Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΜέλι καστανιάς

Μέλι καστανιάς

Το μέλι καστανιάς έχει πολλά οφέλη για την Υγεία

Το μέλι Καστανιάς είναι ένα πικρό, σκουρόχρωμο μέλι.

Το μέλι Καστανιάς έχει πικάντικη γεύση και νουάρ μυρωδιά σαν καπνιστό κάστανο.

Το μέλι Καστανιάς θυμίζει καφέ, δέρμα, καρύδια και πικρή σοκολάτα.

Το μέλι Καστανιάς συνδυάζεται με μανιάτικη σφέλα, χρησιμοποιείται ως βινεγκρέτ σε λαχανοσαλάτα με καρύδια, στη σάλτσα gravy για ροσμπίφ και αλλού.

Το μέλι Καστανιάς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και μεγάλη περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους.

Τα σκούρα μέλια, όπως το μέλι καστανιάς έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ανώτερο διατροφικό προφίλ, ιδιαίτερα υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, μοναδικό άρωμα, πικρή επίγευση και υψηλή περιεκτικότητα σε γύρη. Η γύρη θεωρείται φυσικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μέλι καστανιάς είναι ένα λουλουδάτο μέλι που παρασκευάζεται, κυρίως, από το νέκταρ λουλουδιών πολλών ειδών κάστανου.

Είναι δυνατό μέλι, με ιδιαίτερη γεύση και κάποια πικράδα.

Από ποιες ποικιλίες κάστανου παρασκευάζεται το μέλι;

Το μέλι καστανιάς παρασκευάζεται από το νέκταρ λουλουδιών διαφορετικών ειδών δέντρων, ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται. Για παράδειγμα, το ευρωπαϊκό μέλι καστανιάς παρασκευάζεται, κυρίως, από το νέκταρ λουλουδιών της γλυκιάς καστανιάς (Castanea sativa). Το γλυκό κάστανο είναι εξαπλωμένο σε όλη τη μεσογειακή περιοχή, αλλά, υπάρχει, επίσης, στα υψίπεδα χωρών, όπως η Γαλλία και η Ελβετία.

Το μέλι καστανιάς είναι, γενικά, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, παρέχοντας αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικά συστατικά. Έχει ιδιότητες κατά της ακμής, καταστέλλει το βήχα, έχει αντιβακτηριδιακά οφέλη και καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και την επένδυση του στομάχου.

Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι οι μεγάλοι παραγωγοί του μελιού καστανιάς. Στη Βόρεια Αμερική, το μέλι από κάστανο μπορεί να παραχθεί, κυρίως, από το νέκταρ των λουλουδιών του αμερικανικού κάστανου (Castanea dentata) ή από αυτό του νάνου κάστανου, που ονομάζεται Allegheny Chinkapin (Castanea pumila).

Στην Ασία, τα είδη κάστανου που παράγουν μέλι περιλαμβάνουν το κινέζικο κάστανο (Castanea mollissima), το ιαπωνικό ή κορεάτικο κάστανο (Castanea crenata) και πολλά άλλα είδη. Το κάστανο δεν πρέπει να συγχέεται με το ιπποκάστανο (Aesculus hippocastanum).

Πώς μοιάζει το μέλι από κάστανο;

Το μέλι καστανιάς είναι, συνήθως, σκουρόχρωμο, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από κεχριμπαρένιο-καφέ έως πολύ σκούρο καφέ που φαίνεται, σχεδόν, μαύρο. Μπορεί να εμφανίζει καστανοχρυσαφί και κοκκινωπές αντανακλάσεις.

Τα σκουρόχρωμα μέλια, όπως το μέλι καστανιάς, το μέλι βελανιδιάς ή τα μέλια του δάσους (από μελίτωμα) έχει βρεθεί ότι έχουν ανώτερο αντιοξειδωτικό προφίλ από τα ανοιχτόχρωμα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ποικιλία κρυσταλλώνει πολύ αργά και παίρνει ένα πιο θαμπό σκούρο καφέ χρώμα.

Τι γεύση και οσμή έχει το μέλι από κάστανο;

Το μέλι από κάστανο είναι ήπια γλυκό, έχει περίπλοκη γεύση, έντονο άρωμα και είναι αρκετά γευστικό. Έχει μια ελαφρώς πικρή επίγευση, πικάντικες, και δερμάτινες νότες και μερικές φορές, μια αχνή μυρωδιά λουλουδιών ή καπνού. Η ελαφρά ξινή γεύση του είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας του μελιού σε τανίνες, καθώς, οι τανίνες είναι πολυφαινόλες με αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες που κάνουν τα τρόφιμα που τις περιέχουν να έχουν μια συγκεκριμένη ξινή γεύση.

Γενικά, όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο πιο έντονο και αρωματικό είναι το γευστικό του προφίλ. Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν διαφορές στη γεύση ανάλογα με το είδος του κάστανου που παρέχει το νέκταρ, την εποχή, το κλίμα, τις καιρικές συνθήκες και ούτω καθεξής. Η γλυκόπικρη γεύση της ποικιλίας την κάνει ιδανική για συνδυασμό με τυριά ή κρέατα, αλλά και για το τοστ το πρωί.

Τα οφέλη για την υγεία του μελιού από κάστανο

Είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό. Το μέλι καστανιάς είναι γνωστό για τις εντυπωσιακές φυσικές αντιβακτηριακές του ιδιότητες που προέρχονται, κυρίως, από την περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, που είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και η πυκνότητά του συμβάλλουν περαιτέρω στην αντιβακτηριδιακή του δράση μειώνοντας τον αριθμό των βακτηρίων. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του Staphylococcus aureus, Escherichia coli κ.λπ. και μυκήτων, όπως η Candida albicans. Βελτιώνει τον χρόνο επούλωσης των πληγών, μειώνοντας το βακτηριακό φορτίο και προάγει την ταχύτερη ανάρρωση μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Οι ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες του μελιού καστανιάς πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της γενικά υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε γύρη. Η γύρη προσκολλάται στο σώμα της μέλισσας όταν μαζεύει νέκταρ και στη συνέχεια γίνεται μέρος του μελιού. Μελέτες δείχνουν ότι η γύρη εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων), συμβάλλοντας δυνητικά σε αντιαλλεργικά αποτελέσματα (Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application). Επιπλέον, ωφελεί περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τα όργανα που παράγουν λευκά αιμοσφαίρια να συσσωρεύουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την καλή τους λειτουργία. Ωστόσο, εάν είστε ήδη αλλεργικοί στη γύρη του κάστανου ή στα ένζυμα της μέλισσας, η κατανάλωση θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί θα προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και τα άλλα μοναδικά συστατικά του μελιού καστανιάς είναι υπεύθυνα για τη γενική αντιφλεγμονώδη δράση του. Λόγω της δράσης του στη μείωση της φλεγμονής και των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στον πονόλαιμο, στην επούλωση πληγών, στα έλκη και ακόμη και στην ακμή και να προωθήσει την ταχύτερη ανάρρωση.

Θεραπεύει τον πονόλαιμο και τη γαστρίτιδα. Το μέλι καστανιάς είναι παχύρρευστο και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην καταπραϋντική του δράση, επιτρέποντάς του να σχηματίσει ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το λαιμό ή την επένδυση του στομάχου και να τους επιτρέψει να επουλωθούν ενώ αποτρέπονται οι περαιτέρω ερεθισμοί. Αυτός είναι ο λόγος που το μέλι προστίθεται στο τσάι ή καταναλώνεται ωμό πριν από το φαγητό και βοηθά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε πληγές, στη γαστρίτιδα και στα έλκη.

Είναι εξαιρετικό για την περιποίηση του δέρματος. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες που το καθιστούν ελαφρώς στυπτικό, το μέλι καστανιάς μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη του δέρματος και να του δώσει μια πιο νεανική και φρέσκια όψη. Επιπλέον, όταν εφαρμόζεται ως μάσκα προσώπου, κάνει το δέρμα πιο απαλό και βοηθά στον καθαρισμό των πόρων. Λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων του δέρματος και στην πρόληψη πιο σοβαρών εξάρσεων της ακμής.

-Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τα πιο σκούρα μέλια, όπως τα μέλια καστανιάς ή του δάσους είναι, συχνά πλούσια, σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που προστατεύουν τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την επακόλουθη κυτταρική βλάβη. Το μέλι βοηθά στην αντιμετώπιση της οξείδωσης από τη ρύπανση, τα φάρμακα, το στρες και άλλους παρόμοιους παράγοντες.

Έχει πλούσιο διατροφικό προφίλ. Το μέλι καστανιάς, επειδή είναι σκούρο μέλι, έχει ανώτερο διατροφικό προφίλ, καθώς περιέχει υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, κυρίως βιταμίνη C, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό, ίχνη αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η βιταμίνη C είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας, ενώ το κάλιο είναι εξαιρετικό για την υγεία του νευρικού συστήματος και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Έχει ενεργοποιητική δράση. Τα φυσικά σάκχαρα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο μέλι από κάστανο βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων ενέργειας και στην καταπολέμηση της κούρασης, με φυσικό τρόπο.

Το μέλι από κάστανο έχει μια ιδιαίτερη γεύση, είναι αρωματικό, πικρό και είναι γενικά πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε πάντα πιστοποιημένο, βιολογικό, ωμό μέλι καστανιάς και να αποφεύγετε να το ζεστάνετε, γιατί θα χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Το καλύτερο μέλι για την Υγεία σας;

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το καλύτερο μέλι για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Μέλι: Το φάρμακο της φύσης

Το μέλι έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Eλληνικό Μέλι

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΡεβίθια
Επόμενο άρθροΦρέσκα κρεμμυδάκια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ