Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

Παστίτσιο

Νόστιμο και υγιεινό σπιτικό παστίτσιο

Παστίτσιο

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο και κάλιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Παστίτσιο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9-12 ΑΤΟΜΑ

Για τη σάλτσα με κιμά:

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κιλά κιμά βιολογικό μοσχαρίσιο, χοιρινό, αρνί ή συνδυασμός

2 κουταλιές της σούπας βιολογικός πελτές ντομάτας

1 κονσέρβα βιολογική σάλτσα ντομάτας, περίπου 2 φλιτζάνια

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

1 φύλλο βιολογικής δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη βιολογική κανέλα Κεϋλάνης

Για τη μπεσαμέλ:

2 λίτρα πλήρες βιολογικό γάλα

4 μεγάλα βιολογικά αυγά

1 φλιτζάνι βιολογικό ανάλατο βούτυρο

1 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό κεφαλοτύρι ή πεκορίνο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο

Για τα ζυμαρικά:

1 1/2 κιλό ζυμαρικά για παστίτσιο

4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βιολογικό βούτυρο

3/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι ή πεκορίνο

Λίγος βιολογικός μαϊντανός για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφήνετε 2 λίτρα πλήρες γάλα και 4 μεγάλα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν φτιάξετε τη σάλτσα. Τρίψτε μέχρι να έχετε 1 3/4 φλιτζάνι τυρί κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.
  2. Φτιάξτε τη σάλτσα κρέατος: Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε 2 κιλά κιμά. Μαγειρέψτε, σπάζοντας το κρέας σε μικρότερα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ψηθεί, για 5 με 7 λεπτά. Αν σε αυτό το σημείο υπάρχει πολύ λίπος στο τηγάνι, στραγγίστε το. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας στο τηγάνι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς. Προσθέστε 1 κουτάκι σάλτσα ντομάτας, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Προσθέστε 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, 1 φύλλο δάφνης και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα. Αφήστε να πάρει μια βράση. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνουν πολύ λίγα υγρά, περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τοποθετήστε μια σχάρα στη μέση του φούρνου και θερμαίνετε το φούρνο στους 190°C.
  3. Φτιάξτε τη μπεσαμέλ: Λιώστε 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζετε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει λίγο το χρώμα και να μαγειρευτεί, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το γάλα 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας με κάθε προσθήκη. Θα είναι εξαιρετικά πηχτό στην αρχή, αλλά θα αραιώσει. Δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζετε το χτύπημα. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να πήζει, περίπου 5 λεπτά. Αυτό συμβαίνει ξαφνικά, γι’ αυτό φροντίστε να είναι όλη η προσοχή σας στη μπεσαμέλ. Μόλις γίνει αρκετά παχύρρευστο για να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, αποσύρετε από τη φωτιά. Καρυκεύστε με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέστε 1 φλιτζάνι από το τυρί και χτυπήστε ελαφρά να ενωθούν. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με κάθε προσθήκη για να μην πήξουν, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά: Προσθέστε 1 1/2 κιλό ζυμαρικά παστίτσιο στο βραστό νερό και μαγειρέψτε 2 έως 3 λεπτά περισσότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, στην πραγματικότητα θέλετε να παραβράσετε τα ζυμαρικά σας λίγο. Εν τω μεταξύ, κόψτε 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το βούτυρο, 3 φλιτζάνια μπεσαμέλ και τα υπόλοιπα 3/4 φλιτζανιού τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να καλυφθούν όλα καλά.
  5. Απλώστε 1/4 φλιτζάνι μπεσαμέλ σε ένα ταψί 23χ33 εκατοστά. Τοποθετήστε τα μισά ζυμαρικά παστίτιο σε μια ομοιόμορφη στρώση. Αφαιρέστε τις σκελίδες σκόρδου από τη σάλτσα κρέατος και στη συνέχεια απλώστε τη σάλτσα κρέατος ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά. Απλώστε ομοιόμορφα τα υπόλοιπα ζυμαρικά πάνω από τη σάλτσα του κρέατος. Περιχύνετε τα ζυμαρικά με την υπόλοιπη μπεσαμέλ μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Ψήνετε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 45 λεπτά. Αν ροδίσει το παστίτσιο πολύ μετά από 30 λεπτά, καλύψτε χαλαρά με λαδοαλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.
  6. Αφήστε το να κρυώσει για 45 λεπτά, ώστε το παστίτσιο να έχει χρόνο να σταθεί. Σερβίρετε ζεστό. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό.
  7. Μόλις τεμαχιστεί, ξαναζεσταίνετε αν θέλετε και σερβίρετε μαζί με σαλάτα της αρεσκείας σας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Pastitsio 4 SQ

Διαβάστε, επίσης,

Παστίτσιο με λαχανικά

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΙός Ζίκα
Επόμενο άρθροΔιαταραχές φωνής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο Κάρου

Αιθέριο έλαιο Κάρου. Το αιθέριο έλαιο Κάρου ή Caraway ανακουφίζει από τους σπασμούς του γαστρεντερικού συστήματος Αιθέριο έλαιο Κάρο Το Κάρο ή Caraway προέρχεται από το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ