Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Μαζική εγκυμοσύνη

Μια μαζική εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές

Μια μαζική εγκυμοσύνη ή μύλη κύηση ή υδατιδόμορφη μύλη κύηση ή αλλιώς τροφοβλαστική νόσος της κύησης, είναι μια σπάνια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη ανάπτυξη των τροφοβλαστών, των κυττάρων που φυσιολογικά αναπτύσσονται στον πλακούντα.

Υπάρχουν δύο τύποι μύλης κύησης, η πλήρης μύλη κύηση και η μερική μύλη κύηση.

Σε μια πλήρη μύλη κύηση, ο ιστός του πλακούντα είναι ανώμαλος και διογκωμένος και φαίνεται να σχηματίζει κύστεις γεμάτες υγρό. Δεν υπάρχει, επίσης, σχηματισμός εμβρυϊκού ιστού.

Σε μια μερική μύλη κύηση, μπορεί να υπάρχει φυσιολογικός ιστός πλακούντα μαζί με μη φυσιολογικό σχηματιζόμενο πλακούντα ιστό. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει σχηματισμός εμβρύου, αλλά το έμβρυο δε μπορεί να επιβιώσει και συνήθως, γίνεται αποβολή νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Μια μύλη κύηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης μιας σπάνιας μορφής καρκίνου και απαιτεί έγκαιρη θεραπεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΔΑΤΙΔΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΛΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Μια μύλη κύηση μπορεί αρχικά να φαίνεται σα μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, αλλά οι περισσότερες υδατιδόμορφες μύλες κυήσεως προκαλούν συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα, όπως:

 • Σκούρα καφέ έως έντονα κόκκινη κολπική αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο
 • Σοβαρή ναυτία και έμετο
 • Μερικές φορές κολπική δίοδος κύστεων που μοιάζουν με σταφύλια
 • Πυελική πίεση ή πόνος

Εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα μοριακής εγκυμοσύνης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει άλλα σημάδια μύλης κύησης, όπως:

 • Ταχεία ανάπτυξη της μήτρας, ή πολύ μεγάλη μήτρα για το στάδιο της εγκυμοσύνης
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Προεκλαμψία, μια κατάσταση που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης
 • Κύστεις ωοθηκών
 • Αναιμία
 • Υπερθυρεοειδισμό

ΑΙΤΙΑ ΥΔΑΤΙΔΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΛΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Η μαζική εγκυμοσύνη προκαλείται από ένα μη φυσιολογικό γονιμοποιημένο ωάριο. Τα ανθρώπινα κύτταρα περιέχουν κανονικά 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Ένα χρωμόσωμα σε κάθε ζευγάρι προέρχεται από τον πατέρα και το άλλο από τη μητέρα.

Σε μια πλήρη μύλη κύηση, ένα άδειο ωάριο γονιμοποιείται από ένα ή δύο σπερματοζωάρια και όλο το γενετικό υλικό είναι από τον πατέρα. Σε αυτή την κατάσταση, τα χρωμοσώματα από το ωάριο της μητέρας χάνονται ή αδρανοποιούνται και τα χρωμοσώματα του πατέρα διπλασιάζονται.

Σε μια μερική ή ατελή μύλη κύηση, τα χρωμοσώματα της μητέρας παραμένουν, αλλά ο πατέρας παρέχει δύο σετ χρωμοσωμάτων. Ως αποτέλεσμα, το έμβρυο έχει 69 χρωμοσώματα αντί για 46. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν δύο σπερματοζωάρια γονιμοποιούν ένα ωάριο, με αποτέλεσμα ένα επιπλέον αντίγραφο του γενετικού υλικού του πατέρα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΔΑΤΙΔΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΛΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Περίπου 1 στις 1.000 εγκυμοσύνες διαγιγνώσκεται ως μύλη κύηση.

Διάφοροι παράγοντες σχετίζονται με τη μοριακή εγκυμοσύνη, όπως:

 • Ηλικία μητέρας. Η μύλη κύηση είναι πιο πιθανή σε γυναίκες άνω των 35 ετών ή μικρότερες από 20 ετών.
 • Προηγούμενη μύλη κύηση. Εάν είχατε μια μύλη κύηση, είναι πιο πιθανό να έχετε και άλλη. Μια επαναλαμβανόμενη μύλη κύηση συμβαίνει, κατά μέσο όρο, σε 1 στις 100 γυναίκες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΥΔΑΤΙΔΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΛΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Μετά την αφαίρεση μιας μύλης κύησης, ο μοριακός ιστός μπορεί να παραμείνει και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό ονομάζεται επίμονη τροφοβλαστική νόσος κύησης. Αυτό συμβαίνει σε περίπου 15% έως 20% των ολικών μαζικών κυήσεων και έως και στο 5% των μερικών μαζικών κυήσεων.

Ένα σημείο της επίμονης τροφοβλαστικής νόσου κύησης είναι τα υψηλά επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) μετά την αφαίρεση της μύλης κύησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας διεισδυτικός υδατιδόμορφος σπίλος ή εισβολική μύλη διεισδύει βαθιά στο μεσαίο στρώμα του τοιχώματος της μήτρας, γεγονός που προκαλεί κολπική αιμορραγία.

Η επίμονη τροφοβλαστική νόσος κύησης μπορεί σχεδόν πάντα να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, τις περισσότερες φορές με χημειοθεραπεία. Μια άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η αφαίρεση της μήτρας, υστερεκτομή.

Σπάνια, μια καρκινική μορφή της επίμονης τροφοβλαστικής νόσου κύησης, γνωστή ως χοριοκαρκίνωμα αναπτύσσεται και εξαπλώνεται σε άλλα όργανα. Το χοριοκαρκίνωμα, συνήθως, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με πολλαπλά αντικαρκινικά φάρμακα. Μια πλήρης μύλη κύηση είναι πιο πιθανό να έχει αυτή την επιπλοκή από μια μερική μύλη κύηση.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΥΔΑΤΙΔΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΛΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Εάν είχατε μύλη κύηση, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν συλλάβετε ξανά. Μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε έξι μήνες έως ένα χρόνο πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Ο κίνδυνος υποτροπής είναι χαμηλός, αλλά υψηλότερος από τον κίνδυνο για γυναίκες χωρίς προηγούμενο ιστορικό μύλης κύησης.

Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε επόμενης εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει πρώιμους υπερήχους για να παρακολουθεί την κατάστασή σας και να προσφέρει διαβεβαίωση για τη φυσιολογική ανάπτυξη. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να σας συστήσει προγεννητικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση μοριακής εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΔΑΤΙΔΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΛΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μύλη κύηση, θα ζητήσει εξετάσεις αίματος και μέτρηση των επιπέδων της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) στο αίμα σας. Θα συστήσει, επίσης, έναν υπέρηχο.

Με ένα τυπικό υπερηχογράφημα, τα ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας κατευθύνονται στους ιστούς στην περιοχή της κοιλιάς και της πυέλου. Κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, ωστόσο, η μήτρα και οι σάλπιγγες είναι πιο κοντά στον κόλπο παρά στην κοιλιακή επιφάνεια, επομένως ο υπέρηχος μπορεί να γίνει μέσω μιας συσκευής που μοιάζει με ραβδί που τοποθετείται στον κόλπο σας.

Ένα υπερηχογράφημα μιας πλήρους μύλης κύησης, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί ήδη από τις οκτώ ή εννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης, μπορεί να δείξει:

 • Απουσία εμβρύου
 • Απουσία αμνιακού υγρού
 • Ένα παχύ κυστικό πλακούντας που σχεδόν γεμίζει τη μήτρα
 • Κύστεις ωοθηκών

Ένα υπερηχογράφημα μερικής μύλης κύησης μπορεί να δείξει:

 • Ένα έμβρυο που είναι απροσδόκητα μικρό για την ηλικία κύησης
 • Λίγο αμνιακό υγρό
 • Πλακούντας που φαίνεται ανώμαλος

Εάν ο γιατρός σας εντοπίσει μύλη κύηση, μπορεί να ελέγξει για άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως:

 • Προεκλαμψία
 • Υπερθυρεοειδισμό
 • Αναιμία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΔΑΤΙΔΟΜΟΡΦΗΣ ΜΥΛΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

Μια μύλη κύηση δε μπορεί να συνεχιστεί ως μια φυσιολογική βιώσιμη εγκυμοσύνη. Για την αποφυγή επιπλοκών, πρέπει να αφαιρεθεί ο μη φυσιολογικός ιστός του πλακούντα.

Η θεραπεία, συνήθως, αποτελείται από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα βήματα:

 • Διαστολή και απόξεση. Για τη θεραπεία μιας μύλης κύησης, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τον μοριακό ιστό από τη μήτρα με μια διαδικασία που ονομάζεται διαστολή και απόξεση. Η διαστολή και απόξεση, συνήθως, γίνεται στη βραχεία νοσηλεία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα λάβετε ένα τοπικό ή γενικό αναισθητικό και θα τοποθετηθείτε στο τραπέζι του χειρουργείου με τα πόδια σας σε αναβολείς. Ο γιατρός σας θα εισάγει ένα κάτοπτρο στον κόλπο σας, όπως σε μια πυελική εξέταση, για να δει τον τράχηλό σας. Στη συνέχεια θα διαστείλλει τον τράχηλό σας και θα αφαιρέσει τον ιστό της μήτρας με μια συσκευή κενού.
 • Υστερεκτομή. Σπάνια, εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τροφοβλαστικής νόσος της κύησης και δεν υπάρχει επιθυμία για μελλοντικές εγκυμοσύνες, η μήτρα μπορεί να αφαιρεθεί και γίνεται υστερεκτομή.
 • Παρακολούθηση HCG. Αφού αφαιρεθεί ο μαζικός ή μοριακός ιστός, ο γιατρός σας θα επαναλάβει τις μετρήσεις των επιπέδων της HCG μέχρι να επανέλθει στο φυσιολογικό. Εάν συνεχίσετε να έχετε HCG στο αίμα σας, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία.

Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία για τη μύλη κύηση, ο γιατρός σας μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί τα επίπεδα HCG σας για έξι μήνες έως ένα χρόνο για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει εναπομείνων μοριακός ιστός.

Επειδή τα επίπεδα HCG εγκυμοσύνης αυξάνονται, επίσης, κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε έξι έως 12 μήνες πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος ξανά.

Ο γιατρός θα σας συστήσει μια αξιόπιστη μορφή ελέγχου των γεννήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Διαβάστε, επίσης,

Λοίμωξη από χλαμύδια

Έκτοπη κύηση

Πότε απαγορεύεται το σεξ στην εγκυμοσύνη

Λιστερίωση

Πολύποδες μήτρας

Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο

Πρέπει να κάνουν οι έγκυες το εμβόλιο γρίπης;

Σύνδρομο των καθ’ έξιν αποβολών

Οι στάσεις στο σεξ που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη

Η τροφοβλαστική νόσος της κύησης

Aντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Ενδομήτριες συμφύσεις

Υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη

Πολυκυστική νόσος ωοθηκών

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Τα προειδοποιητικά σημεία αποβολής στην εγκυμοσύνη

Η φύση ωφελεί στην εγκυμοσύνη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜικροκεφαλία
Επόμενο άρθροΝόσος Peyronie
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ