Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΆσκηση και σπορΜυϊκές κράμπες

Μυϊκές κράμπες

Για κάποιους οι μυϊκές κράμπες, ιδιαίτερα το βράδυ, είναι συχνές και έντονες

Οι μυϊκές κράμπες είναι ξαφνικές και ακούσιες συσπάσεις ενός ή περισσότερων μυών. Αν σας έχουν ξυπνήσει ποτέ τη νύχτα, ξέρετε ότι οι μυϊκές κράμπες μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο. Αν και γενικά αβλαβείς, οι μυϊκές κράμπες μπορεί να καταστήσουν προσωρινά αδύνατη τη χρήση του προσβεβλημένου μυός.

Οι μεγάλες περίοδοι άσκησης ή σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε ζεστό καιρό, μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες. Ορισμένα φάρμακα και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες. Συνήθως, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες στο σπίτι με μέτρα φυσικά.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΥΪΚΩΝ ΚΡΑΜΠΩΝ

Οι περισσότερες μυϊκές κράμπες αναπτύσσονται στους μυς των ποδιών, ιδιαίτερα στις γάμπες. Εκτός από τον ξαφνικό, οξύ πόνο, μπορεί επίσης να αισθανθείτε ή να δείτε ένα σκληρό κομμάτι μυϊκού ιστού κάτω από το δέρμα σας.

Οι μυϊκές κράμπες, συνήθως, εξαφανίζονται από μόνες τους και σπάνια είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Ωστόσο, επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε κράμπες που:

 • Προκαλούν σοβαρή ενόχληση
 • Σχετίζονται με πρήξιμο στα πόδια, ερυθρότητα ή αλλαγές στο δέρμα
 • Σχετίζονται με μυϊκή αδυναμία
 • Συμβαίνουν συχνά
 • Δε βελτιώνονται με την αυτοφροντίδα
 • Δε σχετίζονται με μια προφανή αιτία, όπως η έντονη άσκηση

ΑΙΤΙΑ ΜΥΪΚΩΝ ΚΡΑΜΠΩΝ

Η υπερβολική χρήση ενός μυός, η αφυδάτωση, η μυϊκή καταπόνηση ή απλώς η διατήρηση μιας θέσης για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η αιτία δεν είναι γνωστή.

Αν και οι περισσότερες μυϊκές κράμπες είναι αβλαβείς, μερικές μπορεί να σχετίζονται με μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως:

 • Ανεπαρκής παροχή αίματος. Η στένωση των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στα πόδια σας μπορεί να προκαλέσει πόνο σαν κράμπα στα πόδια ενώ ασκείστε. Αυτές οι κράμπες, συνήθως, υποχωρούν αμέσως μετά τη διακοπή της άσκησης.
 • Συμπίεση νεύρων. Η συμπίεση των νεύρων στη σπονδυλική σας στήλη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πόνο που μοιάζει με κράμπες στα πόδια σας. Ο πόνος, συνήθως, επιδεινώνεται όσο περισσότερο περπατάτε. Το περπάτημα σε μια ελαφρώς λυγισμένη θέση, μπορεί να βελτιώσει ή να καθυστερήσει την έναρξη των συμπτωμάτων.
 • Ανεπάρκεια μετάλλων. Πολύ λίγο κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στις κράμπες στα πόδια. Τα διουρητικά φάρμακα που συχνά συνταγογραφούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν επίσης να εξαντλήσουν αυτά τα μέταλλα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΥΪΚΩΝ ΚΡΑΜΠΩΝ

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μυϊκών κραμπών είναι:

 • Ηλικία. Οι ηλικιωμένοι χάνουν μυϊκή μάζα, οπότε οι εναπομείναντες μυς μπορούν να υποστούν υπερβολική πίεση πιο εύκολα.
 • Αφυδάτωση. Οι αθλητές που κουράζονται και αφυδατώνονται ενώ συμμετέχουν σε αθλήματα με ζεστό καιρό αναπτύσσουν συχνά μυϊκές κράμπες.
 • Εγκυμοσύνη. Οι μυϊκές κράμπες είναι, επίσης, συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Ιατρικές καταστάσεις. Μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο μυϊκών κράμπες εάν έχετε διαβήτη ή διαταραχές των νεύρων, του ήπατος ή του θυρεοειδούς.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΥΪΚΩΝ ΚΡΑΜΠΩΝ

Αυτά τα βήματα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των κραμπών:

 • Αποφύγετε την αφυδάτωση. Πίνετε πολλά υγρά κάθε μέρα. Η ποσότητα εξαρτάται από το τι τρώτε, το φύλο σας, το επίπεδο δραστηριότητάς σας, τον καιρό, την υγεία σας, την ηλικία σας και τα φάρμακα που παίρνετε. Τα υγρά βοηθούν τους μυς σας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν και να διατηρούν τα μυϊκά κύτταρα ενυδατωμένα και λιγότερο ευερέθιστα. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αναπληρώνετε υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχίστε να πίνετε νερό ή άλλα υγρά αφού τελειώσετε.
 • Τεντώστε τους μυς σας. Τεντωθείτε πριν και μετά τη χρήση οποιουδήποτε μυός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε την τάση να έχετε κράμπες στα πόδια το βράδυ, τεντωθείτε πριν τον ύπνο. Η ελαφριά άσκηση, όπως η οδήγηση ενός σταθερού ποδηλάτου για λίγα λεπτά πριν τον ύπνο, μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην πρόληψη των κραμπών, ενώ κοιμάστε.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΪΚΩΝ ΚΡΑΜΠΩΝ

Μπορείτε, συνήθως, να αντιμετωπίσετε τις μυϊκές κράμπες με μέτρα αυτοεξυπηρέτησης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δείξει ασκήσεις διατάσεων που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την πιθανότητα να εμφανίσετε μυϊκές κράμπες.

Το να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε καλά ενυδατωμένοι μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει. Για επαναλαμβανόμενες κράμπες που διαταράσσουν τον ύπνο σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για τη χαλάρωση των μυών σας.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΥΪΚΩΝ ΚΡΑΜΠΩΝ

Εάν έχετε, συχνά, κράμπες, αυτές οι ενέργειες μπορεί να σας ανακουφίσουν:

 • Διατάσεις και μασάζ. Τεντώστε τον πιεσμένο μυ και τρίψτε τον απαλά για να τον βοηθήσετε να χαλαρώσει. Για μια κράμπα στη γάμπα, βάλτε το βάρος σας στο πιεσμένο πόδι σας και λυγίστε ελαφρά το γόνατό σας. Εάν δεν μπορείτε να σταθείτε, καθίστε στο πάτωμα ή σε μια καρέκλα με το προσβεβλημένο πόδι σας τεντωμένο.
 • Δοκιμάστε να τραβήξετε το πάνω μέρος του ποδιού σας από την πληγείσα πλευρά προς το κεφάλι σας ενώ το πόδι σας παραμένει σε ισιωμένη θέση. Αυτό θα βοηθήσει, επίσης, στην ανακούφιση της κράμπας στο πίσω μέρος του μηρού. Για μια κράμπα στο τετρακέφαλο, χρησιμοποιήστε μια καρέκλα για να σταθεροποιηθείτε και δοκιμάστε να τραβήξετε το πόδι σας από την πληγείσα πλευρά προς τα πάνω προς τον γλουτό σας.
 • Εφαρμόστε θερμοφόρα ή παγοκύστη. Χρησιμοποιήστε μια ζεστή πετσέτα ή θερμαντικό μαξιλάρι σε τεντωμένους ή σφιγμένους μύες. Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να κατευθύνετε τη ροή ενός ζεστού ντους στον πιεσμένο μυ μπορεί, επίσης, να βοηθήσει. Εναλλακτικά, το μασάζ στον πιεσμένο μυ με πάγο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.
 • Λήψη συμπληρωμάτων του συμπλέγματος βιταμινών Β για να βοηθήσετε στη διαχείριση των κραμπών στα πόδια.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις μυϊκές κράμπες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις μυϊκές κράμπες

Διαβάστε, επίσης,

Πρώτες βοήθειες σε μυϊκές κράμπες

Μυϊκές κράμπες

Τι να κάνετε για να μην παθαίνετε κράμπες

Τι να κάνετε αν παθαίνετε κράμπες στα πόδια

Μήπως έχετε μυαλγίες;

Γιατί πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις και τους μυς

Γιατί η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί κράμπες

Το κάλιο είναι πολύτιμο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΥποσπαδίας
Επόμενο άρθροΧαμομήλι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ