Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ηλιακά εγκαύματα

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι το κόκκινο, επώδυνο δέρμα που είναι ζεστό στην αφή. Εμφανίζεται, συνήθως, μέσα σε λίγες ώρες μετά από υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από την ηλιοφάνεια ή τεχνητές πηγές, όπως οι ηλιακές λάμπες.

Οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν συνήθως να προσφέρουν ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να χρειαστούν μέρες για να εξασθενίσει. Η έντονη, επαναλαμβανόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που οδηγεί σε ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες βλάβες του δέρματος, όπως σκούρες κηλίδες, τραχιές κηλίδες και ξηρό ή ζαρωμένο δέρμα. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Μπορείτε να αποτρέψετε τα ηλιακά εγκαύματα και τις σχετικές παθήσεις προστατεύοντας το δέρμα σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμη και σε δροσερές ή συννεφιασμένες μέρες.

Χαρακτηριστικά: ήπιο ερύθημα με επακόλουθη απολέπιση, πόνος, οίδημα, ευαισθησία του δέρματος, φυσαλίδες, πυρετός, ρίγη, αδυναμία, σοκ, δευτεροπαθείς λοιμώξεις, αποφολίδωση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στον τόνο του δέρματος, όπως ροζ ή ερυθρό δέρμα
 • Δέρμα ζεστό στην αφή
 • Πόνος και ευαισθησία
 • Πρήξιμο
 • Μικρές φουσκάλες γεμάτες υγρό, οι οποίες μπορεί να σπάσουν
 • Πονοκέφαλος, πυρετός, ναυτία και κόπωση, εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό
 • Μάτια επώδυνα ή τραχιά

Οποιοδήποτε εκτεθειμένο μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των λοβών των αυτιών, του τριχωτού της κεφαλής και των χειλιών σας, μπορεί να καεί. Ακόμη και καλυμμένες περιοχές μπορεί να καούν εάν, για παράδειγμα, τα ρούχα σας έχουν χαλαρή ύφανση που επιτρέπει στο υπεριώδες φως (UV) να περάσει. Τα μάτια σας, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, μπορούν επίσης να καούν.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος εμφανίζονται, συνήθως, μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Αλλά μπορεί να χρειαστεί μια μέρα ή περισσότερο για να μάθετε πόσο σοβαρό είναι το ηλιακό έγκαυμα.

Μέσα σε λίγες μέρες, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να αυτοθεραπεύεται με ξεφλούδισμα του ανώτερου στρώματος του κατεστραμμένου δέρματος. Μετά το ξεφλούδισμα, το δέρμα σας μπορεί να προσωρινά να μην είναι φυσιολογικό. Ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να επουλωθεί.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν το ηλιακό έγκαυμα:

 • Δημιουργεί φουσκάλες και καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματός σας
 • Δημιουργεί φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα γεννητικά όργανα
 • Προκαλεί έντονο οίδημα
 • Εμφανίζει σημάδια μόλυνσης, όπως πόνο, κόκκινες ραβδώσεις και πύον που τρέχει από μια ανοιχτή φουσκάλα
 • Δε βελτιώνεται μέσα σε λίγες μέρες

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν έχετε καεί από τον ήλιο και έχετε:

 • Πυρετό πάνω από 39,5 βαθμούς C
 • Σύγχυση
 • Λιποθυμία
 • Αφυδάτωση

ΑΙΤΙΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως (UV). Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από ηλιακό φως ή τεχνητές πηγές, όπως λάμπες ηλίου και σολάριουμ. Η μελανίνη είναι η σκούρα χρωστική ουσία στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος που δίνει στο δέρμα το φυσιολογικό του χρώμα. Όταν εκτίθεστε στην υπεριώδη ακτινοβολία, το σώμα σας προστατεύεται παράγοντας μελανίνη πιο γρήγορα. Η επιπλέον μελανίνη δημιουργεί μαύρισμα. Το μαύρισμα είναι ο τρόπος του σώματος να μπλοκάρει τις ακτίνες UV για να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα. Αλλά η προστασία φτάνει μέχρι εκεί. Η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί κάψιμο του δέρματος. Μπορεί να πάθετε ηλιακό έγκαυμα και σε δροσερές ή συννεφιασμένες μέρες. Το χιόνι, η άμμος, το νερό και άλλες επιφάνειες μπορεί να αντανακλούν τις ακτίνες UV που προκαλούν και το δέρμα να καεί.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Οι παράγοντες κινδύνου για ηλιακά εγκαύματα περιλαμβάνουν:

 • Ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπλε μάτια και κόκκινα ή ξανθά μαλλιά
 • Διακοπές σε ηλιόλουστο και ζεστό μέρος ή σε μεγάλο υψόμετρο
 • Εργασία σε εξωτερικούς χώρους
 • Το κολύμπι ή ψεκασμός του δέρματός σας με νερό, καθώς το βρεγμένο δέρμα τείνει να καίγεται περισσότερο από το ξηρό δέρμα
 • Υπαίθρια αναψυχής και κατανάλωση αλκοόλ
 • Τακτική έκθεση απροστάτευτου δέρματος σε υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως ή τεχνητές πηγές, όπως σολάριουμ
 • Λήψη φαρμάκων που προκαλούν φωτοευαισθησία

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Η έντονη, επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο που οδηγεί σε ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες δερματικές βλάβες και ορισμένες ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, τις προκαρκινικές δερματικές βλάβες και τον καρκίνο του δέρματος. Η έκθεση στον ήλιο και τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, κάνοντάς σας να φαίνεστε μεγαλύτεροι από ό,τι είστε. Οι αλλαγές του δέρματος που προκαλούνται από το υπεριώδες φως ονομάζονται φωτογήρανση.

Τα αποτελέσματα της φωτογήρανσης περιλαμβάνουν:

 • Εξασθένηση των συνδετικών ιστών, που μειώνει τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματος
 • Βαθιές ρυτίδες
 • Ξηρό, τραχύ δέρμα
 • Λεπτές κόκκινες φλέβες στα μάγουλα, τη μύτη και τα αυτιά σας
 • Πανάδες, κυρίως στο πρόσωπο και στους ώμους
 • Σκούρες ή αποχρωματισμένες κηλίδες στο πρόσωπο, στο πίσω μέρος των χεριών, στα χέρια, στο στήθος και στο άνω μέρος της πλάτης, που ονομάζονται, επίσης, ηλιακές φακές 

Οι προκαρκινικές βλάβες του δέρματος εμφανίζονται ως τραχιές, φολιδωτές κηλίδες σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τον ήλιο. Βρίσκονται συνήθως στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του κεφαλιού, του προσώπου, του λαιμού και των χεριών ατόμων με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Αυτά τα μπαλώματα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Ονομάζονται επίσης ακτινικές κερατώσεις και ηλιακές κερατώσεις.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ακόμη και χωρίς ηλιακά εγκαύματα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα. Μπορεί να βλάψει το DNA των κυττάρων του δέρματος. Τα ηλιακά εγκαύματα στην παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος αργότερα στη ζωή. Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται, κυρίως, σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στο ηλιακό φως, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου, των χειλιών, των αυτιών, του λαιμού, του στήθους, των χεριών, των ποδιών και της πλάτης. Ορισμένοι τύποι καρκίνου του δέρματος εμφανίζονται ως μια μικρή ανάπτυξη ή μια πληγή που αιμορραγεί εύκολα, σχηματίζει κρούστα, επουλώνεται και μετά ανοίγει ξανά. Με το μελάνωμα, ένας υπάρχων σπίλος μπορεί να αλλάξει ή μπορεί να αναπτυχθεί ένας νέος ύποπτος σπίλος. Ένας τύπος μελανώματος που ονομάζεται lentigo maligna ή μελάνωμα τύπου φακής ή περίγραπτη προκαρκινική μελάνωση του Dubreuilh αναπτύσσεται σε περιοχές μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Ξεκινά ως ένα μαύρισμα επίπεδο σημείο που σιγά σιγά σκουραίνει και μεγεθύνεται. 

Ο ήλιος μπορεί, επίσης, να κάψει τα μάτια σας. Η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία βλάπτει τον αμφιβληστροειδή, τον φακό ή τον κερατοειδή. Η βλάβη του φακού από τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε θόλωση του φακού. Τα μάτια που έχουν καεί από τον ήλιο μπορεί να είναι επώδυνα. Το ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς μπορεί να προκληθεί και από το χιόνι.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Χρησιμοποιήστε αυτές τις μεθόδους για να αποτρέψετε το ηλιακό έγκαυμα, ακόμη και σε δροσερές, συννεφιασμένες ή μουντές μέρες. Και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γύρω από το νερό, το χιόνι και την άμμο γιατί αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, το υπεριώδες φως είναι πιο έντονο σε μεγάλα υψόμετρα.

 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες αυτές τις ώρες, οπότε προσπαθήστε να προγραμματίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, περιορίστε τον χρόνο που βρίσκεστε στον ήλιο. Αναζητήστε σκιά όταν είναι δυνατόν.
 • Αποφύγετε το μαύρισμα και τα σολάριουμ. Το βασικό μαύρισμα δε μειώνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.
 • Καλυφθείτε. Όταν βρίσκεστε έξω, φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και ρούχα που σας καλύπτουν, συμπεριλαμβανομένων των χεριών και των ποδιών σας. Τα σκούρα χρώματα προσφέρουν περισσότερη προστασία. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό εξωτερικού χώρου ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει αντηλιακή προστασία. Ελέγξτε την ετικέτα για τον παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF), ο οποίος υποδεικνύει πόσο καλά ένα ύφασμα εμποδίζει το ηλιακό φως. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός UPF, τόσο το καλύτερο.
 • Χρησιμοποιείτε φυσικό αντηλιακό συχνά και γενναιόδωρα. Εφαρμόστε αδιάβροχο αντηλιακό και βάλσαμο για τα χείλη με SPF 30 ή μεγαλύτερο και προστασία ευρέος φάσματος από τις υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) και τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). Περίπου 15 έως 30 λεπτά πριν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, εφαρμόστε αρκετό αντηλιακό σε δέρμα που δεν προστατεύεται από ρούχα. Βάλτε περισσότερο αντηλιακό μετά το κολύμπι ή τον ιδρώτα. Εάν χρησιμοποιείτε, επίσης, εντομοαπωθητικό, εφαρμόστε πρώτα το αντηλιακό. Τα αντηλιακά διατηρούν την αρχική τους ισχύ για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ελέγξτε τις ετικέτες του αντηλιακού για οδηγίες σχετικά με την αποθήκευση και τις ημερομηνίες λήξης. Πετάξτε το αντηλιακό εάν είναι ληγμένο ή άνω των τριών ετών.
 • Προστατέψτε τα μωρά και τα νήπια. Χρησιμοποιήστε άλλες μορφές αντηλιακής προστασίας, όπως σκιά ή ρούχα, για μωρά κάτω των 6 μηνών. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, εφαρμόστε φυσικό αντηλιακό με τουλάχιστον 15 SPF στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος των χεριών. Διατηρήστε τα δροσερά, ενυδατωμένα και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν φυσικούς αναστολείς, οξείδιο του τιτανίου, οξείδιο ψευδαργύρου, καθώς μπορεί να προκαλέσουν λιγότερο ερεθισμό του δέρματος.
 • Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Επιλέξτε γυαλιά ηλίου με προστασία UVA και UVB. Όταν αγοράζετε καινούργια γυαλιά, ελέγχετε τη βαθμολογία UV στην ετικέτα. Οι πιο σκούροι φακοί δεν είναι απαραίτητα καλύτεροι στο να μπλοκάρουν τις ακτίνες UV. Βοηθά, επίσης, να φοράτε γυαλιά ηλίου που ταιριάζουν κοντά στο πρόσωπό σας ή έχουν σκελετό.
 • Προσέξτε τα φάρμακα που ευαισθητοποιούν τον ήλιο. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα ρετινοειδή και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και το ιστορικό ηλιακού εγκαύματος. Εάν αναπτύξετε ηλιακό έγκαυμα ή δερματική αντίδραση μετά από μικρές εκθέσεις στο ηλιακό φως, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση όπου μικρές περιοχές του δέρματος εκτίθενται σε μετρημένες ποσότητες φωτός UVA και UVB για να προσπαθήσει να μιμηθεί το πρόβλημα. Εάν το δέρμα σας αντιδρά στο υπεριώδες φως, θεωρείστε ευαίσθητοι στο ηλιακό φως.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Εάν έχετε καεί από τον ήλιο, μπορεί να χρειαστούν δύο ημέρες για να γίνει εμφανής η σοβαρότητα του εγκαύματός σας και αρκετές ακόμη ημέρες για να αρχίσει να επουλώνεται το δέρμα σας. Η θεραπεία ηλιακού εγκαύματος δε θεραπεύει το δέρμα σας, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο, το πρήξιμο και την ενόχληση. Εάν η φροντίδα στο σπίτι δε βοηθά ή το έγκαυμα από τον ήλιο είναι πολύ σοβαρό, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει πρόσθετες θεραπείες. 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΗΛΙΑΚΟΥ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ

Μόλις συμβεί το ηλιακό έγκαυμα, δε μπορείτε να κάνετε πολλά για να περιορίσετε τη ζημιά στο δέρμα σας.

Αλλά οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να μειώσουν τον πόνο, το πρήξιμο και την ενόχλησή σας:

 • Πάρτε ένα αναλγητικό. Για ανακούφιση από τον πόνο, πάρτε ένα αναλγητικό, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη νατριούχο το συντομότερο δυνατό μετά την έκθεση στον ήλιο ή καλύτερα ένα φυσικό. Ορισμένα αναλγητικά τζελ που εφαρμόζετε στο δέρμα σας και ορισμένες κρέμες βοηθούν.
 • Δροσίστε το δέρμα. Εφαρμόστε στο προσβεβλημένο δέρμα μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό βρύσης. Ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο με προσθήκη μαγειρικής σόδας, περίπου 60 γραμμάρια ανά μπανιέρα. Ψύξτε το δέρμα αρκετές φορές την ημέρα.
 • Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα, λοσιόν ή τζελ. Μια λοσιόν ή τζελ αλόης ή λοσιόν καλαμίνης μπορεί να είναι καταπραϋντική. Και το ελληνικό γιαούρτι βοηθά.
 • Πίνετε νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 • Μην σπάτε άθικτες φουσκάλες. Εάν μια φουσκάλα σπάσει, καθαρίστε την με ήπιο σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια φυσική αντιβιοτική αλοιφή στην πληγή.
 • Αντιμετωπίστε απαλά το δέρμα που ξεφλουδίζει. Μέσα σε λίγες μέρες, η πληγείσα περιοχή μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να απαλλαγεί από το ανώτερο στρώμα του κατεστραμμένου δέρματος. Όσο το δέρμα σας ξεφλουδίζει, συνεχίστε την ενυδάτωση.
 • Πάρτε ένα φάρμακο κατά της φαγούρας. Ένα από του στόματος αντιισταμινικό όπως η διφαινυδραμίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό καθώς το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει και να επουλώνεται από κάτω. Καλύτερα πάρτε φυσικό αντιισταμινικό.
 • Εφαρμόστε μια κρέμα κορτικοστεροειδούς. Για ήπιο έως μέτριο ηλιακό έγκαυμα, εφαρμόστε κρέμα κορτικοστεροειδών χωρίς συνταγή γιατρού στην πληγείσα περιοχή.
 • Προστατέψτε το ηλιακό έγκαυμα από περαιτέρω έκθεση στον ήλιο. Όσο το δέρμα σας επουλώνεται, μείνετε μακριά από τον ήλιο ή προστατέψτε το δέρμα σας εάν βγαίνετε έξω.
 • Αποφύγετε την εφαρμογή προϊόντων «-καΐνης», όπως η βενζοκαΐνη. Τέτοιες κρέμες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η βενζοκαΐνη έχει συνδεθεί με μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα. Μην χρησιμοποιείτε βενζοκαΐνη σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών χωρίς επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Εάν είστε ενήλικας, μην χρησιμοποιείτε ποτέ περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση και σκεφτείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Τα κατάλληλα προϊόντα για το ηλιακό έγκαυμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για το ηλιακό έγκαυμα

Διαβάστε, επίσης, 

Χρήσιμες συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Μελάνωμα

Αλόη Βέρα

Πώς να πάρετε από την αλόη το gel

Σύντομα η έγκριση για το βιάγκρα και στα εγκαύματα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαγιονέζας

Λοσιόν για τα ηλιακά εγκαύματα

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚολοκυθάκια με κιμά στο φούρνο
Επόμενο άρθροΝόσος Von Hippel-Lindau
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ