Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΣούπα μπρόκολου με τσένταρ

Σούπα μπρόκολου με τσένταρ

Εξαιρετική σούπα μπρόκολου με τσένταρ και σπιτικά κρουτόν

Σούπα μπρόκολου με τσένταρ

ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογενείας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και αποτελεί ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ1, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, προσφέροντας ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό και καθιστώντας το ένα λαχανικό ασπίδα για την υγεία.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

2 βιολογικά κρεμμύδια

4 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βιολογικό βούτυρο

½ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες βιολογικής κόκκινης πιπεριάς, καθώς και άλλες για πασπάλισμα

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

2 κεφάλια βιολογικού μπρόκολου

1 μέτρια βιολογική πατάτα

225 γραμμάρια βιολογικό τυρί τσένταρ

4 χοντρές φέτες βιολογικό χωριάτικο λευκό ψωμί

½ φλιτζάνι στραγγιστό βιολογικό γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβετε στη μέση 2 κρεμμύδια. Ξεφλουδίστε και χοντροκόψτε. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε 4 σκελίδες σκόρδο και στη συνέχεια ψιλοκόψτε.
  2. Λιώνετε 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ½ κουταλάκι κόκκινες νιφάδες πιπεριού. Καρυκεύετε με αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύετε να ενωθούν, στη συνέχεια σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, για 8-10 λεπτά.
  3. Εν τω μεταξύ, κόψτε το κάτω μέρος από τα 2 κεφάλια μπρόκολο και στη συνέχεια ξεφλουδίστε. Ξεχωρίστε τα βαριά κοτσάνια από τα λουλούδια. Αφήνετε στην άκρη τις μπουκίτσες. Χοντροκόβετε τα κοτσάνια σε κομμάτια 2,5-5 εκατοστών. Καθαρίζετε 1 μέτρια πατάτα. Χοντροκόβετε σε κομμάτια 2,5-5 εκατοστών.
  4. Προσθέστε τα κοτσάνια μπρόκολου και τα κομμάτια πατάτας στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν με βούτυρο. Ρίχνετε 5 φλιτζάνια νερό, προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και αφήνετε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε να σιγοβράσει. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα κοτσάνια του μπρόκολου και οι πατάτες, 20–25 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόψτε τις μπουκίτσες που έχετε κρατήσει σε μικρά κομμάτια. Τρίψτε το τυρί τσένταρ στις μεγάλες τρύπες ενός τρίφτη. Θα πρέπει να έχετε περίπου 2 1/2 φλιτζάνια.
  6. Προσθέστε τα μισά λουλούδια μπρόκολου στην κατσαρόλα, καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο, 3-5 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ, αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και πολτοποιήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η σούπα σας δεν θα είναι τόσο λεία, αλλά θα είναι υπέροχη. Επιστρέψτε τον πουρέ στην κατσαρόλα.
  7. Χρησιμοποιήστε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα υπόλοιπα μπουκετάκια. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο, άλλα 3-5 λεπτά. Προσθέστε 2 φλιτζάνια τυρί τσένταρ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καλύψτε και μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό. Αφήστε στην άκρη όσο φτιάχνετε τα κρουτόν τσένταρ.
  8. Ψήνετε 4 χοντρές φέτες χωριάτικο λευκό ψωμί σε ένα φύλλο ψησίματος μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 2–3 λεπτά. Αναποδογυρίστε το ψωμί, στη συνέχεια πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί τσένταρ και μερικές νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το τυρί να φουσκώσει και να ροδίσει σε κηλίδες, 2-3 λεπτά ακόμη.
  9. Αφαιρέστε τη σούπα από τη φωτιά και ανακατέψτε με το ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι. Αλατοπιπερώστε.
  10. Κόψτε τις φρυγανιές τυριών σε κομμάτια 2,5 εκατοστών. Μοιράστε τη σούπα σε μπολ. ​​Από πάνω προσθέστε κρουτόν τσένταρ ή τυρί.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη σούπα cheeseburger

Νόστιμη και υγιεινή κολοκυθόσουπα με ψάρι

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με πράσα

Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια

Πηχτή σούπα με φακές

Πικάντικη σούπα με κεφτεδάκια

Σούπα στρογγανόφ με μοσχαράκι

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με κόκκινες πιπεριές 

Υγιεινή και νόστιμη κρεμμυδόσουπα

Υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό 

Σούπα μινεστρόνε

Οι ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές

Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Κρεμμύδια μαρινάτα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κρεμμύδια

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Κρεμμυδόσουπα

Η πιο νόστιμη σάλτσα καυτερής πιπεριάς

Τρόφιμα για υγιή νεφρά

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πιπεριά

Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη

Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

Σούπα μινεστρόνε

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινή και νόστιμη σούπα με σαλιγκάρια

Νόστιμη και υγιεινή μανιταρόσουπα

Υγιεινή σούπα λαχανικών

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κοτόσουπα

Ψαρόσουπα

Κρεατόσουπα

Σούπα με λαχανικά και ρύζι

Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Σούπα με αρακά και πράσο

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Καροτόσουπα βελουτέ

Κρύο αγγούρι με σούπα Wasabi

Σούπα για αδυνάτισμα

Αφροδισιακή σούπα

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Σούπα για τον καρκίνο

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Ρεβιθόσουπα

Ντοματόσουπα για τον προστάτη

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Σούπα για να πάρετε σίδηρο

Σπαράγγια

Τραχανάς

Κρεμμυδόσουπα

Πολύ νόστιμη μανιταρόσουπα

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Σούπα με ξινόχοντρο

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Δίαιτα της φρουτόσουπας

Η δίαιτα της λαχανόσουπας

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΝόσος Von Hippel-Lindau
Επόμενο άρθροΑταξία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι ασφαλής ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη;

Είναι ασφαλής ο βελονισμός στην εγκυμοσύνη; Ο βελονισμός είναι απαραίτητος και ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία με βελονισμό είναι ασφαλής και δεν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ