Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠτώση άκρου ποδός

Πτώση άκρου ποδός

Χρήσιμες πληροφορίες για την πτώση του άκρου ποδός

Η πτώση του ποδιού, είναι ένας γενικός όρος για τη δυσκολία στην ανύψωση του μπροστινού μέρους του ποδιού. Εάν έχετε πτώση του ποδιού σας, το μπροστινό μέρος του ποδιού σας μπορεί να σέρνεται στο έδαφος όταν περπατάτε.

Η πτώση του ποδιού δεν είναι ασθένεια. Μάλλον, η πτώση του ποδιού είναι σημείο ενός υποκείμενου νευρολογικού, μυϊκού ή ανατομικού προβλήματος.

Μερικές φορές η πτώση του ποδιού είναι προσωρινή, αλλά μπορεί να είναι μόνιμη.

Εάν έχετε πτώση του ποδιού, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα στήριγμα στον αστράγαλο και το πόδι σας για να κρατήσετε το πόδι σας σε κανονική θέση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Η πτώση του ποδιού δυσκολεύει την ανύψωση του μπροστινού μέρους του ποδιού σας, επομένως μπορεί να σέρνεται στο πάτωμα όταν περπατάτε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να σηκώνετε τον μηρό σας όταν περπατάτε, σαν να ανεβαίνετε σκάλες, για να βοηθήσετε το πόδι σας. Αυτό το ασυνήθιστο βάδισμα μπορεί να σας κάνει να χτυπάτε το πόδι σας στο πάτωμα με κάθε βήμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα στο πάνω μέρος του ποδιού και των δακτύλων σας το αισθάνεστε μουδιασμένο.

Ανάλογα με την αιτία, η πτώση του ποδιού μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο πόδια. Εάν τα δάχτυλα των ποδιών σας σέρνονται το πάτωμα όταν περπατάτε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΑΙΤΙΑ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Η πτώση του ποδιού προκαλείται από αδυναμία ή παράλυση των μυών που εμπλέκονται στην ανύψωση του μπροστινού μέρους του ποδιού.

Οι αιτίες της πτώσης του ποδιού είναι:

 • Τραυματισμός νεύρων. Η πιο συχνή αιτία πτώσης του ποδιού είναι η συμπίεση ενός νεύρου στο πόδι (περονιαίο νεύρο) που ελέγχει τους μυς που εμπλέκονται στην ανύψωση του ποδιού. Αυτό το νεύρο μπορεί επίσης να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πτώση του ποδιού. Ένας τραυματισμός της νευρικής ρίζας, στη σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση του ποδιού. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε νευρικές διαταραχές, που σχετίζονται με πτώση του ποδιού.
 • Μυϊκές ή νευρικές διαταραχές. Διάφορες μορφές μυϊκής δυστροφίας, μια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί προοδευτική μυϊκή αδυναμία, μπορεί να συμβάλουν στην πτώση του ποδιού. Το ίδιο μπορούν και άλλες διαταραχές, όπως η πολιομυελίτιδα ή η νόσος Charcot-Marie-Tooth.
 • Διαταραχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Διαταραχές που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό ή τον εγκέφαλο, όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), η σκλήρυνση κατά πλάκας ή το εγκεφαλικό, μπορεί να προκαλέσουν πτώση του ποδιού.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Το περονιαίο νεύρο ελέγχει τους μύες που σηκώνουν το πόδι σας. Αυτό το νεύρο τρέχει κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας στην πλευρά του γονάτου σας πιο κοντά στο χέρι σας. Οι δραστηριότητες που συμπιέζουν αυτό το νεύρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης του ποδιού.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Σταύρωμα των ποδιών. Τα άτομα που συνήθως σταυρώνουν τα πόδια τους μπορούν να συμπιέσουν το περονιαίο νεύρο.
 • Παρατεταμένο γονάτισμα. Επαγγέλματα με παρατεταμένο οκλαδόν ή γονάτισμα, όπως το μάζεμα φράουλας ή η τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου, μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση του ποδιού.
 • Γύψος στα πόδια. Τα γύψινα εκμαγεία που περικλείουν τον αστράγαλο και καταλήγουν ακριβώς κάτω από το γόνατο μπορούν να ασκήσουν πίεση στο περονιαίο νεύρο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Η πτώση του ποδιού συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθήσει να περπατάτε και θα ελέγξει τους μυς των ποδιών σας για αδυναμία. Μπορεί επίσης να ελέγξει για μούδιασμα στην κνήμη σας και στο πάνω μέρος του ποδιού και των δακτύλων σας. Η πτώση του ποδιού προκαλείται μερικές φορές από υπερανάπτυξη οστού στον νωτιαίο σωλήνα ή από όγκο ή κύστη που πιέζει το νεύρο στο γόνατο ή τη σπονδυλική στήλη. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών των τύπων προβλημάτων.

 • Ακτινογραφίες. Οι απλές ακτινογραφίες χρησιμοποιούν χαμηλό επίπεδο ακτινοβολίας για να απεικονίσουν μια μάζα μαλακών ιστών ή μια οστική βλάβη που μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας.
 • Υπέρηχος. Αυτή η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες εσωτερικών δομών, μπορεί να ελέγξει για κύστεις ή όγκους στο νεύρο ή να δείξει οίδημα στο νεύρο από συμπίεση.
 • Η αξονική τομογραφία. Αυτό συνδυάζει εικόνες ακτίνων Χ που λαμβάνονται από πολλές διαφορετικές γωνίες για να σχηματίσει όψεις διατομής δομών μέσα στο σώμα.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ισχυρό μαγνητικό πεδίο για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων. Η μαγνητική τομογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην απεικόνιση αλλοιώσεων μαλακών ιστών που μπορεί να συμπιέζουν ένα νεύρο.
 • Η ηλεκτρομυογραφία και οι μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα στους μύες και τα νεύρα. Αυτές οι εξετάσεις είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό της θέσης της βλάβης κατά μήκος του προσβεβλημένου νεύρου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Η θεραπεία για την πτώση του ποδιού εξαρτάται από την αιτία. Εάν η αιτία αντιμετωπιστεί επιτυχώς, η πτώση του ποδιού μπορεί να βελτιωθεί ή ακόμα και να εξαφανιστεί. Εάν η αιτία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, η πτώση του ποδιού μπορεί να είναι μόνιμη.

Η θεραπεία για την πτώση του ποδιού μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Νάρθηκες. Ένας νάρθηκας στον αστράγαλο και το πόδι σας ή ένας νάρθηκας που ταιριάζει στο παπούτσι σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το πόδι σας σε κανονική θέση.
 • Φυσικοθεραπεία. Οι ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς των ποδιών σας και σας βοηθούν να διατηρήσετε το εύρος κίνησης στο γόνατο και τον αστράγαλο μπορεί να βελτιώσουν τα προβλήματα βάδισης που σχετίζονται με την πτώση του ποδιού. Οι ασκήσεις διατάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη της ακαμψίας στη φτέρνα.
 • Διέγερση των νεύρων. Μερικές φορές η διέγερση του νεύρου που ανυψώνει το πόδι βελτιώνει την πτώση του ποδιού.
 • Χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την αιτία και εάν η πτώση του ποδιού σας είναι σχετικά νέα, η χειρουργική επέμβαση νεύρου μπορεί να είναι χρήσιμη. Εάν η πτώση του ποδιού είναι μακροχρόνια, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση που συγχωνεύει τα οστά του αστραγάλου ή του ποδιού ή μια διαδικασία που μεταφέρει έναν εργαζόμενο τένοντα και τον προσκολλημένο μυ σε διαφορετικό μέρος του ποδιού.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

Επειδή η πτώση του ποδιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να σκοντάψετε και να πέσετε, σκεφτείτε να λάβετε αυτές τις προφυλάξεις γύρω από το σπίτι σας:

 • Κρατήστε όλα τα δάπεδα τακτοποιημένα.
 • Αποφύγετε τη χρήση χαλιών.
 • Απομακρύνετε τα ηλεκτρικά καλώδια από τους διαδρόμους.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια και οι σκάλες είναι καλά φωτισμένα.
 • Τοποθετήστε ταινία φθορισμού στα πάνω και κάτω σκαλοπάτια.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Κοκκιωμάτωση του Wegener

Διαταραχές μεσοσπονδυλίων δίσκων

Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση

Πόνος των κεφαλών του μεταταρσίου

Χειροπρακτική

Νόσος Buerger

Διάστρεμμα αστραγάλου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΔυστροφία Fuchs
Επόμενο άρθροΠλατυποδία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ