Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαροδική σφαιρική αμνησία

Παροδική σφαιρική αμνησία

Παροδική σφαιρική αμνησία είναι η αδυναμία του ατόμου να σχηματίσει νέες αναμνήσεις και να θυμηθεί τα πολύ πρόσφατα γεγονότα.

Η παροδική σφαιρική αμνησία είναι ένα ξαφνικό, προσωρινό επεισόδιο απώλειας μνήμης που δε μπορεί να αποδοθεί σε μια πιο κοινή νευρολογική πάθηση, όπως η επιληψία ή το εγκεφαλικό. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου παροδικής σφαιρικής αμνησίας, η ανάκληση πρόσφατων γεγονότων απλώς εξαφανίζεται, οπότε δε μπορείτε να θυμηθείτε πού βρίσκεστε ή πώς φτάσατε εκεί.

Επιπλέον, μπορεί να μην θυμάστε τίποτα για το τι συμβαίνει εδώ και τώρα. Κατά συνέπεια, μπορεί να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε τις ίδιες ερωτήσεις, επειδή δε θυμάστε τις απαντήσεις που μόλις σας δόθηκαν. Μπορείτε, επίσης, να έχετε ένα κενό όταν σας ζητηθεί να θυμηθείτε πράγματα που συνέβησαν πριν από μια μέρα, ένα μήνα ή ακόμα και πριν από ένα χρόνο.

Η πάθηση επηρεάζει συχνότερα άτομα μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Με την παροδική σφαιρική αμνησία, θυμάστε ποιοι είστε και αναγνωρίζετε τους ανθρώπους που γνωρίζετε καλά. Τα επεισόδια παροδικής παγκόσμιας αμνησίας πάντα βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε λίγες ώρες. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, μπορεί σιγά σιγά να αρχίσετε να θυμάστε γεγονότα και περιστάσεις. Η παροδική σφαιρική αμνησία δεν είναι σοβαρή, αλλά μπορεί ακόμα να είναι.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ

Η παροδική σφαιρική αμνησία προσδιορίζεται από το κύριο σύμπτωμά της, που είναι η αδυναμία σχηματισμού νέων αναμνήσεων και ανάκλησης του πρόσφατου παρελθόντος. Μόλις επιβεβαιωθεί αυτό το σύμπτωμα, είναι σημαντικό να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες αμνησίας.

Αυτά τα σημεία και συμπτώματα πρέπει να υπάρχουν για τη διάγνωση της παροδικής ολικής αμνησίας:

 • Ξαφνική έναρξη απώλειας μνήμης, επαληθευμένη από μάρτυρα
 • Διατήρηση της προσωπικής ταυτότητας παρά την απώλεια μνήμης
 • Φυσιολογική γνώση, όπως η ικανότητα αναγνώρισης και ονομασίας οικείων αντικειμένων και παρακολούθησης απλών οδηγιών
 • Απουσία σημείων που υποδεικνύουν βλάβη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, όπως παράλυση άκρων, ακούσιες κινήσεις ή μειωμένη αναγνώριση λέξεων

Πρόσθετα συμπτώματα και ιστορικό που μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της παροδικής σφαιρικής αμνησίας:

 • Διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες και γενικά μικρότερη
 • Σταδιακή επιστροφή της μνήμης
 • Κανένας πρόσφατος τραυματισμός στο κεφάλι
 • Δεν υπάρχουν ενδείξεις επιληπτικών κρίσεων κατά την περίοδο της αμνησίας
 • Δεν υπάρχει ιστορικό ενεργού επιληψίας

Μαζί με αυτά τα σημεία και συμπτώματα, ένα συχνό χαρακτηριστικό της παροδικής σφαιρικής αμνησίας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, συνήθως, της ίδιας ερώτησης, για παράδειγμα, “Τι κάνω εδώ;” ή “Πώς φτάσαμε εδώ;”

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για όποιον περνά γρήγορα από την κανονική επίγνωση της παρούσας πραγματικότητας σε σύγχυση σχετικά με αυτό που μόλις συνέβη. Εάν το άτομο που αντιμετωπίζει απώλεια μνήμης είναι πολύ μπερδεμένο για να καλέσει ένα ασθενοφόρο, καλέστε ένα μόνοι σας. Αν και η παροδική σφαιρική αμνησία δεν είναι επιβλαβής, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να διακρίνουμε την πάθηση από τις απειλητικές για τη ζωή ασθένειες που μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια μνήμης.

ΑΙΤΙΑ ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ

Η υποκείμενη αιτία της παροδικής σφαιρικής αμνησίας είναι άγνωστη. Φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ παροδικής σφαιρικής αμνησίας και ιστορικού ημικρανιών, αν και οι υποκείμενοι παράγοντες που συμβάλλουν και στις δύο καταστάσεις δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η υπερπλήρωση των φλεβών με αίμα λόγω κάποιου είδους θρόμβωσης ή άλλης ανωμαλίας στη ροή του αίματος.

Αν και η πιθανότητα παροδικής σφαιρικής αμνησίας μετά από αυτά τα συμβάντα είναι πολύ μικρή, ορισμένα συχνά αναφερόμενα συμβάντα που μπορεί να την πυροδοτήσουν είναι:

 • Ξαφνική βύθιση σε κρύο ή ζεστό νερό
 • Έντονη σωματική δραστηριότητα
 • Σεξουαλική επαφή
 • Ιατρικές επεμβάσεις, όπως αγγειογραφία ή ενδοσκόπηση
 • Ήπιο τραύμα στο κεφάλι
 • Οξεία συναισθηματική δυσφορία, όπως μπορεί να προκληθεί από άσχημα νέα, σύγκρουση ή υπερβολική εργασία

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ

Είναι ενδιαφέρον ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη, που συνδέονται στενά με τα εγκεφαλικά, δεν αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την παροδική σφαιρική αμνησία. Αυτό οφείλεται, πιθανώς, στο ότι η παροδική σφαιρική αμνησία δεν αντιπροσωπεύει ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων της γήρανσης. Το φύλο σας δεν φαίνεται να επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο σας.

Οι πιο ξεκάθαροι παράγοντες κινδύνου είναι:

 • Ηλικία. Τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν υψηλότερο κίνδυνο παροδικής σφαιρικής αμνησίας από ό,τι οι νεότεροι.
 • Ιστορικό ημικρανιών. Εάν έχετε ημικρανίες, ο κίνδυνος παροδικής σφαιρικής αμνησίας είναι σημαντικά υψηλότερος από εκείνον κάποιου χωρίς ημικρανίες.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ

Η παροδική σφαιρική αμνησία δεν έχει άμεσες επιπλοκές. Δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό ή επιληψία. Είναι πιθανό να έχετε ένα δεύτερο επεισόδιο παροδικής σφαιρικής αμνησίας, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχετε περισσότερα από δύο. Ωστόσο, ακόμη και η προσωρινή απώλεια μνήμης μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία. Εάν χρειάζεστε επιβεβαίωση, ζητήστε από το γιατρό σας να εξετάσει μαζί σας τα αποτελέσματα της νευρολογικής εξέτασης και των διαγνωστικών εξετάσεων.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ

Επειδή, η αιτία της παροδικής σφαιρικής αμνησίας είναι άγνωστη και το ποσοστό υποτροπής είναι χαμηλό, δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος πρόληψης της πάθησης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΡΟΔΙΚΗΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ

Η διάγνωση της παροδικής σφαιρικής αμνησίας βασίζεται στον αποκλεισμό πιο σοβαρών καταστάσεων, για παράδειγμα εγκεφαλικού επεισοδίου, επιληπτικών κρίσεων ή τραυματισμού στο κεφάλι, που μπορεί να προκαλέσουν τον ίδιο τύπο απώλειας μνήμης.

Η διαδικασία ξεκινά με μια νευρολογική εξέταση, τον έλεγχο των αντανακλαστικών, του μυϊκού τόνου, της μυϊκής δύναμης, της αισθητηριακής λειτουργίας, του βαδίσματος, της στάσης του σώματος, του συντονισμού και της ισορροπίας. Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να κάνει ερωτήσεις για να ελέγξει τη σκέψη, την κρίση και τη μνήμη.

Το επόμενο βήμα είναι η εξέταση για την αναζήτηση ανωμαλιών στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και στη ροή του αίματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μία ή συνδυασμό από αυτές τις εξετάσεις:

 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού εγκεφάλου (MRI). Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς, διατομικές εικόνες του εγκεφάλου. Το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να συνδυάσει αυτές τις φέτες για να παράγει τρισδιάστατες εικόνες που μπορούν να προβληθούν από πολλές διαφορετικές γωνίες.
 • Αξονική Τομογραφία εγκεφαλου (CT). Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό ακτίνων Χ, ο γιατρός λαμβάνει εικόνες από πολλές διαφορετικές γωνίες και τις ενώνει μεταξύ τους για να δείξει εικόνες εγκάρσιας τομής του εγκεφάλου και του κρανίου. Οι αξονικές τομογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν ανωμαλίες στη δομή του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων στενωμένων, υπερβολικά διεσταλμένων ή σπασμένων αιμοφόρων αγγείων και εγκεφαλικών επεισοδίων στο παρελθόν.
 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ). Ένα ΗΕΓ καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται στο τριχωτό της κεφαλής. Τα άτομα με επιληψία, συχνά, παρουσιάζουν αλλαγές στα εγκεφαλικά τους κύματα, ακόμη και όταν δεν έχουν επιληπτικές κρίσεις. Αυτή η εξέταση, συνήθως, γίνεται εάν είχατε περισσότερα από ένα επεισόδια παροδικής σφαιρικής αμνησίας ή εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε επιληπτικές κρίσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν απαιτείται θεραπεία για παροδική σφαιρική αμνησία. Υποχωρεί από μόνο της και δεν έχει γνωστά μόνιμα αποτελέσματα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την αθηροσκλήρυνση

Αρτηριακή εμβολή αέρα

Αρτηριοσκληρυντική καρδιακή νόσος

Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη

Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Απόστημα εγκεφάλου

Εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο

Ιογενής εγκεφαλίτιδα

Επιληπτικές κρίσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για την ημικρανία

Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας

Οι αγγειακές βλάβες που προκαλούνται από τις χημειοθεραπείες

Να τρώτε ξηρούς καρπούς για την υγεία του εγκεφάλου σας

Η κάνναβη φάρμακο για το εγκεφαλικό και την καρδιακή προσβολή

Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

Διάγνωση του καρκίνου του εγκεφάλου

Εγκεφαλικές μεταστάσεις

Ψευδοόγκος εγκεφάλου

Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Υπερτασική κρίση

Τροφές φάρμακα

Χάπια ντομάτας για την υγεία της καρδιάς

Τροφές εναντίον θρόμβων

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Υγρά πεπτίδια

Η περιοδοντίτιδα επηρεάζει την καρδιά

Λεκιθίνη

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Το λυκοπένιο για το εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Ισχαιμικό επεισόδιο της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Δευτερογενής πρόληψη εγκεφαλικού

Η προϋπέρταση απειλεί με εγκεφαλικό

O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια

Βλαστοκύτταρα για το εγκεφαλικό

Αθηροσκλήρωση

Κλοπιδογρέλη

Διαβάστε για την εγκεφαλική αιμορραγία

Διαβάστε για την κληρονομικότητα στο εγκεφαλικό

Παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠιταχάγια
Επόμενο άρθροΤσεριμόγια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ