Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚουσκούς πουτανέσκα

Κουσκούς πουτανέσκα

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη και υγιεινή πουτανέσκα με κουσκούς

Κουσκούς Πουτανέσκα

ΚΟΥΣΚΟΥΣ: Το κουσκούς περιέχει υδατάνθρακες που φτιάχνουν τη διάθεση, φυτικές ίνες που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητας, και αυξάνει τον κορεσμό. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος το καθιστά κατάλληλο για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Επίσης, το κους κους είναι πλούσιο σε σελήνιο, κι έτσι έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΨΑΡΙΑ: Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΚΑΠΑΡΗ: Η κάπαρη έχει ελάχιστη θερμιδική αξία, μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κουταλιές της σούπας. Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια όμως σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, αφού πιο συγκεκριμένα περιέχει: βιταμίνες Α, Ε, C, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκός, σελήνιο και λινολεϊκό οξύ.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Πουτανέσκα με κουσκούς

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

¼ φλιτζάνι εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

2 βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ ματσάκι βιολογικός μαϊντανός πλατύφυλλος, ψιλοκομμένος

4 φιλέτα βιολογικού γαύρου, ψιλοκομμένα

400 γραμμάρια βιολογικό κουσκούς

150 ml βιολογικό λευκό ξηρό κρασί

2 κουταλιές της σούπας βιολογική κάπαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη

½ φλιτζάνι βιολογικές ελιές Καλαμάτας χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση

500 γραμμάρια βιολογική ντομάτα στο τρίφτη

250 γραμμάρια βιολογικά ντοματίνια κομμένα στη μέση

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι 

Τριμμένη βιολογική παρμεζάνα για το σερβίρισμα

1 βιολογικό αυγό βραστό, προαιρετικά, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου, τα κοτσάνια μαϊντανού ψιλοκομμένα και τον γαύρο. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να μυρίσει.
  2. Προσθέστε το κουσκούς και μαγειρέψτε για ένα ακόμη λεπτό να φρυγανίσει, στη συνέχεια προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε 1-2 λεπτά μέχρι να μειωθεί ελαφρώς.
  3. Προσθέστε την κάπαρη, τις ελιές, τη βιολογική ντομάτα και 5 φλιτζάνια νερό και αφήστε να σιγοβράσει.
  4. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά και μετά προσθέστε τα ντοματίνια. Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνει al dente.
  5. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και σερβίρετε με μαϊντανό και παρμεζάνα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

fregola sarda

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και κουσκούς

Κουσκούς με ρόδι και λεμόνι

Νόστιμη σαλάτα με ραντίτσιο και παρμεζάνα

Αλλεργία στο σιτάρι

Χωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

Kαλοκαιρινή και νόστιμη σαλάτα με κοραλάκι

Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Kουκουσάκι με παρμεζάνα

Διαιτολόγιο για τα αντιπηκτικά

Home

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ