Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔηλητηρίαση από θάλλιο

Δηλητηρίαση από θάλλιο

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δηλητηρίαση από θάλλιο

Δηλητηρίαση λόγω βρώσης στοιχείων που περιέχουν θάλλιο.

Χαρακτηριστικά: έμετοι, αλωπεκία, νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα (αταξία, ακαθισία, παραλήρημα, ψευδαισθήσεις, προκώμα, τύφλωση), ηπατική και νεφρική βλάβη.

Το θάλλιο είναι συχνό συστατικό των δηλητηρίων για μυρμήγκια, ποντικούς και άλλα έντομα. Τα συμπτώματα, συνήθως, εμφανίζονται κατά προσέγγιση 3 εβδομάδες μετά τη δηλητηρίαση.

Συνήθης, πορεία, οξεία, προϊούσα.

Η δηλητηρίαση από θάλλιο είναι η δηλητηρίαση που οφείλεται στο θάλλιο και τις ενώσεις του, οι οποίες είναι συχνά εξαιρετικά τοξικές. Η επαφή με το δέρμα είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να παρέχεται επαρκής αερισμός κατά την τήξη αυτού του μετάλλου. Πολλές ενώσεις θαλλίου είναι πολύ διαλυτές στο νερό και απορροφώνται εύκολα μέσω του δέρματος. Η έκθεση σε αυτά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,1 mg ανά m2 δέρματος σε 8ωρο σταθμισμένο κατά μέσο όρο, περίπου, 40 ώρες εργάσιμες την εβδομάδα. Το θάλλιο είναι ένα ύποπτο καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Μέρος του λόγου για την υψηλή τοξικότητα του θαλλίου είναι ότι όταν υπάρχει σε υδατικό διάλυμα ως το μονοσθενές ιόν θαλλίου(Ι) (Tl+) παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τα βασικά κατιόντα αλκαλικών μετάλλων, ιδιαίτερα με το κάλιο, λόγω παρόμοιων ιοντικών ακτίνων. Μπορεί, έτσι, να εισέλθει στο σώμα μέσω των οδών πρόσληψης καλίου. Άλλες πτυχές της χημείας του θαλλίου διαφέρουν έντονα από αυτή των αλκαλιμετάλλων, όπως η υψηλή συγγένειά του για τους υποκαταστάτες θείου. Έτσι, αυτή η υποκατάσταση διαταράσσει πολλές κυτταρικές διεργασίες παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των πρωτεϊνών που ενσωματώνουν την κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που περιέχει θείο. Η τοξικότητα του θαλλίου οδήγησε στη χρήση του, που έχει πλέον διακοπεί σε πολλές χώρες, ως δηλητήριο για αρουραίους και μυρμήγκια. Μεταξύ των χαρακτηριστικών επιπτώσεων της δηλητηρίασης από θάλλιο είναι η βλάβη των περιφερικών νεύρων. Τα θύματα μπορεί να αισθανθούν μια αίσθηση σαν «περπάτημα σε καυτά κάρβουνα». Άλλη επίπτωση είναι η απώλεια μαλλιών, η οποία οδήγησε στην αρχική χρήση του ως αποτριχωτικό πριν εκτιμηθεί σωστά η τοξικότητά του. Ωστόσο, η τριχόπτωση εμφανίζεται γενικά μόνο με χαμηλές δόσεις, με υψηλές δόσεις το θάλλιο σκοτώνει πριν συμβεί η τριχόπτωση. Το θάλλιο ήταν ένα αποτελεσματικό όπλο δολοφονίας πριν γίνουν κατανοητά τα αποτελέσματά του και ανακαλυφθεί ένα αντίδοτο. Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. Τα βραδείας δράσης, επώδυνα και ευρείας κλίμακας συμπτώματά του υποδηλώνουν συχνά μια σειρά από άλλες ασθένειες και καταστάσεις.

ΑΙΤΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΘΑΛΛΙΟ

  • Αυξημένη βιοσυγκέντρωση θαλλίου
  • Ενώσεις θαλλίου: Το άοσμο και άγευστο θειικό θάλλιο χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ως ποντικοφάρμακο και ως δηλητήριο για τα μυρμήγκια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΘΑΛΛΙΟ

Το θάλλιο μπορεί να μετρηθεί στο αίμα ή στα ούρα ως διαγνωστικό εργαλείο σε καταστάσεις κλινικής δηλητηρίασης ή για βοήθεια στην ιατροδικαστική διερεύνηση ύποπτων θανάτων. Οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις στο αίμα και στα ούρα σε υγιή άτομα είναι, συνήθως, μικρότερες από 1 μg/λίτρο, αλλά είναι συχνά στο εύρος 1-10 mg/λίτρο σε επιζώντες οξείας δηλητηρίασης. Το θάλλιο υπάρχει στο αίμα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, επομένως η εξέταση ούρων είναι συνήθως η πιο κατάλληλη. Ένας γρήγορος τρόπος για να εκτιμήσετε πιθανή δηλητηρίαση από θάλλιο είναι να πραγματοποιήσετε μια μικροσκοπική ανάλυση μιας τρίχας και της ρίζας της. Σε δηλητηρίαση με θάλλιο, αυτή η ανάλυση θα δείξει μια κωνική τρίχα με μαύρη μελάγχρωση στη βάση. Αυτό είναι παθογνωμικό για την τοξικότητα του θαλλίου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΘΑΛΛΙΟ

  • Απομάκρυνση των μολυσματικών παραγόντων από το πεπτικό
  • Καλιούχος εξακυανοσιδηρούχος σίδηρος
  • Απομάκρυνση των μολυσματικών παραγόντων από το δέρμα
  • Επιθετική διούρηση
  • Αιμοδιάλυση
  • Αιμοκάθαρση
  • Εξασφάλιση επαρκούς διούρησης
  • Υποστηρικτική

Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι αφαίρεσης τόσο των ραδιενεργών όσο και των σταθερών ισοτόπων του θαλλίου από τον άνθρωπο. Πρώτα ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε το μπλε της Πρωσίας, το οποίο είναι ένα στερεό υλικό ανταλλαγής ιόντων, το οποίο απορροφά το θάλλιο. Έως και 20 γραμμάρια Πρωσικού μπλε τροφοδοτούνται από το στόμα την ημέρα στο άτομο και περνά από το πεπτικό του σύστημα και βγαίνει στα κόπρανα. Η αιμοκάθαρση και η αιμοδιάλυση χρησιμοποιούνται, επίσης, για την απομάκρυνση του θαλλίου από την κυκλοφορία του αίματος. Σε μεταγενέστερο στάδιο της θεραπείας χρησιμοποιείται επιπλέον κάλιο για την κινητοποίηση του θαλλίου από τους ιστούς. 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Είναι επικίνδυνο το θάλλιο;

Στηθάγχη Prinzmetal

Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου

Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Δηλητηρίαση από ακτινοβολία

Home

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ