Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑλλεργιολογίαΕξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό

Εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό

Χρήσιμες πληροφορίες για το εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό

Το εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση σε μια ελαιώδη ρητίνη που ονομάζεται urushiol. Αυτή η ελαιώδης ρητίνη βρίσκεται στα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες του δηλητηριώδους κισσού, της δηλητηριώδους βελανιδιάς και του δηλητηριώδους σουμάκ.

Πλύνετε αμέσως το δέρμα σας εάν έρθετε σε επαφή με αυτό το λάδι, εκτός εάν γνωρίζετε ότι δεν είστε ευαίσθητοι σε αυτό. Το πλύσιμο του λαδιού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα, μπορεί να είναι πολύ φαγούρα και να διαρκέσει για εβδομάδες. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ήπιες περιπτώσεις εξανθήματος από δηλητηριώδη κισσό στο σπίτι με καταπραϋντικές λοσιόν και δροσερά λουτρά. Μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για ένα εξάνθημα που είναι σοβαρό ή εκτεταμένο, ειδικά εάν είναι στο πρόσωπο ή στα γεννητικά σας όργανα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός εξανθήματος από δηλητηριώδες κισσό περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα
 • Κνησμός
 • Πρήξιμο
 • Φουσκάλες
 • Δυσκολία στην αναπνοή, εάν έχετε εισπνεύσει τον καπνό από το κάψιμο του δηλητηριώδους κισσού

Το εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό εμφανίζεται συχνά σε ευθεία γραμμή λόγω του τρόπου με τον οποίο το φυτό αγγίζει το δέρμα σας. Αλλά εάν εμφανίσετε εξάνθημα αφού αγγίξετε ένα ρούχο ή τη γούνα κατοικίδιων ζώων που έχει ουρουσιόλη, το εξάνθημα μπορεί να είναι απλωθεί. Μπορείτε, επίσης, να μεταφέρετε το έλαιο του φυτού σε άλλα μέρη του σώματός σας με τα δάχτυλά σας. Η αντίδραση αναπτύσσεται συνήθως 12 έως 48 ώρες μετά την έκθεση και διαρκεί δύο έως τρεις εβδομάδες. Η σοβαρότητα του εξανθήματος εξαρτάται από την ποσότητα της ουρουσιόλης που εισέρχεται στο δέρμα σας. 

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν:

 • Εισπνεύσατε τον καπνό από την καύση του δηλητηριώδους κισσού και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

 • Η αντίδραση είναι σοβαρή ή εκτεταμένη
 • Το δέρμα σας συνεχίζει να διογκώνεται
 • Το εξάνθημα επηρεάζει τα μάτια, το στόμα ή τα γεννητικά σας όργανα
 • Οι φουσκάλες βγάζουν πύον
 • Αναπτύσσετε πυρετό μεγαλύτερο από 37,8 C
 • Το εξάνθημα δε βελτιώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες

ΑΙΤΙΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

Το εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση σε μια ελαιώδη ρητίνη που ονομάζεται urushiol. Βρίσκεται στο δηλητηριώδη κισσό, στη δηλητηριώδη βελανιδιά και στο δηλητηριώδες σουμάκ. Αυτή η λιπαρή ρητίνη είναι πολύ κολλώδης, επομένως προσκολλάται εύκολα στο δέρμα, τα ρούχα, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τη γούνα του κατοικίδιου ζώου σας.

Μπορείτε πάθετε αλλεργική αντίδραση από το δηλητηριώδη κισσό:

 • Αγγίζοντας το φυτό. Εάν αγγίξετε τα φύλλα, το στέλεχος, τις ρίζες ή τα μούρα του φυτού, μπορεί να πάθετε αλλεργική αντίδραση.
 • Αγγίζοντας μολυσμένα αντικείμενα. Εάν περπατήσετε μέσα από έναν δηλητηριώδη κισσό και στη συνέχεια αγγίξετε τα παπούτσια σας, μπορεί να κολλήσετε urushiol στα χέρια σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τη μεταφέρετε στο πρόσωπο ή το σώμα σας αγγίζοντας ή τρίβοντας. Εάν το μολυσμένο αντικείμενο δεν καθαριστεί, η ουρουσιόλη σε αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση χρόνια αργότερα.
 • Εισπνοή καπνού από τα φυτά που καίγονται. Ακόμη και ο καπνός από την καύση του δηλητηριώδους κισσού, της δηλητηριώδους βελανιδιάς και του δηλητηριώδους σουμάκ μπορεί να ερεθίσει ή να βλάψει τις ρινικές οδούς ή τους πνεύμονές σας. Το πύον που αναβλύζει από τις φουσκάλες δεν περιέχει ουρουσιόλη και δε μεταδίδει το εξάνθημα. Αλλά είναι πιθανό να κολλήσετε εξάνθημα δηλητηριώδους κισσού από κάποιον εάν αγγίξετε φυτική ρητίνη που βρίσκεται ακόμα στο άτομο ή σε μολυσμένα ρούχα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

Ο κίνδυνος εξανθήματος αυξάνεται εάν συμμετέχετε σε υπαίθριες δραστηριότητες που σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε δηλητηριώδη κισσό, δηλητηριώδη βελανιδιά και δηλητηριώδη σουμάκ:

 • Εγκατάσταση καλωδιακής ή τηλεφωνικής γραμμής
 • Κατασκήνωση
 • Κατασκευές
 • Καλλιέργεια
 • Πυρόσβεση
 • Ψάρεμα από την ακτή
 • Δασοκομία
 • Κηπουρική
 • Πεζοπορία
 • Κυνήγι
 • Καλλωπισμός κήπου

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

Εάν ξύσετε ένα εξάνθημα δηλητηριώδους κισσού, τα βακτήρια κάτω από τα νύχια σας μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση του δέρματος. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν το πύον αρχίσει να αναβλύζει από τις φουσκάλες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή και φλεγμονή της επένδυσης των πνευμόνων μπορεί να προκύψουν από την εισπνοή ουρουσιόλης.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

Για να αποφύγετε το εξάνθημα από δηλητηριώδες κισσό, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

 • Αποφύγετε τα φυτά. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τον κισσό, τη δηλητηριώδη βελανιδιά και το δηλητηριώδες σουμάκ όλες τις εποχές. Όταν κάνετε πεζοπορία ή ασχολείστε με άλλες δραστηριότητες που μπορεί να σας εκθέσουν σε αυτά τα φυτά, προσπαθήστε να παραμείνετε σε καθαρά μονοπάτια.
 • Φοράτε κάλτσες, παντελόνια και μακριά μανίκια όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Εάν κάνετε κάμπινγκ, φροντίστε να στήσετε τη σκηνή σας σε μια περιοχή χωρίς αυτά τα φυτά. Αποφύγετε τα κατοικίδια ζώα να τρέχουν μέσα από δασώδεις περιοχές, έτσι ώστε η urushiol να μην κολλήσει στη γούνα τους, την οποία στη συνέχεια μπορεί να αγγίξετε.
 • Φοράτε προστατευτική ενδυμασία. Εάν χρειάζεται, προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας κάλτσες, μπότες, παντελόνια, μακριά μανίκια και βαριά γάντια.
 • Αφαιρέστε ή σκοτώστε τα φυτά. Εντοπίστε και αφαιρέστε το δηλητηριώδη κισσό, τη δηλητηριώδη βελανιδιά και το δηλητηριώδες σουμάκ από την αυλή ή τον κήπο σας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τέτοια φυτά εφαρμόζοντας ένα ζιζανιοκτόνο ή τραβώντας τα έξω από το έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των ριζών, ενώ φοράτε βαριά γάντια. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα γάντια προσεκτικά και πλύντε τα και τα χέρια σας. Μην καίτε δηλητηριώδη κισσό ή σχετικά φυτά, γιατί η ουρουσιόλη μπορεί να μεταφερθεί από τον καπνό.
 • Πλύνετε το δέρμα σας ή τη γούνα του κατοικίδιου ζώου σας. Εντός 30 λεπτών μετά την έκθεση στην ουρουσιόλη, χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να ξεπλύνετε απαλά την επιβλαβή ρητίνη από το δέρμα σας. Τρίψτε και κάτω από τα νύχια σας. Ακόμη και το πλύσιμο μετά από περίπου μία ώρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας του εξανθήματος. Εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει μολυνθεί με ουρουσιόλη, φορέστε μερικά μακριά λαστιχένια γάντια και κάντε μπάνιο στο κατοικίδιό σας.
 • Καθαρίστε τα μολυσμένα αντικείμενα. Εάν νομίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με δηλητηριώδη κισσό, πλύνετε τα ρούχα σας αμέσως με ζεστό νερό και σαπούνι — ιδανικά σε πλυντήριο ρούχων. Χειριστείτε τα μολυσμένα ρούχα προσεκτικά, ώστε να μην μεταφέρετε την urushiol στον εαυτό σας, σε έπιπλα, σε χαλιά ή σε συσκευές. Επίσης, πλύνετε όσο το δυνατόν συντομότερα οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με το φυτικό λάδι, όπως είδη εξωτερικού χώρου, εργαλεία κήπου, κοσμήματα, παπούτσια, ακόμη και κορδόνια. Η Urushiol μπορεί να παραμείνει ισχυρή για χρόνια. Έτσι, εάν αφήσετε ένα μολυσμένο μπουφάν χωρίς να το πλύνετε και το βγάλετε ένα χρόνο αργότερα, το λάδι στο σακάκι μπορεί να σας προκαλέσει ακόμα εξάνθημα.
 • Εφαρμόστε μια κρέμα φραγμού. Δοκιμάστε προϊόντα για το δέρμα που προορίζονται να λειτουργήσουν ως φράγμα μεταξύ του δέρματός σας και της λιπαρής ρητίνης που προκαλεί εξάνθημα από δηλητηριώδες κισσό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

Γενικά δε θα χρειαστεί να δείτε το γιατρό σας για να σας κάνει διάγνωση για το εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό. Εάν πάτε σε μια κλινική, ο γιατρός σας πιθανότατα θα διαγνώσει το εξάνθημά σας κοιτάζοντάς το. Συνήθως, δε θα χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

Οι θεραπείες για το εξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό συνήθως περιλαμβάνουν μεθόδους αυτοεξυπηρέτησης στο σπίτι. Και το εξάνθημα, συνήθως, υποχωρεί από μόνο του σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Εάν το εξάνθημα είναι πολύ εκτεταμένο ή προκαλεί πολλές φουσκάλες, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές από το στόμα, όπως πρεδνιζόνη, για να μειώσει το πρήξιμο. Εάν έχει αναπτυχθεί βακτηριακή λοίμωξη στο σημείο του εξανθήματος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό από το στόμα. 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΚΙΣΣΟ

 Ένα εξάνθημα από δηλητηριώδες κισσό θα υποχωρήσει τελικά από μόνο του. Αλλά, ο κνησμός μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να δυσκολέψει τον ύπνο. Εάν ξύσετε τις φουσκάλες σας, μπορεί να μολυνθούν.

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελέγξετε τον κνησμό:

 • Εφαρμόστε μια κρέμα ή αλοιφή κορτιζόνης για τις πρώτες μέρες.
 • Εφαρμόστε λοσιόν καλαμίνης ή κρέμες που περιέχουν μενθόλη.
 • Πάρτε αντιισταμινικά από το στόμα, όπως η διφαινυδραμίνη, η οποία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Ένα αντιισταμινικό που δε θα σας κάνει να νυστάζετε είναι η λοραταδίνη.
 • Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε ένα λουτρό με δροσερό νερό που περιέχει περίπου μισό φλιτζάνι βιολογική σόδα ή ένα προϊόν μπάνιου με βάση τη βρώμη.
 • Τοποθετήστε δροσερές, υγρές κομπρέσες στην πληγείσα περιοχή για 15 έως 30 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

poison ivy rash plant today tease 160519

Διαβάστε, επίσης,

Δερματίτιδα από επαφή

Τα δηλητηριώδη φυτά για τους σκύλους

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΆφθες
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με γάλα καρύδας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ