Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Προλακτίνωμα

Χρήσιμες πληροφορίες για το προλακτίνωμα

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Προλακτίνωμα είναι αδένωμα της υπόφυσης που εκκρίνει προλακτίνη και οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στον ορό. Τα προλακτινώματα στις γυναίκες εκδηλώνονται με γαλακτόρροια και συνοδό αμηνόρροια. Αν και σπανιότερα στους άνδρες, τα προλακτινώματα σπάνια προκαλούν γαλακτόρροια και εμφανίζονται αργότερα ως μεγάλοι, χωροκατακτητικοί όγκοι.

Συνήθης πορεία, προϊούσα.

Το προλακτίνωμα είναι ένας μη καρκινικός όγκος της υπόφυσης. Αυτός ο όγκος αναγκάζει την υπόφυση να παράγει υπερβολική ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη. Η κύρια επίδραση του προλακτινώματος είναι τα μειωμένα επίπεδα ορισμένων ορμονών του φύλου, οιστρογόνων στις γυναίκες και τεστοστερόνης στους άνδρες. Αν και το προλακτίνωμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, υπογονιμότητα και άλλα προβλήματα.

Το προλακτίνωμα είναι ο πιο συχνός τύπος όγκου που παράγει ορμόνες που μπορεί να αναπτυχθεί στην υπόφυσή σας. Οι γιατροί μπορούν συχνά να θεραπεύσουν το προλακτίνωμα με φάρμακα για να επαναφέρουν τα επίπεδα προλακτίνης σας στο φυσιολογικό.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου της υπόφυσης μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑΤΟΣ

Το προλακτίνωμα μπορεί να μην προκαλεί εμφανή σημεία ή συμπτώματα. Ωστόσο, η υπερβολική προλακτίνη στο αίμα σας ή η πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς από έναν μεγάλο όγκο μπορεί να προκαλέσει σημεία ή συμπτώματα. Επειδή η αυξημένη προλακτίνη μπορεί να διαταράξει το αναπαραγωγικό σύστημα, ορισμένα από τα σημεία και συμπτώματα του προλακτινώματος είναι ειδικά για γυναίκες ή άνδρες.

Στις γυναίκες, το προλακτίνωμα μπορεί να προκαλέσει:

 • Ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους ή καθόλου εμμηνόρροια
 • Γαλακτώδης απόρριψη από τους μαστούς όταν δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε
 • Επώδυνη επαφή λόγω ξηρότητας του κόλπου
 • Ακμή και υπερβολική τριχοφυΐα σώματος και προσώπου

Στους άνδρες, το προλακτίνωμα μπορεί να προκαλέσει:

 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Μειωμένη τριχοφυΐα σώματος και προσώπου
 • Γυναικομαστία, σπάνια

Και στα δύο φύλα, το προλακτίνωμα μπορεί να προκαλέσει:

 • Χαμηλή οστική πυκνότητα
 • Μείωση της παραγωγής άλλων ορμονών από την υπόφυση ως αποτέλεσμα της πίεσης του όγκου
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα
 • Πονοκέφαλοι
 • Οπτικές διαταραχές
 • Στειρότητα

Οι γυναίκες τείνουν να παρατηρούν σημεία και συμπτώματα νωρίτερα από τους άνδρες, όταν οι όγκοι είναι μικρότεροι σε μέγεθος, πιθανότατα λόγω απώλειας ή ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως. Οι άνδρες τείνουν να παρατηρούν σημάδια και συμπτώματα αργότερα, όταν οι όγκοι είναι μεγαλύτεροι και πιο πιθανό να προκαλέσουν πονοκέφαλο ή προβλήματα όρασης.

ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑΤΟΣ

Το προλακτίνωμα είναι ένας τύπος όγκου που αναπτύσσεται στην υπόφυση. Η αιτία αυτών των όγκων είναι άγνωστη. Η υπόφυση είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα φασολιού που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου σας. Παρά το μικρό της μέγεθος, η υπόφυση επηρεάζει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας. Οι ορμόνες του βοηθούν στη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών όπως η ανάπτυξη, ο μεταβολισμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπαραγωγή. Άλλες πιθανές αιτίες υπερπαραγωγής προλακτίνης περιλαμβάνουν φάρμακα, άλλους τύπους όγκων της υπόφυσης, υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, συνεχής ερεθισμός στο στήθος, εγκυμοσύνη και θηλασμός.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑΤΟΣ

Περισσότερα προλακτινώματα εμφανίζονται στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η διαταραχή είναι σπάνια στα παιδιά.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑΤΟΣ

Οι επιπλοκές του προλακτινώματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια οστού και οστεοπόρωση. Η υπερβολική ποσότητα προλακτίνης μπορεί να μειώσει την παραγωγή των ορμονών οιστρογόνων και τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής πυκνότητας και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
 • Επιπλοκές εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, η παραγωγή οιστρογόνων αυξάνεται. Εάν είστε έγκυος και έχετε μεγάλο προλακτίνωμα, αυτά τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκου και συναφή σημεία και συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και αλλαγές στην όραση.
 • Απώλεια όρασης. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ένα προλακτίνωμα μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο ώστε να συμπιέσει το οπτικό σας νεύρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια της περιφερικής όρασης.
 • Χαμηλά επίπεδα άλλων ορμονών της υπόφυσης. Με μεγαλύτερα προλακτινώματα, η πίεση στη φυσιολογική υπόφυση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα άλλων ορμονών που ελέγχονται από την υπόφυση, συμπεριλαμβανομένων των θυρεοειδικών ορμονών και της κορτιζόλης, μια ορμόνη απόκρισης στο στρες.

Εάν έχετε προλακτίνωμα και θέλετε να μείνετε ή είστε ήδη έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές στη θεραπεία και παρακολούθηση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑΤΟΣ

Εάν έχετε σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι έχετε προλακτίνωμα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν την υπερπαραγωγή προλακτίνης και εάν τα επίπεδα άλλων ορμονών που ελέγχονται από την υπόφυση είναι εντός του φυσιολογικού εύρους.
 • Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα κάνουν επίσης τεστ εγκυμοσύνης.
 • Απεικόνιση εγκεφάλου. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει έναν όγκο της υπόφυσης σε μια εικόνα που δημιουργείται από μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου σας.
 • Τεστ όρασης. Αυτά μπορούν να καθορίσουν εάν ένας όγκος της υπόφυσης έχει επηρεάσει την όρασή σας.
 • Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για πιο εκτεταμένες εξετάσεις με έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος.

ΘΕΑΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑΤΟΣ

Οι στόχοι στη θεραπεία του προλακτινώματος περιλαμβάνουν:

 • Να επαναφέρετε την παραγωγή προλακτίνης σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της υπόφυσης
 • Να μειώσετε το μέγεθος του όγκου της υπόφυσης
 • Να εξαλείψετε τυχόν σημεία ή συμπτώματα από την πίεση του όγκου, όπως πονοκεφάλους ή προβλήματα όρασης
 • Να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής

Η θεραπεία του προλακτινώματος αποτελείται από δύο κύριες θεραπείες: τη φαρμακευτική αγωγή και τη χειρουργική επέμβαση.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα από του στόματος φάρμακα συχνά μπορούν να μειώσουν την παραγωγή προλακτίνης και να εξαλείψουν τα συμπτώματα. Τα φάρμακα μπορεί επίσης να συρρικνώσουν τον όγκο. Ωστόσο, η μακροχρόνια θεραπεία με φάρμακα είναι γενικά απαραίτητη. Οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα γνωστά ως αγωνιστές ντοπαμίνης για τη θεραπεία του προλακτινώματος. Αυτά τα φάρμακα μιμούνται τα αποτελέσματα της ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ελέγχει κανονικά την παραγωγή προλακτίνης. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν βρωμοκρυπτίνη και καβεργολίνη. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την παραγωγή προλακτίνης και μπορεί να συρρικνώσουν τον όγκο στα περισσότερα άτομα με προλακτίνωμα.

Η ναυτία και ο έμετος, το ρινικό μπούκωμα, ο πονοκέφαλος και η υπνηλία είναι συχνές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων. Ωστόσο, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες συχνά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν εάν ο γιατρός σας ξεκινήσει με μια πολύ χαμηλή δόση φαρμάκου και σταδιακά αυξήσει τη δόση. Υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις βλάβης καρδιακών βαλβίδων με την καβεργολίνη, αλλά είναι συνήθως σε άτομα που λαμβάνουν πολύ υψηλότερες δόσεις για τη νόσο του Πάρκινσον. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως ο τζόγος, ενώ παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Εάν η φαρμακευτική αγωγή συρρικνώνει σημαντικά τον όγκο και το επίπεδο προλακτίνης σας παραμένει φυσιολογικό για δύο χρόνια, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε το φάρμακο με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Ωστόσο, η υποτροπή είναι συχνή.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η βρωμοκρυπτίνη συνταγογραφείται πιο συχνά όταν θεραπεύονται γυναίκες που θέλουν να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους. Ωστόσο, μόλις μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να σταματήσετε να παίρνετε οποιοδήποτε από τα δύο φάρμακα. Αν και και τα δύο φάρμακα θεωρούνται ασφαλή στην αρχή της εγκυμοσύνης, η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, εάν έχετε μεγάλο προλακτίνωμα ή εμφανίσετε σημεία και συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή αλλαγές στην όραση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ξεκινήσετε ξανά το φάρμακό σας για να αποτρέψετε επιπλοκές από το προλακτίνωμα. Εάν λαμβάνετε θεραπεία για προλακτίνωμα και θέλετε να κάνετε οικογένεια, είναι καλύτερο να συζητήσετε τις επιλογές σας με το γιατρό σας προτού μείνετε έγκυος.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου είναι γενικά μια επιλογή εάν η φαρμακευτική θεραπεία για το προλακτίνωμα δεν έχει αποτέλεσμα ή δε μπορείτε να ανεχτείτε το φάρμακο. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση της πίεσης στα νεύρα που ελέγχουν την όρασή σας.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα κάνετε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος και την έκταση του όγκου σας:

 • Ρινική χειρουργική. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση έχουν μια διαδικασία κατά την οποία ο όγκος αφαιρείται μέσω της ρινικής κοιλότητας. Ονομάζεται διασφηνοειδής χειρουργική. Τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλά επειδή δεν αγγίζονται άλλες περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της επέμβασης και αυτή η επέμβαση δεν αφήνει ορατές ουλές.
 • Διακρανιακή χειρουργική. Εάν ο όγκος σας είναι μεγάλος ή έχει εξαπλωθεί σε κοντινό εγκεφαλικό ιστό, μπορεί να χρειαστείτε αυτή τη διαδικασία, γνωστή και ως κρανιοτομή. Ο χειρουργός αφαιρεί τον όγκο μέσω του άνω μέρους του κρανίου.

Το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου και τα επίπεδα προλακτίνης σας πριν από την επέμβαση, καθώς και από την ικανότητα του χειρουργού. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο προλακτίνης, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα η παραγωγή προλακτίνης να επανέλθει στο φυσιολογικό μετά την επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση διορθώνει το επίπεδο προλακτίνης στα περισσότερα άτομα με μικρούς όγκους της υπόφυσης. Ωστόσο, πολλοί όγκοι της υπόφυσης επανεμφανίζονται εντός πέντε ετών από την επέμβαση. Για άτομα με μεγαλύτερους όγκους που μπορούν να αφαιρεθούν μόνο εν μέρει, η φαρμακευτική θεραπεία συχνά μπορεί να επαναφέρει το επίπεδο προλακτίνης σε ένα φυσιολογικό εύρος μετά την επέμβαση.

Για άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή και δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υπόφυση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπόφυση

pituitary tumor prolactinoma early signs

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την υπερπρολακτιναιμία

Χρήσιμες πληροφορίες για την αμηνόρροια

Γαλακτόρροια

Ινοκυστική μαστοπάθεια

Υπερπρολακτιναιμία

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Σύνδρομο Laron

Προλακτίνωμα

Ντοπαμίνη

Λυγαριά

Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

Υπερτρίχωση

Χρήσιμες πληροφορίες για τη γυναικομαστία

Διαταραχές της στύσης

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕχινοκοκκίαση
Επόμενο άρθροVegan πιτάκια πατάτας με μανιτάρια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ