Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Τερηδόνα

Η τερηδόνα αποτελεί τη πιο συχνή νόσο της στοματικής κοιλότητας

Η τερηδόνα αναπτύσσεται συχνότερα στις κοιλότητες της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών, ανάμεσα στα δόντια και στην παρυφή των ούλων. Αν τρώτε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη και άμυλο, οι τροφές αυτές τροφοδοτούν τα βακτηρίδια της πλάκας, τα οποία παράγουν οξέα που καταστρέφουν τα δόντια από μέσα.

Με το χρόνο καταστρέφεται το σμάλτο κάτω από την επιφάνεια του δοντιού, ενώ η επιφάνεια παραμένει άθικτη. Όταν το σμάλτο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια διαβρωθεί τελείως, τότε καταρρέει η επιφάνεια και δημιουργείται μια κοιλότητα.

Οι κοιλότητες είναι μόνιμα κατεστραμμένες περιοχές στη σκληρή επιφάνεια των δοντιών σας που εξελίσσονται σε μικροσκοπικά ανοίγματα ή τρύπες. Η τερηδόνα, προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως τα βακτήρια στο στόμα σας, το συχνό τσιμπολόγημα, τα ζαχαρούχα ποτά και το μη καλό βούρτσισμα των δοντιών.

Η τερηδόνα είναι από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και βρέφη. Εάν οι κοιλότητες δεν αντιμετωπιστούν, επηρεάζονται τα βαθύτερα στρώματα των δοντιών.

Η τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πονόδοντο, μόλυνση και απώλεια δοντιών. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και το καλό βούρτσισμα και η σωστή χρήση οδοντικού νήματος είναι η καλύτερη προστασία από την τερηδόνα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Τα σημεία και τα συμπτώματα των κοιλοτήτων ποικίλλουν, ανάλογα με την έκταση και τη θέση. Όταν μια κοιλότητα μόλις αρχίζει, μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Καθώς η αποσύνθεση μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα όπως:

 • Πονόδοντος
 • Ευαισθησία των δοντιών
 • Ήπιος έως οξύς πόνος όταν τρώτε ή πίνετε κάτι γλυκό, ζεστό ή κρύο
 • Ορατές τρύπες ή κοιλότητες στα δόντια σας
 • Καφέ, μαύροι ή λευκοί λεκέδες σε οποιαδήποτε επιφάνεια ενός δοντιού
 • Πόνος όταν δαγκώνετε

Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε τερηδόνα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς, ακόμα και όταν το στόμα σας είναι καλά. Ωστόσο, εάν αισθανθείτε πονόδοντο ή πόνο στο στόμα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

ΑΙΤΙΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Οι κοιλότητες προκαλούνται από την τερηδόνα.

Δείτε πώς αναπτύσσεται η τερηδόνα:

 • Μπορεί να έχει τη μορφή πλάκας. Η οδοντική πλάκα είναι ένα διαφανές κολλώδες φιλμ που καλύπτει τα δόντια σας. Οφείλεται στο ότι τρώτε πολλά σάκχαρα και άμυλα και δεν καθαρίζετε καλά τα δόντια σας. Όταν τα σάκχαρα και τα άμυλα δεν καθαρίζονται από τα δόντια σας, τα βακτήρια αρχίζουν γρήγορα να τρέφονται με αυτά και σχηματίζουν πλάκα. Η πλάκα που παραμένει στα δόντια σας μπορεί να σκληρύνει κάτω ή πάνω από τη γραμμή των ούλων σας σε πέτρα. Η πέτρα κάνει πιο δύσκολη την αφαίρεση της πλάκας και δημιουργεί ασπίδα για τα βακτήρια.
 • Επιθέσεις πλάκας. Τα οξέα στην πλάκα αφαιρούν τα μέταλλα στο σκληρό, εξωτερικό σμάλτο του δοντιού σας. Αυτή η διάβρωση προκαλεί μικροσκοπικά ανοίγματα ή τρύπες στο σμάλτο – το πρώτο στάδιο των κοιλοτήτων. Μόλις φθαρούν οι περιοχές του σμάλτου, τα βακτήρια και το οξύ μπορούν να φτάσουν στο επόμενο στρώμα των δοντιών σας, που ονομάζεται οδοντίνη. Αυτό το στρώμα είναι πιο μαλακό από το σμάλτο και λιγότερο ανθεκτικό στο οξύ. Η οδοντίνη έχει μικροσκοπικούς σωλήνες που επικοινωνούν άμεσα με το νεύρο του δοντιού προκαλώντας ευαισθησία.
 • Η καταστροφή συνεχίζεται. Καθώς αναπτύσσεται η τερηδόνα, τα βακτήρια και το οξύ συνεχίζουν την πορεία τους μέσα από τα δόντια σας, κινούμενα δίπλα στο εσωτερικό υλικό των δοντιών που περιέχει νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Ο πολτός διογκώνεται και ερεθίζεται από τα βακτήρια. Επειδή, δεν υπάρχει χώρος για να επεκταθεί το πρήξιμο στο εσωτερικό ενός δοντιού, το νεύρο πιέζεται, προκαλώντας πόνο. Η ενόχληση μπορεί να επεκταθεί ακόμη και έξω από τη ρίζα του δοντιού μέχρι το οστό.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Όλοι όσοι έχουν δόντια κινδυνεύουν να εμφανίσουν τερηδόνα, αλλά οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:

 • Θέση των δοντιών. Η τερηδόνα εμφανίζεται συχνότερα στα πίσω δόντια σας, στους γομφίους και προγόμφιους. Αυτά τα δόντια έχουν πολλές αυλακώσεις, κοιλώματα και σχισμές και πολλαπλές ρίζες που μπορούν να συλλέξουν σωματίδια τροφής. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά από τα πιο λεία και εύκολα προσβάσιμα μπροστινά δόντια σας.
 • Ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Τρόφιμα που προσκολλώνται στα δόντια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως γάλα, παγωτό, μέλι, ζάχαρη, σόδα, αποξηραμένα φρούτα, κέικ, μπισκότα, σκληρές καραμέλες, ξηρά δημητριακά και πατατάκια, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τερηδόνα από τα τρόφιμα που ξεπλένονται εύκολα από το σάλιο.
 • Συχνά σνακ ή ποτά. Όταν τσιμπολογάτε συχνά ή πίνετε ζαχαρούχα ποτά, δίνετε στα βακτήρια του στόματος περισσότερο καύσιμο για να παράγουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια σας και τα φθείρουν. Και η κατανάλωση σόδας ή άλλων όξινων ροφημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη δημιουργία ενός συνεχούς λουτρού οξέος πάνω από τα δόντια σας.
 • Σίτιση βρεφών πριν τον ύπνο. Όταν δίνονται στα μωρά μπουκάλια πριν τον ύπνο γεμάτα με γάλα, χυμό ή άλλα υγρά που περιέχουν ζάχαρη, αυτά τα ροφήματα παραμένουν στα δόντια τους για ώρες, ενώ κοιμούνται, τροφοδοτώντας τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Αυτή η βλάβη ονομάζεται συχνά τερηδόνα από το μπιμπερό. Παρόμοια ζημιά μπορεί να συμβεί όταν τα νήπια περιφέρονται πίνοντας από ένα ποτήρι γεμάτο με αυτά τα ποτά.
 • Ανεπαρκές βούρτσισμα. Εάν δεν καθαρίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό και το ποτό, η πλάκα σχηματίζεται γρήγορα και τα πρώτα στάδια τερηδόνας μπορούν να ξεκινήσουν.
 • Μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία. Οι κοιλότητες είναι συχνές σε πολύ μικρά παιδιά και εφήβους. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες διατρέχουν, επίσης, υψηλότερο κίνδυνο. Με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια μπορεί να φθαρούν και τα ούλα να υποχωρήσουν, καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα στη φθορά των ριζών. Οι ηλικιωμένοι μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιούν περισσότερα φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας.
 • Ξερό στόμα. Η ξηροστομία προκαλείται από την έλλειψη σάλιου, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας ξεπλένοντας τα τρόφιμα και την πλάκα από τα δόντια σας. Οι ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο βοηθούν, επίσης, στην καταπολέμηση του οξέος που παράγεται από τα βακτήρια.
 • Ορισμένα φάρμακα και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Η ακτινοβολία στο κεφάλι ή το λαιμό ή ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας μειώνοντας την παραγωγή σάλιου.
 • Φθαρμένα σφραγίσματα ή οδοντιατρικές συσκευές. Με τα χρόνια, τα οδοντικά σφραγίσματα μπορεί να εξασθενήσουν, να αρχίσουν να καταρρέουν ή να αναπτύξουν τραχιές άκρες. Αυτό επιτρέπει στην πλάκα να συσσωρεύεται πιο εύκολα και καθιστά πιο δύσκολη την αφαίρεσή της. Οι οδοντιατρικές συσκευές μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν καλά, επιτρέποντας την έναρξη της τερηδόνας από κάτω τους.
 • Καούρα. Η καούρα ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) μπορεί να προκαλέσει τη ροή του στομαχικού οξέος στο στόμα σας, φθείροντας το σμάλτο των δοντιών σας και προκαλώντας σημαντική βλάβη στα δόντια. Αυτό εκθέτει περισσότερο την οδοντίνη σε επίθεση από ΤΑ βακτήρια, δημιουργώντας τερηδόνα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι η αιτία της απώλειας του σμάλτου σας.
 • Διατροφικές διαταραχές. Η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική διάβρωση των δοντιών και τερηδόνα. Το οξύ του στομάχου από επαναλαμβανόμενους εμετούς ξεπλένει τα δόντια και αρχίζει να διαλύει το σμάλτο. Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν την παραγωγή σάλιου.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Η τερηδόνα είναι τόσο συχνή που μπορεί να μην την παίρνετε στα σοβαρά και μπορεί να πιστεύετε ότι δεν έχει σημασία αν τα παιδιά παρουσιάζουν τερηδόνα στα νεογιλά δόντια τους. Ωστόσο, η τερηδόνα μπορεί να έχει σοβαρές και μόνιμες επιπλοκές, ακόμη και για παιδιά δεν έχουν ακόμη τα μόνιμα δόντια τους.

Οι επιπλοκές της τερηδόνας μπορεί να είναι:

 • Πόνος
 • Απόστημα δοντιών
 • Πρήξιμο ή πύον γύρω από ένα δόντι
 • Βλάβες ή σπασμένα δόντια
 • Προβλήματα μάσησης
 • Μετατοπίσεις της θέσης των δοντιών μετά την απώλεια δοντιών

Όταν οι κοιλότητες και η αποσύνθεση γίνονται σοβαρές, μπορεί να έχετε:

 • Πόνο που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή
 • Απώλεια βάρους ή προβλήματα διατροφής από την επώδυνη ή τη δύσκολη κατανάλωση φαγητού ή μάσησης
 • Απώλεια δοντιών, που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας, καθώς και την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα απόστημα δοντιών προκαλείται από τη βακτηριακή λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Η καλή στοματική και οδοντική υγιεινή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την τερηδόνα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας ποιες συμβουλές είναι οι καλύτερες για εσάς.

 • Βουρτσίστε τα δόντια σας με βιολογική οδοντόκρεμα μετά το φαγητό ή το ποτό.
 • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και ιδανικά μετά από κάθε γεύμα, χρησιμοποιώντας βιολογική οδοντόκρεμα.
 • Για να καθαρίσετε ανάμεσα στα δόντια σας, χρησιμοποιήστε νήμα ή χρησιμοποιήστε μεσοδόντιο καθαριστικό.
 • Ξεπλύνετε το στόμα σας. Εάν ο οδοντίατρός σας πιστεύει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα.
 • Πηγαίνετε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Κάντε επαγγελματικούς καθαρισμούς δοντιών και τακτικές στοματικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων ή στον έγκαιρο εντοπισμό τους. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα πρόγραμμα που είναι καλύτερο για εσάς.
 • Εξετάστε τα οδοντικά σφραγίσματα. Το σφράγισμα είναι μια προστατευτική πλαστική επίστρωση που εφαρμόζεται στην επιφάνεια μάσησης των πίσω δοντιών. Σφραγίζει τις αυλακώσεις και τις σχισμές που τείνουν να συλλέγουν τρόφιμα, προστατεύοντας το σμάλτο των δοντιών από την πλάκα και το οξύ.
 • Αποφύγετε το συχνό τσιμπολόγημα και το ποτό. Κάθε φορά που τρώτε ή πίνετε άλλα ποτά εκτός από νερό, βοηθάτε τα βακτήρια του στόματός σας να δημιουργήσουν οξέα που μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών. Εάν τσιμπολογάτε ή πίνετε όλη την ημέρα, τα δόντια σας δέχονται συνεχή επίθεση.
 • Τρώτε τροφές υγιεινές για τα δόντια. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι καλύτερα για τα δόντια σας από άλλα. Αποφύγετε τροφές που κολλάνε σε αυλακώσεις και κοιλώματα των δοντιών σας για μεγάλες περιόδους ή βουρτσίστε τις αμέσως μετά το φαγητό. Ωστόσο, τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αυξάνουν τη ροή του σάλιου και ο καφές, το τσάι και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφίμων.
 • Ρωτήστε για αντιβακτηριδιακές θεραπείες. Εάν είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στην τερηδόνα, για παράδειγμα, λόγω μιας ιατρικής πάθησης, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικά αντιβακτηριδιακά στοματικά διαλύματα ή άλλες θεραπείες για να μειώσετε τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα σας.
 • Συνδυασμένες θεραπείες. Το μάσημα τσίχλας με βάση την ξυλιτόλη και ένα αντιβακτηριακό ξέβγαλμα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Ο οδοντίατρός σας μπορεί, συνήθως, να ανιχνεύσει την τερηδόνα:

 • Ρωτώντας για τον πόνο και την ευαισθησία των δοντιών
 • Εξετάζοντας το στόμα και τα δόντια σας
 • Ελέγχοντας τα δόντια σας με οδοντιατρικά εργαλεία για να ελέγξει για μαλακές περιοχές
 • Εξετάζοντας τις οδοντικές ακτινογραφίες, οι οποίες μπορούν να δείξουν την έκταση των κοιλοτήτων και της τερηδόνας
 • Ο οδοντίατρός σας θα μπορεί, επίσης, να σας πει ποιον από τους τρεις τύπους κοιλοτήτων έχετε, λεία επιφάνεια, κοίλωμα και σχισμή ή ρίζα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να εντοπίσουν κοιλότητες και άλλες οδοντικές παθήσεις προτού προκαλέσουν ανησυχητικά συμπτώματα και οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε φροντίδα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αντιστρέψετε τα πρώτα στάδια της τερηδόνας και να αποτρέψετε την εξέλιξή της. Εάν μια κοιλότητα αντιμετωπιστεί πριν αρχίσει να προκαλεί πόνο, πιθανότατα δε θα χρειαστείτε εκτεταμένη θεραπεία. Η θεραπεία των κοιλοτήτων εξαρτάται από το πόσο σοβαρές είναι και την ιδιαίτερη κατάστασή σας.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Σφραγίσματα. Τα σφραγίσματα, που ονομάζονται, επίσης, αποκαταστάσεις, είναι η κύρια θεραπευτική επιλογή όταν η τερηδόνα έχει προχωρήσει πέρα ​​από το πρώιμο στάδιο. Τα σφραγίσματα κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως σύνθετες ρητίνες στο χρώμα των δοντιών, πορσελάνη ή οδοντικό αμάλγαμα που είναι συνδυασμός πολλών υλικών.
 • Στεφάνη δοντιού. Για εκτεταμένη τερηδόνα ή εξασθενημένα δόντια, μπορεί να χρειαστείτε μια στεφάνη, ένα προσαρμοσμένο κάλυμμα που αντικαθιστά ολόκληρη τη φυσική στεφάνη του δοντιού σας. Ο οδοντίατρός σας τρυπάει όλη την περιοχή που έχει καταστραφεί και αρκετό από το υπόλοιπο δόντι σας για να εξασφαλίσει καλή εφαρμογή. Οι στεφάνες μπορεί να είναι κατασκευασμένες από χρυσό, πορσελάνη υψηλής αντοχής, ρητίνη, πορσελάνη λιωμένη με μέταλλο ή άλλα υλικά.
 • Απονεύρωση. Όταν η τερηδόνα φτάσει στο εσωτερικό υλικό του δοντιού σας, μπορεί να χρειαστείτε έναν ριζικό σωλήνα. Αυτή είναι μια θεραπεία για την επιδιόρθωση και τη διάσωση ενός πολύ κατεστραμμένου ή μολυσμένου δοντιού αντί να το αφαιρέσετε. Ο ασθενής πολτός των δοντιών αφαιρείται. Φαρμακευτική αγωγή μερικές φορές τοποθετείται στον ριζικό σωλήνα για να καθαρίσει οποιαδήποτε μόλυνση. Στη συνέχεια ο πολτός αντικαθίσταται με γέμιση.
 • Εξαγωγές δοντιών. Μερικά δόντια φθείρονται τόσο πολύ που δε μπορούν να αποκατασταθούν και πρέπει να αφαιρεθούν. Το τράβηγμα ενός δοντιού μπορεί να αφήσει ένα κενό που επιτρέπει στα άλλα δόντια σας να μετακινηθούν. Εάν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να πάρετε μια γέφυρα ή ένα οδοντικό εμφύτευμα για να αντικαταστήσετε το δόντι που λείπει.

Μέχρι να κλείσετε το ραντεβού σας στον οδοντίατρο:

 • Πάρτε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό, εάν ο γιατρός σας έχει πει ότι είναι εντάξει για εσάς.
 • Χρησιμοποιήστε ένα αναισθητικό χωρίς ιατρική συνταγή ειδικά σχεδιασμένο για να καταπραΰνει τα επώδυνα δόντια.
 • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.
 • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για ευαίσθητα δόντια.
 • Καθαρίστε σχολαστικά όλα τα μέρη του στόματος και των δοντιών σας και μην αποφεύγετε τις επώδυνες περιοχές.
 • Αποφύγετε τρόφιμα ή ποτά που είναι ζεστά, κρύα ή αρκετά γλυκά ώστε να προκαλέσουν πόνο.

Τα καλύτερα προϊόντα για τον πονόδοντο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τον πονόδοντο

Διαβάστε, επίσης

Εγκυμοσύνη και δόντια

Υγιή δόντια και ούλα

Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα;

Εξαγωγή δοντιού

Πρήξιμο στο δόντι

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Ιατρικές συνταγές με γαρίφαλα

Μήπως έχετε πονόδοντο;

Μελισσόχορτο

Γαρίφαλο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠαιδιά και ζώα
Επόμενο άρθροΚέικ φράουλας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ