Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Υποσπαδίας

Ο υποσπαδίας αποτελεί μία από τις πιο συνήθεις γενετικές ανωμαλίες των αγοριών

Ο υποσπαδίας είναι μία συγγενής ανωμαλία κατά την οποία το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στο κάτω μέρος του πέους αντί στο άκρο. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα ρέουν από την ουροδόχο κύστη σας και εξέρχονται από το σώμα.

Ο υποσπαδίας είναι συχνός και δεν προκαλεί δυσκολία στη φροντίδα του βρέφους. Η χειρουργική επέμβαση, συνήθως, αποκαθιστά την κανονική εμφάνιση του πέους του παιδιού. Με την επιτυχή θεραπεία του υποσπαδία, οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να έχουν φυσιολογική ούρηση και αναπαραγωγή.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΣΠΑΔΙΑ

Στον υποσπαδία, το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά του πέους αντί στο άκρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του πέους. Λιγότερο συχνά, το άνοιγμα βρίσκεται στη μέση ή στη βάση του πέους. Σπάνια, το άνοιγμα βρίσκεται μέσα ή κάτω από το όσχεο.

Τα σημεία και συμπτώματα του υποσπαδία είναι:

 • Άνοιγμα της ουρήθρας σε θέση διαφορετική από την άκρη του πέους
 • Προς τα κάτω καμπύλη του πέους
 • Εμφάνιση του πέους με κουκούλα γιατί μόνο το πάνω μισό του πέους καλύπτεται από την ακροποσθία
 • Μη φυσιολογική ακτίνα ούρων κατά την ούρηση

Τα περισσότερα βρέφη με υποσπαδία διαγιγνώσκονται αμέσως μετά τη γέννηση ενώ βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η ελαφρά μετατόπιση του ανοίγματος της ουρήθρας μπορεί να είναι λεπτή και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Μιλήστε με τον παιδίατρο σας αν έχετε ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση του πέους του παιδιού σας ή εάν υπάρχουν προβλήματα με την ούρηση.

ΑΙΤΙΑ ΥΠΟΣΠΑΔΙΑ

Ο υποσπαδίας υπάρχει κατά τη γέννηση. Καθώς το πέος αναπτύσσεται σε ένα αρσενικό έμβρυο, ορισμένες ορμόνες διεγείρουν το σχηματισμό της ουρήθρας και της ακροποσθίας.

Ο υποσπαδίας προκύπτει όταν παρουσιάζεται δυσλειτουργία στη δράση αυτών των ορμονών, προκαλώντας την ανώμαλη ανάπτυξη της ουρήθρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία του υποσπαδία είναι άγνωστη. Μερικές φορές, ο υποσπαδίας είναι γενετικός, αλλά το περιβάλλον μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΟΣΠΑΔΙΑ

Αν και η αιτία του υποσπαδία είναι συνήθως άγνωστη, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με την πάθηση:

 • Οικογενειακό ιστορικό. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό υποσπαδία.
 • Γενετική. Ορισμένες παραλλαγές γονιδίων μπορεί να παίζουν ρόλο στη διαταραχή των ορμονών που διεγείρουν το σχηματισμό των ανδρικών γεννητικών οργάνων.
 • Ηλικία της μητέρας άνω των 35. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποσπαδία σε βρέφη αρσενικά που γεννιούνται από γυναίκες άνω των 35 ετών.
 • Έκθεση σε ορισμένες ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν κάποιες εικασίες για συσχέτιση μεταξύ του υποσπαδία και της έκθεσης της μητέρας σε ορισμένες ορμόνες ή ορισμένες ενώσεις όπως φυτοφάρμακα ή χημικές ουσίες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΥΠΟΣΠΑΔΙΑ

Εάν ο υποσπαδίας δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Μη φυσιολογική εμφάνιση του πέους
 • Προβλήματα στην εκμάθηση της χρήσης τουαλέτας
 • Μη φυσιολογική καμπυλότητα του πέους σε στύση
 • Προβλήματα με εξασθενημένη εκσπερμάτιση

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΠΑΔΙΑ

Ο παιδίατρος μπορεί να διαγνώσει τον υποσπαδία με μια φυσική εξέταση. Πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν χειρουργό που ειδικεύεται σε παθήσεις των γεννητικών οργάνων και του ουροποιητικού για περαιτέρω αξιολόγηση. Τα ιατρικά κέντρα με ειδικές ομάδες μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε τις επιλογές και μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΣΠΑΔΙΑ

Ορισμένες μορφές υποσπαδίας δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η θεραπεία, συνήθως, περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση του ανοίγματος της ουρήθρας και, εάν είναι απαραίτητο, ανόρθωση του άξονα του πέους. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως μεταξύ 6 και 12 μηνών.

Εάν το πέος φαίνεται ανώμαλο, δεν πρέπει να γίνει περιτομή. Εάν εντοπιστεί υποσπαδίας κατά την περιτομή, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Και στις δύο περιπτώσεις, συνιστάται η παραπομπή σε παιδοουρολόγο.

Οι περισσότερες μορφές υποσπαδία μπορούν να διορθωθούν με μία μόνο χειρουργική επέμβαση που γίνεται σε εξωτερική βάση. Ορισμένες μορφές υποσπαδία θα απαιτήσουν περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση του ελαττώματος.

Όταν το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται κοντά στη βάση του πέους, ο χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μοσχεύματα ιστού από την ακροποσθία ή από το εσωτερικό του στόματος για να ανακατασκευάσει το κανάλι του ουροποιητικού στη σωστή θέση, διορθώνοντας τον υποσπαδία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι εξαιρετικά επιτυχημένη. Τις περισσότερες φορές το πέος φαίνεται φυσιολογικό μετά την επέμβαση και τα αγόρια έχουν φυσιολογική ούρηση και αναπαραγωγή.

Περιστασιακά, συρίγγιο αναπτύσσεται κατά μήκος της κάτω πλευράς του πέους όπου δημιουργήθηκε το νέο κανάλι ούρων και έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή ούρων. Σπάνια, υπάρχει πρόβλημα επούλωσης πληγών ή ουλών. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να απαιτήσουν πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση.

Το παιδί θα χρειαστεί μερικές επισκέψεις στον χειρουργό μετά την επέμβαση. Μετά από αυτό, συνιστάται η τακτική παρακολούθηση με τον παιδοουρολόγο, μετά την εκπαίδευση στην τουαλέτα και κατά την εφηβεία για έλεγχο για την επούλωση και τις πιθανές επιπλοκές.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ουροποιητικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ουροποιητικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Διαταραχές στύσης

Προβλήματα γονιμότητας

Τεχνητή γονιμοποίηση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ