Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Πλατυποδία

Χρήσιμες πληροφορίες για την πλατυποδία

Έχετε πλατυποδία όταν οι καμάρες στο εσωτερικό των ποδιών σας είναι πεπλατυσμένες, επιτρέποντας σε ολόκληρα τα πέλματα των ποδιών σας να αγγίζουν το πάτωμα όταν σηκώνεστε.

Μια συχνή και συνήθως, ανώδυνη πάθηση, η πλατυποδία μπορεί να εμφανιστεί όταν οι καμάρες δεν αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία.

Σε άλλες περιπτώσεις, η πλατυποδία αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό ή από τις απλές καταπονήσεις φθοράς της ηλικίας.

Η πλατυποδία μπορεί, μερικές φορές, να συμβάλει σε προβλήματα στους αστραγάλους και στα γόνατά σας, επειδή η πάθηση μπορεί να αλλάξει την ευθυγράμμιση των ποδιών σας.

Εάν δεν πονάτε, συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία για την πλατυποδία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα που να σχετίζονται με την πλατυποδία. Αλλά μερικοί άνθρωποι με πλατυποδία αντιμετωπίζουν πόνο στα πόδια, ιδιαίτερα στην περιοχή της φτέρνας ή της καμάρας. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με τη δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πρήξιμο κατά μήκος του εσωτερικού του αστραγάλου. 

ΑΙΤΙΑ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑΣ

Η πλατυποδία είναι φυσιολογική σε βρέφη και νήπια, επειδή η καμάρα του ποδιού δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Οι καμάρες των περισσότερων ανθρώπων αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ καμάρες. Αυτή είναι μια φυσιολογική παραλλαγή στον τύπο του ποδιού και τα άτομα χωρίς καμάρες μπορεί να έχουν προβλήματα ή να μην έχουν. Μερικά παιδιά έχουν εύκαμπτη πλατυποδία, στην οποία η καμάρα είναι ορατή όταν το παιδί κάθεται ή στέκεται στις μύτες των ποδιών, αλλά εξαφανίζεται όταν το παιδί στέκεται. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την εύκαμπτη πλατυποδία χωρίς προβλήματα. Οι καμάρες μπορούν επίσης να πέσουν με την πάροδο του χρόνου. Η γήρανση μπορεί να αποδυναμώσει τον τένοντα που εκτείνεται κατά μήκος του εσωτερικού του αστραγάλου σας και βοηθά στη στήριξη της καμάρας σας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑΣ

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πλατυποδίας περιλαμβάνουν:

 • Παχυσαρκία
 • Τραυματισμός στο πόδι ή στον αστράγαλο
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Ηλικία
 • Διαβήτης

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑΣ

Για να δείτε τη μηχανική των ποδιών σας, ο γιατρός σας θα παρατηρήσει τα πόδια σας από μπροστά και πίσω και θα σας ζητήσει να σταθείτε στα δάχτυλα των ποδιών σας. Μπορεί επίσης να κοιτάξει το σχήμα φθοράς στα παπούτσια σας.

Εάν πονάτε πολύ στα πόδια σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις όπως:

 • Ακτινογραφίες. Μια απλή ακτινογραφία χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα ακτινοβολίας για να παράγει εικόνες των οστών και των αρθρώσεων στα πόδια σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην ανίχνευση της αρθρίτιδας.
 • Αξονική τομογραφία. Λαμβάνονται ακτινογραφίες του ποδιού σας από διαφορετικές γωνίες και παρέχονται πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από μια τυπική ακτινογραφία.
 • Υπέρηχος. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται έναν τραυματισμένο τένοντα, μπορεί να ζητήσει αυτή τη δοκιμή, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των μαλακών ιστών μέσα στο σώμα.
 • MRI. Χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα και ισχυρό μαγνήτη, οι μαγνητικές τομογραφίες παρέχουν εξαιρετική λεπτομέρεια τόσο των σκληρών όσο και των μαλακών ιστών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑΣ

Δεν απαιτείται θεραπεία για την πλατυποδία εάν δεν προκαλείται πόνος.

Εάν η πλατυποδία σας είναι επώδυνη, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει:

 • Υποστηρίγματα τόξων, ορθωτικές συσκευές. Τα στηρίγματα καμάρας που χορηγούνται μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την πλατυποδία ή ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ειδικά σχεδιασμένα στηρίγματα καμάρας, τα οποία είναι διαμορφωμένα στο περίγραμμα των ποδιών σας. Τα στηρίγματα καμάρας δε θεραπεύουν την πλατυποδία, αλλά συχνά μειώνουν τα συμπτώματα.
 • Διατατικές ασκήσεις. Μερικοί άνθρωποι με πλατυποδία έχουν επίσης κοντύτερο αχίλλειο τένοντα. Οι ασκήσεις για το τέντωμα αυτού του τένοντα μπορεί να βοηθήσουν.
 • Υποστηρικτικά παπούτσια. Ένα δομικά υποστηρικτικό παπούτσι μπορεί να είναι πιο άνετο από τα σανδάλια ή τα παπούτσια με ελάχιστη στήριξη.
 • Φυσικοθεραπεία. Η πλατυποδία μπορεί να συμβάλει σε τραυματισμούς κατάχρησης σε ορισμένους δρομείς. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να κάνει μια ανάλυση βίντεο για το πώς τρέχετε για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη φόρμα και την τεχνική σας.
 • Χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση δε γίνεται μόνο για τη διόρθωση της πλατυποδίας. Ωστόσο, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για ένα σχετικό πρόβλημα, όπως ρήξη ή ρήξη τένοντα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑΣ

Εάν η πλατυποδία σας προκαλεί μικρό πόνο, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε:

 • Ξεκούραση. Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την κατάστασή σας. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμπι, αντί για άλματα και τρέξιμο.
 • Υποστηρίγματα καμάρας. Τα υποστηρίγματα καμάρας που πωλούνται μπορεί να αυξήσουν την άνεσή σας.
 • Φάρμακα. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά μπορεί να βοηθήσουν.
 • Απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον πόνο στα πόδια σας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα

flat feet

Διαβάστε, επίσης,

Νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα;

Σύγχρονη θεραπεία των παθήσεων του ποδιού

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

H μεταταρσαλγία

Τι είναι το πελματογράφημα;

Πώς να διαλέγετε τα σωστά παπούτσια στα παιδιά σας

Οι παθήσεις των ποδιών που θεραπεύονται με ρεφλεξολογία

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠτώση άκρου ποδός
Επόμενο άρθροΠλασματική διαταραχή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ