Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΣύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς προκαλεί πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αρρυθμία και πόνο στον αριστερό βραχίονα.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo είναι μια καρδιακή πάθηση που συχνά προκαλείται από στρεσογόνες καταστάσεις και ακραία συναισθήματα, αλλά μπορεί, επίσης, να προκληθεί από μια σοβαρή σωματική ασθένεια ή μια χειρουργική επέμβαση.

Τα άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να έχουν ξαφνικό πόνο στο στήθος ή να πιστεύουν ότι έχουν πάθει καρδιακή προσβολή. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς επηρεάζει, προσωρινά, τη συνήθη λειτουργία άντλησης της καρδιάς, όμως, η καρδιά συνεχίζει να λειτουργεί σωστά ή απλά μπορεί να συστέλλεται πιο δυνατά.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι θεραπεύσιμα. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, συνήθως, θεραπεύεται σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Τα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς μπορεί να μιμούνται ένα έμφραγμα μυοκαρδίου και μπορεί να είναι:

 • Πόνος στο στήθος
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Οποιοσδήποτε μακροχρόνιος ή επίμονος πόνος στο στήθος θα μπορούσε να είναι σημείο καρδιακής προσβολής, επομένως, είναι σημαντικό να το λάβετε αυτό σοβαρά υπόψη. Εάν έχετε πόνο στο στήθος, πολύ γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή δύσπνοια μετά από ένα αγχωτικό συμβάν, καλό είναι να καλέσετε το γιατρό σας.

ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς είναι ασαφής. Θεωρείται ότι ένα κύμα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, μπορεί να επηρεάσει, προσωρινά, τις καρδιές ορισμένων ανθρώπων. Το πώς αυτές οι ορμόνες μπορεί να βλάψουν την καρδιά ή εάν κάτι άλλο ευθύνεται δεν είναι απολύτως σαφές.

Μια προσωρινή σύσπαση των μεγάλων ή μικρών αρτηριών της καρδιάς παίζει κάποιο ρόλο. Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί, επίσης, να έχουν μια αλλαγή στη δομή του καρδιακού μυός.

Στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, συχνά, προηγείται ένα έντονο σωματικό ή συναισθηματικό συμβάν. Για παράδειγμα, μια οξεία ασθένεια, μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή ένα κάταγμα μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Οτιδήποτε προκαλεί μια ισχυρή συναισθηματική απόκριση, όπως ένας θάνατος ή άλλη απώλεια, ή ένα ισχυρό συμβάν μπορεί να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση.

Σπάνια, η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, όπως:

 • Φάρμακα έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων ή σοβαρών κρίσεων άσθματος
 • Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους
 • Ρινικά αποσυμφορητικά
 • Παράνομα διεγερτικά φάρμακα, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη

Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε. Όταν ξεκινάτε ένα νέο φάρμακο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες.

Τι διαφορά έχει το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς από το έμφραγμα;

Οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται γενικά από πλήρη ή σχεδόν πλήρη απόφραξη μιας καρδιακής αρτηρίας. Στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, οι καρδιακές αρτηρίες δεν είναι φραγμένες, αν και η ροή του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να μειωθεί (σπασμός στεφανιαίων αγγείων).

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι:

 • Φύλο. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
 • Ηλικία. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο σπασμένης καρδιάς είναι άνω των 50 ετών.
 • Μια προηγούμενη ή τρέχουσα διαταραχή ψυχικής υγείας. Τα άτομα που έχουν άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, σπάνια, μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς αναρρώνουν γρήγορα και δεν έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι:

 • Πνευμονικό οίδημα
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
 • Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, αρρυθμίες
 • Συγκοπή
 • Σχηματισμός θρόμβων αίματος μέσα στην καρδιά λόγω του εξασθενημένου καρδιακού μυός
 • Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να εμφανιστεί ξανά μετά από ένα άλλο αγχωτικό γεγονός.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Για να αποφευχθεί ένα άλλο επεισόδιο συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, πολλοί ιατροί συνιστούν μακροχρόνια θεραπεία με βήτα αναστολείς ή παρόμοια φάρμακα που εμποδίζουν τις δυνητικά βλαβερές επιδράσεις των ορμονών του στρες στην καρδιά.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν χρόνιο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του συναισθηματικού στρες μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Για τη διάγνωση του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης συνήθως πραγματοποιεί φυσική εξέταση και κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Μπορεί επίσης να σας ρωτήσει εάν είχατε κάποιο σημαντικό άγχος πρόσφατα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.

Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, συνήθως, δεν έχουν συμπτώματα καρδιακής νόσου πριν διαγνωστούν με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε αυτό το σύνδρομο, μπορεί να γίνουν οι ακόλουθες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση:

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό το γρήγορο τεστ μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος δείχνει τα αποτελέσματα της δοκιμής. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει εάν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή καθόλου. Τα αποτελέσματα του ΗΚΓ για το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς φαίνονται διαφορετικά από εκείνα στην καρδιακή προσβολή.
 • Αξονική στεφανιογραφία ή επεμβατική στεφανιογραφία. Αυτό το τεστ χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να απεικονιστούν τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Κατά τη διάρκεια αγγειογραφίας στεφανιαίων αγγείων, η χρωστική ουσία εγχέεται στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Στη συνέχεια λαμβάνονται αρκετές ακτινογραφίες. Χρησιμοποιείται και σκιαγραφικό βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να εμφανίζονται πιο καθαρά στις ακτίνες Χ. Γίνεται στεφανιογραφία για να αποκλειστεί το έμφραγμα. Τα άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, συχνά, δεν έχουν θρόμβους στα στεφανιαία αγγεία, ενώ τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, συνήθως, έχουν απόφραξη που μπορεί να φανεί στην αγγειογραφία. Μόλις καταστεί σαφές ότι κάποιος δεν έχει έμφραγμα, ο γιατρός θα ελέγξει εάν τα σημεία και τα συμπτώματά σας προκλήθηκαν από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς (καλύτερα να μη γίνονται).
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτό το μη επεμβατικό τεστ χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες του μεγέθους, της δομής και της κίνησης της καρδιάς. Μπορεί να δείξει εάν η καρδιά είναι διευρυμένη ή έχει ασυνήθιστο σχήμα, το οποίο μπορεί να είναι σημείο του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.
 • Εξετάσεις αίματος. Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς έχουν, συχνά, υψηλότερα επίπεδα ουσιών που ονομάζονται καρδιακά ένζυμα στο αίμα.
 • Μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Αυτό το τεστ απεικόνισης χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα που δημιουργούνται από υπολογιστή για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες των δομών της καρδιάς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Η θεραπεία είναι παρόμοια με τη θεραπεία καρδιακής προσβολής μέχρι να γίνει ξεκάθαρη η διάγνωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο νοσοκομείο ενώ αναρρώνουν.

Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως μέσα σε ένα μήνα περίπου. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε ένα άλλο ηχοκαρδιογράφημα περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων για να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά σας έχει ανακάμψει.

Μόλις καταστεί σαφές ότι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι η αιτία των συμπτωμάτων, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη μείωση της πίεσης στην καρδιά και την πρόληψη περαιτέρω προσβολών.

Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι:

 • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης.
 • Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II
 • Βήτα αποκλειστές
 • Διουρητικά
 • Αντιπηκτικά εάν υπάρχει θρόμβος αίματος
 • Χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβάσεις

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, συχνά, για τη θεραπεία μιας καρδιακής προσβολής, όπως, η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και η τοποθέτηση στεντ ή η χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, δεν είναι χρήσιμες για τη θεραπεία του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς. Αυτές αντιμετωπίζουν τις φραγμένες αρτηρίες που δεν είναι η αιτία του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κοιλιακή ταχυκαρδία

Ιδιοπαθής υπερτροφική υπαορτική στένωση

Σύνδρομο Marchiafava-Bignami

Σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης οργάνων

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White

Τι να κάνετε αν κάποιος λιποθυμήσει

Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν βηματοδότη

Βαγοτονία

Θειαμίνη

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Σύγχρονη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Σύνδρομο Korsakoff

Νόσος του Κεσάν

Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Υπερηχογράφημα καρδιάς

Σύνδρομο Noonan

Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο μαστού προκαλεί καρδιοπάθειες

Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Νόσος του Wilson

Αιμοχρωμάτωση

Μυοκαρδιοπάθειες

Μυοκαρδίτιδα

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΧαμομήλι
Επόμενο άρθροΣτρόμπολι με προσούτο και βασιλικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ