Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025

Πρεσβυωπία

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι η σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών σας να εστιάζουν σε κοντινά αντικείμενα. Είναι ένα φυσικό, συχνά ενοχλητικό μέρος της γήρανσης.

Η πρεσβυωπία, συνήθως, γίνεται αισθητή στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των ’40 και συνεχίζει να επιδεινώνεται μέχρι την ηλικία των 65 ετών περίπου.

Μπορεί να αντιληφθείτε την πρεσβυωπία όταν αρχίσετε να κρατάτε βιβλία και εφημερίδες σε μακρινότερη απόσταση για να μπορείτε να τα διαβάσετε.

Μια βασική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την πρεσβυωπία.

Μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Η πρεσβυωπία αναπτύσσεται σταδιακά.

Μπορεί να παρατηρήσετε για πρώτη φορά αυτά τα σημεία και συμπτώματα μετά την ηλικία των 40 ετών:

  • Έχετε μια τάση να κρατάτε το υλικό ανάγνωσης πιο μακριά για να γίνουν τα γράμματα πιο καθαρά
  • Έχετε θολή όραση σε κανονική απόσταση ανάγνωσης
  • Έχετε κούραση των ματιών ή πονοκεφάλους μετά από ανάγνωση ή εργασία από κοντά
  • Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι χειρότερα εάν είστε κουρασμένοι ή βρίσκεστε σε περιοχή με χαμηλό φωτισμό

Επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο εάν η θολή κοντινή όραση σας εμποδίζει να διαβάσετε, να κάνετε κοντινές εργασίες ή να απολαύσετε άλλες συνήθεις δραστηριότητες. Αυτός ή αυτή μπορεί να καθορίσει εάν έχετε πρεσβυωπία και να σας συμβουλεύσει για τις επιλογές σας.

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν:

  • Έχετε ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα μάτι με ή χωρίς πόνο στα μάτια
  • Αποκτήσετε ξαφνική θολή όραση
  • Βλέπετε λάμψεις φωτός, μαύρες κηλίδες ή φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα
  • Έχετε διπλή όραση

ΑΙΤΙΑ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Για να σχηματίσετε μια εικόνα, το μάτι σας βασίζεται στον κερατοειδή και τον φακό για να εστιάσει το φως που αντανακλάται από τα αντικείμενα. Όσο πιο κοντά είναι το αντικείμενο, τόσο περισσότερο κάμπτεται ο φακός.

  • Ο κερατοειδής είναι η διαυγής μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας σε σχήμα θόλου.
  • Ο φακός είναι μια σαφής δομή.
  • Και οι δύο αυτές δομές κάμπτουν το φως που εισέρχεται στο μάτι σας για να εστιάσουν την εικόνα στον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο εσωτερικό πίσω τοίχωμα του ματιού σας.

Ο φακός, σε αντίθεση με τον κερατοειδή, είναι κάπως εύκαμπτος και μπορεί να αλλάξει σχήμα με τη βοήθεια ενός κυκλικού μυός που τον περιβάλλει. Όταν κοιτάτε κάτι σε απόσταση, ο κυκλικός μυς χαλαρώνει. Όταν κοιτάτε κάτι κοντά, ο μυς συστέλλεται, επιτρέποντας στον σχετικά ελαστικό φακό να κυρτώσει και να αλλάξει την ισχύ εστίασής του. Η πρεσβυωπία προκαλείται από μια σκλήρυνση του φακού του ματιού σας, η οποία συμβαίνει με τη γήρανση. Καθώς ο φακός σας γίνεται λιγότερο ευλύγιστος, δε μπορεί πλέον να αλλάξει σχήμα για να εστιάσει σε κοντινές εικόνες. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι εικόνες εμφανίζονται εκτός εστίασης.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε πρεσβυωπία, όπως:

  • Ηλικία. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την πρεσβυωπία. Σχεδόν όλοι βιώνουν κάποιο βαθμό πρεσβυωπίας μετά την ηλικία των 40 ετών.
  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις. Η υπερμετρωπία ή η ύπαρξη ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης πρεσβυωπίας, η οποία είναι πρεσβυωπία σε άτομα κάτω των 40 ετών.
  • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα σχετίζονται με πρόωρα πρεσβυωπικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, αντιισταμινικών και διουρητικών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Η πρεσβυωπία διαγιγνώσκεται με μια βασική οφθαλμολογική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση διάθλασης και εξέταση υγείας των ματιών. Μια αξιολόγηση διάθλασης καθορίζει εάν έχετε μυωπία ή υπερμετρωπία, αστιγματισμό ή πρεσβυωπία. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα όργανα και να σας ζητήσει να κοιτάξετε μέσα από πολλούς φακούς για να ελέγξει την απόσταση και την κοντινή όρασή σας. Ο οφθαλμίατρος σας πιθανότατα θα βάλει σταγόνες στα μάτια σας για να διαστέλλουν τις κόρες των ματιών σας για την οφθαλμολογική εξέταση. Αυτό μπορεί να κάνει τα μάτια σας πιο ευαίσθητα στο φως για λίγες ώρες μετά την εξέταση. Η διαστολή επιτρέπει στον γιατρό σας να βλέπει πιο εύκολα το εσωτερικό των ματιών σας.

Οι ενήλικες πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση κάθε:

  • Πέντε έως 10 έτη εάν είναι κάτω των 40 ετών
  • Δύο έως τέσσερα χρόνια εάν είναι μεταξύ 40 και 54 ετών
  • Ένα έως τρία χρόνια εάν είναι μεταξύ 55 και 64 ετών
  • Ένα έως δύο χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 65 ετών

Μπορεί να χρειαστείτε πιο συχνές εξετάσεις εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για οφθαλμική νόσο ή χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑΣ

Ο στόχος της θεραπείας είναι να αντισταθμίσει την αδυναμία των ματιών σας να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής, τη διαθλαστική επέμβαση ή τη λήψη εμφυτευμάτων φακών για πρεσβυωπία.

Τα γυαλιά οράσεως είναι ένας απλός, ασφαλής τρόπος για τη διόρθωση των προβλημάτων όρασης που προκαλούνται από την πρεσβυωπία. Μπορεί να μπορείτε να χρησιμοποιείτε γυαλιά ανάγνωσης χωρίς συνταγή εάν είχατε καλή, μη διορθωμένη όραση πριν αναπτύξετε πρεσβυωπία. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας εάν τα μη συνταγογραφούμενα γυαλιά είναι εντάξει για εσάς. Τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα γυαλιά ανάγνωσης έχουν ισχύ από +1,00 διόπτρα (D) έως +3,00 D.

Όταν επιλέγετε γυαλιά ανάγνωσης:

  • Δοκιμάστε διαφορετικές δυνάμεις μέχρι να βρείτε τη μεγέθυνση που σας επιτρέπει να διαβάζετε άνετα, ξεκινώντας από τις χαμηλότερες δυνάμεις
  • Δοκιμάστε κάθε ζευγάρι σε υλικό ανάγνωσης που κρατάτε σε άνετη απόσταση

Θα χρειαστείτε συνταγογραφούμενους φακούς για την πρεσβυωπία εάν τα γυαλιά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή είναι ανεπαρκή ή εάν χρειάζεστε ήδη συνταγογραφούμενους διορθωτικούς φακούς για μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

Οι επιλογές σας περιλαμβάνουν:

  • Γυαλιά ανάγνωσης με συνταγή. Εάν δεν έχετε άλλα προβλήματα όρασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυαλιά με συνταγογραφικούς φακούς μόνο για ανάγνωση. Θα πρέπει να τα αφαιρέσετε όταν δε διαβάζετε.
  • Γυαλιά όρασης με διεστιακούς φακούς. Αυτοί οι φακοί έχουν μια ορατή οριζόντια γραμμή που διαχωρίζει τη συνταγή απόστασης, πάνω από τη γραμμή, και τη συνταγή ανάγνωσης, κάτω από τη γραμμή.
  • Τριεστιακά γυαλιά όρασης. Αυτά τα γυαλιά έχουν διορθώσεις για κοντινή εργασία, όραση μέσης απόστασης, όπως για οθόνες υπολογιστών, και όραση εξ αποστάσεως. Τα τριεστιακά έρχονται με δύο ορατές οριζόντιες γραμμές στους φακούς.
  • Προοδευτικά πολυεστιακά γυαλιά όρασης. Αυτός ο τύπος γυαλιών δεν έχει ορατές οριζόντιες γραμμές, αλλά έχει πολλαπλές δυνάμεις για διορθώσεις απόστασης, μέσης απόστασης και κοντινού πλάνου. Διαφορετικές περιοχές των φακών γυαλιών έχουν διαφορετικές δυνάμεις εστίασης.
  • Προοδευτικά γυαλιά όρασης γραφείου. Αυτοί οι τύποι γυαλιών οράσεως έχουν διορθώσεις για εργασία από υπολογιστή και κοντινή απόσταση. Συνήθως τους χρησιμοποιείτε σε υπολογιστή ή για ανάγνωση και τους αφαιρείτε όταν οδηγείτε ή περπατάτε.

Οι άνθρωποι που δε θέλουν να φορούν γυαλιά συχνά δοκιμάζουν φακούς επαφής για να βελτιώσουν τα προβλήματα όρασής τους που προκαλούνται από την πρεσβυωπία. Αυτή η επιλογή μπορεί να μη λειτουργεί για εσάς εάν έχετε ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τα βλέφαρά σας, τους δακρυϊκούς πόρους ή τις επιφάνειες των ματιών σας, όπως ξηροφθαλμία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών:

  • Διεστιακοί φακοί επαφής. Οι διεστιακοί φακοί επαφής παρέχουν διόρθωση απόστασης και κοντινής λήψης σε κάθε επαφή. Σε έναν τύπο διπλοεστιακού φακού, το κάτω μέρος ανάγνωσης του φακού ζυγίζεται για να διατηρείται ο φακός σωστά τοποθετημένος στο μάτι σας. Οι νεότεροι τύποι διεστιακών φακών επαφής προσφέρουν έναν τύπο διόρθωσης μέσω των άκρων κάθε φακού και τον άλλο τύπο διόρθωσης μέσω του κέντρου των φακών.
  • Φακοί επαφής Monovision (μονοόρασης). Με τους φακούς επαφής monovision, φοράτε φακούς επαφής για μακρινή όραση στο ένα μάτι, συνήθως το κυρίαρχο μάτι σας και φακό επαφής για κοντινή όραση στο άλλο μάτι.
  • Τροποποιημένοι φακοί monovision (μονοόρασης). Με αυτήν την επιλογή, φοράτε έναν διεστιακό ή πολυεστιακό φακό επαφής στο ένα μάτι και έναν φακό επαφής ρυθμισμένο για απόσταση στο άλλο, συνήθως το κυρίαρχο μάτι σας. Χρησιμοποιείτε και τα δύο μάτια για απόσταση και το ένα μάτι για ανάγνωση.

Η διαθλαστική χειρουργική αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς σας. Για την πρεσβυωπία, αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της κοντινής όρασης στο μη κυρίαρχο μάτι σας. Είναι σα να φοράς φακούς επαφής monovision. Ακόμη και μετά την επέμβαση, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε γυαλιά για κοντινές εργασίες. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες, καθώς αυτή η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε τους φακούς επαφής monovision για λίγο πριν δεσμευτείτε για χειρουργική επέμβαση.

Οι διαθλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Αγώγιμη κερατοπλαστική. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων για να εφαρμόσει θερμότητα σε μικροσκοπικά σημεία γύρω από τον κερατοειδή. Η θερμότητα αναγκάζει το άκρο του κερατοειδούς να συρρικνωθεί ελαφρά, αυξάνοντας την καμπύλη του και την ικανότητα εστίασης. Τα αποτελέσματα της αγώγιμης κερατοπλαστικής είναι ποικίλα και μπορεί να μην είναι μακροχρόνια.
  • Laser-assisted in situ keratomileusis, LASIK. Με αυτή τη διαδικασία, ο οφθαλμίατρος σας κόβει ένα λεπτό, αρθρωτό πτερύγιο μακριά από το μπροστινό μέρος του ματιού σας. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να αφαιρέσει τα εσωτερικά στρώματα του κερατοειδούς χιτώνα σας για να ενισχύσει το θολωτό σχήμα του. Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση LASIK είναι συνήθως πιο γρήγορη και λιγότερο επώδυνη από άλλες επεμβάσεις κερατοειδούς.
  • Υποεπιθηλιακή κερατεκτομή υποβοηθούμενη με λέιζερ, LASEK. Ο χειρουργός δημιουργεί ένα εξαιρετικά λεπτό πτερύγιο μόνο στο εξωτερικό προστατευτικό κάλυμμα του κερατοειδούς. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να αναμορφώσει τα εξωτερικά στρώματα του κερατοειδούς, αυξάνοντας την καμπύλη του και στη συνέχεια αντικαθιστά το επιθήλιο.
  • Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή. Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με το LASEK, με τη διαφορά ότι ο χειρουργός αφαιρεί πλήρως το επιθήλιο και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το λέιζερ για να αναμορφώσει τον κερατοειδή. Το επιθήλιο δεν αντικαθίσταται, αλλά θα αναπτυχθεί ξανά φυσικά, σύμφωνα με το νέο σχήμα του κερατοειδούς σας.

Ενδοφθάλμιοι φακοί

Μερικοί οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούν τον φακό σε κάθε μάτι και τον αντικαθιστούν με έναν συνθετικό φακό. Αυτό ονομάζεται ενδοφθάλμιος φακός. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εμφυτευμάτων φακών για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Μερικοί επιτρέπουν στο μάτι σας να δει πράγματα τόσο κοντά όσο και σε απόσταση. Μερικοί αλλάζουν θέση ή σχήμα μέσα στο μάτι. Αλλά τα εμφυτεύματα φακών μπορεί να προκαλέσουν μείωση της ποιότητας της κοντινής όρασής σας και μπορεί να χρειαστείτε και γυαλιά ανάγνωσης. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αντανάκλαση και θόλωση. Επιπλέον, αυτή η χειρουργική επέμβαση ενέχει τους ίδιους κινδύνους με αυτούς που σχετίζονται με την επέμβαση καταρράκτη, όπως φλεγμονή, μόλυνση, αιμορραγία και γλαύκωμα.

Ενθέματα κερατοειδούς

Μερικοί άνθρωποι είχαν επιτυχία με μια θεραπεία πρεσβυωπίας που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού πλαστικού δακτυλίου με ένα κεντρικό άνοιγμα, στον κερατοειδή χιτώνα του ενός ματιού. Το άνοιγμα λειτουργεί σαν κάμερα με τρύπα και επιτρέπει να εισέλθει εστιασμένο φως, ώστε να μπορείτε να βλέπετε κοντά αντικείμενα. Εάν δε σας αρέσουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας ένθεσης κερατοειδούς, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να αφαιρέσει τους δακτυλίους, αφήνοντάς σας ελεύθερους να εξετάσετε άλλες επιλογές θεραπείας.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Δε μπορείτε να αποτρέψετε την πρεσβυωπία.

Μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια και την όρασή σας ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:

  • Ελέγξτε τα μάτια σας. Κάνετε αυτό τακτικά ακόμα κι αν βλέπετε καλά.
  • Έλεγχος χρόνιων παθήσεων υγείας. Ορισμένες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να επηρεάσουν την όρασή σας εάν δε λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.
  • Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο. Φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν περνάτε πολλές ώρες στον ήλιο ή παίρνετε φάρμακα με ιατρική συνταγή που αυξάνει την ευαισθησία σας στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Αποτρέψτε τραυματισμούς στα μάτια. Φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν κάνετε ορισμένα πράγματα, όπως αθλήματα, κούρεμα γκαζόν ή ζωγραφική ή χρήση άλλων προϊόντων με τοξικές αναθυμιάσεις.
  • Τρώτε υγιεινές τροφές. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά φρούτα, φυλλώδη λαχανικά και άλλα λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα γενικά περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών καθώς και βιταμίνη Α και βήτα καροτίνη. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς όρασης.
  • Χρησιμοποιήστε τα σωστά γυαλιά. Τα σωστά γυαλιά βελτιστοποιούν την όρασή σας. Κάνοντας τακτικές εξετάσεις θα διασφαλιστεί ότι η συνταγή των γυαλιών σας είναι σωστή.
  • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό. Δυναμώστε ή προσθέστε φως για καλύτερη όραση.

Επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα μάτι με ή χωρίς πόνο, ξαφνική θολή όραση, διπλή όραση ή δείτε λάμψεις φωτός, μαύρες κηλίδες ή φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτεί μια σοβαρή ιατρική ή οφθαλμική πάθηση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Presbyopia 01

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οφθαλμικά χημικά εγκαύματα

Σύνδρομο Horner

Μάτια που γερνούν

Τραύματα ματιών

Οι οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χημειοθεραπεία

Αν έχετε πρεσβυωπία δοκιμάστε τους πολυεστιακούς φακούς

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Κάντε μόνοι σας τεστ για την όρασή σας

Η νυκταλωπία

Προστατέψτε τα μάτια σας

Βιταμίνες για τα μάτια

Υγεία των ματιών

Μυωπία

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Εξετάστε μόνοι σας τα μάτια σας για αστιγματισμό

Διόρθωση της πρεσβυωπίας

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Βιονικός φακός όρασης

Μην φοράτε φακούς επαφής στην πισίνα

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φακοί επαφής

www.emedi.gr 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγριοκορομηλιά

Αγριοκορομηλιά. Η αγριοκορομηλιά έχει οφέλη για την υγεία και υπάρχει σε αρκετές περιοχές και στην Ελλάδα και οι καρποί της είναι βρώσιμοι Η αγριοκορομηλιά ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ