Νόστιμα και σπιτικά γεμιστά ψωμάκια με κοτόπουλο και σπανάκι
Γεμιστά ψωμάκια με κοτόπουλο και σπανάκι
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Γεμιστά ψωμάκια με κοτόπουλο και σπανάκι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΨΩΜΑΚΙΑ
Για να φτιάξετε τα ψωμάκια:
1-1/2 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι νερό πηγής
1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ενεργή βιολογική ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Για να φτιάξετε τη γέμιση:
125 γραμμάρια βιολογικό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα
1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό ψιλοκομμένο σκόρδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικός κουρκουμάς σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό τσίλι σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικός κόλιανδρος σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
2 φλιτζάνια βιολογικό σπανάκι, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικός κόλιανδρος, ψιλοκομμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού φύλλα βιολογικού δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό αγελαδινό βούτυρο
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό Garam Masala
1/4 φλιτζάνι βιολογικό τυρί μοτσαρέλα
Βιολογικό σουσάμι για επάλειψη
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, για γεύση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
–Ψωμάκια:
Βάλτε τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε το νερό και το προσθέτετε στο μπολ. Το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό. Σκεπάζετε το μπολ με ένα υγρό πανί και το αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά. Προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Ζυμώνετε καλά τη ζύμη για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή. Μην ανησυχείτε αν η ζύμη κολλάει στην αρχή, θα αρχίσει να γίνεται πιο ελαστική, καθώς, ζυμώνετε. Χρησιμοποιήστε λίγο ακόμα αλεύρι ενώ ζυμώνετε αν χρειάζεται.
Απλώστε λάδι στη ζύμη και κρατήστε τη κλειστή με ένα υγρό πανί για 1 ώρα. Η ζύμη θα διπλασιαστεί και μετά τη χωρίζετε σε 5-6 μέρη.
–Γέμιση:
Κόβετε το κοτόπουλο σε πολύ μικρά κομμάτια 2,5 εκατοστών. Ζεσταίνετε λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέστε 1/2 κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το ψιλοκομμένο τζίντζερ, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, τη σκόνη κουρκουμά, τη σκόνη κόλιανδρου και τα κομμάτια κοτόπουλου. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε το γιαούρτι και το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Κλείστε το καπάκι και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει και να ψηθεί τελείως και η σάλτσα πρέπει να στεγνώσει. Κρατήστε στην άκρη και αφήστε να κρυώσει. Ζεσταίνετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το τριμμένο σπανάκι.
Παίρνετε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβετε με το χέρι σας. Προσθέστε σε αυτό το σοταρισμένο σπανάκι, το υπόλοιπο κρεμμύδι, τα φύλλα δυόσμου, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, το αγελαδινό βούτυρο, το garam masala, το τυρί και το αλάτι κατά βούληση. Χωρίζετε το μείγμα σε 5 μερίδες.
Λαδώνετε μια πιατέλα και τοποθετείτε πάνω της μια μερίδα ζύμης. Απλώστε το σε ένα δίσκο διαμέτρου 10 εκατοστών. Τοποθετείτε μια μερίδα από τη γέμιση στη ζύμη. Κλείστε τις άκρες μεταξύ τους και επαναλάβετε για όλες τις άλλες μερίδες.
Λαδώνετε και πασπαλίζετε ένα ταψί με αλεύρι. Τοποθετήστε τις μπάλες σε απόσταση μεταξύ τους με τη σφραγισμένη πλευρά προς τα κάτω. Σκεπάζετε με υγρό πανί για άλλη μία ώρα. Οι μπάλες θα διπλασιαστούν σε μέγεθος. Πασπαλίζετε πάνω από τα ψωμάκια το σουσάμι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί για 12 λεπτά. Θα δείτε ένα ωραίο καφέ χρώμα να εμφανίζεται πάνω από τα ψωμάκια. Κρυώστε τα σε σχάρα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια διαφορετική γέμιση αντί για το κοτόπουλο και το σπανάκι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Αφράτο σπιτικό ψωμί με ζαχαρούχο γάλα
Είναι υγιεινό το αλεύρι σιταριού;
Το ψωμί και η θρεπτική του αξία