Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑιματολογίαΤοξική επιδερμική νεκρόλυση

Τοξική επιδερμική νεκρόλυση

Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση είναι μια σοβαρή πάθηση του δέρματος.

Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή, δερματική αντίδραση, που συνήθως προκαλείται από κάποιο φάρμακο. Είναι μια σοβαρή μορφή του συνδρόμου Stevens-Johnson. Σε άτομα με σύνδρομο Stevens-Johnson, η τοξική επιδερμική νεκρόλυση διαγιγνώσκεται όταν έχει προσβληθεί περισσότερο από το 30% της επιφάνειας του δέρματος και οι υγρές επενδύσεις του σώματος, οι βλεννογόνιες μεμβράνες, έχουν εκτεταμένη βλάβη.

Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση, συνήθως, αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο. Ενώ το δέρμα επουλώνεται, η υποστηρικτική φροντίδα περιλαμβάνει τον έλεγχο του πόνου, τη φροντίδα των πληγών και τη διασφάλιση ότι λαμβάνετε αρκετά υγρά. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες.

Εάν η κατάστασή σας προκλήθηκε από κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να αποφύγετε μόνιμα αυτό το φάρμακο και αυτά που σχετίζονται με αυτό.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΛΥΣΗΣ

Τα σημεία και συμπτώματα της τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης είναι:

 • Εκτεταμένος πόνος στο δέρμα
 • Εξαπλούμενο εξάνθημα που καλύπτει περισσότερο από το 30% του σώματος
 • Φουσκάλες και μεγάλες περιοχές απολέπισης δέρματος
 • Πληγές, οίδημα και κρούστα στους βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, των ματιών και του κόλπου

Η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για άτομα με σύνδρομο Stevens-Johnson/τοξική επιδερμική νεκρόλυση. Εάν έχετε συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Πιθανότατα θα χρειαστείτε φροντίδα από έναν δερματολόγο και άλλους ειδικούς σε ένα νοσοκομείο.

ΑΙΤΙΑ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΛΥΣΗΣ

Το σύνδρομο Stevens-Johnson/τοξική επιδερμική νεκρόλυση προκαλείται, συνήθως, από μια δερματική αντίδραση στο φάρμακο. Τα συμπτώματα είναι πιθανό να αρχίσουν να εμφανίζονται μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη λήψης ενός νέου φαρμάκου.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης φαρμάκων του συνδρόμου Stevens-Johnson/τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, είναι τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα για την επιληψία, τα φάρμακα sulfa και η αλλοπουρινόλη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΛΥΣΗΣ

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

 • HIV λοίμωξη. Μεταξύ των ατόμων με HIV, η συχνότητα εμφάνισης συνδρόμου Stevens-Johnson/τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή στο γενικό πληθυσμό.
 • Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από μεταμόσχευση οργάνων, HIV/AIDS και αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Καρκίνος. Τα άτομα με καρκίνο, ιδιαίτερα καρκίνους του αίματος, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου Stevens-Johnson/τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης.
 • Ιστορικό του συνδρόμου Stevens-Johnson/τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης. Εάν είχατε μια μορφή αυτής της πάθησης που σχετίζεται με φάρμακα, διατρέχετε κίνδυνο υποτροπής εάν χρησιμοποιήσετε ξανά αυτό το φάρμακο.
 • Ένα οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου Stevens-Johnson/τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης. Εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού, όπως ένας γονέας ή ένας αδερφός, είχε σύνδρομο Stevens-Johnson/τοξική επιδερμική νεκρόλυση, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς να το αναπτύξετε κι εσείς.
 • Γενετικοί παράγοντες. Η ύπαρξη ορισμένων γενετικών παραλλαγών σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου Stevens-Johnson/τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, ειδικά εάν παίρνετε επίσης φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις, ουρική αρθρίτιδα ή ψυχικές ασθένειες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΛΥΣΗΣ

Τα άτομα με τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης είναι τα άτομα άνω των 70 ετών και τα άτομα που έχουν κίρρωση του ήπατος ή μεταστατικό καρκίνο.

Οι επιπλοκές της τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης είναι:

 • Λοίμωξη αίματος, σηψαιμία. Η σήψη εμφανίζεται όταν τα βακτήρια από μια λοίμωξη εισέρχονται στο αίμα και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Η σήψη είναι μια ταχέως εξελισσόμενη, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σοκ και ανεπάρκεια οργάνων.
 • Εμπλοκή των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και, με σοβαρή ασθένεια, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
 • Προβλήματα όρασης. Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, όπως ξηροφθαλμία, βλεφαρίδες που μεγαλώνουν προς τα μέσα, ουλές στον κερατοειδή και, σπάνια, τύφλωση.
 • Μόνιμες βλάβες του δέρματος. Μετά την ανάρρωση από τη τοξική επιδερμική νεκρόλυση, το δέρμα σας μπορεί να έχει εξογκώματα, ουλές και αποχρωματισμό. Μόνιμα δερματικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών και τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας δε θα μεγαλώνουν κανονικά.
 • Κολπικές πληγές. Στις γυναίκες, η τοξική επιδερμική νεκρόλυση μπορεί να προκαλέσει πληγές στους ιστούς που καλύπτουν τον κόλπο, οδηγώντας σε πόνο ή, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, κολπική προσβολή.
 • Συναισθηματική δυσφορία. Αυτή η κατάσταση προκαλεί δυσφορία και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Για να αποτρέψετε ένα άλλο επεισόδιο τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης, μάθετε εάν προκλήθηκε από κάποιο φάρμακο. Εάν ναι, μην πάρετε ποτέ ξανά αυτό το φάρμακο ή κάτι παρόμοιο. Μια υποτροπή θα μπορούσε να είναι χειρότερη και απειλητική για τη ζωή. Επίσης, ενημερώστε οποιονδήποτε μελλοντικό γιατρό σχετικά για το ιστορικό σας και φορέστε ένα βραχιόλι ή κολιέ με ιατρικές προειδοποιήσεις με πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή σας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΛΥΣΗΣ

Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση διαγιγνώσκεται όταν τα άτομα με σύνδρομο Stevens-Johnson αναπτύσσουν σοβαρή νόσο που επηρεάζει περισσότερο από το 30% του σώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗΣ ΝΕΚΡΟΛΥΣΗΣ

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι η τοξική επιδερμική νεκρόλυση οφείλεται στο φάρμακο που πήρατε, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Στη συνέχεια, πιθανότατα θα μεταφερθείτε σε ένα νοσοκομείο για θεραπεία, πιθανώς στο κέντρο εγκαυμάτων ή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η κύρια θεραπεία είναι η προσπάθεια να σας κάνει όσο το δυνατόν το δέρμα σας να επουλώνεται. Θα λάβετε αυτήν την υποστηρικτική φροντίδα όσο είστε στο νοσοκομείο. Μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Υποκατάσταση υγρών και διατροφή. Επειδή η απώλεια δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υγρών από το σώμα, είναι ζωτικής σημασίας να αντικατασταθούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες. Μπορεί να λάβετε υγρά και θρεπτικά συστατικά μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται στη μύτη και οδηγείται στο στομάχι.
 • Περιποίηση πληγ;vn. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να καθαρίσει απαλά το προσβεβλημένο δέρμα και να εφαρμόσει ειδικούς επιδέσμους. Η ομάδα παρακολουθεί, επίσης, για μόλυνση και σας χορηγεί αντιβιοτικά εάν χρειάζεται.
 • Βοήθεια στην αναπνοή. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις για να αξιολογήσετε τoυς αεραγωγούς σας και να τους διατηρήσετε καθαρούς. Με προχωρημένη νόσο, μπορεί να χρειαστείτε διασωλήνωση ή μηχανική αναπνοή.
 • Έλεγχος πόνου. Θα λάβετε παυσίπονα. Για τον πόνο στο στόμα, μπορεί να σας χορηγηθεί στοματικό διάλυμα που περιέχει έναν παράγοντα αναισθησίας, όπως λιδοκαΐνη.
 • Φροντίδα των ματιών. Για ήπια συμπτώματα στα μάτια, μπορεί να ωφεληθείτε από την εφαρμογή τεχνητών δακρύων χωρίς συντηρητικά τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα.
 • Οφθαλμικές σταγόνες με κορτικοστεροειδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της φλεγμονής των ματιών. Η ομάδα φροντίδας μπορεί να περιλαμβάνει έναν οφθαλμίατρο.

Η θεραπεία του συνδρόμου τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμάκων που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, όπως η κυκλοσπορίνη, η ετανερσέπτη και η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη.

Τα καλύτερα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Ερπητική κυνάγχη

Οι δερματικές βλάβες από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα εξανθήματα του δέρματος

Σύνδρομο Sweet

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Σύνδρομο Stevens-Johnson

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νόσος Kawasaki

Πνευμονία από μυκόπλασμα

Κνίδωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑέρια
Επόμενο άρθροΑλλεργία στη μούχλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ