Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΣύνδρομο Ramsay Hunt

Σύνδρομο Ramsay Hunt

Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο Ramsay Hunt

Το σύνδρομο Ramsay Hunt εμφανίζεται όταν μια εστία έρπητα ζωστήρα επηρεάζει το νεύρο του προσώπου που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα αυτιά σας.

Εκτός από το επώδυνο εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα, το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να προκαλέσει παράλυση του προσώπου και απώλεια ακοής στο προσβεβλημένο αυτί.

Το σύνδρομο Ramsay Hunt προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Μετά την εξάλειψη της ανεμοβλογιάς, ο ιός εξακολουθεί να ζει στα νεύρα σας. Χρόνια αργότερα, μπορεί να επανενεργοποιηθεί. Όταν συμβαίνει, μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα του προσώπου σας.

Η έγκαιρη θεραπεία του συνδρόμου Ramsay Hunt μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μόνιμη μυϊκή αδυναμία του προσώπου και κώφωση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Τα δύο κύρια σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου Ramsay Hunt είναι:

 • Ένα επώδυνο κόκκινο εξάνθημα με φουσκάλες γεμάτες υγρό πάνω, μέσα και γύρω από το ένα αυτί
 • Αδυναμία ή παράλυση του προσώπου στην ίδια πλευρά με το προσβεβλημένο αυτί

Συνήθως, το εξάνθημα και η παράλυση του προσώπου συμβαίνουν ταυτόχρονα. Μερικές φορές το ένα μπορεί να συμβεί πριν από το άλλο. Άλλες φορές, το εξάνθημα δεν εμφανίζεται ποτέ. 

Εάν έχετε σύνδρομο Ramsay Hunt, μπορεί επίσης να εμφανίσετε:

 • Πόνο στο αυτί
 • Απώλεια ακοής
 • Εμβοές στα αυτιά σας 
 • Δυσκολία στο κλείσιμο του ενός ματιού
 • Αίσθημα περιστροφής ή κίνησης 
 • Αλλαγή στη γευστική αντίληψη ή απώλεια γεύσης
 • Ξηρό στόμα και μάτια

Καλέστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε παράλυση προσώπου ή εξάνθημα από έρπητα ζωστήρα στο πρόσωπό σας. Η θεραπεία που ξεκινά εντός τριών ημερών από την έναρξη των σημείων και συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών. 

ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Το σύνδρομο Ramsay Hunt εμφανίζεται σε άτομα που είχαν ανεμοβλογιά. Μόλις αναρρώσετε από την ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει στο σώμα σας, μερικές φορές επανενεργοποιείται τα επόμενα χρόνια για να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα, ένα επώδυνο εξάνθημα με φουσκάλες γεμάτες υγρό. Το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι μια εστία έρπητα ζωστήρα που επηρεάζει το νεύρο του προσώπου κοντά σε ένα από τα αυτιά σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μονόπλευρη παράλυση του προσώπου και απώλεια ακοής.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε έχει ανεμοβλογιά. Είναι πιο συχνό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως επηρεάζει άτομα άνω των 60 ετών. Το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι σπάνιο στα παιδιά. Το σύνδρομο Ramsay Hunt δεν είναι μεταδοτικό. Ωστόσο, η επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει ανεμοβλογιά σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως ανεμοβλογιά ή δεν έχουν εμβολιαστεί γι’ αυτήν. Η μόλυνση μπορεί να είναι σοβαρή για άτομα που έχουν προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος.

Μέχρι να εξαφανιστούν οι φουσκάλες του εξανθήματος, αποφύγετε τη σωματική επαφή με:

 • Όποιον δεν είχε ποτέ ανεμοβλογιά ή που δεν έκανε ποτέ το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς
 • Όποιον έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Νεογέννητα
 • ‘Εγκυο γυναίκα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Οι επιπλοκές του συνδρόμου Ramsay Hunt μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μόνιμη απώλεια ακοής και αδυναμία προσώπου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απώλεια ακοής και η παράλυση του προσώπου που σχετίζονται με το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι προσωρινή. Ωστόσο, μπορεί να γίνει μόνιμη.
 • Βλάβη στα μάτια. Η αδυναμία του προσώπου που προκαλείται από το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να σας δυσκολέψει να κλείσετε το βλέφαρό σας. Όταν συμβεί αυτό, ο κερατοειδής, που προστατεύει το μάτι σας, μπορεί να καταστραφεί. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια και θολή όραση.
 • Μεθερπητική νευραλγία. Αυτή η επώδυνη κατάσταση εμφανίζεται όταν μια μόλυνση από έρπητα ζωστήρα βλάπτει τις νευρικές ίνες. Τα μηνύματα που στέλνουν αυτές οι νευρικές ίνες γίνονται μπερδεμένα και υπερβολικά, προκαλώντας πόνο που μπορεί να διαρκέσει πολύ μετά την εξαφάνιση άλλων σημείων και συμπτωμάτων του συνδρόμου Ramsay Hunt.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Τα παιδιά πλέον εμβολιάζονται τακτικά κατά της ανεμοβλογιάς, γεγονός που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Συνιστάται επίσης ένα εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω (καλύτερα να μη γίνεται).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Οι γιατροί συχνά μπορούν να αναγνωρίσουν το σύνδρομο Ramsay Hunt με βάση το ιατρικό ιστορικό, μια φυσική εξέταση και τα διακριτικά σημεία και συμπτώματα της διαταραχής. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα υγρού από μια από τις φουσκάλες του εξανθήματος στο αυτί σας για εξέταση (PCR).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Η έγκαιρη θεραπεία του συνδρόμου Ramsay Hunt μπορεί να μειώσει τον πόνο και να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών.

Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αντιικά φάρμακα. Φάρμακα όπως η ακυκλοβίρη, η φαμσικλοβίρη ή η βαλακυκλοβίρη συχνά βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού της ανεμοβλογιάς.
 • Κορτικοστεροειδή. Ένα σύντομο σχήμα πρεδνιζόνης υψηλής δόσης φαίνεται να ενισχύει την επίδραση των αντιικών φαρμάκων στο σύνδρομο Ramsay Hunt.
 • Φάρμακα κατά του άγχους. Φάρμακα όπως η διαζεπάμη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ιλίγγου.
 • Παυσίπονα. Ο πόνος που σχετίζεται με το σύνδρομο Ramsay Hunt μπορεί να είναι σοβαρός. Μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ RAMSAY HUNT

Τα ακόλουθα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ενόχλησης του συνδρόμου Ramsay Hunt:

 • Διατηρήστε τις περιοχές που επηρεάζονται από το εξάνθημα καθαρές.
 • Εφαρμόστε δροσερές, υγρές κομπρέσες στο εξάνθημα για να απαλύνετε τον πόνο.
 • Πάρτε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη.

Εάν η αδυναμία του προσώπου σας δυσκολεύει να κλείσετε ένα από τα μάτια σας, λάβετε τα ακόλουθα βήματα για να προστατεύσετε την όρασή σας:

 • Χρησιμοποιήστε ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες όλη την ημέρα εάν το μάτι σας στεγνώσει.
 • Το βράδυ, εφαρμόστε αλοιφή στο μάτι και κολλήστε το βλέφαρό σας με ταινία ή φορέστε ένα έμπλαστρο για τα μάτια.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

RHS

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Το σύνδρομο Ramsay Hunt

Ψυχρά έλκη

Απώλεια ακοής

Χρήσιμες πληροφορίες για την ανεμοβλογιά

Απλός έρπητας

Έρπης ζωστήρας

Θεραπεία του έρπητα ζωστήρα εναλλακτικά

Τι πρέπει να προσέχετε όταν έχετε έρπητα

Συμπλήρωμα διατροφής για τον έρπητα

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα ζωστήρα

Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία

Η λαβυρινθίτιδα

Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΡήξη σπλήνας
Επόμενο άρθροΠρησμένο γόνατο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ