Πεντανόστιμη και σπιτική κρέμα καραμελέ
Σπιτική κρέμα καραμελέ, μια γλυκιά και δροσερή απόλαυση
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
ΓΑΛΑ: Το γάλα είναι μια πολύ πλούσια, υψηλή διατροφική αξία τροφής, που έχουμε ανάγκη από πολύ για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε έναν υγιή και γερό οργανισμό. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, άλατα και βιταμίνες σε υψηλή συγκέντρωση και άμεση διαθέσιμων για αφομοίωση από τον οργανισμό. Η μεγάλη σημασία του γάλατος και των προϊόντων του στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας, σε όλα τα στάδια της ζωής, παιδική, εφηβική, ενήλικη υπογραμμίζεται και από τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών Υγείας που ξεχωρίζουν τα γαλακτοκομικά ως ιδιαίτερη ομάδα τροφίμων συστήνοντας την κατανάλωση 2 ή 3 μερίδων καθημερινά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
ΒΑΝΙΛΙΑ: Η βανίλια περιέχει 3% βανιλίνη, γλυκοβανιλίνη, φενόλη, φενολαιθέρα, τρυγικό οξύ και άλλα στοιχεία. Η βανίλια είναι τονωτικό του νευρικού συστήματος. Επίσης, έχει χωνευτική, αντισηπτική και αποχρεμπτική δράση. Είναι καλή για τον βήχα, τη χρόνια βρογχίτιδα και τον τσιαγαρόβηχα. Ένα προφάρμακο που γινεται βανιλίνη μετά το στομάχι θεραπευει την δρεπανοκυτταρική αναιμία, γιατί προσκολλάται στην ελαττωματική αιμοσφαιρίνη και κάνει τα αιμοσφαίρια στρογγυλά και δεν είναι πια παραμορφωμένα σε σχήμα δρεπανιού και δεν κλείνουν τα αγγεία. Θεραπεύει τη μελαγχολία της εφηβείας. Αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης και μειώνει την όρεξη για πολλά γλυκά, γι’ αυτό συνιστάται για την απώλεια βάρους με την οσμή. Ανακουφίζει από τη νευρικότητα, το στρες, την ένταση και την κατάθλιψη.

Σπιτική κρέμα καραμελέ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
Για την κρέμα:
3 μεγάλοι κρόκοι βιολογικών αυγών
1 μεγάλο βιολογικό αυγό
1/3 φλιτζάνι ακατέργαστη ζάχαρη
1/8 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1/2 στικ βανίλιας ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βιολογικής βανίλιας
1-1/2 φλιτζάνι βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι πλήρες βιολογικό γάλα
4 φλιτζάνια νερό πηγής
Για την καραμέλα:
2/3 φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι νερό πηγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150ºC.
- Τοποθετήστε 3 μεγάλους κρόκους αυγών, 1 μεγάλο αυγό, 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ενωθούν.
- Εάν χρησιμοποιείτε ένα στικ βανίλιας, κόψτε το 1/2 κατά μήκος με ένα μαχαίρι, μετά ξύστε τους σπόρους σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέστε. Εάν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα βανίλιας, κρατήστε το για το τέλος αυτού του βήματος.
- Προσθέστε 1-1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα. Ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει, 5 με 7 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και πετάτε τη βανίλια αν χρειάζεται. Εάν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα βανίλιας, προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού στο ζεστό μείγμα κρέμας, τώρα.
- Ενώ χτυπάτε συνεχώς το μείγμα αυγών και ζάχαρης, ρίχνετε προσεκτικά και σιγά σιγά μέσα λίγη από την καυτή κρέμα για να μαλακώσουν τα αυγά για να φέρετε τα αυγά σε θερμοκρασία χωρίς να τα ανακατέψετε. Χτυπάτε την υπόλοιπη ζεστή κρέμα γάλακτος σε σταθερή ροή μέχρι να ομογενοποιηθούν, περίπου 1 λεπτό. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι για να καθαρίσετε τον αφρό από την κορυφή.
- Τοποθετήστε 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη και 1/3 φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα, 12 με 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βράστε 4 φλιτζάνια νερό και τακτοποιήστε 6 ραμεκίν ή Ramekin σε ένα ταψί ψησίματος.
- Μόλις η καραμέλα γίνει, σβήνετε τη φωτιά και στροβιλίζετε την καραμέλα στο τηγάνι για να μειωθούν οι φυσαλίδες. Στη συνέχεια, δουλεύοντας γρήγορα, ρίχνετε την καραμέλα στα ραμεκινάκια και ανακατεύετε για να καλυφθούν ομοιόμορφα οι πάτοι. Η καραμέλα θα σκληρύνει γρήγορα.
- Γεμίστε κάθε ραμεκίν με την κρέμα μέχρι περίπου 1,5 εκατοστά από την κορυφή. Τοποθετήστε προσεκτικά το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ρίξτε αρκετό βραστό νερό στο ταψί, προσέχοντας να μην πιτσιλιστεί καθόλου πάνω στις κρέμες, ώστε να φτάσει μέχρι τα μισά των πλευρών των ραμεκινών. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε μέχρι να σφίξουν σχεδόν οι κρέμες, αλλά να εξακολουθούν να κουνάνε σαν ζελέ, περίπου για 40 έως 45 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και ξεσκεπάζετε. Αφήστε τις κρέμες να κρυώσουν στο νερό, για περίπου 45 λεπτά. Τυλίξτε κάθε ραμεκίν ξεχωριστά με λαδόχαρτο και, στη συνέχεια, ψύξτε μέχρι να κρυώσουν εντελώς, τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, περάστε ένα μικρό λεπτό μαχαίρι γύρω από κάθε κρέμα καραμέλας, ώστε να απελευθερωθεί εύκολα. Αναποδογυρίστε ένα μικρό πιάτο πάνω από το ραμεκίν και στη συνέχεια αναποδογυρίστε και τα δύο ταυτόχρονα για να ξεφορμάρετε την κρέμα καραμέλας στο πιάτο. Αφήστε την καραμέλα να στάξει στις άκρες. Αν η κρέμα καραμέλας δεν ξεφορμάρεται εύκολα, βυθίστε τον πάτο του ραμεκίν σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα για να ελευθερωθούν τα πλαϊνά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά
Τα καλύτερα γλυκά για επιδόρπιο