Η περιοστίτιδα κνήμης είναι ένας συχνή αιτία πόνου σε αθλητές και κυρίως, δρομείς
Ο όρος περιοστίτιδα κνήμης αναφέρεται στον πόνο κατά μήκος της κνήμης, το μεγάλο οστό στο μπροστινό μέρος του κάτω ποδιού σας. Η περιοστίτιδα κνήμης είναι συνηθισμένη σε δρομείς, χορευτές και στρατιώτες.
Ιατρικά γνωστό και ως σύνδρομο της επώδυνης κνήμης, η περιοστίτιδα κνήμης εμφανίζεται συχνά, σε αθλητές που έχουν πρόσφατα εντατικοποιήσει ή άλλαξαν τις προπονητικές τους ρουτίνες. Η αυξημένη δραστηριότητα υπερλειτουργεί τους μύες, τους τένοντες και τον οστικό ιστό.
Οι περισσότερες περιπτώσεις περιοστίτιδας κνήμης μπορεί να αντιμετωπιστούν με ξεκούραση, πάγο και άλλα μέτρα αυτοφροντίδας. Η χρήση κατάλληλων υποδημάτων και η τροποποίηση της ρουτίνας άσκησής σας μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της περιοστίτιδας.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΑΣ ΚΝΗΜΗΣ
Εάν έχετε περιοστίτιδα κνήμης, μπορεί να παρατηρήσετε ευαισθησία ή πόνο κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς της κνήμης σας και ήπιο πρήξιμο στο κάτω άκρο σας. Στην αρχή, ο πόνος μπορεί να σταματήσει όταν σταματήσετε την άσκηση. Τελικά, ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και μπορεί να εξελιχθεί σε κάταγμα κόπωσης.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η ξεκούραση, ο πάγος και τα παυσίπονα που χορηγούνται δεν ανακουφίζουν τον πόνο της κνήμης σας.
ΑΙΤΙΑ ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΑΣ ΚΝΗΜΗΣ
Η περιοστίτιδα κνήμης προκαλείται από επαναλαμβανόμενη πίεση στην κνήμη και στους συνδετικούς ιστούς που συνδέουν τους μυς σας στο οστό.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΑΣ ΚΝΗΜΗΣ
Κινδυνεύετε περισσότερο από περιοστίτιδα κνήμης εάν:
- Είστε δρομέας, ειδικά κάποιος που ξεκινά ένα πρόγραμμα τρεξίματος
- Αυξάνετε ξαφνικά τη διάρκεια, τη συχνότητα ή την ένταση της άσκησης
- Τρέχετε σε ανώμαλο έδαφος, όπως λόφους, ή σκληρές επιφάνειες
- Είστε σε στρατιωτική εκπαίδευση
- Έχετε πλατυποδία ή υψηλές καμάρες
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΑΣ ΚΝΗΜΗΣ
Για να αποτρέψετε την περιοστίτιδα κνήμης:
- Μελετήστε την κίνησή σας. Μια επίσημη ανάλυση βίντεο της τεχνικής τρεξίματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό μοτίβων κίνησης που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της κνήμης. Σε πολλές περιπτώσεις, μια μικρή αλλαγή στο τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο.
- Αποφύγετε τις υπερβολές. Το πολύ τρέξιμο ή άλλη δραστηριότητα υψηλής έντασης που εκτελείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε μπορεί να υπερφορτώσει τις κνήμες.
- Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια. Εάν είστε δρομέας, αντικαταστήστε τα παπούτσια σας περίπου κάθε 560 έως 800 χιλιόμετρα.
- Εξετάστε τα στηρίγματα της καμάρας των ποδιών σας. Τα στηρίγματα καμάρας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του συνδρόμου της επώδυνης κνήμης, ειδικά εάν έχετε επίπεδες καμάρες.
- Εξετάστε τους πάτους που απορροφούν τους κραδασμούς. Μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου της επώδυνης κνήμης και να αποτρέψουν την υποτροπή.
- Μειώστε τους κραδασμούς. Προπονηθείτε με ένα άθλημα που επηρεάζει λιγότερο τις κνήμες σας, όπως το κολύμπι, το περπάτημα ή η ποδηλασία. Θυμηθείτε να ξεκινάτε νέες δραστηριότητες αργά. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο και την ένταση.
- Προσθέστε ασκήσεις ενδυνάμωσης στην προπόνησή σας. Οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση και τη σταθεροποίηση των ποδιών, των αστραγάλων, των γοφών και του κορμού σας μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε τα πόδια σας για να αντιμετωπίσετε αθλήματα με μεγάλη ένταση.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΑΣ ΚΝΗΜΗΣ
Η περιοστίτιδα κνήμης, συνήθως, διαγιγνώσκεται με βάση το ιατρικό ιστορικό σας και μια φυσική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ακτινογραφία ή άλλες απεικονιστικές μελέτες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό άλλων πιθανών αιτιών για τον πόνο σας, όπως ένα κάταγμα λόγω κόπωσης.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΟΣΤΙΤΙΔΑΣ ΚΝΗΜΗΣ
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με απλά βήματα αυτοφροντίδας:
- Ξεκούραση. Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, πρήξιμο ή δυσφορία, αλλά μην εγκαταλείπετε κάθε σωματική δραστηριότητα. Ενώ, θεραπεύεστε, δοκιμάστε ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο στο νερό.
- Πάγος. Εφαρμόστε παγοκύστεις στην προσβεβλημένη κνήμη για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά, τέσσερις έως οκτώ φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες. Για να προστατέψετε το δέρμα σας, τυλίξτε τις παγοκύστεις σε μια λεπτή πετσέτα.
- Πάρτε ένα παυσίπονο. Δοκιμάστε ιβουπροφαίνη, νατριούχο ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη για να μειώσετε τον πόνο. Συνεχίστε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες σταδιακά αφού φύγει ο πόνος σας.
- Χρησιμοποιήστε ειδικούς νάρθηκες κνήμης.
Τα κατάλληλα προϊόντα για το μυοσκελετικό πόνο
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το μυοσκελετικό πόνο
Διαβάστε, επίσης,
Θεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους