεραπείες προσαρμόζονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθώς εμφανίζονται, όπως αξιολόγηση και θεραπεία για λοιμώξεις του αυτιού, σπονδυλική στένωση ή άπνοια ύπνου. Οι ενήλικες με νανισμό θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται για προβλήματα που εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Μερικοί άνθρωποι με νανισμό επιλέγουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται εκτεταμένη επιμήκυνση άκρων. Αυτή η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη για πολλά άτομα με νανισμό επειδή, όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχουν κίνδυνοι. Η αναμονή για να αποφασίσετε για την επιμήκυνση των άκρων έως ότου το άτομο με νανισμό μεγαλώσει αρκετά για να συμμετάσχει στην απόφαση συνιστάται λόγω του συναισθηματικού και σωματικού στρες που συνεπάγεται πολλαπλές διαδικασίες.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Ζητήματα ιδιαίτερα κρίσιμα για παιδιά με δυσανάλογο νανισμό περιλαμβάνουν:
- Καθίσματα αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήστε βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου με σταθερά στηρίγματα πλάτης και λαιμού. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε ένα κάθισμα αυτοκινήτου με κατεύθυνση προς τα πίσω μέχρι το υψηλότερο δυνατό βάρος και ύψος
- Μεταφορείς βρεφών και εξοπλισμός παιχνιδιού. Αποφύγετε συσκευές για βρέφη, όπως κούνιες, καροτσάκια ομπρέλες, ιμάντες μεταφοράς, καθίσματα και σακίδια πλάτης, που δεν στηρίζουν το λαιμό ή που καμπυλώνουν την πλάτη σε σχήμα C.
- Επαρκής υποστήριξη κεφαλιού και λαιμού. Στηρίξτε το κεφάλι και το λαιμό του παιδιού σας όταν κάθεται κρατώντας το κεφάλι, το λαιμό και το πάνω μέρος της πλάτης σε μια ασφαλή και σταθερή θέση. Η επένδυση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή της σωστής θέσης και στήριξης.
- Επιπλοκές. Παρακολουθήστε το παιδί σας για σημεία επιπλοκών, όπως μόλυνση του αυτιού ή υπνική άπνοια.
- Στάση του σώματος. Προωθήστε την καλή στάση του σώματος παρέχοντας ένα μαξιλάρι για το κάτω μέρος της πλάτης και ένα υποπόδιο όταν το παιδί σας κάθεται.
- Υγιεινή διατροφή. Ξεκινήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες νωρίς για να αποφύγετε αργότερα προβλήματα με την αύξηση βάρους.
- Υγιείς δραστηριότητες. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή σε κατάλληλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο, αλλά αποφύγετε αθλήματα που περιλαμβάνουν σύγκρουση ή πρόσκρουση, όπως ποδόσφαιρο, καταδύσεις ή γυμναστική.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ανάπτυξη
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ανάπτυξη
Διαβάστε, επίσης,
Ανεπάρκεια σωματικής ανάπτυξης
Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ
L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ
Οι ψηλότεροι κινδυνεύουν από καρκίνο
Αμινοξέα ως συμπληρώματα διατροφής
Ο ορμονολογικός εργαστηριακός έλεγχος αίματος
Μήπως το παιδί σας έχει πόνους στα κόκκαλα;
Η αυξητική ορμόνη στην αντιγήρανση
Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι
Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε
Κοκτέιλ φαρμάκων επιβραδύνει τη γήρανση
Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer
Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;
Πώς να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα
Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα