Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΜελιτζανόπιτα

Μελιτζανόπιτα

Νόστιμη και υγιεινή μελιτζανόπιτα

Υγιεινή μελιτζανόπιτα που θα σας ξετρελάνει

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως, θειαμίνη και νιασίνη και φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή. Εκτός από τα παραπάνω, η μελιτζάνα περιέχει και θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια των φαινολών, όπως, χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση και ρίχνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL).

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ: Ο τραχανάς είναι είδος ζυμαρικού και υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός, διαιτητικός, παχυντικός και νηστίσιμος και φτιαγμένος από πολλά διαφορετικά υλικά. Τα βασικά υλικά του τραχανά είναι το γάλα, το αυγό ή το γιαούρτι και το αλεύρι. Σε μερικές περιοχές της χώρας μας χρησιμοποιούν σιτάρι ή και σιμιγδάλι. Στην κλασική του συνταγή, που υπάρχει από την αρχαιότητα, ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Βράζεται σκέτος ή με ντομάτα και συνοδεύεται συχνά με τυρί φέτα ή τριμμένη μυζήθρα. Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή του τραχανά αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης και ασβεστίου.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Συνταγή για τη νόστιμη μελιτζανόπιτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

630 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για το άνοιγμα του φύλλου

300 ml κρύο νερό πηγής

50 ml εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

15 ml βιολογικό ξύδι από κόκκινο κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Βιολογικό ελαιόλαδο για την παρασκευή της πίτας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

750 γραμμάρια βιολογικές μελιτζάνες κομμένες σε κύβους

2 μέτρια βιολογικά κρεμμύδια κομμένα σε μικρούς κύβους

120 γραμμάρια βιολογικός τραχανάς από σπαστό σιτάρι

100 γραμμάρια τριμμένη βιολογική γραβιέρα

100 γραμμάρια βιολογική φέτα

3 μέτρια βιολογικά αυγά

50 ml βιολογικό πλήρες γάλα

1+1/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

800 ml νερό πηγής

2 κρόκοι βιολογικών αυγών για επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινήστε με τη γέμιση για να κρυώσει όσο φτιάχνετε το φύλλο. Έτσι δε θα μουσκέψει το φύλλο σας από τη ζεστή γέμιση. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  2. Προσθέτετε τη μελιτζάνα και ανακατεύετε να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Προσθέστε τον τραχανά και συνεχίστε να ανακατεύετε χαμηλώνοντας τη φωτιά. Προσθέστε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Καπακώστε και σιγοβράστε μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού.
  3. Θέλετε το μείγμα να είναι πηχτό. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα τυριά ανακατεύοντας να λιώσει ομοιόμορφα.
  4. Σε ένα ποτήρι ανακατεύετε το γάλα με τα αυγά και περιχύνετε με το μείγμα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν τα αυγά. Αφήνετε σε κρύα επιφάνεια να κρυώσει και φτιάχνετε το φύλλο.
  5. Σε ένα δοχείο βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια τρύπα στη μέση. Σε αυτό προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και το νερό και συνεχίζετε να ζυμώνετε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική, αλλά να μην κολλάει στα χέρια σας. Αφαιρέστε από το δοχείο και τοποθετήστε σε μια σκληρή επιφάνεια. Προτιμήστε έναν πάγκο ή ένα τραπέζι. Προσθέστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και συνεχίστε τη ζύμη φέρνοντας τα πλαϊνά προς τη μέση.
  6. Αφού ζυμώσετε για 5 με 10 λεπτά, φτιάξτε ένα καρβέλι από αυτό. Πάρτε μια καθαρή βρεγμένη πετσέτα και τοποθετήστε την από πάνω για να μην στεγνώσει και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Αφού η ζύμη ξεκουραστεί, την παίρνετε και με τα χέρια σας τυλίγετε σε ένα μεγάλο σχήμα λουκάνικου που θα κόψετε για να κάνετε 12 μικρές μπάλες πάχους 12 εκ. Κάθε ένα από αυτά θα σας κάνει ένα φύλλο διαμέτρου 45 cm. Πάρτε τον πλάστη και πιέστε το μικρό μπαλάκι για να το ισιώσετε σε κύκλο. Αφού είναι αρκετά μεγάλο κυλήστε το στον πλάστη και ξεκινώντας από τη μέση δουλέψτε τα χέρια σας προς τα απέναντι άκρα πιέζοντας, ενώ κινείστε προς τα έξω. Τυλίξτε το.
  7. Γυρίστε το φύλλο και τυλίξτε το ξανά και επαναλάβετε. Θα δείτε το φύλλο να παίρνει σχήμα και να γίνεται μεγαλύτερο. Κάθε δύο ρολά πασπαλίζετε το φύλλο με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει. Κάθε φορά που φτιάχνετε ένα φύλλο τοποθετήστε το αμέσως στο δίσκο όπως περιγράφεται παρακάτω.
  8. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και αλείφετε με πινέλο τον πάτο και τα πλαϊνά. Τοποθετήστε ένα φύλλο στο κάτω μέρος καλύπτοντας το δίσκο και αφήνοντας λίγο φύλλο έξω από το ταψί. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στο φύλλο και προσθέστε ένα ακόμη. Επαναλάβετε προσθέτοντας 4 φύλλα στο κάτω μέρος. Προσθέστε το 1/3 της γέμισης μετά το 4ο φύλλο. Προσθέστε ένα φύλλο από πάνω και περιχύστε με ελαιόλαδο. Προσθέστε άλλο ένα και μετά ξανά το 1/3 της γέμισης. Επαναλάβετε τη διαδικασία προσθέτοντας άλλα δύο φύλλα. Προσθέστε την τελευταία γέμιση. Τώρα προσθέτετε τα τελευταία 4 φύλλα περιχύνοντας με ελαιόλαδο μετά από κάθε φύλλο που προσθέτετε. Αφού προσθέσετε το τελευταίο φύλλο, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στο φύλλο που κρέμεται από τα πλαϊνά και με τα χέρια σας στρίψτε το προς το κέντρο δεξιά κατά μήκος του δίσκου. Αν θέλετε τη φτιάχνετε και σε ταψί.
  9. Αφού τελειώσετε, πάρτε τους δύο κρόκους αυγών και αλείψτε την πίτα παντού. Με ένα μαχαίρι χαράζετε την πίτα. Το βάζουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο αφού ψηθεί και το αφήνετε να κρυώσει.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινές μελιτζάνες παπουτσάκια με λαχανικά

Μουσακάς με μανιτάρια και χαλούμι

Υγιεινός χορτοφαγικός μουσακάς

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Μελιτζάνες

Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

Υγιεινά γεμιστά

Λαζάνια με μελιτζάνες

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζανοσαλάτα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου
Επόμενο άρθροΠεριοδοντίτιδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμέα

Αιχμέα. Ένα φυτό που οξυγονώνει το χώρο, ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και για τον ύπνο σας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό Αιχμέα Η αιχμέα είναι ένα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ