Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μικροκεφαλία

Η μικροκεφαλία είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μικρό κεφάλι

Η μικροκεφαλία είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση κατά την οποία το κεφάλι ενός βρέφους είναι σημαντικά μικρότερο από το κεφάλι άλλων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Μερικές φορές, ανιχνευόμενη κατά τη γέννηση, η μικροκεφαλία είναι, συνήθως, το αποτέλεσμα του εγκεφάλου που αναπτύσσεται ανώμαλα στη μήτρα ή δεν αναπτύσσεται, όπως, θα έπρεπε μετά τη γέννηση.

Η μικροκεφαλία μπορεί να προκληθεί από διάφορους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα παιδιά με μικροκεφαλία έχουν συχνά αναπτυξιακά προβλήματα.

Γενικά, δεν υπάρχει θεραπεία για τη μικροκεφαλία, αλλά η έγκαιρη παρέμβαση με υποστηρικτικές θεραπείες, όπως η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης του παιδιού σας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

Το κύριο σημείο της μικροκεφαλίας είναι το μέγεθος κεφαλιού, που είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Το μέγεθος του κεφαλιού μετριέται ως η απόσταση γύρω από την κορυφή του κεφαλιού του παιδιού. Χρησιμοποιώντας τυποποιημένα διαγράμματα ανάπτυξης, η μέτρηση συγκρίνεται με τις μετρήσεις άλλων παιδιών σε εκατοστημόρια.

Μερικά παιδιά έχουν, απλώς, μικρά κεφάλια, των οποίων η μέτρηση πέφτει τόσο χαμηλά όσο το πρώτο εκατοστημόριο. Σε παιδιά με μικροκεφαλία, το μέγεθος της κεφαλής είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο, πιθανώς ακόμη και κάτω από το πρώτο εκατοστημόριο για την ηλικία και το φύλο του μωρού.

Ένα παιδί με πιο σοβαρή μικροκεφαλία μπορεί, επίσης, να έχει ένα μέτωπο με κλίση προς τα πίσω. Οι πιθανότητες είναι ότι ο γιατρός σας θα εντοπίσει μικροκεφαλία κατά τη γέννηση του μωρού ή σε μία φυσική εξέταση του μωρού. Ωστόσο, εάν πιστεύετε ότι το κεφάλι του μωρού σας είναι μικρότερο από το κανονικό ή δε μεγαλώνει όπως θα έπρεπε, μιλήστε με το γιατρό σας.

ΑΙΤΙΑ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

Η μικροκεφαλία είναι, συνήθως, αποτέλεσμα μη φυσιολογικής ανάπτυξης του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να συμβεί στη μήτρα ή κατά τη βρεφική ηλικία. Η μικροκεφαλία μπορεί να είναι γενετική.

Άλλες αιτίες της μικροκεφαλίας είναι:

 • Κρανιοσυνοστέωση. Η πρόωρη σύντηξη των αρθρώσεων μεταξύ των οστέινων πλακών που σχηματίζουν το κρανίο ενός βρέφους εμποδίζει τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί. Η θεραπεία της κρανιοσυνοστέωσης, συνήθως, σημαίνει ότι το βρέφος σας χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για τον διαχωρισμό των συντηγμένων οστών. Εάν δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα στον εγκέφαλο, αυτή η χειρουργική επέμβαση επιτρέπει στον εγκέφαλο επαρκή χώρο για να αναπτυχθεί.
 • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το σύνδρομο Down και άλλες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μικροκεφαλία.
 • Μειωμένο οξυγόνο στον εγκέφαλο του εμβρύου. Ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης ή του τοκετού μπορεί να επηρεάσουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο του εμβρύου.
 • Λοιμώξεις που πέρασαν στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές είναι η τοξοπλάσμωση, ο κυτταρομεγαλοϊός, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά και ο ιός Ζίκα.
 • Έκθεση σε ναρκωτικά, αλκοόλ ή ορισμένες τοξικές χημικές ουσίες στη μήτρα. Οποιοδήποτε από αυτά θέτει το μωρό σας σε κίνδυνο εγκεφαλικών ανωμαλιών.
 • Σοβαρός υποσιτισμός. Η μη επαρκής διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας.
 • Μη ελεγχόμενη φαινυλκετονουρία, γνωστή και ως PKU, στη μητέρα. Η PKU είναι ένα γενετικό ελάττωμα που εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να διασπά το αμινοξύ φαινυλαλανίνη.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

Μερικά παιδιά με μικροκεφαλία έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και ανάπτυξη, παρόλο που το κεφάλι τους θα είναι πάντα μικρό για την ηλικία και το φύλο τους.

Αλλά, ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της μικροκεφαλίας, οι επιπλοκές είναι:

 • Αναπτυξιακές καθυστερήσεις, όπως στην ομιλία και την κίνηση
 • Δυσκολίες συντονισμού και ισορροπίας
 • Νανισμός ή μικρό ανάστημα
 • Παραμορφώσεις του προσώπου
 • Υπερκινητικότητα
 • Νοητικές αναπηρίες
 • Επιληπτικές κρίσεις

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

Το να μάθετε ότι το παιδί σας έχει μικροκεφαλία μπορεί να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές εγκυμοσύνες. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία της μικροκεφαλίας. Εάν η αιτία είναι γενετική, ίσως πρέπει να μιλήσετε με έναν σύμβουλο γενετικής σχετικά με τον κίνδυνο μικροκεφαλίας σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

Για να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας έχει μικροκεφαλία, ο γιατρός, πιθανότατα, θα λάβει ένα λεπτομερές προγεννητικό, ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Θα μετρήσει την περιφέρεια του κεφαλιού του παιδιού σας, θα τη συγκρίνει με ένα διάγραμμα ανάπτυξης και θα επαναμετρήσει και θα σχεδιάσει την ανάπτυξη σε μελλοντικές επισκέψεις. Τα μεγέθη του κεφαλιού των γονέων μπορούν, επίσης, να μετρηθούν για να καθοριστεί εάν τα μικρά κεφάλια είναι χαρακτηριστικό της οικογένειας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν η ανάπτυξη του παιδιού σας καθυστερήσει, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία κεφαλής και εξετάσεις αίματος για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας της καθυστέρησης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

Εκτός από τη χειρουργική επέμβαση για την κρανιοσυνοστέωση, γενικά, δεν υπάρχει θεραπεία που να μεγεθύνει το κεφάλι του παιδιού σας ή να αναστρέψει τις επιπλοκές της μικροκεφαλίας. Η θεραπεία επικεντρώνεται στους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης του παιδιού σας. Τα προγράμματα πρώιμης παιδικής παρέμβασης που περιλαμβάνουν λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να ενισχύσει τις ικανότητές του.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για ορισμένες επιπλοκές της μικροκεφαλίας, όπως επιληπτικές κρίσεις ή υπερκινητικότητα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΙΑΣ

Όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει μικροκεφαλία, τα συναισθήματά σας μπορεί να περιλαμβάνουν θυμό, φόβο, ανησυχία, λύπη και ενοχές.

Μπορεί να μην ξέρετε τι να περιμένετε και να ανησυχείτε για το μέλλον του παιδιού σας.

Το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και την ανησυχία είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό Ζίκα

Θρομβοπενία

Ιός Ζίκα

Αιματέμεση

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Καθαρίστε τον κήπο σας από τα έντομα χωρίς φυτοφάρμακα

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Σύνδρομο Cornelia de Lange

Αφρικανικός τύφος από κρότωνα

Λάδι για τα κουνούπια

Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα το καλοκαίρι

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Ιός του δυτικού Νείλου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ