Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑυτί του κολυμβητή

Αυτί του κολυμβητή

Το αυτί του κολυμβητή είναι λοίμωξη του εξωτερικού αυτιού

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη στον έξω ακουστικό πόρο, ο οποίος εκτείνεται από το τύμπανο στο εξωτερικό μέρος της κεφαλής. Συχνά, προκαλείται από το νερό που παραμένει στο αυτί, δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον που βοηθά την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η τοποθέτηση δακτύλων, μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων στα αυτιά μπορεί, επίσης, να προκαλέσει το αυτί του κολυμβητή καταστρέφοντας το λεπτό στρώμα δέρματος που καλύπτει το κανάλι του αυτιού.

Το αυτί του κολυμβητή είναι, επίσης, γνωστό ως εξωτερική ωτίτιδα.

Συνήθως, μπορείτε να περιποιηθείτε το αυτί του κολυμβητή με σταγόνες για τα αυτιά.

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών και πιο σοβαρών λοιμώξεων.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Τα συμπτώματα στο αυτί του κολυμβητή είναι, συνήθως, ήπια στην αρχή, αλλά μπορεί να επιδεινωθούν εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί ή εξαπλωθεί.

Οι γιατροί, συχνά, ταξινομούν τα σημεία και συμπτώματα στο αυτί του κολυμβητή σε ήπια, μέτρια και προχωρημένα.

Ήπια σημεία και συμπτώματα:

 • Κνησμός στο κανάλι του αυτιού
 • Ελαφρά ερυθρότητα στο εσωτερικό του αυτιο
 • Ήπια ενόχληση που επιδεινώνεται με το τράβηγμα του εξωτερικού αυτιού ή πιέζοντας με μικρό “χτύπημα” μπροστά από το αυτί
 • Μέτρια εκροή διαυγούς και άοσμου υγρού από το αυτί

Μέτρια σημεία και συμπτώματα:

 • Πιο έντονος κνησμός
 • Αυξανόμενος πόνος
 • Πιο εκτεταμένη ερυθρότητα στο αυτί
 • Υπερβολική εκροή υγρών
 • Αίσθημα πληρότητας μέσα στο αυτί και μερική απόφραξη του ακουστικού πόρου από οίδημα, υγρά και υπολείμματα
 • Μειωμένη ακοή

Προχωρημένα σημεία και συμπτώματα:

 • Έντονος πόνος που μπορεί να ακτινοβολεί στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο πλάι του κεφαλιού
 • Πλήρης απόφραξη του ακουστικού πόρου
 • Ερυθρότητα ή πρήξιμο του εξωτερικού αυτιού
 • Πρήξιμο στους λεμφαδένες στο λαιμό
 • Πυρετός

ΑΙΤΙA ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη που, συνήθως, προκαλείται από βακτήρια. Λιγότερο, συχνά, ένας μύκητας ή ένας ιός να προκαλεί το αυτί του κολυμβητή.

Τα κανάλια του εξωτερικού αυτιού έχουν φυσικές άμυνες που τα βοηθά να διατηρούνται καθαρά και να αποτρέπονται οι μολύνσεις.

Τα προστατευτικά μέσα για την αποτροπή εξωτερικής ωτίτιδας:

 1. Μια λεπτή, υδατοαπωθητική, ελαφρώς, όξινη μεμβράνη καλύπτει τον ακουστικό πόρο και αποθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Το κερί του αυτιού (κηρήθρα) είναι μια συσσώρευση αυτής της κηρώδης μεμβράνης, των νεκρών κυττάρων του δέρματος και άλλων υπολειμμάτων που ταξιδεύουν στο άνοιγμα του ακουστικού πόρου για να το διατηρήσουν καθαρό.
 2. Το εξωτερικό αυτί, ιδιαίτερα, γύρω από το άνοιγμα του ακουστικού πόρου, βοηθά στην πρόληψη της εισόδου ξένων σωμάτων.

Εάν αποκτήσετε αυτί κολυμβητή, οι φυσικές άμυνες έχουν διαταραχθεί.

Οι καταστάσεις που συχνά παίζουν ρόλο στη μόλυνση περιλαμβάνουν:

 • Υγρασία στον ακουστικό πόρο που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων
 • Έκθεση σε μολυσμένο νερό
 • Βλάβη στο ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου που δημιουργεί μια δίοδο για μόλυνση

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του αυτιού του κολυμβητή περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική υγρασία στο κανάλι του αυτιού από έντονη εφίδρωση, παρατεταμένο υγρό καιρό ή νερό που παραμένει στο αυτί μετά το κολύμπι
 • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα βακτηρίων σε μολυσμένο νερό
 • Καθαρισμός του ακουστικού πόρου με βαμβακερές μπατονέτες, φουρκέτες ή νύχια, που μπορεί να προκαλέσουν γρατσουνιές ή εκδορές
 • Συσκευές αυτιών, όπως ακουστικά ή βοηθήματα ακοής, που μπορεί να προκαλέσουν μικροσκοπικά σχισίματα στο δέρμα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Το αυτί του κολυμβητή, συνήθως δεν είναι σοβαρό εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές.

 • Προσωρινή απώλεια ακοής. Μπορεί να έχετε μειωμένη ακοή που, συνήθως, βελτιώνεται μετά την εκκαθάριση της λοίμωξης.
 • Μακροχρόνια λοίμωξη, χρόνια εξωτερική ωτίτιδα. Μια λοίμωξη του εξωτερικού αυτιού, συνήθως, θεωρείται χρόνια εάν τα σημεία και τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τρεις μήνες. Οι χρόνιες λοιμώξεις είναι πιο συχνές εάν υπάρχουν καταστάσεις που δυσκολεύουν τη θεραπεία, όπως, ένα σπάνιο στέλεχος βακτηρίων, μια αλλεργική δερματική αντίδραση, μια αλλεργική αντίδραση σε σταγόνες αντιβιοτικών, μια δερματική πάθηση, όπως η δερματίτιδα ή η ψωρίαση ή ένας συνδυασμός βακτηρίων και μια μυκητιασική λοίμωξη.
 • Βαθιά λοίμωξη ιστού (κυτταρίτιδα). Σπάνια, το αυτί του κολυμβητή μπορεί να εξαπλωθεί σε βαθιά στρώματα και συνδετικούς ιστούς του δέρματος.
 • Βλάβη των οστών και των χόνδρων και πρώιμη οστεομυελίτιδα της βάσης του κρανίου. Αυτή είναι μια σπάνια επιπλοκή του αυτιού του κολυμβητή που εμφανίζεται, καθώς, η μόλυνση εξαπλώνεται στον χόνδρο του εξωτερικού αυτιού και στα οστά του κάτω μέρους του κρανίου, προκαλώντας όλο και πιο έντονο πόνο. Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με διαβήτη ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτής της επιπλοκής.
 • Πιο προχωρημένη μόλυνση. Εάν το αυτί του κολυμβητή εξελιχθεί σε προχωρημένη οστεομυελίτιδα της βάσης του κρανίου, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τον εγκέφαλο ή τα κοντινά νεύρα. Αυτή η σπάνια επιπλοκή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε το αυτί του κολυμβητή:

 • Κρατήστε τα αυτιά σας στεγνά. Μετά το κολύμπι ή το μπάνιο, γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι για να βοηθήσετε την αποστράγγιση του νερού από το κανάλι του αυτιού. Στεγνώστε μόνο το εξωτερικό αυτί, σκουπίζοντάς το απαλά με μια μαλακή πετσέτα. Μπορείτε να στεγνώσετε με ασφάλεια τον έξω ακουστικό πόρο σας με ένα πιστολάκι, εάν το βάλετε στη χαμηλότερη ρύθμιση και κρατήστε το τουλάχιστον 30 εκατοστά, μακριά από το αυτί.
 • Προληπτική θεραπεία στο σπίτι. Εάν γνωρίζετε ότι δεν έχετε τρυπημένο τύμπανο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτικές προληπτικές σταγόνες αυτιού από 1 μέρος λευκό ξύδι σε 1 μέρος οινόπνευμα. Αυτό το διάλυμα προάγει την ξήρανση και βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων. Πριν και μετά το κολύμπι, ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού από το διάλυμα σε κάθε αυτί και αφήστε το να στραγγίσει ξανά.
 • Κολυμπήστε με σύνεση. Μην κολυμπάτε σε λίμνες ή ποτάμια τις ημέρες που δημοσιεύονται προειδοποιήσεις για υψηλό αριθμό βακτηρίων.
 • Προστατέψτε τα αυτιά σας ενώ κολυμπάτε. Φοράτε ωτοασπίδες ή σκουφάκι κολύμβησης, ενώ κολυμπάτε, για να κρατάτε τα αυτιά σας στεγνά.
 • Προστατέψτε τα αυτιά σας από ερεθιστικούς παράγοντες. Βάλτε μπάλες βαμβακιού στα αυτιά σας, ενώ εφαρμόζετε προϊόντα, όπως σπρέι μαλλιών και βαφές μαλλιών.
 • Να είστε προσεκτικοί μετά από μόλυνση του αυτιού ή χειρουργική επέμβαση. Εάν είχατε πρόσφατα λοίμωξη στο αυτί ή υποβληθήκατε σε χειρουργική επέμβαση στο αυτί, μιλήστε με το γιατρό σας πριν κολυμπήσετε.
 • Αποφύγετε να βάζετε ξένα αντικείμενα στο αυτί σας. Μην επιχειρήσετε ποτέ να ξύσετε το αυτί ή να ξεθάψετε το κερί του αυτιού με αντικείμενα, όπως η βαμβακερή μπατονέτα, ο συνδετήρας ή η φουρκέτα. Η χρήση αυτών των αντικειμένων μπορεί να σπρώξει το υλικό πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο, να ερεθίσει το λεπτό δέρμα μέσα στο αυτί ή να δημιουργήσει σχίσιμο στο δέρμα.

Το κερί του αυτιού, συνήθως, μετακινείται προς το άνοιγμα του ακουστικού πόρου, όπου μπορείτε να το ξεπλύνετε απαλά με ένα υγρό πανί. Είναι καλύτερο να το αφήσετε ήσυχο και να αφήσετε το κερί του αυτιού να κάνει τη δουλειά του.

Εάν έχετε περίσσεια κεριού αυτιού ή φράζει το κανάλι του αυτιού, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή χρησιμοποιήστε μια μέθοδο καθαρισμού στο σπίτι.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για ασφαλή καθαρισμό των αυτιών σας στο σπίτι:

 • Μαλακώστε το κερί. Χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο για να εφαρμόσετε μερικές σταγόνες baby oil, ορυκτελαίου, γλυκερίνης ή αραιωμένου υπεροξειδίου του υδρογόνου στον ακουστικό πόρο σας ή κολλοειδή άργυρο.
 • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό. Μετά από μια ή δύο μέρες, όταν το κερί έχει μαλακώσει, χρησιμοποιήστε μια σύριγγα για να ρίξετε απαλά ζεστό νερό στο κανάλι του αυτιού σας. Γείρετε το κεφάλι σας και τραβήξτε το εξωτερικό αυτί σας προς τα πάνω και πίσω για να ισιώσετε τον ακουστικό πόρο σας. Όταν τελειώσετε, γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι για να στραγγίσει το νερό.
 • Στεγνώστε το κανάλι του αυτιού σας. Όταν τελειώσετε, στεγνώστε απαλά το εξωτερικό αυτί σας με μια πετσέτα ή πιστολάκι.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα διαγνώσει το αυτί του κολυμβητή με βάση τα συμπτώματα που αναφέρετε, τις ερωτήσεις που κάνει και τη φυσική εξέταση.

Η αρχική αξιολόγηση του γιατρού περιλαμβάνει, συνήθως:

 • Εξέταση του ακουστικού πόρου με ένα φωτισμένο όργανο, το ωτοσκόπιο. Το κανάλι του αυτιού μπορεί να φαίνεται κόκκινο, πρησμένο και φολιδωτό. Μπορεί να υπάρχουν νιφάδες δέρματος ή άλλα υπολείμματα στον ακουστικό πόρο. Γίνεται έλεγχος του τυμπάνου του αυτιού για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει σχιστεί ή καταστραφεί. Εάν η όψη του τυμπάνου φαίνεται φραγμένη, ο γιατρός θα καθαρίσει τον ακουστικό πόρο με μια μικρή συσκευή αναρρόφησης ή ένα όργανο με μια μικροσκοπική θηλιά στο άκρο.
 • Ανάλογα με την αρχική εκτίμηση, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή το στάδιο του αυτιού του κολυμβητή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει πρόσθετη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής δείγματος υγρού από το αυτί για έλεγχο για βακτήρια ή μύκητες.

Επιπλέον: Εάν το τύμπανο του αυτιού είναι κατεστραμμένο ή σχισμένο, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). Ο ειδικός θα εξετάσει την κατάσταση του μέσου αυτιού για να προσδιορίσει εάν αυτό είναι το κύριο σημείο της μόλυνσης. Αυτή η εξέταση είναι σημαντική επειδή ορισμένες θεραπείες που προορίζονται για λοίμωξη στον έξω ακουστικό πόρο δεν είναι κατάλληλες για τη θεραπεία του μέσου αυτιού. Εάν η λοίμωξη δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, ο γιατρός θα πάρει ένα δείγμα εκκρίματος ή υπολειμμάτων από το αυτί σε μεταγενέστερο ραντεβού και να το στείλει σε ένα εργαστήριο για να εντοπίσει τον μικροοργανισμό που προκαλεί τη μόλυνση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Ο στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσει η μόλυνση και να επιτραπεί η επούλωση του ακουστικού πόρου.

Ο καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου είναι απαραίτητος για να βοηθήσετε τα αυτιά να καθαρίσουν από τις μολύνσεις. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή αναρρόφησης για να καθαρίσει την έκκριση, τις συστάδες κεριού, το ξεφλουδισμένο δέρμα και άλλα υπολείμματα.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις αυτιού του κολυμβητή, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ωτικές σταγόνες που έχουν κάποιο συνδυασμό από τα ακόλουθα συστατικά, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης:

 • Όξινο διάλυμα που βοηθά στην αποκατάσταση του φυσιολογικού αντιβακτηριακού περιβάλλοντος του αυτιού
 • Στεροειδές για τη μείωση της φλεγμονής (καλύτερα να μη δίνονται)
 • Αντιβιοτικό για την καταπολέμηση των βακτηρίων
 • Αντιμυκητιασικό φάρμακο για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκαλείται από μύκητα

Χρησιμοποιήστε τις ωτικές σταγόνες:

 • Μειώστε την ενόχληση από τις κρύες σταγόνες κρατώντας το μπουκάλι με τις ωτικές σταγόνες στο χέρι σας για λίγα λεπτά για να φέρετε τη θερμοκρασία των σταγόνων πιο κοντά στη θερμοκρασία του σώματος.
 • Ξαπλώστε στο πλάι με το μολυσμένο αυτί προς τα πάνω για λίγα λεπτά για να βοηθήσετε το φάρμακο να ταξιδέψει σε όλο το μήκος του ακουστικού πόρου. Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει να ρίξετε τις σταγόνες στο αυτί σας.
 • Για να ρίξετε σταγόνες στο αυτί ενός παιδιού ή ενός ενήλικα, τραβήξτε το αυτί προς τα πάνω και προς τα πίσω.
 • Εάν ο ακουστικός πόρος είναι εντελώς φραγμένος από οίδημα, φλεγμονή ή υπερβολική έκκριση, ο γιατρός μπορεί να εισαγάγει βαμβάκι ή γάζα για να προωθήσει την αποστράγγιση και να βοηθήσει στην εισαγωγή του φαρμάκου στον ακουστικό πόρο.
 • Εάν η λοίμωξη είναι πιο προχωρημένη ή δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σταγόνες στα αυτιά, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά από το στόμα.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΩΤΙΤΙΔΑΣ

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία του αυτιού του κολυμβητή με παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η νατριούχος ναπροξένη ή η ακεταμινοφαίνη.

Εάν ο πόνος είναι έντονος ή το αυτί του κολυμβητή είναι πιο προχωρημένο σε στάδιο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο φάρμακο για την ανακούφιση από τον πόνο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, κάντε τα ακόλουθα για να διατηρήσετε τα αυτιά σας στεγνά και να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμούς:

 • Μην κολυμπάτε και μην κάνετε καταδύσεις.
 • Μη φοράτε ωτοασπίδες, ακουστικά βαρηκοΐας ή ακουστικά προτού σταματήσει ο πόνος ή η έκκριση.
 • Αποφύγετε να μπαίνει νερό στο κανάλι του αυτιού όταν κάνετε ντους ή μπάνιο.
 • Χρησιμοποιήστε ένα βαμβάκι επικαλυμμένο με λάδι καρύδας για να προστατεύσετε το αυτί σας κατά τη διάρκεια του ντους ή του μπάνιου.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις αυτιών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις αυτιών

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις των αυτιών

Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία

Βαροτραυματική μέση ωτίτιδα

Πνιγμός

Εξωτερική ωτίτιδα

Τα ξένα σώματα στο σώμα υπεύθυνα για πολλές λοιμώξεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά σας

Χρήσιμες πληροφορίες για το υπεροξείδιο του υδρογόνου

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας;

Μέση ωτίτιδα

Μέση ωτίτιδα

Απόστημα Bezold

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ