Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να απειλήσουν την υγεία των υπολοίπων δοντιών
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες είναι τρίτοι γομφίοι στο πίσω μέρος του στόματος που δεν έχουν αρκετό χώρο για να αναδυθούν ή να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια ενηλίκων που ανατείνονται στο στόμα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τέσσερις φρονιμίτες στο πίσω μέρος του στόματος, δύο στην κορυφή και δύο στο κάτω μέρος. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο, βλάβη σε άλλα δόντια και άλλα οδοντικά προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να μην προκαλούν εμφανή ή άμεσα προβλήματα. Επειδή, όμως είναι δύσκολο να καθαριστούν, μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στην τερηδόνα και στις ασθένειες των ούλων από τα άλλα δόντια.
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες που προκαλούν πόνο ή άλλες οδοντικές επιπλοκές, συνήθως, αφαιρούνται. Ορισμένοι οδοντίατροι και γναθοχειρουργοί συνιστούν, επίσης, την αφαίρεση των έγκλειστων φρονιμιτών που δεν προκαλούν συμπτώματα για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων (καλύτερα να μη γίνεται).
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Ωστόσο, όταν ένας έγκλειστος φρονιμίτης μολυνθεί, βλάψει άλλα δόντια ή προκαλεί άλλα οδοντικά προβλήματα, μπορεί να εμφανίσει μερικά από αυτά τα σημεία ή συμπτώματα:
- Κόκκινα ή πρησμένα ούλα
- Ευαισθησία ή αιμορραγία ούλων
- Πόνος στο σαγόνι
- Πρήξιμο γύρω από τη γνάθο
- Κακή αναπνοή
- Μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα
- Δυσκολία στο άνοιγμα του στόματός
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα στην περιοχή πίσω από τον τελευταίο γομφίο σας που μπορεί να σχετίζονται με έναν έγκλειστο φρονιμίτη.
ΑΙΤΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ
Οι φρονιμίτες καταπιέζονται, επειδή δεν έχουν αρκετό χώρο για να εισέλθουν ή να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Οι φρονιμίτες αναδύονται, συνήθως, κάποια στιγμή μεταξύ 17 και 25 ετών. Μερικοί άνθρωποι έχουν φρονιμίτες που αναδύονται χωρίς κανένα πρόβλημα και ευθυγραμμίζονται με τα άλλα δόντια πίσω από τους δεύτερους γομφίους.
Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, το στόμα είναι πολύ γεμάτο για να αναπτυχθούν φυσιολογικά οι τρίτοι γομφίοι. Αυτοί οι συνωστισμένοι τρίτοι γομφίοι παγιδεύονται. Ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να αναδυθεί εν μέρει έτσι ώστε μέρος της στεφάνης να είναι ορατή ή μπορεί να μην διαπεράσει ποτέ τα ούλα.
Είτε μερικώς είτε πλήρως στριμωχτεί, το δόντι μπορεί να:
- Αναπτύξει γωνία προς το επόμενο δόντι το δεύτερο γομφίο
- Αναπτύξει γωνία προς το πίσω μέρος του στόματος
- Αναπτύξει ορθή γωνία με τα άλλα δόντια, σαν ο φρονιμίτης να είναι «ξαπλωμένος» μέσα στο οστό της γνάθου
- Αναπτύξει ευθεία πάνω ή κάτω από τα δίπλα δόντια, αλλά να μείνουν παγιδευμένοι μέσα στο οστό της γνάθου
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο στόμα:
- Βλάβη σε άλλα δόντια. Εάν ο φρονιμίτης πιέσει το δεύτερο γομφίο, μπορεί να τον βλάψει ή να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η πίεση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει προβλήματα με συνωστισμό των άλλων δοντιών ή να απαιτήσει ορθοδοντική θεραπεία για την ανόρθωση άλλων δοντιών.
- Κύστεις γνάθου. Ο φρονιμίτης αναπτύσσεται σε έναν σάκο μέσα στο οστό της γνάθου. Ο σάκος μπορεί να γεμίσει με υγρό, σχηματίζοντας μια κύστη που μπορεί να βλάψει το οστό της γνάθου, τα δόντια και τα νεύρα. Σπάνια, αναπτύσσεται όγκος, συνήθως, καλοήθης. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να απαιτήσει την αφαίρεση ιστού και οστού.
- Φθορά. Οι μερικώς έγκλειστοι φρονιμίτες φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας από άλλα δόντια. Αυτό πιθανώς συμβαίνει, επειδή οι φρονιμίτες καθαρίζονται πιο δύσκολα και επειδή τα τρόφιμα και τα βακτήρια παγιδεύονται εύκολα μεταξύ των ούλων και ενός μερικώς δοντιού που έχει ανατείλει.
- Ασθένεια των ούλων. Η δυσκολία στον καθαρισμό των έγκλειστων, μερικώς αναβληθέντων φρονιμιτών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας επώδυνης, φλεγμονώδους κατάστασης των ούλων που ονομάζεται περικορονίτιδα σε αυτήν την περιοχή.
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ
Δε μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση πρόσκρουσης ενός φρονιμίτη, αλλά η τήρηση τακτικών εξάμηνων οδοντιατρικών ραντεβού για καθαρισμό και εξετάσεις επιτρέπει στον οδοντίατρό σας να παρακολουθεί την ανάπτυξη και την ανάδυση των φρονιμιτών. Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες αναδεικνύουν την πρόσκρουση των φρονιμιτών πριν εμφανιστούν συμπτώματα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ
Ο οδοντίατρος ή ο γναθοχειρουργός μπορεί να αξιολογήσει τα δόντια και το στόμα σας για να προσδιορίσει εάν έχετε έγκλειστους φρονιμίτες ή εάν κάποια άλλη πάθηση προκαλεί τα προβλήματά σας.
Τέτοιες αξιολογήσεις είναι, συνήθως:
- Ερωτήσεις σχετικά με τα οδοντικά συμπτώματα και τη γενική υγεία σας
- Εξέταση της κατάστασης των δοντιών και των ούλων σας
- Οδοντιατρικές ακτινογραφίες που μπορούν να αποκαλύψουν την παρουσία έγκλειστων δοντιών, καθώς και σημάδια βλάβης στα δόντια ή στα οστά

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΙΤΩΝ
Εάν οι έγκλειστοι φρονιμίτες σας είναι πιθανό να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ή εάν έχετε ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τους χειρουργικούς κινδύνους, ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να επισκεφτείτε έναν γναθοχειρουργό για να συζητήσετε την καλύτερη πορεία δράσης.
Εάν οι έγκλειστοι φρονιμίτες δεν προκαλούν συμπτώματα ή εμφανή οδοντικά προβλήματα, ονομάζονται ασυμπτωματικοί. Υπάρχει κάποια διαφωνία στην οδοντιατρική κοινότητα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των ασυμπτωματικών έγκλειστων φρονιμιτών.
Ορισμένοι οδοντίατροι και γναθοχειρουργοί συνιστούν την αφαίρεση των ασυμπτωματικών φρονιμιτών για την πρόληψη μελλοντικών πιθανών προβλημάτων:
- Οι φρονιμίτες χωρίς συμπτώματα μπορεί να μην είναι απαλλαγμένοι από βλάβες.
- Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να ανατείλουν τα δόντια, είναι συχνά δύσκολο να φτάσετε σε αυτά και να τα καθαρίσετε σωστά.
- Σοβαρές επιπλοκές με τους φρονιμίτες συμβαίνουν λιγότερο συχνά σε νεότερους ενήλικες.
- Η διαδικασία είναι πιο δύσκολη και πιο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές αργότερα στη ζωή, ιδιαίτερα, στους ηλικιωμένους.
Άλλοι οδοντίατροι και γναθοχειρουργοί συνιστούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση:
- Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι έγκλειστοι φρονιμίτες που δεν προκαλούν προβλήματα στη νεαρή ενήλικη ζωή θα δημιουργήσουν αργότερα προβλήματα.
- Το κόστος και οι κίνδυνοι της διαδικασίας δεν δικαιολογούν το αναμενόμενο όφελος.
- Με μια συντηρητική προσέγγιση, ο οδοντίατρός σας θα παρακολουθεί τα δόντια σας για τερηδόνα, ασθένειες των ούλων ή άλλες επιπλοκές. Μπορεί να συστήσει την αφαίρεση ενός δοντιού εάν προκύψουν προβλήματα.
Χειρουργική αφαίρεση φρονιμίτη
Οι έγκλειστοι φρονιμίτες που προκαλούν πόνο ή άλλα οδοντικά προβλήματα, συνήθως, αφαιρούνται χειρουργικά.
Η εξαγωγή φρονιμίτη, συνήθως, απαιτείται για:
- Λοίμωξη ή ασθένεια των ούλων (περιοδοντική νόσος) που αφορά τους φρονιμίτες
- Φθορά των δοντιών σε μερικώς ανατέλλοντες φρονιμίτες
- Κύστεις ή όγκοι που αφορούν τους φρονιμίτες
- Φρονιμίτες που προκαλούν βλάβη στα γειτονικά δόντια
Την εξαγωγή την κάνει ο ασθενής, σχεδόν πάντα, ως εξωτερικός ασθενής, οπότε θα πάτε σπίτι την ίδια μέρα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει:
- Καταστολή ή αναισθησία. Μπορεί να κάνετε τοπική αναισθησία, η οποία μουδιάζει το στόμα ή κατασταλτική αναισθησία που καταπιέζει τη συνείδησή σας ή γενική αναισθησία, που σας κάνει να χάσετε τις αισθήσεις σας.
- Αφαίρεση δοντιών. Κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής ο οδοντίατρος ή ο γναθοχειρουργός κάνει μια τομή στα ούλα και αφαιρεί οποιοδήποτε οστό που εμποδίζει την πρόσβαση στην προσβεβλημένη ρίζα του δοντιού. Μετά την αφαίρεση του δοντιού, ο οδοντίατρος ή ο στοματοχειρουργός τυπικά κλείνει την πληγή με ράμματα και γεμίζει τον κενό χώρο με γάζα.
Η εξαγωγή φρονιμίτη μπορεί να προκαλέσει πόνο και αιμορραγία, καθώς και πρήξιμο του σημείου ή της γνάθου. Προσωρινά, μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το άνοιγμα του στόματός τους λόγω διόγκωσης των μυών της γνάθου. Θα λάβετε οδηγίες για τη φροντίδα των πληγών και τη διαχείριση του πόνου και του οιδήματος, όπως η λήψη παυσίπονων και η χρήση κρύων κομπρεσών για τη μείωση του οιδήματος.
Πολύ λιγότερο συχνά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν:
- Επώδυνη έκθεση του οστού εάν ο μετεγχειρητικός θρόμβος αίματος χαθεί από την υποδοχή
- Μόλυνση στην υποδοχή από βακτήρια ή παγιδευμένα σωματίδια τροφής
- Βλάβη σε κοντινά δόντια, σε νεύρα, στη γνάθο ή στα ιγμόρεια
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα δόντια
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα δόντια

Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες πληροφορίες για την ουλίτιδα
Να χρησιμοποιείτε μόνο βιολογικές οδοντόκρεμες
Τι να κάνετε αν έχετε πόνο στα δόντια
Σταματήστε να κάνετε φθορίωση στα παιδιά σας
Οι θεραπείες οδοντοφυΐας είναι επικίνδυνες
Να προτιμάτε τους εναλλακτικούς οδοντίατρους
Οι καλύτερες βιταμίνες για τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά, τα δόντια και το δέρμα
Τα κατάλληλα συμπληρώματα για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται με πολλές ασθένειες
Μη χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας
Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη
Πώς τα βακτήρια του στόματος προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα
Τα νέα υγιεινά σφραγίσματα δοντιών
Βλαστικά κύτταρα για οδοντικά εμφυτεύματα
Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα;
Μη χρησιμοποιείτε λαστιχάκια στα δόντια σας
Αποκτήστε άσπρα δόντια σε 1 εβδομάδα
Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους τρίζουν τα δόντια στον ύπνο τους
Στοματικό διάλυμα για καθημερινή χρήση
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την ουλίτιδα
Τραυματισμοί από προσθετικές εργασίες στα δόντια
Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο
Αξιολόγηση του κινδύνου για οστεονέκρωση γνάθου
Λεύκανση των δοντιών με κουρκουμίνη
Διάλυμα για τα ερεθισμένα ούλα
Πώς οι απονευρώσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας
Οι καλύτερες βιταμίνες για την ουλίτιδα
Χρήσιμες συνταγές για τα δόντια
Μέθοδοι αλλαγής χρώματος δοντιών
Φροντίδα δοντιών αναλόγως της ηλικίας των παιδιών
Υγεία των ούλων σε παχύσαρκα άτομα
Τα μυστικά μιας οδοντόβουρτσας
Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά
Οστικά μοσχεύματα στις γνάθους
Σε τι ηλικία πρέπει να γίνεται η ορθοδοντική θεραπεία
Οδοντιατρική στην αρχαία Αίγυπτο
Πώς η ουλίτιδα προκαλεί προβλήματα στη στύση
Ορθοδοντικά προβλήματα και αντιμετώπιση
Πάντα να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
Μήπως έχετε μαύρα σφραγίσματα;
Σπιτική συνταγή για λεύκανση δοντιών
Οδοντιατρικές επεμβάσεις και ενδοκαρδίτιδα
Κανόνες στοματικής υγιεινής για τα παιδιά
Θέλετε να έχετε συνεχώς ολόλευκα δόντια;
Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση
Τα δόντια μπορούν να αναγεννηθούν
Είναι ασφαλείς οι ακτινογραφίες δοντιών;
Ποιες είναι καλύτερες οδοντόβουρτσες;
Oρθοδοντική με τη μέθοδο INVISALIGN
Οδοντιατρική φροντίδα σε άτομα με ειδικές ανάγκες
Το βούρτσισμα δοντιών προστατεύει από την πνευμονία