Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Δυστροφία Fuchs

Ενδοθηλιακή δυστροφία του Fuchs

Στη δυστροφία του Fuchs, υγρό συσσωρεύεται στο διαυγές στρώμα στο μπροστινό μέρος του ματιού σας, προκαλώντας πρήξιμο και πάχυνση του κερατοειδούς.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάμψη ή θολή όραση και ενόχληση στα μάτια.

Η δυστροφία του Fuchs συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια και μπορεί να προκαλέσει σταδιακή επιδείνωση της όρασής σας με την πάροδο των ετών.

Τυπικά, η νόσος ξεκινά στη δεκαετία του ’30 και του ’40, αλλά πολλά άτομα με δυστροφία Fuchs δεν αναπτύσσουν συμπτώματα έως ότου φτάσουν τα 50 ή τα 60 τους.

Ορισμένα φάρμακα και η αυτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των σημείων και συμπτωμάτων δυστροφίας του Fuchs. Αλλά όταν η διαταραχή είναι προχωρημένη και η όρασή σας επηρεάζει την ικανότητά σας να λειτουργείτε καλά, ο καλύτερος τρόπος για να αποκαταστήσετε την όραση είναι με χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ FUCHS

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα δυστροφίας του Fuchs, τα οποία συνήθως επηρεάζουν και τα δύο μάτια, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Θολή όραση, που μερικές φορές περιγράφεται ως γενική έλλειψη καθαρότητας της όρασης.
 • Μείωση στην όραση, με χειρότερα συμπτώματα το πρωί μετά το ξύπνημα και σταδιακή βελτίωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η θολή όραση είτε μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να βελτιωθεί είτε δεν βελτιώνεται.
 • Λάμψη, η οποία μπορεί να μειώσει την όρασή σας σε αμυδρό και έντονο φως.
 • Βλέπετε φωτοστέφανα γύρω από φώτα.
 • Πόνος ή τρίξιμο από μικροσκοπικές φουσκάλες στην επιφάνεια του κερατοειδούς.

Εάν έχετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα και ειδικά εάν επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο. Εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν ξαφνικά, καλέστε για ένα επείγον ραντεβού. Άλλες οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με τη δυστροφία του Fuchs απαιτούν επίσης άμεση θεραπεία. 

ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ FUCHS

Κανονικά, τα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό του κερατοειδούς βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας υγρού εντός του κερατοειδούς και αποτρέπουν τη διόγκωση του κερατοειδούς. Αλλά με τη δυστροφία του Fuchs, τα ενδοθηλιακά κύτταρα σταδιακά πεθαίνουν ή δεν λειτουργούν καλά, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού μέσα στον κερατοειδή. Αυτό προκαλεί πάχυνση του κερατοειδούς και θολή όραση. Η δυστροφία του Fuchs είναι συνήθως κληρονομική. Η γενετική βάση της νόσου είναι πολύπλοκη, τα μέλη της οικογένειας μπορεί να επηρεαστούν σε διάφορους βαθμούς ή και καθόλου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ FUCHS

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυστροφίας Fuchs περιλαμβάνουν:

 • Φύλο. Η δυστροφία του Fuchs είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
 • Γενετική. Το να έχετε οικογενειακό ιστορικό δυστροφίας του Fuchs αυξάνει τον κίνδυνο.
 • Ηλικία. Αν και υπάρχει ένας σπάνιος τύπος πρώιμης έναρξης δυστροφίας του Fuchs που ξεκινά στην παιδική ηλικία, συνήθως η ασθένεια ξεκινά στη δεκαετία του ’30 και του ’40, με τα συμπτώματα να αναπτύσσονται στη συνέχεια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ FUCHS

Εκτός από τον έλεγχο της όρασής σας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να υποβληθείτε στις ακόλουθες εξετάσεις για να καθορίσει εάν έχετε δυστροφία Fuchs:

 • Εξέταση και βαθμολόγηση κερατοειδούς. Ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση της δυστροφίας του Fuchs εξετάζοντας το μάτι σας με ένα οπτικό μικροσκόπιο για να αναζητήσει ακανόνιστα εξογκώματα στην εσωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς. Στη συνέχεια, θα αξιολογήσει τον κερατοειδή σας για πρήξιμο.
 • Πάχος κερατοειδούς. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εξέταση που ονομάζεται παχυμετρία κερατοειδούς για να μετρήσει το πάχος του κερατοειδούς.
 • Τομογραφία κερατοειδούς. Ο γιατρός σας μπορεί να λάβει μια ειδική φωτογραφία του κερατοειδούς σας για να αξιολογήσει για πρώιμα σημάδια οιδήματος στον κερατοειδή σας.
 • Αριθμός κυττάρων κερατοειδούς. Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό όργανο για να καταγράψει τον αριθμό, το σχήμα και το μέγεθος των κυττάρων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κερατοειδούς. Ωστόσο, αυτή η δοκιμή δεν απαιτείται.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ FUCHS

Ορισμένες μη χειρουργικές θεραπείες και στρατηγικές αυτοφροντίδας μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυστροφίας του Fuchs. Εάν έχετε σοβαρή ασθένεια, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση.

 • Οφθαλμικά φάρμακα. Οφθαλμικές σταγόνες φυσιολογικού ορού, 5% χλωριούχο νάτριο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας υγρού στον κερατοειδή σας.
 • Μαλακοί φακοί επαφής. Αυτοί λειτουργούν ως κάλυμμα για την ανακούφιση του πόνου.

Τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για προχωρημένη δυστροφία Fuchs μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη όραση και να παραμείνουν χωρίς συμπτώματα για χρόνια μετά.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Μεταμόσχευση της εσωτερικής στιβάδας του κερατοειδούς. Γνωστή ως ενδοθηλιακή κερατοπλαστική μεμβράνης Descemet, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αντικατάσταση του πίσω στρώματος του κερατοειδούς με υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα από έναν δότη. Η διαδικασία συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο.
 • Μεταμόσχευση κερατοειδούς. Εάν έχετε άλλη πάθηση των ματιών ή είχατε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα μάτια, η ενδοθηλιακή κερατοπλαστική μεμβράνης Descemet μπορεί να μην αποτελεί επιλογή. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια μεταμόσχευση κερατοειδούς μερικού πάχους, μια διαδικασία γνωστή ως ενδοθηλιακή κερατοπλαστική απογύμνωσης Descemet. Σπάνια, μπορεί να συνιστάται μεταμόσχευση κερατοειδούς πλήρους πάχους, γνωστή ως διεισδυτική κερατοπλαστική.

Μια ποικιλία νέων θεραπειών διερευνώνται που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης της δυστροφίας του Fuchs στο μέλλον. Αφού ανακαλύφθηκε η γενετική ανωμαλία που σχετίζεται με τις περισσότερες περιπτώσεις δυστροφίας του Fuchs, υπάρχει καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η ασθένεια και αυτό προσφέρει τη δυνατότητα για μη χειρουργικές θεραπείες στο μέλλον. Διάφορες θεραπείες με σταγόνες αναπτύσσονται. Νέες χειρουργικές θεραπείες μελετώνται επίσης για να καθοριστεί εάν μπορεί να είναι ωφέλιμες.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ FUCHS

Εκτός από το να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για φροντίδα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις τεχνικές για να μειώσετε την αντανάκλαση ή να απαλύνετε τα μάτια σας.

 • Εφαρμόστε σταγόνες ή αλοιφή 5% χλωριούχο νάτριο.
 • Στεγνώστε τα μάτια σας με πιστολάκι μαλλιών. Κρατήστε το στο μήκος του χεριού σας και κατευθύνετε ζεστό, όχι καυτό, αέρα στο πρόσωπό σας, ειδικά το πρωί όταν το πρήξιμο είναι χειρότερο. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρού στον κερατοειδή, που μειώνει το πρήξιμο.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

man applying eye drops ss 17 927x617

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πρεσβυωπία

Οφθαλμικός έρπης ζωστήρας

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Φλυκταινώδης κερατοεπιπεφυκίτιδα

Χρόνιο γλαύκωμα

Κερατόκωνος

Κερατίτιδες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΝόσος Tay-Sachs
Επόμενο άρθροΠτώση άκρου ποδός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ