Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανιδρωσία

Χρήσιμες πληροφορίες για την ανιδρωσία

Ανιδρωσία είναι η έλλειψη ιδρώτα.

Άλλα χαρακτηριστικά: κακουχία, εύκολη κόπωση, κεφαλαλγία, ναυτία, αίσθημα ζέστης, ξηρό δέρμα, ταχυκαρδία.

Ανιδρωσία είναι η αδυναμία φυσιολογικής εφίδρωσης. Όταν δεν ιδρώνετε, το σώμα σας δε μπορεί να κρυώσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και μερικές φορές σε θερμοπληξία, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.

Η ανιδρωσία, μερικές φορές αποκαλούμενη υποϊδρωσία, μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Η ήπια ανιδρωσία συχνά δεν αναγνωρίζεται. Δεκάδες παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση, συμπεριλαμβανομένων δερματικών τραυμάτων και ορισμένων ασθενειών και φαρμάκων. Μπορείτε να κληρονομήσετε την ανιδρωσία ή να την αναπτύξετε αργότερα στη ζωή σας. Η θεραπεία της ανιδρωσίας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, εάν μπορεί να βρεθεί.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΙΔΡΩΣΙΑΣ

Τα σημεία και συμπτώματα της ανιδρωσίας περιλαμβάνουν:

 • Λίγη ή καθόλου εφίδρωση
 • Ζάλη
 • Μυϊκές κράμπες ή αδυναμία
 • Έξαψη
 • Ζέστη

Μπορεί να εμφανιστεί έλλειψη εφίδρωσης:

 • Στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας
 • Σε μια δερματική περιοχή
 • Σε διάσπαρτες δερματικές περιοχές

Οι περιοχές που μπορεί να ιδρώσουν μπορεί να προσπαθήσουν να παράγουν περισσότερη εφίδρωση, επομένως είναι πιθανό να ιδρώσετε πολύ σε ένα μέρος του σώματός σας και πολύ λίγο ή καθόλου σε ένα άλλο. Η ανιδρωσία που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του σώματός σας εμποδίζει τη σωστή ψύξη, επομένως η έντονη άσκηση, η σκληρή σωματική εργασία και ο ζεστός καιρός μπορεί να προκαλέσουν θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση ή ακόμα και θερμοπληξία. Η ανιδρωσία μπορεί να αναπτυχθεί μόνη της ή ως ένα από τα πολλά σημεία και συμπτώματα μιας άλλης πάθησης, όπως ο διαβήτης ή ο τραυματισμός του δέρματος. Εάν ιδρώνετε ελάχιστα, ακόμα και όταν κάνει ζέστη ή εργάζεστε ή ασκείστε εντατικά, μιλήστε με το γιατρό σας. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε λιγότερο από το συνηθισμένο. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα θερμοπληξίας.

ΑΙΤΙΑ ΑΝΙΔΡΩΣΙΑΣ

Η ανιδρωσία εμφανίζεται όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες σας δε λειτουργούν σωστά, είτε ως αποτέλεσμα μιας γενετικής πάθησης είτε ως αποτέλεσμα μιας πάθησης που επηρεάζει τα νεύρα ή το δέρμα σας. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ανιδρωσία. Μερικές φορές η αιτία της ανιδρωσίας δεν μπορεί να βρεθεί.

Οι αιτίες της ανιδρωσίας περιλαμβάνουν:

 • Γενετικά νοσήματα, όπως ορισμένες συγγενείς δυσπλασίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ιδρωτοποιών αδένων
 • Κληρονομικές παθήσεις που επηρεάζουν το μεταβολικό σας σύστημα, όπως η νόσος του Fabry
 • Ασθένειες του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Sjogren, που προκαλεί ξηροφθαλμία και ξηροστομία
 • Δερματικές βλάβες, όπως εγκαύματα ή ακτινοθεραπεία ή ασθένειες που φράζουν τους πόρους σας, όπως η ψωρίαση
 • Καταστάσεις που προκαλούν νευρική βλάβη, όπως ο διαβήτης, ο αλκοολισμός και το σύνδρομο Guillain-Barre
 • Ορισμένα φάρμακα, όπως η μορφίνη και η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, και αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΝΙΔΡΩΣΙΑΣ

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές της ανιδρωσίας. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή οι θερμοκρασίες του πυρήνα τους αυξάνονται πιο γρήγορα από τους ενήλικες και το σώμα τους απελευθερώνει θερμότητα λιγότερο αποτελεσματικά.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμότητα περιλαμβάνουν:

 • Θερμικές κράμπες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο ή σπασμούς. Ξεκουραστείτε σε δροσερό μέρος και πιείτε νερό ή ένα αθλητικό ποτό. Λάβετε ιατρική βοήθεια εάν οι κράμπες διαρκέσουν περισσότερο από μία ώρα.
 • Θερμική εξάντληση. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, ναυτία και γρήγορο σφυγμό. Μετακινηθείτε σε δροσερό μέρος και ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από μία ώρα.
 • Θερμοπληξία. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματός σας φτάσει τους 39,5 C ή υψηλότερη. Το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό, κόκκινο ή ξηρό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΙΔΡΩΣΙΑΣ

Η ανιδρωσία συχνά δε μπορεί να προληφθεί, αλλά οι σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα μπορούν.

Για να παραμείνετε ασφαλείς:

 • Φορέστε φαρδιά, ελαφριά ρούχα όταν υπάρχει ζέστη.
 • Μείνετε δροσεροί σε εσωτερικούς χώρους τις ζεστές μέρες.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού που περιέχει νερό για να δροσιστείτε.
 • Παρακολουθήστε προσεκτικά το επίπεδο δραστηριότητάς σας για να μην το παρακάνετε.
 • Μάθετε τα σημάδια της ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΙΔΡΩΣΙΑΣ

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να υποψιαστεί ανιδρωσία με βάση τα σημεία και τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό σας και μια φυσική εξέταση.

Αλλά, μπορεί να χρειαστείτε ορισμένες εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Τεστ ιδρώτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, γνωστής ως δοκιμή θερμορύθμισης , είστε καλυμμένοι με μια σκόνη που αλλάζει χρώμα όταν και όπου ιδρώνετε. Στη συνέχεια, εισέρχεστε σε έναν θάλαμο που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας σε ένα επίπεδο που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να ιδρώνουν. Οι ψηφιακές φωτογραφίες τεκμηριώνουν τα αποτελέσματα και ολόκληρη η επιφάνεια του σώματος μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα.
 • Βιοψία δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει βιοψία της περιοχής για την οποία υπάρχει υποψία ανιδρωσίας. Για αυτή τη δοκιμή, τα κύτταρα του δέρματος και μερικές φορές οι ιδρωτοποιοί αδένες αφαιρούνται για εξέταση στο μικροσκόπιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΙΔΡΩΣΙΑΣ

Η ανιδρωσία που επηρεάζει ένα μικρό μέρος του σώματός σας συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα και δε χρειάζεται θεραπεία. Αλλά μεγάλες περιοχές μειωμένης εφίδρωσης μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Οι θεραπείες μπορεί να εξαρτώνται από την κατάσταση που προκαλεί την ανιδρωσία. Για παράδειγμα, εάν τα φάρμακα προκαλούν την πάθηση, διακόψτε τη λήψη αυτού του φαρμάκου, εάν είναι δυνατόν. Εάν οι φραγμένοι αγωγοί του ιδρώτα προκαλούν την πάθηση, ο καθαρισμός του δέρματος με ένα απαλό απολεπιστικό μπορεί να βοηθήσει.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα

 29

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο Horner

Προστασία από τη θερμοπληξία

Νόσος Fabry

Σύνδρομο Horner

Τροπικός λειχήνας

Στάδιο Ι και ΙΙ μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα

Προοδευτική ατροφία του προσώπου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣύνδρομο McCune-Albright
Επόμενο άρθροΆνθρακας (Νόσος)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ