Η ζάλη, σπάνια, σηματοδοτεί μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Η ζάλη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από αισθήσεις, όπως αίσθημα λιποθυμίας, αδυναμίας ή αστάθειας.
Η ζάλη που δημιουργεί την ψευδή αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας περιστρέφεστε ή κινείστε ονομάζεται ίλιγγος.
Η ζάλη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι ενήλικες επισκέπτονται τους γιατρούς. Οι συνεχείς ζαλάδες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή σας. Αλλά η ζάλη σπάνια σηματοδοτεί μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Η θεραπεία της ζάλης εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματά σας. Συνήθως, θεραπεύεται, αλλά το πρόβλημα μπορεί να επανεμφανιστεί.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΖΑΛΗΣ
Τα άτομα που βιώνουν ζάλη μπορεί να την περιγράψουν ως οποιαδήποτε από μια σειρά από συμπτώματα, όπως:
- Επηρεασμένη αίσθηση κίνησης ή περιστροφής, δηλαδή ίλιγγος
- Ζαλάδα ή αίσθημα λιποθυμίας
- Αστάθεια ή απώλεια ισορροπίας
- Αίσθημα αιώρησης, θλίψης ή βάρους στο κεφάλι
Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν με το περπάτημα, την ορθοστασία ή την κίνηση του κεφαλιού. Η ζάλη μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία ή να είναι τόσο ξαφνική ή έντονη που χρειάζεται να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Το επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει δευτερόλεπτα ή μέρες και μπορεί να επαναληφθεί.
Γενικά, επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε υποτροπιάζουσα, ξαφνική, σοβαρή ή παρατεταμένη και ανεξήγητη ζάλη ή ίλιγγο.
Λάβετε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσετε νέα, σοβαρή ζάλη ή ίλιγγο μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος
- Πόνος στο στήθος
- Δυσκολία αναπνοής
- Μούδιασμα ή παράλυση των χεριών ή των ποδιών
- Λιποθυμία
- Διπλή όραση
- Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Σύγχυση ή μπερδεμένη ομιλία
- Παραπάτημα ή δυσκολία στο περπάτημα
- Συνεχείς έμετοι
- Επιληπτικές κρίσεις
- Ξαφνική αλλαγή στην ακοή
- Μούδιασμα ή αδυναμία προσώπου
ΑΙΤΙΑ ΖΑΛΗΣ
Η ζάλη έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως, οι διαταραχές του εσωτερικού αυτιού, η ασθένεια κίνησης και οι επιδράσεις από φάρμακα. Μερικές φορές, προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως η κακή κυκλοφορία, η μόλυνση ή ο τραυματισμός.
Το πόσο διαρκεί η ζάλη και τυχόν άλλα συμπτώματα που έχετε, βοηθούν, επίσης, στον εντοπισμό της αιτίας.
Η αίσθηση ισορροπίας εξαρτάται από τη συνδυασμένη επιρροή από τα διάφορα μέρη του αισθητηριακού συστήματος του σώματος.
Αυτά είναι:
- Μάτια. Σας βοηθούν να προσδιορίσετε πού βρίσκεται το σώμα σας στο διάστημα και πώς κινείται
- Νεύρα. Στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό σας σχετικά με τις κινήσεις και τις θέσεις του σώματος
- Εσωτερικό αυτί. Φιλοξενεί αισθητήρες που βοηθούν στην ανίχνευση της βαρύτητας και της κίνησης
- Ο ίλιγγος είναι η ψευδής αίσθηση ότι το περιβάλλον σας περιστρέφεται ή κινείται. Σε διαταραχές του εσωτερικού αυτιού, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει σήματα από το εσωτερικό αυτί που δε συνάδουν με αυτά που λαμβάνουν τα μάτια και τα αισθητήρια νεύρα σας. Ο ίλιγγος είναι αυτό που προκύπτει, καθώς, ο εγκέφαλός σας εργάζεται για να επιλύσει τη σύγχυση.
- Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μια έντονη και σύντομη, αλλά λανθασμένη αίσθηση ότι περιστρέφεστε ή κινείστε. Αυτά τα επεισόδια πυροδοτούνται από μια γρήγορη αλλαγή στην κίνηση του κεφαλιού, όπως όταν αναποδογυρίζετε στο κρεβάτι, κάθεστε ή αντιμετωπίζετε ένα χτύπημα στο κεφάλι. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος είναι η πιο συχνή αιτία ιλίγγου.
- Μόλυνση. Μια ιογενής λοίμωξη του αιθουσαίου νεύρου, που ονομάζεται αιθουσαία νευρίτιδα, μπορεί να προκαλέσει έντονο, συνεχή ίλιγγο. Εάν έχετε, επίσης, ξαφνική απώλεια ακοής, μπορεί να έχετε λαβυρινθίτιδα.
- Νόσος Meniere. Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνει την υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί σας. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικά επεισόδια ιλίγγου που διαρκούν αρκετές ώρες. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσετε κυμαινόμενη απώλεια ακοής, κουδούνισμα στο αυτί και την αίσθηση ενός βουλωμένου αυτιού.
- Ημικρανίες. Τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανίες μπορεί να έχουν επεισόδια ιλίγγου ή άλλους τύπους ζάλης ακόμα και όταν δεν έχουν έντονο πονοκέφαλο. Τέτοια επεισόδια ιλίγγου μπορεί να διαρκέσουν λεπτά έως ώρες και μπορεί να σχετίζονται με πονοκέφαλο, καθώς και με ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.
Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, λιποθυμία ή έλλειψη ισορροπίας εάν η καρδιά σας δε στέλνει αρκετό αίμα στον εγκέφαλό σας.
Τα αίτια είναι:
- Πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μια μεγάλη πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη ζαλάδα ή αίσθημα λιποθυμίας. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από ορθοστασία. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται, επίσης, ορθοστατική υπόταση.
- Κακή κυκλοφορία του αίματος. Καταστάσεις, όπως μυοκαρδιοπάθεια, έμφραγμα, καρδιακή αρρυθμία και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσουν ζάλη. Και μια μείωση στον όγκο του αίματος μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο ή στο εσωτερικό αυτί.
- Νευρολογικές καταστάσεις. Ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να οδηγήσουν σε προοδευτική απώλεια ισορροπίας.
- Φάρμακα. Η ζάλη, μπορεί, να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως αντισπασμωδικά φάρμακα, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία εάν μειώνουν υπερβολικά την αρτηριακή σας πίεση.
- Αγχώδεις διαταραχές. Ορισμένες αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα ή αίσθημα θλίψης που συχνά αναφέρεται ως ζάλη. Αυτά περιλαμβάνουν κρίσεις πανικού και φόβο να φύγετε από το σπίτι ή να βρεθείτε σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους (αγοραφοβία).
- Σιδηροπενική αναιμία. Άλλα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μαζί με ζάλη εάν έχετε αναιμία περιλαμβάνουν την κόπωση, την αδυναμία και το χλωμό δέρμα.
- Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, υπογλυκαιμία. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται γενικά σε άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Η ζάλη μπορεί να συνοδεύεται από εφίδρωση και άγχος.
- Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα είναι ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η αδυναμία, οι στομαχικές διαταραχές, ο έμετος, ο πόνος στο στήθος και η σύγχυση.
- Υπερθέρμανση και αφυδάτωση. Εάν είστε σε ζεστό καιρό ή εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη από υπερθέρμανση ή από αφυδάτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για την καρδιά.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΖΑΛΗΣ
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ζάλης είναι:
- Ηλικία. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν ιατρικές παθήσεις που προκαλούν ζάλη, ειδικά μια αίσθηση ανισορροπίας. Είναι, επίσης, πιο πιθανό να πάρουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη.
- Ένα προηγούμενο επεισόδιο ζάλης. Εάν έχετε βιώσει ζάλη στο παρελθόν, είναι πιο πιθανό να ζαλιστείτε στο μέλλον.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΖΑΛΗΣ
Η ζάλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσετε και να τραυματιστείτε. Η ζάλη κατά την οδήγηση αυτοκινήτου ή τον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ατυχήματος. Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμες συνέπειες εάν μια υπάρχουσα κατάσταση υγείας που μπορεί να προκαλεί τη ζάλη σας δεν αντιμετωπιστεί.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΖΑΛΗΣ
Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ή μπορεί να είχατε εγκεφαλικό επεισόδιο, είστε ηλικιωμένος ή έχετε υποστεί χτύπημα στο κεφάλι, μπορεί να συστήσει, αμέσως, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται το γιατρό τους λόγω ζάλης θα ερωτηθούν πρώτα για τα συμπτώματα και τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα υποβληθούν σε φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός θα ελέγξει πώς περπατάτε και θα ελέγξει την ισορροπία σας και πώς λειτουργούν τα κύρια νεύρα του κεντρικού νευρικού σας συστήματος.
Μπορεί, επίσης, να χρειαστείτε τεστ ακοής και εξετάσεις ισορροπίας:
- Τεστ οφθαλμικής κινητικότητας. Ο γιατρός, μπορεί να παρακολουθεί τη διαδρομή των ματιών σας όταν παρακολουθείτε ένα κινούμενο αντικείμενο. Και μπορεί να σας δοθεί ένα τεστ οφθαλμικής κίνησης στο οποίο τοποθετείται νερό ή αέρας στον ακουστικό πόρο σας.
- Τεστ κίνησης κεφαλιού. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι ο ίλιγγος σας προκαλείται από καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης, μπορεί να κάνει ένα απλό τεστ κίνησης της κεφαλής που ονομάζεται ελιγμός Dix-Hallpike για να επαληθεύσει τη διάγνωση.
- Οστεοπαθητική. Αυτή η εξέταση λέει στον γιατρό σας σε ποια μέρη του συστήματος ισορροπίας βασίζεστε περισσότερο και ποια μέρη μπορεί να σας δημιουργούν προβλήματα. Στέκεστε ξυπόλητος σε μια πλατφόρμα και προσπαθείτε να κρατήσετε την ισορροπία σας υπό διάφορες συνθήκες.
- Δοκιμή περιστροφομένου καθίσματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής κάθεστε σε μια ελεγχόμενη από υπολογιστή καρέκλα που κινείται πολύ αργά σε έναν πλήρη κύκλο. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες, κινείται μπρος-πίσω σε ένα πολύ μικρό τόξο.
- Επιπλέον εξετάσεις. Μπορεί να σας υποβληθούν εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε για μόλυνση και άλλες εξετάσεις για να ελέγξετε την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΑΛΗΣ
Η ζάλη συχνά βελτιώνεται χωρίς θεραπεία. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, το σώμα, συνήθως, προσαρμόζεται σε οτιδήποτε προκαλεί ζάλη. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και ασκήσεις ισορροπίας. Ακόμα κι αν δεν βρεθεί η αιτία ή αν η ζάλη σας επιμένει, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλες θεραπείες μπορεί να κάνουν τα συμπτώματά σας πιο διαχειρίσιμα.
- Διουρητικά φάρμακα. Εάν πάσχετε από τη νόσο του Meniere, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα διουρητικό. Αυτό μαζί με μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επεισόδια ζάλης.
- Φάρμακα που ανακουφίζουν από τη ζάλη και τη ναυτία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την άμεση ανακούφιση από τον ίλιγγο, τη ζάλη και τη ναυτία, όπως, τα συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά και τα αντιχολινεργικά. Πολλά από αυτά τα φάρμακα προκαλούν υπνηλία.
- Φάρμακα κατά του άγχους. Η διαζεπάμη και η αλπραζολάμη ανήκουν σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εθισμό. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν υπνηλία.
- Προληπτικά φάρμακα για την ημικρανία. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας.
- Ελιγμοί θέσης κεφαλιού. Μια τεχνική που ονομάζεται επανατοποθέτηση του καναλιού ή ελιγμός Epley, συνήθως, βοηθά στην επίλυση του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης πιο γρήγορα από το να περιμένετε απλώς να φύγει η ζάλη σας. Μπορεί να γίνει από τον γιατρό σας, έναν ωτορινολαρυγγολόγος ή έναν φυσιοθεραπευτή και περιλαμβάνει ελιγμούς στη θέση του κεφαλιού σας. Είναι, συνήθως, αποτελεσματικό μετά από μία ή δύο θεραπείες. Πριν υποβληθείτε σε αυτή τη διαδικασία, ενημερώστε το γιατρό, εάν έχετε πάθηση στον αυχένα ή την πλάτη, έναν αποκολλημένο αμφιβληστροειδή ή προβλήματα αιμοφόρων αγγείων.
- Θεραπεία ισορροπίας. Μπορείτε να μάθετε συγκεκριμένες ασκήσεις για να κάνετε το σύστημα ισορροπίας σας λιγότερο ευαίσθητο στην κίνηση. Αυτή η τεχνική φυσικοθεραπείας ονομάζεται αιθουσαία αποκατάσταση. Χρησιμοποιείται για άτομα με ζάλη από παθήσεις του εσωτερικού αυτιού, όπως, η αιθουσαία νευρίτιδα.
- Ψυχοθεραπεία. Αυτό το είδος θεραπείας μπορεί να βοηθήσει άτομα των οποίων η ζάλη προκαλείται από αγχώδεις διαταραχές. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση στο εσωτερικό αυτί σας με το αντιβιοτικό γενταμυκίνη για να απενεργοποιήσει τη λειτουργία ισορροπίας. Το μη επηρεασμένο αυτί αναλαμβάνει αυτή τη λειτουργία.
- Λαβυρινθεκτομή. Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται, σπάνια. Απενεργοποιεί τον αιθουσαίο λαβύρινθο στο προσβεβλημένο αυτί. Το άλλο αυτί αναλαμβάνει τη λειτουργία ισορροπίας. Αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν έχετε σοβαρή απώλεια ακοής και η ζάλη σας δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΖΑΛΗΣ
Εάν έχετε την τάση να αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ζάλης, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:
- Έχετε υπόψη σας την πιθανότητα να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
- Αποφύγετε την έντονη κίνηση και περπατήστε με μπαστούνι για σταθερότητα, εάν χρειάζεται.
- Προστατευτείτε από πτώσεις, όπως, από χαλιά και εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά πατάκια στο πάτωμα του μπάνιου και του ντους σας. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό.
- Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως όταν αισθανθείτε ζάλη. Ξαπλώστε ακίνητοι με τα μάτια σας κλειστά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό επεισόδιο ιλίγγου.
- Αποφύγετε να οδηγείτε αυτοκίνητο ή να χειρίζεστε βαριά μηχανήματα εάν αισθάνεστε συχνά ζαλάδες.
- Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ, αλατιού και καπνού. Η υπερβολική χρήση αυτών των ουσιών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματά σας.
- Πίνετε αρκετά υγρά, κάντε υγιεινή διατροφή, να κοιμάστε αρκετά και να αποφύγετε το άγχος.
- Εάν η ζάλη σας προκαλείται από κάποιο φάρμακο, μιλήστε με το γιατρό σας για τη διακοπή ή τη μείωση της δόσης.
- Εάν η ζάλη σας συνοδεύεται από ναυτία, δοκιμάστε ένα αντιισταμινικό χωρίς συνταγή, όπως η μεκλιζίνη ή η δραμαμίνη. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία.
- Εάν η ζάλη σας προκαλείται από υπερθέρμανση ή αφυδάτωση, ξεκουραστείτε σε δροσερό μέρος και πιείτε νερό ή ένα αθλητικό ποτό.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,