Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ευλογιά

Χρήσιμες πληροφορίες για την ευλογιά

Ευλογιά είναι οξεία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς.

Η νόσος έχει εξαφανισθεί πλέον, από όλο τον κόσμο.

Το ευλογιοειδές, μία ήπια μορφή της νόσου, είναι γνωστό και ως ελάσσων ευλογιά.

Η ευλογιά είναι μια μεταδοτική, παραμορφωτική και συχνά θανατηφόρος ασθένεια που επηρεάζει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια.

Ο κύκλος ζωής των ιών pox είναι περίπλοκος καθώς έχουν διάφορες μολυσματικές μορφές με διαφορετικούς τρόπους εισόδου στα κύτταρα. Οι ιοί pox είναι οι μοναδικοί DNA ιοί οι οποίοι αντιγράφουν το γενετικό τους υλικό στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα. Για τον πολλαπλασιασμό τους οι ιοί pox παράγουν μια ποικιλία από εξειδικευμένες πρωτεΐνες που δεν παράγονται από άλλους ιούς DNA, με πιο σημαντική μια DNA-εξαρτώμενη RNA πολυμεράση. Τόσο οι μορφές με έλυτρο όσο και αυτές χωρίς έλυτρο είναι μολυσματικές. Το ιικό περίβλημα είναι κατασκευασμένο από τροποποιημένες μεμβράνες των κυστιδίων Golgi και περιέχουν ειδικά ιικά πολυπεπτίδια, συμπεριλαμβανομένης και αιμοσυγκολλητίνης.

Η μόλυνση είτε από το Variola major είτε από το Variola minor παρέχει ανοσία απέναντι στην άλλη μορφή.

Δείγματα του ιού της ευλογιάς έχουν κρατηθεί για ερευνητικούς σκοπούς….

Αυτό έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι η ευλογιά θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας βιολογικού πολέμου.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά.

Ένα εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την ευλογιά, αλλά ο κίνδυνος των παρενεργειών του εμβολίου είναι πολύ υψηλός για να δικαιολογήσει τον εμβολιασμό ρουτίνας για άτομα με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

Τα πρώτα συμπτώματα της ευλογιάς εμφανίζονται συνήθως 10 έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης των επτά έως 17 ημερών δε μπορείτε να μολύνετε άλλους. Μετά την περίοδο επώασης, εμφανίζεται μια ξαφνική εμφάνιση σημείων και συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη.

Αυτά είναι:

  • Πυρετός
  • Δυσφορία
  • Πονοκέφαλος
  • Σοβαρή κόπωση
  • Έντονος πόνος στην πλάτη
  • Έμετος

Λίγες μέρες αργότερα, επίπεδες, κόκκινες κηλίδες εμφανίζονται πρώτα στο πρόσωπο, τα χέρια και τους πήχεις σας και αργότερα στον κορμό σας. Μέσα σε μία ή δύο ημέρες, πολλές από αυτές τις βλάβες μετατρέπονται σε μικρές φουσκάλες γεμάτες με διαυγές υγρό, το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε πύον. Οι δερματικές βλάβες αρχίζουν να σχηματίζονται οκτώ έως εννέα ημέρες αργότερα και τελικά φεύγουν αφήνοντας βαθιές ουλές. Οι βλάβες αναπτύσσονται επίσης στους βλεννογόνους της μύτης και του στόματός σας και γρήγορα μετατρέπονται σε πληγές που ανοίγουν. 

ΑΙΤΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

Η ευλογιά προκαλείται από μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς (variola).

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί:

  • Απευθείας από άτομο σε άτομο. Η άμεση μετάδοση του ιού απαιτεί αρκετά παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα με σταγονίδια που διαφεύγουν όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.
  • Έμμεσα από μολυσμένο άτομο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο αερομεταφερόμενος ιός μπορεί να εξαπλωθεί μακρύτερα, πιθανώς μέσω του συστήματος εξαερισμού ενός κτιρίου, μολύνοντας άτομα σε άλλα δωμάτια ή σε άλλους ορόφους.
  • Μέσω μολυσμένων αντικειμένων. Η ευλογιά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα ρούχα και κλινοσκεπάσματα, αν και ο κίνδυνος μόλυνσης από αυτές τις πηγές είναι λιγότερο συχνός.
  • Ως τρομοκρατικό όπλο, ενδεχομένως. Η σκόπιμη απελευθέρωση του ιού θα μπορούσε να μεταδώσει γρήγορα την ασθένεια.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν ευλογιά επιβιώνουν. Ωστόσο, μερικές σπάνιες ποικιλίες ευλογιάς είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρες. Αυτές οι πιο σοβαρές μορφές επηρεάζουν συχνότερα τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που αναρρώνουν από την ευλογιά έχουν συνήθως σοβαρές ουλές, ειδικά στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευλογιά μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

Σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας, τα άτομα που έχουν ευλογιά κρατούνται σε απομόνωση σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

Όποιος έχει επαφή με κάποιον που ανέπτυξε λοίμωξη κάνει ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς, το οποίο μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου εάν χορηγηθεί εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση στον ιό της ευλογιάς.

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα. Ένα εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν ζωντανό ιό που σχετίζεται με την ευλογιά και μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως λοιμώξεις που επηρεάζουν την καρδιά ή τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό δεν συνιστάται να εμβολιάζονται όλοι. Οι πιθανοί κίνδυνοι του εμβολίου υπερτερούν των οφελών, ελλείψει πραγματικής εστίας ευλογιάς. Ένα δεύτερο εμβόλιο, ένα τροποποιημένο εμβόλιο vaccinia Ankara, έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα που δε μπορούν να λάβουν το εμβόλιο με το ζωντανό ιό, που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή έχουν δερματικές διαταραχές.

Η ανοσία ή μερική ανοσία μετά από εμβόλιο κατά της ευλογιάς μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια και 20 χρόνια με επανεμβολιασμό. Εάν εμφανιστεί ποτέ επιδημία, τα άτομα που εμβολιάστηκαν ως παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν νέο εμβόλιο μετά από άμεση έκθεση σε κάποιον με τον ιό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

Εάν εμφανιζόταν ένα ξέσπασμα ευλογιάς σήμερα, είναι πιθανό οι περισσότεροι γιατροί να μην αντιλαμβάνονταν τι ήταν στα αρχικά στάδια, κάτι που θα επέτρεπε την εξάπλωση της νόσου. Ακόμη και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς θα θεωρηθεί διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μπορούν να κάνουν οριστικό έλεγχο χρησιμοποιώντας δείγμα ιστού που λαμβάνεται από μία από τις βλάβες στο δέρμα του μολυσμένου ατόμου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά. Σε περίπτωση μόλυνσης, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην αποφυγή αφυδάτωσης του ατόμου. Τα αντιβιοτικά μπορεί να συνταγογραφηθούν εάν το άτομο αναπτύξει επίσης βακτηριακή λοίμωξη στους πνεύμονες ή στο δέρμα. Το Tecovirimat, ένα αντιικό φάρμακο, εγκρίθηκε για χρήση στις ΗΠΑ το 2018. Ωστόσο, δεν δοκιμάστηκε σε άτομα που πάσχουν από ευλογιά, επομένως δεν είναι γνωστό εάν είναι μια αποτελεσματική φαρμακευτική επιλογή. Μια δοκιμή εξέτασε την ασφάλειά του σε ανθρώπους και διαπίστωσε ότι είναι εξίσου ασφαλής με το εικονικό φάρμακο.

Άλλα αντιικά φάρμακα συνεχίζουν να μελετώνται…

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

180331 Basu smallpox hero yz3nlj

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Τα επικίνδυνα συστατικά στα εμβόλια

Ο ιός της ευλογιάς είναι βιολογικό όπλο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣκληρός λειχήνας
Επόμενο άρθροΚαλτσόνε με τορτίγιες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ