Νόστιμο και υγιεινό ψωμί γλυκοπατάτας με σχοινόπρασο
Ψωμί γλυκοπατάτας με σχοινόπρασο
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ: Πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε βήτα καροτίνη. Οι γλυκοπατάτες προκαλούν μείωση κατά 32% του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που καταναλώνουν, τακτικά, ποικιλία τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα έχουν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Απορροφώνται ευκολότερα όταν μαγειρευτούν. Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές, ψητές ή γίνονται πουρές. Είναι ιδανικές ως συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια, ενώ ταιριάζουν σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Μπαίνουν σε πίτες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υγιεινή ζαχαροπλαστική. Μην ξεφλουδίσετε την γλυκοπατάτα αν θέλετε να διατηρήσετε την υψηλή θρεπτική της αξία, αλλά και τις φυτικές της ίνες.
ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ: Το σχοινόπρασο ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με την ονομασία “allium”, την οποία πήραν από το λατινικό όνομα του σκόρδου. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονα λουλούδια/φυτά, που συμπεριλαμβάνουν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το πράσο και άλλα. Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια αυτή έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο, ειδικά του στομάχου και του παχέος εντέρου. Οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις τους οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των σουλφιδίων που περιέχουν. Αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τον καρκίνο, γιατί εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και την μετάλλαξή τους, καθώς και τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Είναι αποτελεσματικό στον καρκίνο του προστάτη, στον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου. Ακόμη, η χολίνη στo σχοινόπρασο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στον ύπνο, την κίνηση των μυών, την μάθηση και την μνήμη. Η χολίνη βοηθάει, επίσης, στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή. Το φυλλικό οξύ, που, επίσης, περιέχει το σχοινόπρασο, μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη με την πρόληψη της υπερβολικής παραγωγής ομοκυστεΐνης από το σώμα, η οποία μπορεί να αποτρέψει το αίμα και τα θρεπτικά συστατικά που αυτό περιέχει από το να φτάσει στον εγκέφαλο. Η ομοκυστεΐνη επηρεάζει την παραγωγή ορμονών που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίες ρυθμίζουν όχι μόνο διάθεση, αλλά, επίσης, τον ύπνο και την όρεξη.
ΨΩΜΙ: Πρόκειται είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στην αύξηση του κορεσμού όσο και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.
Ψωμί γλυκοπατάτας με σχοινόπρασο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
Βιολογικό αλεύρι για πασπάλισμα
2 φλιτζάνια βιολογικό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
60 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι πουρές βιολογικής γλυκοπατάτας
3/4 φλιτζανιού βιολογικό γάλα, συν επιπλέον για επάλειψη
1/4 φλιτζάνι φρέσκο βιολογικό σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βιολογικού μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Βιολογικό βούτυρο, για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C με αέρα. Πασπαλίζετε ένα ταψί με λίγο αλεύρι.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων, τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψιλή τριμμένη φρυγανιά.
- Προσθέστε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το γάλα, το σχοινόπρασο και τον μαϊντανό. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη, προσθέτοντας λίγο επιπλέον γάλα, αν χρειάζεται. Απλώστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθετε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα 20 εκ. Βάλτε στο έτοιμο ταψί.
- Αλείψτε ελαφρά την κορυφή με λίγο επιπλέον γάλα. Πασπαλίζετε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και τριμμένο μαύρο πιπέρι. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την κορυφή του ψωμιού σε 8 χαρακιές. Ψήνετε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με βούτυρο.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Αφράτο σπιτικό ψωμί με ζαχαρούχο γάλα
Είναι υγιεινό το αλεύρι σιταριού;