Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Σκληρός λειχήνας

Σκληρός λειχήνας ή σκληροατροφικός λειχήνας ή σκληρός και ατροφικός λειχήνας ή σκληρυντικός λειχήνας

Ο σκληρός λειχήνας είναι μια ασυνήθιστη πάθηση που προκαλεί, λευκό δέρμα που φαίνεται πιο λεπτό από το κανονικό.

Προσβάλλει συνήθως τις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από σκληρό λειχήνα, αλλά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει θεραπεία με κρέμες ή αλοιφές που βοηθούν στην επιστροφή μιας πιο φυσιολογικής εμφάνισης στο δέρμα σας και στη μείωση της τάσης για ουλές.

Η κατάσταση τείνει να υποτροπιάζει, επομένως μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια παρακολούθηση.

Σπάνια, ο σκληρός λειχήνας βελτιώνεται χωρίς θεραπεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Τα άτομα με ήπιο σκληρυντικό λειχήνα μπορεί να μην έχουν σημεία ή συμπτώματα.

Τα σημεία και τα συμπτώματα συνήθως επηρεάζουν το δέρμα των γεννητικών οργάνων και των περιοχών του πρωκτού, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν το δέρμα του άνω μέρους του σώματος, των βραχιόνων και των μαστών.

Μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα
 • Κνησμός, ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός
 • Δυσφορία ή πόνος
 • Λείες λευκές κηλίδες στο δέρμα σας
 • Κηλίδες, ρυτίδες
 • Σχισίματα ή αιμορραγία
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, αιμορραγία, φουσκάλες ή ελκώδεις πληγές
 • Επώδυνο σεξ

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα για σκληρό λειχήνα. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με σκληρό λειχήνα, επισκέπτεστε το γιατρό σας κάθε έξι έως 12 μήνες για να ελέγχεστε για τυχόν αλλαγές στο δέρμα ή παρενέργειες της θεραπείας.

ΑΙΤΙΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Η αιτία του σκληρού λειχήνα είναι άγνωστη. Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Προηγούμενη δερματική βλάβη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματός σας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σκληρυντικού λειχήνα σε αυτή τη θέση. Ο σκληρός λειχήνας δεν είναι μεταδοτικός και δε μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο σκληρός λειχήνας εμφανίζεται συχνά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά και σε άνδρες και παιδιά. Στις γυναίκες, ο σκληρός λειχήνας συνήθως, εμφανίζεται στο αιδοίο. Οι άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή η πάθηση επηρεάζει γενικά την ακροποσθία. Στα παιδιά, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν κατά την εφηβεία, αλλά θα συνεχίσουν να χρειάζονται παρακολούθηση για τη δραστηριότητα της νόσου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Ο κίνδυνος σκληρυντικού λειχήνα είναι υψηλότερος για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και παιδιά. Οι άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή έχουν υψηλότερο κίνδυνο επειδή η πάθηση επηρεάζει συχνά την ακροποσθία.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Οι επιπλοκές του σκληρού λειχήνα περιλαμβάνουν επώδυνο σεξ, κατακράτηση ούρων, δυσκοιλιότητα και αδυναμία ανάταξης της ακροποσθίας. Τα άτομα με σκληρό λειχήνα διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα της πληγείσας περιοχής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΚΛΗΡΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τον σκληρό λειχήνα με βάση:

 • Μια φυσική εξέταση
 • Αφαίρεση μικρού κομματιού προσβεβλημένου ιστού για εξέταση στο μικροσκόπιο (βιοψίακαλύτερα να μη γίνεται)
 • Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό στις δερματικές παθήσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΚΛΗΡΟΥ ΛΕΙΧΗΝΑ

Εάν έχετε σκληρό λειχήνα πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό σας ή έχετε μια πιο προχωρημένη περίπτωση σε άλλα μέρη του σώματός σας, ο γιατρός σας θα συστήσει θεραπεία. Η θεραπεία βοηθά στη μείωση του κνησμού, στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματός σας και στη μείωση περαιτέρω ουλών. Η υποτροπή είναι συχνή. Σπάνια, ο σκληρός λειχήνας βελτιώνεται από μόνος του.

 • Κορτικοστεροειδή: Οι αλοιφές ή οι κρέμες κορτικοστεροειδών, συνήθως, συνταγογραφούνται για το σκληρό λειχήνα. Αρχικά, θα πρέπει γενικά να χρησιμοποιείτε κρέμες ή αλοιφές κορτιζόνης στο προσβεβλημένο δέρμα δύο φορές την ημέρα. Μετά από αρκετές εβδομάδες, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να αποτρέψετε την υποτροπή. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί για ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την παρατεταμένη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών, όπως περαιτέρω λέπτυνση του δέρματος.
 • Άλλες επιλογές θεραπείας: Εάν η θεραπεία με κορτικοστεροειδή δεν έχει αποτέλεσμα ή εάν χρειάζονται μήνες θεραπείας με κορτικοστεροειδή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια αλοιφή όπως η τακρόλιμους. Η αφαίρεση της ακροποσθίας στους άνδρες είναι μια συχνή θεραπεία σε περιπτώσεις ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες ή πιο προχωρημένες περιπτώσεις. Η χειρουργική επέμβαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού γενικά δε συνιστάται για γυναίκες με σκληρό λειχήνα, επειδή η πάθηση μπορεί να επανέλθει μετά την επέμβαση. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να επιστρέφετε για εξετάσεις παρακολούθησης. Συνιστώνται γενικά κάθε έξι έως 12 μήνες.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Αυτές οι συμβουλές αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσουν, είτε υποβάλλεστε σε θεραπεία είτε όχι:

 • Εφαρμόστε λιπαντικό στην πληγείσα περιοχή.
 • Πλένετε απαλά την πληγείσα περιοχή καθημερινά και στεγνώνετε.
 • Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια και το πολύ μπάνιο.
 • Ανακουφίστε το κάψιμο και τον πόνο με διαλύματα από πλιγούρι βρώμης, λουτρά καθιστικά, παγοκύστες ή δροσερές κομπρέσες.
 • Πάρτε ένα από του στόματος αντιισταμινικό πριν τον ύπνο για να ελέγξετε τον κνησμό αν δε μπορείτε να κοιμηθείτε.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα

Lichen sclerosus

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ομαλό λειχήνα

Ροδόχρους πιτυρίαση

Δερματίτιδα από επαφή

Ατοπική δερματίτιδα

Τροπικός λειχήνας

Ακτινική κεράτωση

Λευκοπλακία στόματος

Τι είναι οι βλατίδες;

Αιδοιοκολπίτιδα πριν την ήβη

Κνησμός αιδοίου

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΣπινθηρογραφήματα
Επόμενο άρθροΕυλογιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Περιεμμηνόπαυση

Περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος ανάμεσα στο κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση Περιεμμηνόπαυση σημαίνει το χρονικό διάστημα γύρω από την εμμηνόπαυση, κατά το οποίο, το σώμα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ