Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Ιός Ζίκα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη λοίμωξη από τον ιό Ζίκα

Ο ιός Zika μεταδίδεται συχνότερα στους ανθρώπους μέσω τσιμπήματος κουνουπιών, κυρίως, σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα δεν έχουν σημεία και συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ήπιο πυρετό, εξάνθημα και μυϊκό πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον εγκέφαλο ή στο νευρικό σύστημα, όπως το σύνδρομο Guillain-Barre, ακόμη και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα μόλυνσης.

Η μόλυνση με τον ιό Ζίκα ονομάζεται επίσης Ζίκα, πυρετός Ζίκα ή νόσος του ιού Ζίκα.

Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Η μόλυνση από τον ιό Zika κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρών γενετικών ανωμαλιών στα βρέφη, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικά θανατηφόρου εγκεφαλικής πάθησης που ονομάζεται μικροκεφαλία.

Ερευνητές εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο για τον ιό Ζίκα.

Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης είναι να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών και να μειώσετε τον πληθυσμό των κουνουπιών.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

Έως και 4 στους 5 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, συνήθως ξεκινούν δύο έως 14 ημέρες μετά το τσίμπημα ενός ατόμου από το μολυσμένο κουνούπι. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν περίπου μία εβδομάδα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως.

Τα σημεία και συμπτώματα του ιού Ζίκα συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Ήπιος πυρετός
 • Εξάνθημα
 • Πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα χέρια ή τα πόδια
 • Κόκκινα μάτια, επιπεφυκίτιδα

Άλλα σημεία και συμπτώματα είναι:

 • Μυϊκός πόνος
 • Πονοκέφαλος
 • Πόνος στα μάτια
 • Κόπωση ή γενικό αίσθημα δυσφορίας
 • Κοιλιακός πόνος

ΑΙΤΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται συχνότερα σε ένα άτομο μέσω του τσιμπήματος ενός μολυσμένου κουνουπιού. Τα κουνούπια που είναι γνωστό ότι μεταφέρουν τον ιό περιλαμβάνουν δύο κουνούπια τύπου aedes, τα οποία μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Όταν ένα κουνούπι τσιμπά ένα άτομο που είναι ήδη μολυσμένο με τον ιό Ζίκα, ο ιός μολύνει το κουνούπι. Στη συνέχεια, όταν το μολυσμένο κουνούπι τσιμπήσει άλλο άτομο, ο ιός εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος αυτού του ατόμου και προκαλεί μόλυνση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ιός Ζίκα μπορεί, επίσης, να εξαπλωθεί από τη μητέρα στο έμβρυο. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μολύνουν τον ιό μέσω μετάγγισης αίματος ή δωρεάς οργάνων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

Οι παράγοντες που σας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό Ζίκα είναι:

 • Η διαμονή και τα ταξίδια σε χώρες όπου υπήρξαν κρούσματα. Το να βρίσκεστε σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό Ζίκα. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν αρκετά από τα νησιά του Ειρηνικού, ορισμένες χώρες στην Κεντρική, Νότια και Βόρεια Αμερική και νησιά κοντά στη Δυτική Αφρική. Επειδή τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό τα κρούσματα να συνεχίσουν να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές. Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό Ζίκα στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στις ΗΠΑ από άλλες περιοχές. Όμως τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα ζουν σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και των εδαφών τους. Τοπική μετάδοση έχει αναφερθεί στη Φλόριντα, στο Τέξας, στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ και στο Πουέρτο Ρίκο.
 • Σεξ χωρίς προστασία. Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω του σεξ. Η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Ζίκα για έως και τρεις μήνες μετά το ταξίδι. Για το λόγο αυτό, οι έγκυες γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι έζησαν πρόσφατα ή ταξίδεψαν σε μια περιοχή όπου είναι κοινός ο ιός Ζίκα θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ή να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Όλα τα άλλα ζευγάρια μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο της σεξουαλικής μετάδοσης χρησιμοποιώντας προφυλακτικό ή με την αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα έως και τρεις μήνες μετά το ταξίδι.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας.

Η μόλυνση από τον ιό Zika κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρών γενετικών ανωμαλιών στα βρέφη, συγγενές σύνδρομο Zika:

 • Ένα πολύ μικρότερο από το κανονικό μέγεθος εγκεφάλου και κεφαλής, μικροκεφαλία, με μερικώς κατεστραμμένο κρανίο
 • Εγκεφαλική βλάβη και μειωμένος εγκεφαλικός ιστός
 • Βλάβη στα μάτια
 • Προβλήματα στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης κίνησης
 • Μειωμένη κίνηση του σώματος λόγω υπερβολικού μυϊκού τόνου μετά τη γέννηση

Στους ενήλικες, η μόλυνση με τον ιό Ζίκα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα, όπως το σύνδρομο Guillain-Barre, ακόμη και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα μόλυνσης.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τον ιό Ζίκα. Αλλά, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Ζίκα:

 • Προγραμματίστε προσεκτικά το ταξίδι. Όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε περιοχές όπου υπάρχει ξέσπασμα του ιού Ζίκα. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν εσείς ή τα επερχόμενα ταξιδιωτικά σχέδια του συντρόφου σας αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Ζίκα. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει σε εσάς και τον σύντροφό σας να περιμένετε για να προσπαθήσετε να συλλάβετε δύο έως τρεις μήνες μετά το ταξίδι.
 • Κάντε ασφαλές σεξ. Εάν έχετε σύντροφο που ζει ή έχει ταξιδέψει σε μια περιοχή όπου υπάρχει ξέσπασμα του ιού Ζίκα, συνιστάται η αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας.
 • Εάν ζείτε ή ταξιδεύετε σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει ο ιός Ζίκα, λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο τσιμπήματος κουνουπιών: Μείνετε σε κλιματιζόμενο ή καλά ελεγμένο περίβλημα. Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα είναι πιο ενεργά από την αυγή μέχρι το σούρουπο, αλλά, μπορούν επίσης να τσιμπήσουν τη νύχτα. Σκεφτείτε να κοιμηθείτε κάτω από μια κουνουπιέρα, ειδικά αν βρίσκεστε έξω.
 • Φοράτε προστατευτική ενδυμασία. Όταν πηγαίνετε σε περιοχές με κουνούπια, φορέστε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο, μακρύ παντελόνι, κάλτσες και παπούτσια.
 • Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό. Μπορείτε να εφαρμόσετε περμεθρίνη στα ρούχα, τα παπούτσια, τον εξοπλισμό κατασκήνωσης και τα δίχτυα κρεβατιού σας. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ρούχα φτιαγμένα με περμεθρίνη ήδη σε αυτό. Για το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε ένα απωθητικό που περιέχει DEET, πικαριδίνη ή ένα από τα άλλα ενεργά συστατικά που είναι εγγεγραμμένα στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό κατά των κουνουπιών. Χρησιμοποιήστε καλύτερα φυσικά εντομοαπωθητικά.
 • Μειώστε το βιότοπο των κουνουπιών. Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα, συνήθως, ζουν μέσα και γύρω από τα σπίτια και αναπαράγονται σε στάσιμα νερά που έχουν συγκεντρωθεί σε δοχεία όπως πιάτα με ζώα, γλάστρες κ.ά. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αδειάστε τυχόν πηγές λιμνάζοντος νερού για να βοηθήσετε στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός Ζίκα έχει εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω προϊόντων αίματος, μετάγγιση αίματος. 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ρωτήσει για το ιατρικό και ταξιδιωτικό σας ιστορικό. Φροντίστε να περιγράψετε λεπτομερώς τυχόν διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχετε επισκεφτεί εσείς και ο σεξουαλικός σας σύντροφος, τις ημερομηνίες ταξιδιού και εάν είχατε επαφή με κουνούπια. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη από τον ιό Ζίκα, μπορεί να συστήσει εξέταση αίματος ή ούρων για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Τα δείγματα αίματος ή ούρων μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο για άλλες παρόμοιες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Εάν είστε έγκυος και δεν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Ζίκα, αλλά εσείς ή ο σύντροφός σας ταξιδέψατε πρόσφατα σε περιοχή με ενεργή μετάδοση του ιού Ζίκα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεται να υποβληθείτε σε εξέταση.

Εάν είστε έγκυος και διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό Ζίκα, ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να συστήσει μία από τις ακόλουθες διαδικασίες:

 • Υπερηχογράφημα για την αναζήτηση προβλημάτων του εγκεφάλου του εμβρύου
 • Αμνιοπαρακέντηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας κοίλης βελόνας στη μήτρα για την αφαίρεση δείγματος αμνιακού υγρού που θα ελεγχθεί για τον ιό Ζίκα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΖΙΚΑ

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη μόλυνση από τον ιό Ζίκα. Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ξεκουραστείτε πολύ και πίνετε πολλά υγρά για να αποτρέψετε την αφυδάτωση. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις και τον πυρετό.

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό Ζίκα είναι παρόμοια με άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός. Εάν αισθάνεστε άρρωστοι μετά από πρόσφατο ταξίδι σε μια περιοχή όπου η ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια είναι συχνή, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μην πάρετε ιβουπροφαίνη, νατριούχο ναπροξένη  ή ασπιρίνη έως ότου ο γιατρός σας αποκλείσει τον δάγκειο πυρετό. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον δάγγειο πυρετό.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

f0127511 zika virus in blood illustration spl

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό Ζίκα

Θρομβοπενία

Αιματέμεση

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Καθαρίστε τον κήπο σας από τα έντομα χωρίς φυτοφάρμακα

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Αφρικανικός τύφος από κρότωνα

Λάδι για τα κουνούπια

Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα το καλοκαίρι

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Ιός του δυτικού Νείλου

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με γάλα καρύδας
Επόμενο άρθροΠαστίτσιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ