Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΓαρίδες με βασιλικό

Γαρίδες με βασιλικό

Νόστιμες γαρίδες με βασιλικό για τα καλοκαιρινά σας πιάτα

Νόστιμες και υγιεινές γαρίδες με βασιλικό

ΓΑΡΙΔΕΣ: Οι γαρίδες περιέχουν δύο πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση. Τα αντιοξειδωτικά σελήνιο και την ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των συμπαθέστατων γαρίδων. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών που διακρίνονται για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ασταξανθίνη έχει τη δυνατότητα να «περνάει» το φράγμα του εγκεφάλου και να προστατεύει από βλάβες του οξειδωτικού στρες. Είναι εξίσου ευεργετική όμως και για την καρδιά και τους μύες. Το σελήνιο με τη σειρά του είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού. Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και το αίμα από το οξειδωτικό στρες. Προστατεύει τα μάτια μας και το νευρικό μας σύστημα ενώ ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις μολύνσεις του περιβάλλοντος.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ: Το λεμονόχορτο περιέχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνες A, B12, C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυτοστερόλες κλπ.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ: Το γάλα καρύδας περιέχει υδατανθράκες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα που μέσω διαδικασιών μετατρέπονται σε μονολαυρίνη μία ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, βιταμίνες Β, C, Ε, Κ, μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (κυρίως σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) και φυτικές ίνες. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρομυϊκό σύστημα. Συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει τη χοληστερόλη και δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν περιέχει λακτόζη και συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία. Συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Νόστιμες και υγιεινές γαρίδες με βασιλικό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

4 κοτσάνια βιολογικό λεμονόχορτο

½ φλιτζάνι φρέσκος βιολογικός βασιλικός

2 ½ βιολογικά κρεμμύδια, χωρισμένα

1 κομμάτι βιολογικό τζίντζερ, χοντροκομμένο

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού βιολογικός κουρκουμάς

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος βιολογικός κόλιανδρος

½ κουταλάκι του γλυκού βιολογικό κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες βιολογικό κόκκινο πιπέρι

2 κουτάκια βιολογικό γάλα καρύδας

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό λάδι καρύδας

4 φλιτζάνια μαγειρεμένο βιολογικό ρύζι

500 γραμμάρια βιολογικές γαρίδες

Προαιρετικά προσθέστε: βιολογική πιπεριά, βιολογικό φρέσκο ​​κρεμμυδάκι, βιολογικό μπρόκολο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προσθέστε το ψιλοκομμένο λεμονόχορτο, το βασιλικό, το 1 κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον τριμμένο κόλιανδρο, το κύμινο, τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού και την καστανή ζάχαρη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα, αν είναι δύσκολο να το δουλέψετε, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας νερό στο μείγμα και ανακατέψτε ξανά.
  2. Κόβετε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Σε μέτρια φωτιά, λιώστε το λάδι καρύδας σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε την πάστα. Αφήστε την για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέστε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, 2 λεπτά, περίπου.
  4. Ρίξτε και τα δύο κουτάκια γάλα καρύδας, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Ανακατεύετε κάθε τόσο.
  5. Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, ετοιμάστε τις γαρίδες και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε.
  6. Μόλις το γάλα καρύδας μειωθεί και γίνει πιο πηχτό, ξεκινήστε να ετοιμάζετε το πιάτο σας.
  7. Στο πιάτο με το ρύζι, απλώστε από πάνω τη σάλτσα, προσθέστε τις γαρίδες και τα λαχανικά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Τα ελληνικά όστρακα

Κριθαρότο με γαρίδες

Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Γαρίδες με μακαρόνια

Μύδια με μαϊντανό

Σουπιές με χόρτα

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Αγγούρια με γαρίδες

Σπαγγέτι μαρινάρα

Καλή Σαρακοστή!

Χιτοζάνη

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Γαρίδες ψητές

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΚνησμός του δέρματος
Επόμενο άρθροΚρυοπάγημα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ