Νόστιμη και υγιεινή πρασόπιτα ρολό με μυζήθρα
Σπιτική πρασόπιτα ρολό με μυζήθρα
ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ: Το μοσχοκάρυδο έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, το μοσχοκάρυδο συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Σπιτική πρασόπιτα ρολό με μυζήθρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
200 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βιολογικό αυγό
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό πηγής
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μέλι
2 κουταλιές σούπας βιολογικό ξίδι μήλου
Για τη γέμιση:
50 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο
2 βιολογικά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 βιολογικά πράσα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, κοπανισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
250 γραμμάρια βιολογική φρέσκια μυζήθρα
2 βιολογικά αυγά
125 γραμμάρια βιολογικό τριμμένο τυρί έμενταλ
2-3 κουταλιές της σούπας τριμμένο βιολογικό ψωμί
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
1 πρέζα βιολογικό μοσχοκάρυδο
1 ματσάκι φρέσκα φύλλα κρεμμυδιού, ψιλοκομμένα
Για επάλειψη:
Λίγο νερό
1 βιολογικό κρόκο αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Δουλεύετε σε μια επιφάνεια το αλεύρι μαζί με το αυγό, το ελαιόλαδο και το νερό. Προσθέτετε το αλάτι, το κύμινο, το κόλιαντρο, το μέλι και το ξίδι και πλάθετε μια μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζετε με ένα υγρό πανί και την αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ λιώνετε σε κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σκόρδο και το αλάτι, σοτάροντας τα λαχανικά λίγο ακόμη. Βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
- Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τη μυζήθρα με τα αυγά μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα. Προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά στην κρέμα. Ρίξτε μέσα το τριμμένο έμενταλ και ανακατέψτε.
- Στο μίγμα ανακατεύετε το τριμμένο ψωμί, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και το μοσχοκάρυδο. Τέλος, σκορπίζετε από πάνω τα φύλλα του φρέσκου κρεμμυδιού.
- Ανοίγετε τη ζύμη, σε πολύ λεπτό φύλλο πάνω σε μια πετσέτα, και απλώνετε στο μισό φύλο το μίγμα. Τυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
- Ψήνετε για 35-40 λεπτά στους 200 βαθμούς. 10 λεπτά πριν ψηθεί αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο του αυγού-νερού.
- Σερβίρετε με βιολογικό στραγγιστό γιαούρτι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Νόστιμη και υγιεινή πατατόπιτα