Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΧορτοφαγική και vegan διατροφή

Χορτοφαγική και vegan διατροφή

Η χορτοφαγική και vegan διατροφή χρειάζεται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής

Μια χορτοφαγική διατροφή είναι αυτή που δεν περιλαμβάνει κρέας ή θαλασσινά.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Μερικοί άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά, ενώ, άλλοι μπορεί να τα αποφεύγουν.

Η vegan διατροφή είναι μια άλλη μορφή χορτοφαγίας όπου καταναλώνονται μόνο φυτικές τροφές και αποφεύγονται όλες οι τροφές από ζωικές πηγές (κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και μερικές φορές το μέλι και η ζελατίνη).

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να προσφέρει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι απαραίτητα για μια μακρά και υγιή ζωή.

Οι μητέρες που θηλάζουν και τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη.

Τύποι χορτοφαγικής δίαιτας

Αν και «χορτοφαγική», συνήθως, σημαίνει «φυτική», υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι χορτοφαγικών διατροφών. Η εκδοχή της χορτοφαγικής διατροφής που ακολουθεί ένα άτομο εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως λόγους υγείας, περιβαλλοντικούς, ηθικούς, θρησκευτικούς ή οικονομικούς.

Οι κύριοι τύποι χορτοφαγίας είναι:

Lacto-ovo-vegetarian – άτομα που δεν τρώνε καθόλου κρέας και θαλασσινά, αλλά, καταναλώνουν γαλακτοκομικά τρόφιμα (όπως γάλα), αυγά και φυτικές τροφές

Lacto-vegetarian – άτομα που δεν τρώνε κρέας, θαλασσινά και αυγά, αλλά, καταναλώνουν γαλακτοκομικά και φυτικά τρόφιμα

Ovo-vegetarian – άτομα που δεν τρώνε κρέας, θαλασσινά και γαλακτοκομικά τρόφιμα, αλλά, καταναλώνουν αυγά και φυτικές τροφές

Vegan – άτομα που αποφεύγουν όλες τις ζωικές τροφές και τρώνε μόνο φυτικές τροφές.

Δύο άλλες δίαιτες που δεν είναι αυστηρά χορτοφαγικές, αλλά, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη μείωση ή τον περιορισμό της ποσότητας των ζωικών προϊόντων που καταναλώνονται είναι:

Pescetarian – άτομα που δεν τρώνε καθόλου κρέας, αλλά καταναλώνουν θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και φυτικές τροφές

Ευέλικτη χορτοφαγική διατροφή – άτομα που ακολουθούν, κυρίως, φυτική διατροφή, αλλά μερικές φορές καταναλώνουνμικρές μερίδες κρέατος και θαλασσινών «ημοχορτοφάγοι».

Τα οφέλη για την υγεία μιας χορτοφαγικής διατροφής

Μια καλά ισορροπημένη χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών: παχυσαρκία, στεφανιαία νόσος υπέρταση, διαβήτης, καρκίνος και εκφυλιστικές ασθένειες.

Εξασφάλιση διατροφικών αναγκών σε χορτοφαγική διατροφή

Εάν επιλέξετε να είστε χορτοφάγοι ή vegan, προγραμματίστε τη διατροφή σας για να βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν είστε έγκυος, σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, θηλάζετε ή έχετε μικρά παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφίμων θα διευκολύνει την κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών. Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι πιο δύσκολο να ληφθούν σε μια χορτοφαγική διατροφή, αν δεν έχουν προγραμματιστεί προσεκτικά – περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, ορισμένα μέταλλα (σίδηρος, ασβέστιο και ψευδάργυρος), βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D.

Πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για πολλές σωματικές διεργασίες, όπως η επισκευή των ιστών. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερα δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα. Αυτά τα αμινοξέα ταξινομούνται ως μη απαραίτητα (μπορεί να παρασκευαστούν από τον οργανισμό) και απαραίτητα (πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής). Μια «πλήρης» πρωτεϊνούχος δίαιτα έχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τις διατροφικές ανάγκες. Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, ωστόσο, δεν είναι πλήρεις πρωτεϊνών – έχουν μόνο μερικά από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Τα προϊόντα σόγιας, η κινόα και οι σπόροι αμάρανθου είναι μερικές από τις λίγες εξαιρέσεις που έχουν όλες τις πρωτεΐνες. Κάποτε πίστευαν ότι οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν έπρεπε να συνδυάζουν φυτικές τροφές σε κάθε γεύμα για να εξασφαλίσουν ότι καταναλώνουν πλήρεις πρωτεΐνες. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει. Η κατανάλωση διαφόρων πηγών αμινοξέων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να παρέχει όλες τις πρωτεΐνες. Γενικά, εάν η πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες) είναι επαρκής, οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να καλύψουν ή να υπερβούν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες, αλλά ορισμένες vegan δίαιτες μπορεί να είναι χαμηλές σε πρωτεΐνες.

Μερικές καλές χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν: όσπρια (όπως φασόλια, μπιζέλια και φακές), ξηρούς καρπούς και σπόρους, προϊόντα σόγιας (ροφήματα σόγιας, τέμπε και τόφου), δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως, βρώμη και κριθάρι) ψευδοδημητριακά (όπως, κινόα και αμάρανθος). Συνιστάται στους χορτοφάγους και στους vegans να τρώνε όσπρια και ξηρούς καρπούς καθημερινά, μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως και ψευδοδημητριακά, για να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Μέταλλα για τους χορτοφάγους

Εάν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα βασικών διαιτητικών μετάλλων.

Μερικά από αυτά τα μέταλλα και οι προτεινόμενες πηγές τροφίμων είναι:

-Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα. Αν και οι χορτοφαγικές και βίγκαν δίαιτες είναι γενικά πλούσιες σε σίδηρο από φυτικές τροφές, αυτός ο τύπος σιδήρου, που ονομάζεται μη αιμικός σίδηρος, δεν απορροφάται τόσο καλά όσο ο σίδηρος από το κρέας (αιμικός σίδηρος). Ο συνδυασμός τροφών που δεν περιέχουν σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και οξέα τροφίμων (όπως φρούτα και λαχανικά) βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο.

Οι καλές χορτοφαγικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν: προϊόντα δημητριακών εμπλουτισμένα με σίδηρο (όπως δημητριακά και ψωμί), όσπρια, τόφου, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι καλές χορτοφαγικές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν: ξηρούς καρπούς, τόφου, miso, όσπρια, φύτρα σίτου και τροφές ολικής αλέσεως.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για γερά οστά και δόντια. Παίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο σε άλλα συστήματα του σώματος, όπως η υγεία και η λειτουργία των νεύρων και του μυϊκού ιστού.

Οι καλές χορτοφαγικές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν: γαλακτοκομικά προϊόντα, ροφήματα γάλακτος φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένα με ασβέστιο (ελέγξτε την ετικέτα), δημητριακά και χυμοί φρούτων ενισχυμένοι με ασβέστιο (ελέγξτε την ετικέτα), ταχίνι (πολτός σουσαμιού), μερικές μάρκες τόφου (ελέγξτε την ετικέτα), φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά (ειδικά ασιατικά χόρτα), όσπρια, μερικοί ξηροί καρποί (όπως αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας).

-Ιώδιο

Το διαιτητικό ιώδιο είναι απαραίτητο για την εμπλοκή των απαραίτητων θυρεοειδικών ορμονών στις μεταβολικές διεργασίες. Αυτό περιλαμβάνει ανάπτυξη και χρήση ενέργειας, καθώς και ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Οι καλές χορτοφαγικές πηγές ιωδίου περιλαμβάνουν: ψωμί με ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, φύκια, μερικά ροφήματα γάλακτος φυτικής προέλευσης (ελέγξτε την ετικέτα) και το ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.

Πηγές βιταμίνης Β12 για χορτοφάγους

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Τα άτομα που ακολουθούν μια vegan δίαιτα κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επειδή βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα.

Οι χορτοφαγικές πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν: γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μερικά ροφήματα σόγιας (ελέγξτε την ετικέτα), μερικά χορτοφαγικά λουκάνικα και μπιφτέκια (ελέγξτε την ετικέτα). (Αν και συχνά πιστεύεται ότι τα μανιτάρια, το tempeh, το miso και τα λαχανικά της θάλασσας είναι πηγή Β12, αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Αυτές οι τροφές περιέχουν μια ένωση με παρόμοια δομή με τη Β12, αλλά δε λειτουργεί, όπως, η βιταμίνη Β12 στον οργανισμό.) Εάν τα άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή δε λαμβάνουν τις ανάγκες τους σε Β12 από αυτά τα τρόφιμα, συνιστάται να λαμβάνουν συμπληρώματα Β12 για να αποφύγουν την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 – κι έτσι τη μεγαλοβλαστική αναιμία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μητέρες που θηλάζουν, όπου το μητρικό γάλα με έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 γίνεται λιγότερο αποτελεσματική καθώς γερνάμε, επομένως τα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστούν και για τους ηλικιωμένους που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη οποιωνδήποτε συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων.

Πηγές βιταμίνης D για χορτοφάγους

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για γερά οστά, μυς και για τη γενική υγεία. Παρόλο που υπάρχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D στα τρόφιμα, δεν είναι μια πραγματική «βιταμίνη» επειδή μπορεί επίσης να παραχθεί από το σώμα μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στο ηλιακό φως. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου. Υπάρχουν λίγα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D. Υπάρχει πολύ λίγη βιταμίνη D στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων, εκτός εάν τρώνε λιπαρά ψάρια, αυγά, συκώτι ή τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D. Το εμπλουτισμένο γάλα είναι μια άλλη πηγή βιταμίνης D, αλλά υπάρχει σε χαμηλές ποσότητες.

Οι χορτοφαγικές πηγές της βιταμίνης D είναι: τα αυγά, μερικά δημητριακά (ελέγξτε την ετικέτα), μερικά γαλακτοκομικά και ροφήματα γάλακτος φυτικής προέλευσης (ελέγξτε την ετικέτα). Καθώς, ο ήλιος είναι, επίσης, μια κύρια πηγή βιταμίνης D, η διατροφική πρόσληψη είναι σημαντική μόνο όταν η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο είναι ανεπαρκής – όπως άτομα που βρίσκονται στο σπίτι ή των οποίων τα ρούχα καλύπτουν σχεδόν όλο το δέρμα τους.

Χορτοφαγική και vegan διατροφή για όλους

Οι καλά σχεδιασμένες vegan και χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής ενός ατόμου. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τις χορτοφαγικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και στη βρεφική και παιδική ηλικία. Δε συνιστώνται αυστηρές vegan δίαιτες για πολύ μικρά παιδιά.

Χορτοφαγική και vegan διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπό τον όρο ότι τρώτε τακτικά για να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετή ενέργεια. Συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφών από τις πέντε ομάδες τροφίμων κάθε μέρα για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότερες γυναίκες θα χρειαστούν συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών που είναι δύσκολο να ληφθούν μόνο από τα τρόφιμα (όπως φυλλικό οξύ και ιώδιο). Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 θα χρειαστούν, επίσης, για τις γυναίκες που ακολουθούν vegan δίαιτες για βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου στο μωρό τους.

Χορτοφαγική και vegan διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Εάν θηλάζετε και ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεστε, αρκεί να συμπεριλάβετε ένα ευρύ φάσμα τροφών από τις πέντε ομάδες τροφίμων κάθε μέρα. Εάν θηλάζετε και ακολουθείτε vegan δίαιτα, μπορεί να απαιτείται συμπλήρωμα βιταμινών ή μετάλλων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη βιταμίνη Β12. Μια σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β12 στο μητρικό γάλα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία στη μητέρα. Οι θηλάζουσες μητέρες που ακολουθούν vegan δίαιτες συνιστάται να συνεχίσουν να θηλάζουν – ιδανικά για δύο χρόνια ή περισσότερο. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει τη σωστή ποσότητα ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για να υποστηρίξει την υγεία και την ευεξία σας και τη βέλτιστη ανάπτυξη του βρέφους σας, ειδικά εάν θηλάζετε αποκλειστικά ή ακολουθείτε μια vegan διατροφή.

Χορτοφαγική και vegan διατροφή για μωρά και μικρά παιδιά

Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, τα μωρά χρειάζονται μόνο μητρικό γάλα ή βρεφικό γάλα.

Από περίπου έξι μηνών, τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να μυηθούν στα στερεά – αν και το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα εξακολουθούν να είναι η κύρια πηγή διατροφής τους μέχρι τους 12 μήνες.

Τα χορτοφαγικά και vegan τρόφιμα μπορούν να εισαχθούν με ασφάλεια σε μωρά και μικρά παιδιά, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται όλες οι ενεργειακές και θρεπτικές τους ανάγκες. Αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό.

Για ορισμένα μωρά – ειδικά εκείνα που έχουν εισαχθεί στη βίγκαν διατροφή, μπορεί να συνιστώνται συμπληρώματα για να διασφαλιστεί ότι ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που συνήθως παρέχονται από ζωικές τροφές παρέχονται σε επαρκείς ποσότητες (όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη Β12).

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά και μια χορτοφαγική διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

Εναλλακτικά πρωτεϊνών (όπως ξηροί καρποί, αυγά, όσπρια και τόφου).

Σίδηρο για την πρόληψη της αναιμίας.

Βιταμίνη Β12.

Βιταμίνη D και ασβέστιο για την πρόληψη ασθενειών των οστών.

Κατάλληλα λίπη από μη κρεατικές πηγές.

Τρόφιμα στη σωστή μορφή και συνδυασμό για να βεβαιωθείτε ότι τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν (όπως τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μαζί με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο).

Εάν θέλετε να μυήσετε στο παιδί σας τη χορτοφαγική ή vegan διατροφή, ζητήστε συμβουλές από διαιτολόγο ή γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για βέλτιστη ανάπτυξη.

Μετά από την ηλικία των έξι μηνών, τα στερεά και από τις πέντε ομάδες τροφίμων θα πρέπει να εισάγονται σταδιακά, με τα πρώτα τρόφιμα να είναι πλούσια σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ενέργεια για ανάπτυξη.

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τα μωρά και τα παιδιά

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και είναι ζωτικής σημασίας για τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, τα αποθέματα σιδήρου που έχει δημιουργήσει ένα μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως, εξαντλούνται, γι’ αυτό και τα πρώτα του τρόφιμα πρέπει να είναι πλούσια σε σίδηρο.

Αυτό είναι σημαντικό για τα μωρά που ακολουθούν χορτοφαγικές και βίγκαν δίαιτες, επειδή οι χορτοφαγικές πηγές σιδήρου (σίδηρος «μη αιμικός») τείνουν να μην απορροφώνται τόσο εύκολα από τον οργανισμό όσο οι ζωικές πηγές σιδήρου (σίδηρος «αιμικός»).

Συνδυάστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη C με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Οι μη ζωικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν:

απλό μαγειρεμένο τόφου, όσπρια (όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.ά)

σκούρα πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς και λάχανο)

αλεσμένους σπόρους και ξηρούς καρπούς (όπως αλεύρι αμυγδάλου ή βούτυρο ξηρών καρπών)

αποξηραμένα φρούτα (όπως σύκα, βερίκοκα και δαμάσκηνα)

βρεφικά δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο

Μαγειρέψτε καλά τα όσπρια για να βοηθήσετε την πέψη. Τα μη μαγειρεμένα όσπρια μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια σε μικρά παιδιά.

Τα μωρά και τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές και vegan δίαιτες έχουν υψηλές ενεργειακές ανάγκες.

Εάν η διατροφή του παιδιού σας είναι υψηλή σε φυτικές ίνες, η κοιλιά του μπορεί εύκολα να αισθάνεται γεμάτη προτού καταναλώσει αρκετή ενέργεια ή θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις ανάγκες του. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε φτωχότερη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο).

Τα μωρά και τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες μπορούν να πάρουν αρκετή ενέργεια και να ενισχύσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τρώγοντας μια μεγάλη ποικιλία τροφών και συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες (όπως λευκό ψωμί και ρύζι), εκτός από ποικιλίες ολικής αλέσεως.

Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα χορτοφάγα παιδιά καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες είναι να τους δίνετε συχνά γεύματα και σνακ.

Τα μοτίβα σίτισης και ύπνου διαφέρουν από μωρό σε μωρό, καθώς και ανάλογα με την ηλικία.

Η διατροφή και ο ύπνος ενός μωρού 7-9 μηνών:

Κατά το ξύπνημα

Κατά το ξύπνημα, ταΐστε με μητρικό γάλα ή βιολογικό βρεφικό γάλα.

Πρωινό

Βρεφικά δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο ή παρόμοια μαλακά φρούτα

Μεσημεριανό γεύμα

Μαγειρεμένα κομμάτια ζυμαρικών ή μητρικό γάλα ή βιολογικό βρεφικό γάλα

Βραδινό γεύμα

Μαγειρεμένα λαχανικά ή μητρικό γάλα ή βιολογικό βρεφικό γάλα

Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται το μωρό σας. Μέχρι τους 12 μήνες, το μητρικό γάλα ή το βιολογικό βρεφικό γάλα θα πρέπει να είναι ακόμα το κύριο φαγητό.

Μετά από 12 μήνες, υπό την καθοδήγηση του γιατρού ή του διαιτολόγου σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλήρες εμπλουτισμένο ρόφημα σόγιας ή εμπλουτισμένα σε ασβέστιο ροφήματα με ρύζι και βρώμη (τουλάχιστον 100 mg ασβεστίου ανά 100 mL). Η διατροφή του παιδιού σας θα πρέπει να περιέχει άλλες επαρκείς πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12 προτού εισαχθούν αυτά τα γάλατα. Εάν πρόκειται να βάλετε το παιδί σας σε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, ζητήστε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας για το πώς να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και τυχόν συμπληρώματα που χρειάζονται.

Τα καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία σας

apple oven 2

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

Η διατροφική αξία του τυριού

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Οι καλύτερες πηγές σιδήρου

Σωμάτια Howell-Jolly

Στροφή αριστερά ή δεξιά

Ποικιλοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος

Γαλακτική αφυδρογονάση

Ουρικό οξύ αίματος

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Μακροκυττάρωση στο πλακάκι αίματος

Τι σημαίνει η ανισοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος;

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Φυλλικό οξύ

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Καρκίνος Στομάχου

Νόσος Alzheimer

Μήπως σας πέφτουν τα μαλλιά;

Εμπλουτισμένο ψωμί

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος

Βιγκανισμός

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς

Οι καλύτεροι χυμοί για τον καρκίνο

Μην τρώτε tofu δεν είναι υγιεινό

Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

Η ιστορία της διατροφής

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕγκυμοσύνη και δόντια
Επόμενο άρθροΠροβλήματα ύπνου στα μωρά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ