Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔιπολική διαταραχή

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή μπορεί να βλάψει πολύ σοβαρά τη λειτουργικότητα του πάσχοντος ατόμου

Η διπολική διαταραχή, που παλαιότερα ονομαζόταν μανιοκατάθλιψη, είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί ακραίες εναλλαγές της διάθεσης με χαρακτηριστικά συναισθηματικά υψηλά επίπεδα, μανία ή υπομανία και συναισθηματικά χαμηλά επίπεδα, κατάθλιψη.

Όταν πέφτετε σε κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνεστε λυπημένοι ή απελπισμένοι και να χάνετε το ενδιαφέρον ή την ευχαρίστηση για τις περισσότερες δραστηριότητες. Όταν η διάθεσή σας μετατοπίζεται σε μανία ή υπομανία, μπορεί να αισθάνεστε ευφορία, γεμάτοι ενέργεια ή ασυνήθιστα ευερέθιστοι. Αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, την ενέργεια, τη δραστηριότητα, την κρίση, τη συμπεριφορά και την ικανότητα καθαρής σκέψης.

Επεισόδια εναλλαγών της διάθεσης μπορεί να συμβαίνουν σπάνια ή πολλές φορές το χρόνο. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν κάποια συναισθηματικά συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων, κάποιοι μπορεί να μην εμφανίζουν κανένα.

Αν και η διπολική διαταραχή είναι μια δια βίου πάθηση, μπορείτε να διαχειριστείτε τις εναλλαγές της διάθεσής σας και άλλα συμπτώματα ακολουθώντας ένα σχέδιο θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διπολική διαταραχή αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διπολικών και σχετικών διαταραχών. Μπορεί να περιλαμβάνουν τη μανία ή την υπομανία και την κατάθλιψη. Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτες αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα σημαντική αγωνία και δυσκολία στη ζωή.

 • Διπολική διαταραχή Ι. Είχατε τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο που μπορεί να προηγήθηκε ή να ακολουθήθηκε από υπομανιακά ή μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μανία μπορεί να προκαλέσει ψύχωση.
 • Διπολική διαταραχή ΙΙ. Είχατε τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και τουλάχιστον ένα υπομανιακό επεισόδιο, αλλά ποτέ δεν είχατε μανιακό επεισόδιο.
 • Κυκλοθυμική διαταραχή. Είχατε τουλάχιστον δύο χρόνια ή ένα χρόνο σαν παιδιά και εφήβοι, πολλές περιόδους συμπτωμάτων υπομανίας και περιόδους συμπτωμάτων κατάθλιψης, αν και λιγότερο σοβαρά από τη μείζονα κατάθλιψη.
 • Άλλοι τύποι. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, διπολικές και σχετικές διαταραχές που προκαλούνται από ορισμένα φάρμακα ή αλκοόλ ή λόγω ιατρικής πάθησης, όπως η νόσος του Cushing, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή το εγκεφαλικό.

Η διπολική διαταραχή ΙΙ δεν είναι μια ηπιότερη μορφή από τη διπολική διαταραχή Ι, αλλά μια ξεχωριστή διάγνωση. Ενώ τα μανιακά επεισόδια της διπολικής διαταραχής Ι μπορεί να είναι σοβαρά και επικίνδυνα, τα άτομα με διπολική διαταραχή ΙΙ μπορεί να έχουν κατάθλιψη για μεγαλύτερες περιόδους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη.

Αν και η διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως, διαγιγνώσκεται στην εφηβεία ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν με την πάροδο του χρόνου.

Η μανία και η υπομανία είναι δύο διαφορετικοί τύποι επεισοδίων, αλλά έχουν τα ίδια συμπτώματα. Η μανία είναι πιο σοβαρή από την υπομανία και προκαλεί πιο αισθητά προβλήματα στην εργασία, στο σχολείο και στις κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς και δυσκολίες στις σχέσεις. Η μανία μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ψύχωση και να χρειαστεί νοσηλεία.

Τόσο ένα μανιακό όσο και ένα υπομανιακό επεισόδιο περιλαμβάνουν τρία ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα:

 • Ασυνήθιστα αισιοδοξία, αναστάτωση ή παραξενιά
 • Αυξημένη δραστηριότητα, ενέργεια ή διέγερση
 • Υπερβολική αίσθηση ευεξίας και αυτοπεποίθησης
 • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
 • Ασυνήθιστη ομιλία
 • Αγωνιώδης σκέψεις
 • Διάσπαση προσοχής
 • Κακή λήψη αποφάσεων

Ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο περιλαμβάνει συμπτώματα που είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να προκαλούν αισθητή δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία, το σχολείο, οι κοινωνικές δραστηριότητες ή οι σχέσεις.

Ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο περιλαμβάνει πέντε ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα:

 • Καταθλιπτική διάθεση, όπως αίσθημα λύπης, απελπισίας ή θλίψης, στα παιδιά και τους εφήβους. Η καταθλιπτική διάθεση μπορεί να εμφανιστεί και ως ευερεθιστότητα
 • Σημαντική απώλεια ενδιαφέροντος ή αίσθημα απουσίας ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες
 • Σημαντική απώλεια βάρους όταν δεν κάνει δίαιτα, αύξηση βάρους ή μείωση ή αύξηση της όρεξης. Στα παιδιά, η αποτυχία αύξησης βάρους, όπως αναμένεται μπορεί να είναι σημείο κατάθλιψης
 • Είτε αϋπνία είτε πολύς ύπνος
 • Είτε ανησυχία είτε επιβράδυνση συμπεριφοράς
 • Κούραση ή απώλεια ενέργειας
 • Αισθήματα αναξιότητας, υπερβολικής ή ακατάλληλης ενοχής
 • Μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα
 • Σκέψη, σχεδιασμός ή απόπειρα αυτοκτονίας

Τα σημεία και τα συμπτώματα των διπολικών διαταραχών Ι και ΙΙ μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως άγχος, μελαγχολία, ψύχωση ή άλλα. Τα διπολικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να εμφανίζονται εποχιακά.

Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε παιδιά και εφήβους. Συχνά, είναι δύσκολο να πει κανείς εάν πρόκειται για φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα, αποτελέσματα άγχους ή τραύματος ή σημείο ενός προβλήματος ψυχικής υγείας εκτός από τη διπολική διαταραχή.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν διακριτά μείζονα καταθλιπτικά ή μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια, αλλά το πρότυπο μπορεί να διαφέρει από αυτό των ενηλίκων με διπολική διαταραχή. Και οι διαθέσεις μπορούν να αλλάζουν γρήγορα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν περιόδους χωρίς συμπτώματα διάθεσης μεταξύ των επεισοδίων.

Τα πιο εμφανή σημεία διπολικής διαταραχής στα παιδιά και τους εφήβους μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης που διαφέρουν από τις συνηθισμένες φυσιολογικές εναλλαγές της διάθεσής τους.

Παρά τις ακραίες διαθέσεις, τα άτομα με διπολική διαταραχή, συχνά, δεν αναγνωρίζουν πόσο η συναισθηματική τους αστάθεια διαταράσσει τη ζωή τους και τις ζωές των αγαπημένων τους και δε λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται.

Αν έχετε διπολική διαταραχή, μπορεί να απολαμβάνετε τα συναισθήματα της ευφορίας και τους κύκλους του να είστε πιο παραγωγικοί. Ωστόσο, αυτή η ευφορία συνοδεύεται, πάντα, από μια συναισθηματική κατάρρευση που μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη, εξάντληση και ίσως σε οικονομικά, νομικά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων.

Οι σκέψεις και η συμπεριφορά αυτοκτονίας είναι συχνές μεταξύ των ατόμων με διπολική διαταραχή. Εάν έχετε σκέψεις να βλάψετε τον εαυτό σας, καλέστε αμέσως έναν έμπιστο συγγενή ή φίλο ή πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

ΑΙΤΙΑ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Η ακριβής αιτία της διπολικής διαταραχής είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, όπως:

 • Βιολογικές διαφορές. Τα άτομα με διπολική διαταραχή φαίνεται να έχουν σωματικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους. Η σημασία αυτών των αλλαγών είναι ακόμα αβέβαιη, αλλά μπορεί τελικά να βοηθήσει στον εντοπισμό των αιτιών.
 • Γενετική. Η διπολική διαταραχή είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού, όπως αδερφό ή γονέα, με την πάθηση. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν γονίδια που μπορεί να εμπλέκονται στην πρόκληση διπολικής διαταραχής.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΑΙΤΙΑ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διπολικής διαταραχής ή να λειτουργήσουν ως έναυσμα για το πρώτο επεισόδιο περιλαμβάνουν:

 • Η ύπαρξη συγγενή πρώτου βαθμού, όπως γονέας ή αδερφός, με διπολική διαταραχή
 • Περίοδοι υψηλού στρες, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή άλλο τραυματικό γεγονός
 • Κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η διπολική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής σας, όπως:

 • Προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ
 • Αυτοκτονία ή απόπειρες αυτοκτονίας
 • Νομικά ή οικονομικά προβλήματα
 • Κατεστραμμένες σχέσεις
 • Κακή απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο

Εάν έχετε διπολική διαταραχή, μπορεί, επίσης, να έχετε μια άλλη πάθηση υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζί με τη διπολική διαταραχή.

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής ή να κάνουν τη θεραπεία λιγότερο επιτυχημένη:

 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
 • Προβλήματα αλκοόλ ή ναρκωτικών
 • Προβλήματα σωματικής υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα θυρεοειδούς,
 • Πονοκεφάλους ή παχυσαρκία

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, η λήψη θεραπείας με το πιο πρώιμο σημείο μιας διαταραχής ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της διπολικής διαταραχής ή άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή, ορισμένες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τα δευτερεύοντα συμπτώματα να μετατραπούν σε πλήρη επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης:

 • Δώστε προσοχή στα προειδοποιητικά σημεία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των επεισοδίων. Μπορεί να έχετε εντοπίσει ένα μοτίβο στα διπολικά επεισόδια σας και τι τα πυροδοτεί. Προειδοποιήστε τα μέλη της οικογένειας ή φίλους στην παρακολούθηση για προειδοποιητικά σημεία.
 • Αποφύγετε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Η χρήση αλκοόλ ή ψυχαγωγικών ναρκωτικών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας και να τα κάνει πιο πιθανό να επανέλθουν.
 • Πάρτε τα φάρμακά σας ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε τη θεραπεία, αλλά μην το κάνετε. Η διακοπή του φαρμάκου σας ή η μείωση της δόσης, χωρίς παρακολούθηση, μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα στέρησης ή τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν ή να επανέλθουν.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Για να προσδιορίσετε εάν έχετε διπολική διαταραχή, η αξιολόγησή σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για να εντοπίσει τυχόν ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλούν τα συμπτώματά σας.
 • Ψυχιατρική αξιολόγηση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ψυχίατρο, ο οποίος θα σας μιλήσει για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα πρότυπα συμπεριφοράς σας. Μπορείτε, επίσης, να συμπληρώσετε μια ψυχολογική αυτοαξιολόγηση ή ένα ερωτηματολόγιο. Με την άδειά σας, μπορεί να ζητηθεί από μέλη της οικογένειας ή στενούς φίλους να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματά σας.
 • Διάγραμμα διάθεσης. Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατάτε καθημερινά αρχείο με τις διαθέσεις σας, τις συνήθειες ύπνου σας ή άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση και την εύρεση της σωστής θεραπείας.
 • Κριτήρια διπολικής διαταραχής. Ο ψυχίατρός σας μπορεί να συγκρίνει τα συμπτώματά σας.

Αν και η διάγνωση παιδιών και εφήβων με διπολική διαταραχή περιλαμβάνει τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τους ενήλικες, τα συμπτώματα σε παιδιά και εφήβους έχουν συχνά διαφορετικά μοτίβα και μπορεί να μην εντάσσονται σωστά στις διαγνωστικές κατηγορίες.

Επίσης, τα παιδιά που έχουν διπολική διαταραχή, συχνά, διαγιγνώσκονται και με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία μπορεί να κάνουν τη διάγνωση πιο περίπλοκη. Συνιστάται η παραπομπή σε παιδοψυχίατρο με εμπειρία στη διπολική διαταραχή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Η θεραπεία καθοδηγείται καλύτερα από έναν ψυχίατρο που είναι εξειδικευμένος στη θεραπεία διπολικών και συναφών διαταραχών. Μπορεί να έχετε μια ομάδα θεραπείας που περιλαμβάνει επίσης ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλεύτρια.

Η διπολική διαταραχή είναι μια δια βίου πάθηση. Η θεραπεία στοχεύει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φάρμακα. Συχνά, θα χρειαστεί να αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για να εξισορροπήσετε τη διάθεσή σας αμέσως.
 • Συνέχιση της θεραπείας. Η διπολική διαταραχή απαιτεί δια βίου θεραπεία με φάρμακα (καλύτερα φυσικά), ακόμη και σε περιόδους που αισθάνεστε καλύτερα. Τα άτομα που παραλείπουν τη θεραπεία συντήρησης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής των συμπτωμάτων ή έχουν μικρές αλλαγές στη διάθεση που οδηγεί σε πλήρη μανία ή κατάθλιψη.
 • Προγράμματα ημερήσιας θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα ημερήσιο πρόγραμμα θεραπείας. Αυτά τα προγράμματα παρέχουν την υποστήριξη και τη συμβουλευτική που χρειάζεστε, ενώ έχετε τα συμπτώματα υπό έλεγχο.
 • Θεραπεία κατάχρησης ουσιών. Εάν έχετε προβλήματα με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, θα χρειαστείτε, επίσης, θεραπεία κατάχρησης ουσιών. Διαφορετικά, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείτε τη διπολική διαταραχή.
 • Νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει νοσηλεία εάν συμπεριφέρεστε επικίνδυνα, έχετε τάσεις αυτοκτονίας ή απέχετε από την πραγματικότητα. Η λήψη ψυχιατρικής θεραπείας σε νοσοκομείο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και ασφαλείς και να σταθεροποιήσετε τη διάθεσή σας, είτε αντιμετωπίζετε μανιακό είτε μείζονα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Οι κύριες θεραπείες για τη διπολική διαταραχή περιλαμβάνουν φάρμακα και ψυχοθεραπεία για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, και μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν ομάδες εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Μια σειρά από φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Οι τύποι και οι δόσεις των φαρμάκων που συνταγογραφούνται βασίζονται στα ιδιαίτερα συμπτώματά σας.

Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σταθεροποιητές διάθεσης. Συνήθως, θα χρειαστείτε φάρμακα για τη σταθεροποίηση της διάθεσης για τον έλεγχο των μανιακών ή υπομανιακών επεισοδίων. Παραδείγματα σταθεροποιητών διάθεσης περιλαμβάνουν το λίθιο, το βαλπροϊκό οξύ, την καρβαμαζεπίνη και τη λαμοτριγίνη.
 • Αντιψυχωσικά. Εάν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή της μανίας επιμένουν παρά τη θεραπεία με άλλα φάρμακα, προσθέστε ένα αντιψυχωσικό φάρμακο όπως ολανζαπίνη, ρισπεριδόνη, κουετιαπίνη, αριπιπραζόλη, ζιπρασιδόνη, λουρασιδόνη ή η ασεναπίνη μπορεί να βοηθήσει. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μερικά από αυτά τα φάρμακα μόνα τους ή μαζί με έναν σταθεροποιητή διάθεσης.
 • Αντικαταθλιπτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει ένα αντικαταθλιπτικό για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάθλιψης. Επειδή ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μανιακό επεισόδιο, συνήθως συνταγογραφείται μαζί με σταθεροποιητή διάθεσης ή αντιψυχωσικό.
 • Αντικαταθλιπτικά-αντιψυχωσικά. Ένα φάρμακο συνδυάζει φλουοξετίνη και ολανζαπίνη. Λειτουργεί ως θεραπεία κατάθλιψης και σταθεροποιητής της διάθεσης.
 • Φάρμακα κατά του άγχους. Οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί να βοηθήσουν με το άγχος και να βελτιώσουν τον ύπνο, αλλά, συνήθως, χρησιμοποιούνται σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Η εύρεση του σωστού φαρμάκου ή φαρμάκων για εσάς πιθανότατα θα απαιτήσει κάποια δοκιμή και λάθος. Εάν ένα δε λειτουργεί καλά για εσάς, υπάρχουν πολλά άλλα να δοκιμάσετε.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί υπομονή, καθώς ορισμένα φάρμακα χρειάζονται εβδομάδες έως μήνες για να έχουν πλήρη δράση. Γενικά μόνο ένα φάρμακο αλλάζει κάθε φορά, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να προσδιορίσει ποια φάρμακα λειτουργούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας με τις λιγότερο ενοχλητικές παρενέργειες. Τα φάρμακα μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να προσαρμοστούν καθώς αλλάζουν τα συμπτώματά σας.

Οι ήπιες παρενέργειες, συχνά, βελτιώνονται, καθώς, βρίσκετε τα σωστά φάρμακα και δόσεις που λειτουργούν για εσάς και το σώμα σας προσαρμόζεται στα φάρμακα. Μιλήστε με το γιατρό σας ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν έχετε ενοχλητικές παρενέργειες.

Μην κάνετε αλλαγές ή μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας μόνοι σας. Εάν διακόψετε το φάρμακό σας, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης ή τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν ή να επανέλθουν. Μπορεί να πάθετε μεγάλη κατάθλιψη, να έχετε τάσεις αυτοκτονίας ή να περάσετε σε ένα μανιακό ή υπομανιακό επεισόδιο. Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε μια αλλαγή, καλέστε το γιατρό σας.

Μια σειρά από φάρμακα για τη διπολική διαταραχή μπορεί να συσχετιστούν με γενετικές ανωμαλίες και μπορούν να περάσουν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό σας. Ορισμένα φάρμακα, όπως το βαλπροϊκό οξύ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, τα φάρμακα ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους όταν λαμβάνονται μαζί με ορισμένα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή.

Συζητήστε τις θεραπευτικές επιλογές με το γιατρό σας προτού μείνετε έγκυος, εάν είναι δυνατόν. Εάν παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής σας και πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Η ψυχοθεραπεία είναι ζωτικό μέρος της θεραπείας της διπολικής διαταραχής και μπορεί να παρέχεται σε ατομικό, οικογενειακό ή ομαδικό περιβάλλον.

Διάφοροι τύποι θεραπείας μπορεί να είναι χρήσιμοι:

 • Διαπροσωπική και κοινωνική θεραπεία ρυθμού (IPSRT-Interpersonal and Social Rhythm Therapy). Η IPSRT εστιάζει στη σταθεροποίηση των καθημερινών ρυθμών, όπως ο ύπνος, η εγρήγορση και οι ώρες γευμάτων. Μια σταθερή ρουτίνα επιτρέπει καλύτερη διαχείριση της διάθεσης. Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να ωφεληθούν από την καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας για ύπνο, δίαιτα και άσκηση.
 • Γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς (CBT). Το επίκεντρο είναι ο εντοπισμός ανθυγιεινών, αρνητικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών και η αντικατάστασή τους με υγιείς, θετικές. Η CBT μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί τα διπολικά επεισόδιά σας. Μαθαίνετε, επίσης, αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και την αντιμετώπιση αναστατωτικών καταστάσεων.
 • Ψυχοεκπαίδευση. Η εκμάθηση για τη διπολική διαταραχή μπορεί να βοηθήσει εσάς και τους αγαπημένους σας να κατανοήσετε την πάθηση. Η γνώση του τι συμβαίνει μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε την καλύτερη υποστήριξη, να εντοπίσετε προβλήματα, να κάνετε ένα σχέδιο για την πρόληψη της υποτροπής και να συνεχίσετε τη θεραπεία.
 • Θεραπεία με επίκεντρο την οικογένεια. Η οικογενειακή υποστήριξη και η επικοινωνία μπορούν να σας βοηθήσουν να τηρήσετε το σχέδιο θεραπείας σας και να βοηθήσετε εσάς και τους αγαπημένους σας να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε τα προειδοποιητικά σημεία των εναλλαγών της διάθεσης.
 • Ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT), ηλεκτρικά ρεύματα διέρχονται από τον εγκέφαλο, προκαλώντας σκόπιμα μια σύντομη κρίση. Η ECT φαίνεται να προκαλεί αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα ορισμένων ψυχικών ασθενειών. Η ECT μπορεί να είναι μια επιλογή για διπολική θεραπεία εάν δεν βελτιώνεστε με φάρμακα και δε μπορείτε να πάρετε αντικαταθλιπτικά για λόγους υγείας, όπως η εγκυμοσύνη ή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.
 • Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS). Διερευνάται ως επιλογή για όσους δεν έχουν ανταποκριθεί στα αντικαταθλιπτικά.

Οι θεραπείες για παιδιά και εφήβους αποφασίζονται γενικά κατά περίπτωση, ανάλογα με τα συμπτώματα, τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και άλλους παράγοντες. Γενικά, η θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Φάρμακα. Στα παιδιά και στους εφήβους με διπολική διαταραχή συνταγογραφούνται, συχνά, οι ίδιοι τύποι φαρμάκων με αυτούς που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες. Υπάρχει λιγότερη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών στα παιδιά παρά στους ενήλικες, επομένως, οι αποφάσεις θεραπείας βασίζονται συχνά σε έρευνα ενηλίκων.
 • Ψυχοθεραπεία. Η αρχική και μακροχρόνια θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να μην επανεμφανιστούν τα συμπτώματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους εφήβους να διαχειριστούν τη ρουτίνα τους, να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης, να αντιμετωπίσουν τις μαθησιακές δυσκολίες, να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα και να ενισχύσουν τους οικογενειακούς δεσμούς και την επικοινωνία. Και, εάν χρειαστεί, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία προβλημάτων κατάχρησης ουσιών που είναι συχνά σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους με διπολική διαταραχή.
 • Ψυχοεκπαίδευση. Η ψυχοεκπαίδευση μπορεί να περιλαμβάνει εκμάθηση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής και πώς διαφέρουν από τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού σας, την κατάσταση και την κατάλληλη πολιτισμική συμπεριφορά. Η κατανόηση της διπολικής διαταραχής μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε το παιδί σας.
 • Υποστήριξη. Η συνεργασία με δασκάλους και σχολικούς συμβούλους και η ενθάρρυνση της υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των διαταραχών και να ενθαρρύνει την επιτυχία.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΙΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σταματήσετε τους κύκλους συμπεριφοράς που επιδεινώνουν τη διπολική σας διαταραχή.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Σταματήστε το ποτό ή τη χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες με τη διπολική διαταραχή είναι οι αρνητικές συνέπειες της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς και της κατάχρησης ναρκωτικών ή αλκοόλ. Λάβετε βοήθεια εάν δυσκολεύεστε να το κόψετε μόνοι σας.
 • Δημιουργήστε υγιείς σχέσεις. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που έχουν θετική επιρροή. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τα προειδοποιητικά σημεία αλλαγής της διάθεσης.
 • Δημιουργήστε μια υγιεινή ρουτίνα. Η τακτική ρουτίνα για ύπνο, φαγητό και σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της διάθεσής σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Κάντε μια υγιεινή διατροφή. Εάν παίρνετε λίθιο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την κατάλληλη πρόσληψη υγρών και αλατιού. Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, μιλήστε με τον γιατρό σας ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας για το τι μπορείτε να κάνετε.
 • Ελέγξτε πρώτα πριν πάρετε άλλα φάρμακα. Καλέστε τον γιατρό που σας θεραπεύει για διπολική διαταραχή προτού πάρετε φάρμακα που συνταγογραφούνται από άλλο γιατρό ή οποιαδήποτε συμπληρώματα ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Μερικές φορές άλλα φάρμακα προκαλούν επεισόδια κατάθλιψης ή μανίας ή μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα που παίρνετε για τη διπολική διαταραχή.
 • Σκεφτείτε να κρατήσετε ένα διάγραμμα διάθεσης. Η τήρηση αρχείου των καθημερινών διαθέσεων, των θεραπειών, του ύπνου, των δραστηριοτήτων και των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα ερεθίσματα, τις αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές και πότε πρέπει να προσαρμοστεί η θεραπεία.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Είναι κατάλληλη η ψυχεδελική θεραπεία για εσάς;

Προβιοτικά για τη διατήρηση της υγείας

Ενέσιμα εμφυτεύματα για αντιγήρανση

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Παντοθενικό οξύ

Να τρώτε σταφύλια αν έχετε κατάθλιψη

Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

Πάμε παρακάτω

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας

Η κατάθλιψη είναι κολλητική

Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ