Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΟμελέτα με τορτίγια

Ομελέτα με τορτίγια

Print Friendly, PDF & Email

Πεντανόστιμη ομελέτα με τορτίγια

Ομελέτα με τορτίγια, ιδανική επιλογή για πρωϊνό

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ: Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Πεντανόστιμη ομελέτα με τορτίγια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

2 βιολογικά μπιφτέκια λαχανικών

6 βιολογικά αυγά

1 φλιτζάνι βιολογικό γάλα

2 κουταλάκια ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1 φλιτζάνι βιολογικά μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες

½ βιολογική πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 φρέσκα βιολογικά φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

4 βιολογικές τορτίγιες από αλεύρι

30 γραμμάρια βιολογικό τυρί τσένταρ, τριμμένο

30 γραμμάρια βιολογικό τυρί παρμεζάνα, τριμμένο

Βιολογική σάλτσα τυριού ή άλλο ντιπ της επιλογής σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μέτριου μεγέθους μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και τα καρυκεύματα. Αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε μεγάλο (30 cm) αντικολλητικό τηγάνι μαγειρέψτε και ανακατέψτε τα μπιφτέκια λαχανικών, τα μανιτάρια, την πιπεριά και τα κρεμμύδια σε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο για 2 έως 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Ρίξτε το μείγμα των αυγών πάνω από το μείγμα λαχανικών σε ζεστό τηγάνι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ψήνεται στον πάτο και γύρω από την άκρη.
  4. Χρησιμοποιώντας σπάτουλα, ανασηκώστε απαλά και ανακατέψτε τα μερικώς μαγειρεμένα αυγά.
  5. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 έως 3 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά, αλλά να είναι ακόμα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  6. Ρίξτε περίπου ¾ φλιτζανιού μείγμα λαχανικών σε κάθε τορτίγια, ακριβώς κάτω από το κέντρο. Πασπαλίζετε με τυρί.
  7. Διπλώστε την κάτω άκρη κάθε τορτίγιας πάνω από τη γέμιση. Διπλώστε στα πλάγια.
  8. Τυλίγετε σε ρολό από κάτω, περικλείοντας εντελώς τη γέμιση. Στερεώστε με ξύλινες οδοντογλυφίδες.
  9. Σκουπίστε προσεκτικά το τηγάνι με χαρτί κουζίνας. Αλείψτε με τα υπόλοιπα 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
  10. Προσθέστε τις γεμιστές τορτίγιες. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 4 έως 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας μια φορά. Αφαιρέστε τις οδοντογλυφίδες.
  11. Κόψτε το καθένα διαγώνια στη μέση. Σερβίρετε με τη σάλτσα της επιλογής σας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Αυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα

Aυγά με σκόρδο ντομάτα και βασιλικό

Νόστιμη ομελέτα φούρνου με μοσχαρίσιο κιμά

Εύκολη και νόστιμη ομελέτα με ντομάτες

Η αθώωση των αυγών

Να τρώτε άγρια χόρτα

Τα αυγά

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Ομελέτα με ψωμάκια και λαχανικά στο φούρνο

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΡολάκια μελιτζάνας με σπανάκι
Επόμενο άρθροΠιταχάγια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ