Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Ομφαλοκήλη

Χρήσιμες πληροφορίες για την ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη εμφανίζεται όταν μέρος του εντέρου σας εισέρχεται και διογκώνεται μέσω του ανοίγματος των κοιλιακών μυών σας κοντά στον αφαλό σας. Οι ομφαλοκήλες είναι συχνές και τυπικά αβλαβείς. Οι ομφαλοκήλες είναι πιο συχνές στα βρέφη, αλλά, μπορούν να επηρεάσουν και τους ενήλικες. Σε ένα βρέφος, μια ομφαλοκήλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανής όταν το βρέφος κλαίει, προκαλώντας την προεξοχή της κοιλιάς. Αυτό είναι ένα κλασικό σημείο της ομφαλοκήλης. Οι ομφαλοκήλες των παιδιών, συχνά, κλείνουν μόνες τους τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, αν και μερικές παραμένουν ανοιχτές μέχρι το πέμπτο έτος ή περισσότερο. Οι ομφαλοκήλες που εμφανίζονται κατά την ενηλικίωση είναι πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική αποκατάσταση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ

Μια ομφαλοκήλη δημιουργεί ένα μαλακό οίδημα ή εξόγκωμα κοντά στον ομφαλό. Στα μωρά που έχουν ομφαλοκήλη, η διόγκωση μπορεί να είναι ορατή μόνο όταν κλαίνε, βήχουν ή καταπονούνται. Οι ομφαλοκήλες στα παιδιά είναι, συνήθως, ανώδυνες. Οι ομφαλοκήλες που εμφανίζονται κατά την ενηλικίωση μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακή δυσφορία. Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει ομφαλοκήλη, μιλήστε με τον παιδίατρο.

Ζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν το μωρό σας έχει ομφαλοκήλη και:

 • Φαίνεται να πονάει
 • Αρχίζει να κάνει εμετό
 • Έχει ευαισθησία, οίδημα ή αποχρωματισμό στο σημείο της κήλης

Παρόμοιες οδηγίες ισχύουν και για τους ενήλικες. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε εξόγκωμα κοντά στον αφαλό σας. Αναζητήστε επείγουσα φροντίδα εάν το εξόγκωμα γίνει επώδυνο ή ευαίσθητο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

ΑΙΤΙΑ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ

Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο ομφάλιος λώρος διέρχεται από ένα μικρό άνοιγμα στους κοιλιακούς μύες του μωρού. Το άνοιγμα συνήθως κλείνει αμέσως μετά τη γέννηση. Εάν οι μυς δεν ενωθούν πλήρως στη μέση γραμμή του κοιλιακού τοιχώματος, μπορεί να εμφανιστεί ομφαλοκήλη κατά τη γέννηση ή αργότερα στη ζωή.

Στους ενήλικες, η υπερβολική πίεση στην κοιλιά συμβάλλει στην ομφαλοκήλη.

Οι αιτίες της αυξημένης πίεσης στην κοιλιά περιλαμβάνουν:

 • Παχυσαρκία
 • Πολύδυμες κυήσεις
 • Υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα
 • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά
 • Μακροχρόνια περιτοναϊκή κάθαρση για τη θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ

Οι ομφαλοκήλες είναι πιο συχνές στα βρέφη, ιδιαίτερα στα πρόωρα μωρά και σε εκείνα με χαμηλό βάρος γέννησης. Η πάθηση επηρεάζει εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια. Για τους ενήλικες, το υπερβολικό βάρος ή η πολύδυμη κύηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ομφαλοκήλης. Αυτός ο τύπος κήλης είναι πιο συχνός στις γυναίκες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ

Για τα παιδιά, οι επιπλοκές μιας ομφαλοκήλης είναι σπάνιες. Επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν όταν ο προεξέχων κοιλιακός ιστός παγιδευτεί και δεν μπορεί πλέον να ωθηθεί πίσω στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό μειώνει την παροχή αίματος στο τμήμα του παγιδευμένου εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος και βλάβη των ιστών. Εάν το παγιδευμένο τμήμα του εντέρου αποκοπεί εντελώς από την παροχή αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ιστού. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την κοιλιακή κοιλότητα, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Οι ενήλικες με ομφαλοκήλη είναι κάπως πιο πιθανό να εμφανίσουν απόφραξη του εντέρου. Συνήθως, απαιτείται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ

Η ομφαλοκήλη διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Μερικές φορές απεικονιστικές μελέτες, όπως υπερηχογράφημα κοιλίας ή αξονική τομογραφία ή καλύτερα μαγνητική τομογραφία, χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο για επιπλοκές. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ

Οι περισσότερες ομφαλοκήλες στα μωρά κλείνουν μόνες τους στην ηλικία του 1 ή 2 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί ακόμη και να σπρώξει το εξόγκωμα πίσω στην κοιλιά κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Μερικοί διορθώνουν την κήλη, κολλώντας ένα νόμισμα ή μια ταινία πάνω από το εξόγκωμα. Η τοποθέτηση ταινίας ή αντικειμένου πάνω από το εξόγκωμα μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση μικροβίων, προκαλώντας μόλυνση.

Για τα παιδιά, η χειρουργική επέμβαση προορίζεται συνήθως για ομφαλοκήλες που:

 • Είναι επώδυνες
 • Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από 1 έως 2 εκατοστά, σε διάμετρο
 • Είναι μεγάλες και δε μειώνονται σε μέγεθος τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής
 • Δεν έχει εξαφανιστεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών
 • Παγιδεύει ή μπλοκάρει το έντερο

Για τους ενήλικες, συνήθως συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή πιθανών επιπλοκών, ειδικά εάν η ομφαλοκήλη μεγαλώσει ή γίνει επώδυνη. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνεται μια μικρή τομή κοντά στην κοιλιακή χώρα. Ο ιστός της επιστρέφει στην κοιλιακή κοιλότητα και το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα ράβεται. Στους ενήλικες, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν συχνά πλέγμα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

umbilical hernia medical illustration consequences 61124246

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Εκκολπώματα Meckel

Ασκίτης

Χρήσιμες πληροφορίες για τις κήλες

Κήλες

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών

Επιμόλυνση του πλέγματος

Μύθοι και αλήθειες για την λαπαροσκοπική χειρουργική

Home

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑταξία
Επόμενο άρθροΆφθες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ