Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΔιάχυτος οισοφαγικός σπασμός

Διάχυτος οισοφαγικός σπασμός

Χρήσιμες πληροφορίες για το διάχυτο οισοφαγικό σπασμό

Ο οισοφαγικός σπασμός προκαλεί ναυτία, θωρακικό άλγος, δυσφαγία και αναγωγές που σχετίζονται με κινητική δυσλειτουργία του οισοφάγου.

Συνήθης πορεία, προϊούσα, διαλείπουσα.

Ο διάχυτος οισοφαγικός σπασμός, γνωστός και ως περιφερικός οισοφαγικός σπασμός, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυντόνιστες συσπάσεις του οισοφάγου, που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση, δυσφαγία ή παλινδρόμηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, παρόμοια με καρδιακή νόσο.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία του διάχυτου οισοφαγικού σπασμού παραμένει άγνωστη.

Ορισμένες ανωμαλίες στην απεικόνιση με ακτίνες Χ παρατηρούνται συνήθως στο διάχυτο οισοφαγικό σπασμό, όπως ένας «οισοφάγος σαν τιρμπουσόν» αν και αυτά τα ευρήματα δεν είναι ειδικά γι΄αυτήν την πάθηση.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί εξειδικευμένη εξέταση που ονομάζεται μανομετρία για την αξιολόγηση της κινητικής λειτουργίας του οισοφάγου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ανώμαλων μοτίβων μυϊκής συστολής εντός του οισοφάγου που υποδηλώνουν διάχυτο οισοφαγικό σπασμό.

Η θεραπεία του διάχυτου οισοφαγικού σπασμού αποτελείται κυρίως από φάρμακα, όπως παράγοντες καταστολής οξέος, όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, βουτυλοβρωμίδιο μυοσίνης ή νιτρικά.

Μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Τα άτομα με διάχυτο οισοφαγικό σπασμό έχουν υψηλότερες περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, νευρομυϊκών παθήσεων και εκφυλιστικών νευρολογικών διαταραχών.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΧΥΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟΥ ΣΠΑΣΜΟΥ

Ο διάχυτος οισοφαγικός σπασμός εκδηλώνεται ως διαλείπουσα δυσκολία στην κατάποση στερεών τροφών και υγρών και άτυπο πόνο στο στήθος. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να φαίνεται παρόμοιος με τον καρδιακό πόνο στο στήθος, τη στηθάγχη, επομένως, συχνά, ενδείκνυται η διερεύνηση της πιθανής ύπαρξης καρδιακής νόσου.

ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΧΥΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟΥ ΣΠΑΣΜΟΥ

  • Δυσλειτουργία της κινητικότητας του οισοφάγου

Τα αίτια του διάχυτου οισοφαγικού σπασμού είναι ασαφή. Θεωρείται, ωστόσο, ότι πολλές περιπτώσεις προκαλούνται από μη ελεγχόμενα εγκεφαλικά σήματα που τρέχουν στις νευρικές απολήξεις. Επομένως, η φαρμακευτική αγωγή καταστολής είναι συχνά η θεραπεία πρώτης γραμμής, όπως συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα. Έχει επίσης αναφερθεί ότι τα πολύ κρύα ή ζεστά ροφήματα μπορούν να προκαλέσουν σπασμό οισοφάγου. Η θεραπεία αποφυγής ωφελεί ορισμένα άτομα, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ιατρικά.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΧΥΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟΥ ΣΠΑΣΜΟΥ

Αρκετά ακτινογραφικά ευρήματα υποδηλώνουν διάχυτο οισοφαγικό σπασμό, όπως εμφάνιση «οισοφάγου σαν τιρμπουσόν» στην ακτινογραφία βαριούχου γεύματος, αν και αυτά τα ευρήματα δεν είναι μοναδικά για το διάχυτο οισοφαγικό σπασμό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΧΥΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΟΥ ΣΠΑΣΜΟΥ

  • Αντιχολινεργικά
  • Νιτρώδη
  • Διαστολές του οισοφάγου

Εάν οι σπασμοί προκαλούνται από δυσανεξία σε τρόφιμα, τότε συνιστάται μια δίαιτα. Διάφορα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διάχυτου οισοφαγικού σπασμού, συμπεριλαμβανομένης της νιτρογλυκερίνης, της βουτυλοβρωμιδίου της μυοσίνης, των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου, της υδραλαζίνης και των αγχολυτικών φαρμάκων. Η θεραπεία καταστολής οξέος, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, είναι συχνά η θεραπεία πρώτης γραμμής.

Η βοτουλινική τοξίνη, η οποία αναστέλλει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης από τις νευρικές απολήξεις, που εγχέεται πάνω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του διάχυτου οισοφαγικού σπασμού. Μικρές μελέτες έχουν προτείνει όφελος από την ενδοσκοπική διαστολή με μπαλόνι σε ορισμένους ασθενείς, αλλά όλα τα παραπάνω έχουν χαμηλό ποσοστό επιτυχίας στη θεραπεία της πάθησης. Ενώ οι θεραπείες έχουν αποτέλεσμα σε ορισμένους πάσχοντες, δεν είναι αποτελεσματικό για όλους.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πεπτικό σας σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

esophageal spasm

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Χονδροπλευρίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Δυσφαγία

Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία δυσφαγία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ