Η Τσεριμόγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη B6, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο.
Η Τσεριμόγια (Annona cherimola), είναι ένα στρογγυλό πράσινο φρούτο με μια μοναδική, φολιδωτή εξωτερική φλούδα. Έχει κρεμώδη υφή και εξωτική, τροπική γεύση. Μερικοί συγκρίνουν τη γεύση της με τη μπανάνα, το μάνγκο, την παπάγια ή την καρύδα. Άλλοι όμως λένε ότι έχει γεύση φράουλα.
Το γλυκό και αρωματικό τσεριμόγια είναι ένα από τα πιο νόστιμα τροπικά φρούτα της κοιλάδας των Άνδεων. Αυτοί οι πρασινοκίτρινοι, κωνικοί καρποί προέρχονται από την οικογένεια των αειθαλών δέντρων Annonaceae, στο γένος Annona.
Η Τσεριμόγια είναι ένα μικρό δέντρο, που μεγαλώνει σε ύψος περίπου 0,5 έως 1 μέτρο κι έχει πυκνό φύλλωμα και καρποφορεί μετά από 4-5 χρόνια φυτείας. Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα λουλούδια Τσεριμόγια επικονιάζονται από έντομα (Coleoptera, Hemiptera). Ωστόσο, στα καλλιεργούμενα αγροκτήματα, η τεχνητή επικονίαση γίνεται γενικά για να ληφθούν πολλά φρούτα.
Ο καρπός έχει ακανόνιστο οβάλ ή κωνικό σχήμα με δερματώδη σκούρο πράσινο δέρμα με πολυγωνικές εσοχές. Έχει μήκος περίπου 10-15 cm και διάμετρο 10 cm και ζυγίζει περίπου 350-500 γραμμάρια. Σε ορισμένες ποικιλίες, ζυγίζουν πολλά κιλά.
Τα ώριμα φρούτα γίνονται ανοιχτό πράσινο έως ανοιχτό καφέ και αναδύουν ένα γλυκό άρωμα που μπορεί να εκτιμηθεί από απόσταση. Μέσα η σάρκα είναι κρεμώδης με αρκετούς λείους, γυαλιστερούς, μαύρους σπόρους ενσωματωμένους σε αυτήν. Οι σπόροι και το δέρμα είναι μη βρώσιμα.
Εάν μπορείτε να βρείτε τσεριμόγια στην τοπική αγορά, μπορεί να αποτελέσει μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Ο καρπός είναι σχεδόν χωρίς λιπαρά και παρέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και πολλά άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.
Η τσεριμόγια δεν περιέχει κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη. Η σάρκα της είναι μια καλή πηγή διαλυτών διαιτητικών ινών, η οποία βοηθά στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης από το έντερο. Οι ίνες βοηθούν, επίσης, στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου από την έκθεση σε τοξικές ουσίες δεσμεύοντας τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Η τσεριμόγια περιέχει πολλά πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά. Μεταξύ αυτών, είναι οι ακετογενίνες. Οι ενώσεις ακετογενίνης όπως η ασιμικίνη κ.ά., είναι ισχυρές κυτταροτοξίνες και έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές, κατά της ελονοσίας και κατά των παρασίτων.
Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αναπτύξει αντίσταση έναντι μολυσματικών παραγόντων και να απομακρύνει τις επιβλαβείς, προφλεγμονώδεις ελεύθερες ρίζες από το σώμα.
Επίσης, τα φρούτα τσεριμόγια είναι μια καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα της βιταμίνης B6, δηλαδή της πυριδοξίνης. Η πυριδοξίνη βοηθά στη διατήρηση των νευροχημικών επιπέδων GABA στον εγκέφαλο. Τα υψηλά επίπεδα GABA ηρεμούν τη νευρική ευερεθιστότητα, την ένταση και τον πονοκέφαλο.
Επιπλέον, έχει μια καλά ισορροπημένη αναλογία νατρίου-καλίου. Ένα καλό επίπεδο καλίου στο σώμα βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, και έτσι, εξουδετερώνει τις κακές επιρροές του νατρίου. Περιέχει, επίσης, περισσότερα μέταλλα ανά βάρος από πολλά κοινά φρούτα, όπως τα μήλα, καθώς είναι πλούσια σε χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο.
Μια μερίδα ενός φλιτζάνι φρούτου τσεριμόγια (160 γραμμάρια) παρέχει περίπου 120 θερμίδες, 1,1 g λίπους, 28,3 g υδατάνθρακες και 2,5 g πρωτεΐνης. Παρέχει, επίσης, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και κάλιο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΣΕΡΙΜΟΓΙΑΣ (100 gr)
Ενέργεια 75 kcal
Υδατάνθρακες 17,71 gr
Σάκχαρα 12,87 gr
Φυτικές ίνες 3 gr
Λίπος 0,68 gr
Πρωτεΐνη 1,57 gr
Θειαμίνη (Β1) 0,101 mg
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,131 mg
Νιασίνη (Β3) 0,644 mg
Παντοθενικό οξύ 0,345 mg
Βιταμίνη Β6 0,257 mg
Φυλλικό οξύ (Β9) 23 μg
Βιταμίνη C 12,6 mg
Βιταμίνη Ε 0,27 mg
Ασβέστιο 10 mg
Σίδηρος 0,27 mg
Μαγνήσιο 17 mg
Μαγγάνιο 0,093 mg
Φώσφορος 4%26 mg
Κάλιο 287 mg
Νάτριο 7 mg
Ψευδάργυρος 0,16 mg
Νερό 79,4 gr
Οι περισσότερες από τις θερμίδες στη τσεριμόγια προέρχονται από υδατάνθρακες. Υπάρχουν 20,6 γραμμάρια φυσικών σακχάρων στη τσεριμόγια. Τα σάκχαρα που εμφανίζοται φυσικά στα τρόφιμα είναι γενικά λιγότερο ανησυχητικά από τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα ως μέρος της επεξεργασίας.
Θα ωφεληθείτε από τα περίπου 4,8 γραμμάρια φυτικών ινών εάν καταναλώσετε μία μερίδα τσεριμόγια. Η κατανάλωση φυτικών ινών βελτιώνει την πέψη και την κανονικότητα. Οι φυτικές ίνες μπορεί να παρέχουν και άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 28 γραμμάρια.
Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου λίπος στο τσεριμόγια. Μια μερίδα ενός φλιτζανιού παρέχει λίγο περισσότερο από ένα γραμμάριο.
Η τσεριμόγια παρέχει μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, περίπου 2,5 γραμμάρια ανά μερίδα ενός φλιτζάνι.
Η τσεριμόγια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας περίπου το 22% της ημερήσιας αξίας. Το τσεριμόγια παρέχει επίσης 0,4 mg βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη Β6 είναι, συχνά, βιταμίνη που τονώνει τη διάθεση, και σας βοηθά, επίσης, να διατηρήσετε έναν υγιή μεταβολισμό.
Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματοςς στο μωρό, όπως και το φυλλικό οξύ. Μια ανεπάρκεια σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα νεογνά. Η τσεριμόγια παρέχει, επίσης, φυλλικό οξύ. Εάν τρώτε ολόκληρο το φρούτο, θα λαμβά;νετε περίπου το 13,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Το φυλλικό οξύ δε μπορεί να συντεθεί από το σώμα, επομένως πρέπει να καταναλώνεται σε τρόφιμα ή να παρέχεται με τη μορφή συμπληρώματος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι χαμηλή στους ενήλικες. Η ανεπαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την καρδιαγγειακή νόσο.
Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά στη τσεριμόγια περιλαμβάνουν ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και κάλιο και μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού, μαγγανίου, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο.
Μια μερίδα ενός φλιτζανιού τσεριμόγια περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Ένα ολόκληρο φρούτο ζυγίζει περίπου 235 γραμμάρια χωρίς τους σπόρους και το δέρμα. Έτσι, μια μερίδα 160 γραμμαρίων είναι λίγο περισσότερο από μισό φρούτο.
Τα φύλλα του φυτού παρέχουν προληπτικά αποτελέσματα όταν καταναλώνονται σε μορφή συμπληρώματος. Η κατανάλωση βιταμινών και μετάλλων στα φρούτα μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη.
ΟΦΕΛΗ ΤΣΕΡΙΜΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
–Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης
Η βιταμίνη Β6 στη τσεριμόγια μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης, καθώς μεγαλώνετε. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα έχουν καλύτερη μνήμη. Θα λαμβάνετε αυτό το θρεπτικό συστατικό από την τσεριμόγια και βρίσκεται, επίσης, σε τρόφιμα όπως οι μπανάνες, το κρέας, το ψάρι, τα όσπρια και οι πατάτες.
–Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταρράκτη
Η βιταμίνη C στη τσεριμόγια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από θολή όραση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη C από τα τρόφιμα έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση.
–Μπορεί να ενισχύσει τη συνολική υγεία των ματιών
Η τσεριμόγια έχει μελετηθεί για τις σημαντικές βιοδραστικές της ενώσεις, κυρίως, λουτεΐνη που είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πολλές μελέτες που διερευνούν το ρόλο της λουτεΐνης στην υγεία των ματιών έχουν συμπεριλάβει συμπληρώματα 10 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Η κατανάλωση τροφών με περισσότερη λουτεΐνη για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
–Μπορεί να μειώσει την κυτταρική βλάβη
Πολλά από τα οφέλη για την υγεία αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά που παρέχει το φρούτο τσεριμόγια. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Συγκεκριμένα, επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η υπερπαραγωγή ενεργών ειδών οξυγόνου (ROS) μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο νευροεκφυλισμός. Τα αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα συμβάλλουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων των ROS.
–Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της λευχαιμίας
Οι σπόροι τσεριμόγια μπορεί να προσφέρουν κάποιο όφελος στη θεραπεία της λευχαιμίας, ενός καρκίνου του αίματος. Οι ακετογονίνες που περιέχονται στους σπόρους είναι τοξικές για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί, επίσης, να παρέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό καθορισμένων κυτταρικών γραμμών.
Υπάρχουν ορισμένες περιορισμένες ενδείξεις ότι όσοι έχουν αλλεργία στο λάτεξ μπορεί να εμφανίσουν αντίδραση όταν καταναλώνουν ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένης της τσεριμόγιας. Έχουν αναφερθεί ευρέως διασταυρούμενες αντιδράσεις μεταξύ λατέξ και φυτικών τροφών, κυρίως φρούτα, ιδιαίτερα αβοκάντο και μπανάνα και κάστανα. Έχει αναφερθεί τουλάχιστον μία περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στη τσεριμόγια.
Ορισμένα παντοπωλεία φέρνουν τσεριμόγια, αλλά είναι πιο πιθανό να το βρείτε σε τροπικές περιοχές. Η Χιλή, η Καλιφόρνια και η Ισπανία είναι οι κύριοι παραγωγοί τσεριμόγιας. Επειδή, ο καρπός ανοίγει και μελανιάζει εύκολα, η τσεριμόγια μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί έξω από αυτές τις περιοχές.
Η τσεριμόγια διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο. Όταν επιλέγετε το καλύτερο τσεριμόγια, αναζητήστε φρούτα με λαμπερό, πράσινο, αδιάσπαστο δέρμα. Μερικά μπορεί να έχουν χρυσούς τόνους ή καφέ κηλίδες. Ο καρπός πρέπει να αποδίδει ελαφρώς όταν τον πιέζετε με το δάχτυλό σας. Αποφύγετε τα μαύρα, ζαρωμένα ή υπερώριμα φρούτα.
Η τσεριμόγια ωριμάζει όταν αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Η ώριμη τσεριμόγια μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και δύο ημέρες. Η αποθήκευση της περισσότερο μπορεί να οδηγήσει σε θαμπή γεύση. Προσπαθήστε να τη φάτε μέσα σε μια ή δύο μέρες από την ωρίμανση για καλύτερη γεύση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τσεριμόγια απλά σπάζοντας τα φρούτα και αφαιρώντας την κρεμώδη σάρκα. Η σάρκα αυτού του φρούτου μπορεί, επίσης, να πολτοποιηθεί και να αναμιχθεί με άλλα φρούτα σε σαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί ως επικάλυψη για παγωτό.
Ο χυμός τσεριμόγια καταναλώνεται, επίσης, συνήθως ως δροσιστικό ποτό. Στην Κολομβία, για παράδειγμα, ο χυμός αναμειγνύεται με νερό και γαρνίρεται με μια φέτα λεμόνι. Μπορείτε, επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε πολτό τσεριμόγιας σε smoothies.
Η τσεριμόγια έχει μοναδική αρωματική γεύση και νόστιμη γεύση. Για την προετοιμασία, πλύνετε τα φρούτα σε κρύο τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε απαλά χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα. Κόβετε τα φρούτα κατά μήκος και τα τρώτε με ένα κουτάλι. Πετάξτε τους σπόρους και τη φλούδα.
Το φρούτο τρώγεται καλύτερα μόνο του, χωρίς πρόσθετα ή καρυκεύματα.
Ο πολτός πολτοποιείται και αναμιγνύεται με άλλα φρούτα σε σαλάτες ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικαλύψεις παγωτού.
Ο χυμός τσεριμόγια είναι ένα δροσιστικό ποτό.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί
Η θρεπτική αξία των εσπεριδοειδών φρούτων
Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρεσβερατρόλη
Αν έχετε καρδιοαγγειακό κίνδυνο τα τρώτε καθημερινά μούρα
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Μούρα που θεραπεύουν γρήγορα τον καρκίνο
Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά;
Χρήσιμες πληροφορίες για τις υπερτροφές
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά
Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές
Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης
Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;
Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων
Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα
Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη