Νόστιμη και υγιεινή πίτσα με πράσο και ρικότα
Πίτσα με πράσο και ρικότα
ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας, αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
Πίτσα με πράσο και ρικότα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΠΙΤΣΕΣ
2 μεγάλα βιολογικά πράσα
1 βιολογική κόκκινη πατάτα
450 γραμμάρια βιολογικό τυρί ρικότα
4 κλωναράκια βιολογικό θυμάρι
Βιολογική ζύμη για 2 πίτσες
1 φλιτζάνι τριμμένη βιολογικό τυρί παρμεζάνα ή βιολογικό τυρί πεκορίνο
Ξύσμα από δύο βιολογικά λεμόνια
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230°C.
- Κόψτε τις ρίζες από τα πράσα και στη συνέχεια κόψτε κάθε πράσο σε πολύ λεπτούς κύκλους. Βάζετε τα πράσα σε ένα μεγάλο μπολ και τα γεμίζετε με νερό. Χωρίστε τα πράσα με τα δάχτυλά σας. Αφήστε στην άκρη για λίγα λεπτά.
- Βάλτε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι. Μεταφέρετε τα πράσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε τα πράσα μέχρι να γίνουν ανοιχτό πράσινο και να μαραθούν. Αφήνετε στην άκρη.
- Κόψτε την πατάτα σε λεπτούς κύκλους, πάχους περίπου 30 χιλιοστά και κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο κουζίνας. Τοποθετήστε τις φέτες σε ένα μπολ με δροσερό νερό και τις αφήνετε στην άκρη. Αφαιρείτε τα φύλλα από το θυμάρι και τα αφήνετε στην άκρη.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Τοποθετείτε κάθε μπάλα ζύμης σε λαδόκολλα και τα ανοίγετε σε κύκλους. Αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι.
- Αλείφετε κάθε πίτσα με το μισό τυρί ρικότα. Από πάνω σκορπίζετε το θυμάρι. Τοποθετήστε τις φέτες πατάτας σε επικαλυπτόμενες στρώσεις και βάλτε από πάνω μια στρώση πράσο. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το τυρί και στις δύο πίτσες.
- Ψήνετε για 15-18 λεπτά, περιστρέφοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και τα πράσα να ξεροψηθούν. Μεταφέρετε τις πίτσες σε μια σχάρα.
- Ρίξτε το ξύσμα λεμονιού πάνω από την επιφάνεια της ζεστής πίτσας ή τρίψτε το λεμόνι απευθείας πάνω στις πίτσες. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και μετά κόβετε σε κομμάτια.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμη και υγιεινή πίτσα με πουρέ κολοκύθας
Υγιεινή και νόστιμη πίτσα με κολοκυθάκια
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα