Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ιερό λακκάκι

Το ιερό λακκάκι τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί προβλήματα

Ένα ιερό λακκάκι ή ένα εντύπωμα ιεροκoκκυγικής χώρας είναι μια εσοχή, που υπάρχει κατά τη γέννηση, στο δέρμα στο κάτω μέρος της πλάτης. Συνήθως, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πτυχή μεταξύ των γλουτών. Τα περισσότερα ιερά λακκάκια είναι αβλαβή και δεν απαιτούν καμία θεραπεία.

Τα ιερά λακκάκια που συνοδεύονται από μια κοντινή τούφα τριχών στο δέρμα ή ορισμένους τύπους αποχρωματισμού του δέρματος σχετίζονται μερικές φορές με μια σοβαρή υποκείμενη ανωμαλία της σπονδυλικής στήλης ή του νωτιαίου μυελού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει μια απεικονιστική εξέταση. Εάν ανακαλυφθεί μια ανωμαλία, η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ένα ιερό λακκάκι αποτελείται από μια εσοχή ή “κοίλωμα” στο δέρμα στο κάτω μέρος της πλάτης, ακριβώς πάνω από την πτυχή μεταξύ των γλουτών.

ΑΙΤΙΑ

Το ιερό λακκάκι είναι μια συγγενής κατάσταση, που σημαίνει ότι υπάρχει κατά τη γέννηση. Δεν υπάρχουν γνωστές αιτίες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Σπάνια, τα ιερά λακκάκια συνδέονται με μια σοβαρή υποκείμενη ανωμαλία της σπονδυλικής στήλης ή του νωτιαίου μυελού.

Τα παραδείγματα είναι:

  • Δισχιδής ράχη. Μια πολύ ήπια μορφή αυτής της πάθησης, που ονομάζεται spina bifida occulta, εμφανίζεται όταν η σπονδυλική στήλη δεν κλείνει σωστά γύρω από το νωτιαίο μυελό, αλλά ο μυελός παραμένει εντός του νωτιαίου σωλήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δισχιδής ράχη δεν προκαλεί συμπτώματα.
  • Σύνδρομο καθήλωσης του νωτιαίου μυελού. Ο νωτιαίος μυελός, συνήθως, κρέμεται ελεύθερα μέσα στο νωτιαίο κανάλι. Το σύνδρομο δεμένου μυελού ή καθήλωσης του νωτιαίου μυελού είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται όταν ο ιστός που συνδέεται με το νωτιαίο μυελό περιορίζει τις κινήσεις του. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια και ακράτεια της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Οι κίνδυνοι αυτών των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης αυξάνονται εάν το ιερό λακκάκι συνοδεύεται από μια κοντινή τούφα τριχών ή ορισμένους τύπους αποχρωματισμού του δέρματος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα ιερά λακκάκια υπάρχουν κατά τη γέννηση και είναι εμφανή κατά την αρχική φυσική εξέταση ενός βρέφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, περαιτέρω εξετάσεις είναι περιττές. Εάν το λακκάκι είναι πολύ μεγάλο ή συνοδεύεται από μια κοντινή τούφα τριχών ή ορισμένους τύπους αποχρωματισμού του δέρματος, ο γιατρός μπορεί να προτείνει απεικονιστικές εξετάσεις για να αποκλείσει προβλήματα του νωτιαίου μυελού.

Αυτές οι εξετάσεις είναι:

  • Υπέρηχος. Αυτή η μη επεμβατική διαδικασία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή εικόνων των δομών του σώματος.
  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Εάν χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ισχυρό μαγνητικό πεδίο για τη δημιουργία εικόνων διατομής του σώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι περιττή για ένα απλό ιερό λακκάκι.

Πολυβιταμίνες για την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε πολυβιταμίνες για τη διατήρηση της υγείας σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Δισχιδής ράχη

Λοιμώδης, κοκκιωματώδης αρθρίτιδα

Η μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27

Σύνδρομο ιππουρίδας

Με τι ασχολείται ο ρευματολόγος

Βλάβες της Σπονδυλικής Στήλης και Κάνναβη

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤαχυκαρδία
Επόμενο άρθροΑλλεργία στο λατέξ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ