Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΚνησμός του δέρματος

Κνησμός του δέρματος

Ο κνησμός του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε διαβρώσεις, λειχηνοποίηση ή διαταραχές του χρώματος του δέρματος.

Ο κνησμός του δέρματος ή φαγούρα στο δέρμα είναι μια άβολη, ερεθιστική αίσθηση.

Ο κνησμός του δέρματος προκαλείται συχνά από το ξηρό δέρμα. Είναι συχνό σύμπτωμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς, το δέρμα τείνει να γίνεται πιο ξηρό.

Ανάλογα με την αιτία του κνησμού, το δέρμα μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό, κόκκινο, τραχύ ή ανώμαλο. Το επαναλαμβανόμενο ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει ανυψωμένες παχιές περιοχές του δέρματος που μπορεί να αιμορραγούν ή να μολυνθούν.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με μέτρα αυτοφροντίδας, όπως η καθημερινή ενυδάτωση, η χρήση βιολογικών καθαριστικών σώματος και το μπάνιο με χλιαρό νερό.

Η μακροχρόνια ανακούφιση απαιτεί τον εντοπισμό και τη θεραπεία της αιτίας της φαγούρας στο δέρμα. Συνήθεις θεραπείες είναι οι βιολογικές κρέμες, οι υγροί επίδεσμοι και τα από του στόματος φάρμακα κατά του κνησμού.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΝΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ο κνησμός του δέρματος μπορεί να επηρεάσει μικρές περιοχές, όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια ή τα πόδια ή ολόκληρο το σώμα.

Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς άλλες αισθητές αλλαγές στο δέρμα ή μπορεί να σχετίζεται με:

 • Ερυθρότητα
 • Γρατσουνιές
 • Εξογκώματα, κηλίδες ή φουσκάλες
 • Ξηρό, σκασμένο δέρμα
 • Φολιδωτά μπαλώματα

Μερικές φορές ο κνησμός διαρκεί πολύ και μπορεί να είναι έντονος. Καθώς τρίβετε ή ξύνετε την περιοχή, γίνεται έντονη η φαγούρα. Και όσο περισσότερο έχετε φαγούρα, τόσο περισσότερο ξύνεστε.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή δερματολόγο εάν ο κνησμός:

 • Διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες και δε βελτιώνεται με μέτρα αυτοφροντίδας
 • Είναι σοβαρός και σας αποσπά την προσοχή από τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή σας εμποδίζει να κοιμηθείτε
 • Εμφανίζεται ξαφνικά και δε μπορεί να εξηγηθεί εύκολα
 • Επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας
 • Συνοδεύεται από άλλα σημεία και συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, πυρετό ή νυχτερινές εφιδρώσεις

Εάν η κατάσταση επιμένει για τρεις μήνες παρά τη θεραπεία, επισκεφτείτε ένα δερματολόγο για να αξιολογήσει για δερματική νόσο. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν παθολόγο, για να αξιολογήσει για άλλες ασθένειες.

ΑΙΤΙΑ ΚΝΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι αιτίες του κνησμού του δέρματος είναι:

 • Δερματικές παθήσεις. Παραδείγματα είναι το ξηρό δέρμα, το έκζεμα, η ψωρίαση, η ψώρα, τα παράσιτα, τα εγκαύματα, οι ουλές, τα τσιμπήματα εντόμων και η κνίδωση.
 • Διάφορες ασθένειες. Ο κνησμός σε ολόκληρο το σώμα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ασθένειας, όπως η ηπατική νόσος, η νεφρική νόσος, η αναιμία, ο διαβήτης, τα προβλήματα θυρεοειδούς, το πολλαπλό μυέλωμα ή το λέμφωμα.
 • Νευρικές διαταραχές. Παραδείγματα είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα ερεθισμένα νεύρα και ο έρπητας ζωστήρας.
 • Ψυχιατρικές καταστάσεις. Παραδείγματα είναι το άγχος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η κατάθλιψη.
 • Ερεθισμός και αλλεργικές αντιδράσεις. Το μαλλί, τα χημικά, τα σαπούνια και άλλες ουσίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν εξανθήματα και κνησμό. Μερικές φορές διάφορες ουσίες, όπως ο δηλητηριώδης κισσός ή τα καλλυντικά, προκαλούν αλλεργική αντίδραση. Επίσης, οι αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα, όπως τα ναρκωτικά παυσίπονα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα.
 • Μερικές φορές η αιτία του κνησμού δε μπορεί να προσδιοριστεί.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΝΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ο κνησμός του δέρματος που είναι σοβαρός ή διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας. Μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας ή να προκαλέσει άγχος ή κατάθλιψη. Η παρατεταμένη φαγούρα και το ξύσιμο μπορεί να αυξήσουν την ένταση της φαγούρας, οδηγώντας σε τραυματισμό του δέρματος, μόλυνση και ουλές.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΝΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η ανίχνευση της αιτίας του κνησμού μπορεί να πάρει χρόνο και περιλαμβάνει μια φυσική εξέταση και ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι η φαγούρα στο δέρμα σας είναι αποτέλεσμα ιατρικής πάθησης, μπορεί να κάνετε εξετάσεις, όπως:

 • Εργαστηριακές εξετάσεις αίματος. Ένας πλήρης εργαστηριακός έλεγχος αίματος παρέχει στοιχεία για μια εσωτερική πάθηση που προκαλεί φαγούρα, όπως η αναιμία.
 • Εργαστηριακές εξετάσεις θυρεοειδούς, ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Διαταραχές του ήπατος ή των νεφρών και οι ανωμαλίες του θυρεοειδούς, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.
 • Ακτινογραφίες θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει εάν έχετε διογκωμένους λεμφαδένες, που μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα στο δέρμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΝΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η θεραπεία του κνησμού του δέρματος επικεντρώνεται στην εξάλειψη της αιτίας της φαγούρας. Εάν οι φυσικές θεραπείες δεν ανακουφίσουν τη φαγούρα στο δέρμα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα ή άλλες θεραπείες. Ο έλεγχος των συμπτωμάτων του κνησμού του δέρματος μπορεί να είναι δύσκολος και μπορεί να απαιτήσει μακροχρόνια θεραπεία.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Κορτικοστεροειδή κρέμες και αλοιφές. Εάν το δέρμα σας έχει φαγούρα και είναι κόκκινο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την εφαρμογή μιας φαρμακευτικής κρέμας ή αλοιφής στις πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια, μπορείτε να καλύψετε το δέρμα με υγρό βαμβακερό υλικό. Η υγρασία βοηθά το δέρμα να απορροφήσει το φάρμακο και έχει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα.
 • Άλλες κρέμες και αλοιφές. Άλλες θεραπείες που εφαρμόζετε στο δέρμα περιλαμβάνουν αναστολείς καλσινευρίνης, όπως τακρόλιμους και πιμεκρόλιμους. Ή μπορεί να βρείτε κάποια ανακούφιση με τοπικά αναισθητικά, όπως η καψαϊκίνη ή η δοξεπίνη.
 • Φάρμακα από το στόμα. Τα αντικαταθλιπτικά που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, όπως η φλουοξετίνη και η σερτραλίνη, και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η δοξεπίνη, μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανακούφιση ορισμένων τύπων χρόνιας φαγούρας. Μπορεί να χρειαστεί για να αντιληφθείτε το πλήρες όφελος ορισμένων από αυτά τα φάρμακα για 8 έως 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.
 • Φωτοθεραπεία. Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματός σας σε συγκεκριμένο τύπο φωτός. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που δε μπορούν να πάρουν φάρμακα από το στόμα. Πιθανότατα θα χρειαστείτε πολλές συνεδρίες φωτοθεραπείας, έως ότου ο κνησμός τεθεί υπό έλεγχο.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΝΗΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Για προσωρινή ανακούφιση από τον κνησμό:

 • Αποφύγετε αντικείμενα ή καταστάσεις που σας προκαλούν φαγούρα. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας και αποφύγετε το. Αυτό μπορεί να είναι τα μάλλινα ρούχα, το υπερβολικά θερμαινόμενο δωμάτιο, τα πάρα πολύ ζεστά μπάνια ή η έκθεση σε ένα μη βιολογικό προϊόν καθαρισμού.
 • Ενυδατωθείτε καθημερινά. Εφαρμόστε υποαλλεργική και χωρίς άρωμα βιολογική ενυδατική κρέμα στο προσβεβλημένο δέρμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Για το ξηρό δέρμα, οι πιο παχύρρευστες κρέμες και αλοιφές λειτουργούν καλύτερα από τις λοσιόν.
 • Περιποιηθείτε το τριχωτό της κεφαλής. Για φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, δοκιμάστε βιολογικά σαμπουάν που περιέχουν ψευδάργυρο, πυριθειόνη, κετοκοναζόλη, θειούχο σελήνιο ή λιθανθρακόπισσα. Ίσως, χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά προϊόντα προτού βρείτε ένα που να λειτουργεί για τα μαλλιά και την κατάστασή σας ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εναλλαγή μεταξύ προϊόντων βοηθά. Μη χρησιμοποιείτε φαρμακευτικό σαμπουάν αμέσως μετά από χημικές ουσίες, αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν εξουδετέρωσης.
 • Μειώστε το στρες ή το άγχος. Το στρες ή το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τον κνησμό. Πολλοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι τεχνικές, όπως η συμβουλευτική, η θεραπεία τροποποίησης συμπεριφοράς, ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες ή του άγχους. Δοκιμάστε από του στόματος φυσικά αντιισταμινικά. Ορισμένα αντιισταμινικά φάρμακα, όπως η διφαινυδραμίνη, μπορεί να σας προκαλέσουν υπνηλία. Αυτός ο τύπος χαπιού μπορεί να είναι χρήσιμος πριν από τον ύπνο, εάν ο κνησμός του δέρματος διαταράσσει τον ύπνο σας. Τα αντιισταμινικά δε βοηθούν στον κνησμό του δέρματος από μια λοίμωξη από έρπητα ζωστήρα.
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα. Ένας υγραντήρας μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση εάν η θέρμανση του σπιτιού προκαλεί ξηρότητα του αέρα στο σπίτι σας.
 • Χρησιμοποιήστε κρέμες, λοσιόν ή τζελ που καταπραΰνουν και δροσίζουν το δέρμα. Η βραχυπρόθεσμη χρήση κρέμας κορτικοστεροειδών μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τη φαγούρα που συνοδεύεται από κόκκινο δέρμα με φλεγμονή. Ή δοκιμάστε λοσιόν καλαμίνης ή κρέμες με μενθόλη, καμφορά, καψαϊκίνη ή ένα τοπικό αναισθητικό, όπως η πραμοξίνη, μόνο για ενήλικες. Η διατήρηση αυτών των προϊόντων στο ψυγείο μπορεί να ενισχύσει την καταπραϋντική τους δράση. Οι κρέμες με κορτικοστεροειδή δε βοηθούν στη φαγούρα από μια λοίμωξη από έρπητα ζωστήρα.
 • Αποφύγετε το ξύσιμο. Καλύψτε την περιοχή που προκαλεί φαγούρα αν δε μπορείτε να αποφύγετε τις γρατσουνιές. Κόψτε τα νύχια σας και, αν σας βοηθάει, φορέστε γάντια όταν κοιμάστε.
 • Κάντε ένα μπάνιο. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και πασπαλίστε με περίπου μισό φλιτζάνι, άλατα Epsom, βιολογική σόδα ή ένα προϊόν μπάνιου με βάση τη βρώμη. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό, περιορίζοντας τη χρήση του στις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Μην τρίβετε πολύ δυνατά και περιορίστε τον χρόνο του μπάνιου σας. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε και ενυδατώστε.
 • Ξεκουραστείτε. Ο επαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κνησμού του δέρματος.

Τα καλύτερα προϊόντα για τη φαγούρα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τη φαγούρα

Διαβάστε, επίσης,

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Βότανα για διάφορα προβλήματα υγείας

Τι φταίει για την φαγούρα

Καταπολεμήστε αποτελεσματικά τη φαγούρα

Πώς αντιμετωπίζεται ο κνησμός στον καρκίνο

Κνησμός πρωκτού

H φαγούρα είναι μεταδοτική

Χρόνια δερματίτιδα

Κνίδωση

Τα βότανα για το έκζεμα

Αλλεργίες

Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

Δερματίτιδα εξ επαφής από δηλητηριώδη κισσό

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Ατροφία του αιδοίου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ