Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΛοίμωξη από Naegleria Fowleri

Λοίμωξη από Naegleria Fowleri

Χρήσιμες πληροφορίες για τη λοίμωξη από Naegleria Fowleri

Η λοίμωξη από Naegleria είναι μια σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρος λοίμωξη του εγκεφάλου. Η μόλυνση από Naegleria προκαλείται από μια αμοιβάδα που βρίσκεται συνήθως σε λίμνες, ποτάμια και θερμές πηγές με ζεστό νερό.

Η έκθεση στην αμοιβάδα συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή άλλων θαλάσσιων σπορ.

Η αμοιβάδα, που ονομάζεται Naegleria fowleri, ταξιδεύει από τη μύτη στον εγκέφαλο, όπου προκαλεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λοίμωξη από Naegleria πεθαίνουν μέσα σε μια εβδομάδα από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται στην αμοιβάδα που προκαλεί τη λοίμωξη κάθε χρόνο, αλλά μόνο λίγοι από αυτούς αρρωσταίνουν από αυτήν.

Οι επαγγελματίες υγείας δε γνωρίζουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν λοίμωξη από Naegleria ενώ άλλοι όχι.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ NAEGLERIA FOWLERI

Η λοίμωξη από Naegleria προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται πρωτοπαθής αμoiβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Η πρωτοπαθής αμoiβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα είναι μια εγκεφαλική λοίμωξη που οδηγεί σε οίδημα του εγκεφάλου και καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Naegleria αρχίζουν γενικά εντός δύο έως 15 ημερών από την έκθεση στην αμοιβάδα.

Τα αρχικά σημεία και συμπτώματα συχνά είναι:

 • Πυρετός
 • Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος
 • Ναυτία και έμετος
 • Ρινική συμφόρηση ή έκκριση
 • Αλλαγές στην οσμή ή στη γεύση

Καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

 • Στραβολαίμιασμα
 • Ευαισθησία στο φως
 • Σύγχυση
 • Απώλεια ισορροπίας
 • Υπνηλία
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Ψευδαισθήσεις

Η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και συνήθως οδηγεί σε θάνατο εντός πέντε περίπου ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε ξαφνική έναρξη πυρετού, κεφαλαλγίας, δυσκαμψίας του αυχένα και εμετού, ιδιαίτερα εάν βρεθήκατε πρόσφατα σε ζεστό, γλυκό νερό. 

ΑΙΤΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ NAEGLERIA FOWLERI

Η μόλυνση από Naegleria προκαλείται από την αμοιβάδα Naegleria fowleri, η οποία απαντάται συχνότερα σε θερμά, γλυκά νερά σε όλο τον κόσμο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αμοιβάδα βρίσκεται, επίσης, μερικές φορές στο έδαφος. Η αμοιβάδα εισέρχεται στο σώμα σας μέσω της μύτης σας μέσω μολυσμένου νερού, λάσπης ή σκόνης και ταξιδεύει στον εγκέφαλό σας μέσω των νεύρων που μεταδίδουν την όσφρησή σας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εκτίθενται στη Naegleria fowleri αρρωσταίνουν ποτέ από αυτό. Γιατί κάποιοι άνθρωποι μολύνονται μετά την έκθεση και άλλοι όχι, δεν είναι γνωστό.

Η αμοιβάδα δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Επίσης, δε μπορείτε να μολυνθείτε πίνοντας μολυσμένο νερό.

Το αλμυρό νερό, όπως το νερό του ωκεανού και της θάλασσας, και οι σωστά καθαρισμένες και απολυμασμένες πισίνες δεν περιέχουν την αμοιβάδα naegleria.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ NAEGLERIA FOWLERI

Εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται στην αμοιβάδα που προκαλεί τη λοίμωξη από Naegleria κάθε χρόνο, αλλά μόνο λίγοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτήν.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τη Naegleria ή αμοιβάς η πρωτεύς ή Amoeba proteus περιλαμβάνουν:

 • Κολύμπι σε γλυκό νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν έχουν κολυμπήσει σε μια λίμνη γλυκού νερού τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
 • Κύματα καύσωνα. Η αμοιβάδα ευδοκιμεί στη ζέστη ή σε ζεστό νερό. Οι λοιμώξεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες και στις νότιες πολιτείες, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν και σε πιο βόρειες πολιτείες.
 • Ηλικία. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες είναι οι πιο πιθανές ηλικιακές ομάδες που θα επηρεαστούν, πιθανώς επειδή είναι πιθανό να παραμείνουν στο νερό περισσότερο και είναι πιο δραστήριοι στο νερό.
 • Ρινικός καθαρισμός ή άρδευση. Πολύ σπάνια, έχουν εμφανιστεί λοιμώξεις σε άτομα που χρησιμοποιούσαν μολυσμένο νερό βρύσης για να πλύνουν τα ιγμόρειά τους ή για να καθαρίσουν τη μύτη τους. Για να διασφαλίσετε ότι το νερό σας είναι ασφαλές για ξέπλυμα κόλπων, μη χρησιμοποιείτε νερό απευθείας από τη βρύση. Χρησιμοποιήστε αντ ‘αυτού βρασμένο ή αποσταγμένο νερό.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ NAEGLERIA FOWLERI

Τα ακόλουθα μέτρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Naegleria:

 • Μην κολυμπάτε και μην πηδάτε σε λίμνες και ποτάμια με ζεστό γλυκό νερό.
 • Κρατήστε τη μύτη σας κλειστή ή χρησιμοποιήστε κλιπ μύτης όταν πηδάτε ή βουτάτε σε ζεστά σώματα γλυκού νερού.
 • Αποφύγετε να διαταράξετε τα ιζήματα ενώ κολυμπάτε σε ρηχά, ζεστά νερά.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ NAEGLERIA FOWLERI

Η μόλυνση με την αμοιβάδα naegleria συνήθως επιβεβαιώνεται μέσω εργαστηριακής εξέτασης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), του υγρού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Για τη λήψη δείγματος ΕΝΥ, ένας γιατρός πραγματοποιεί οσφυονωτιαία παρακέντηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μια βελόνα εισάγεται μεταξύ δύο σπονδύλων στο κάτω μέρος της πλάτης. Μια μικρή ποσότητα ΕΝΥ αφαιρείται και αποστέλλεται σε εργαστήριο, όπου εξετάζεται με μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αμοιβάδα naegleria. Μια οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της πίεσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και την αναζήτηση φλεγμονωδών κυττάρων. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία (CT) ή καλύτερα μαγνητική τομογραφία (MRI) για να αποκαλύψει οίδημα και αιμορραγία εντός του εγκεφάλου.

 • Αξονική τομογραφία. Αυτή η διαδικασία συνδυάζει προβολές ακτίνων Χ που λαμβάνονται από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις σε λεπτομερείς εικόνες διατομής.
 • MRI. Ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες μαλακών ιστών, όπως ο εγκέφαλος. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ NAEGLERIA FOWLERI

Λίγοι άνθρωποι επιβιώνουν από τη λοίμωξη, ακόμη και με θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.

Η συνιστώμενη θεραπεία για τη λοίμωξη είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων:

 • Αμφοτερικίνη Β, ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που συνήθως εγχέεται σε μια φλέβα ή στον χώρο γύρω από το νωτιαίο μυελό για να σκοτώσει τις αμοιβάδες.
 • Μιλτεφοσίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της λεϊσμανίασης, αλλά χρησιμοποιείται και κατά της αμοιβάδας naegleria σε εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή θεραπεία λοιμώξεων με άλλους τύπους αμοιβάδων.
 • Άλλα αντιμυκητιασικά φάρμακα.
 • Αντιβιοτικά.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλα φάρμακα ή θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση ή τη μείωση του οιδήματος του εγκεφάλου.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

naegleriainfect 1280

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τοξοπλάσμωση

Μικροβιακή μηνιγγίτιδα

Νόσος μεγαλοκυτταρικών εγκλείστων

Αποκατάσταση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη

Χρήσιμες πληροφορίες για την ελονοσία

Ιογενής εγκεφαλίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εγκεφαλικές διαταραχές

Αιματοεγκεφαλικός φραγμός

Χρωμοβλαστομύκωση

Η σχιστοσωμίαση

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Ελονοσία

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠλασματική διαταραχή
Επόμενο άρθροΚουσκούς πουτανέσκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ