Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Mαύρο sapote

Mαύρο sapote ένα εξωτικό φρούτο με γεύση σοκολάτας.

Το μαύρο sapote ή μαύρο σαπότι (Diospyros nigra) είναι ένα είδος λωτού. Ο λωτός σοκολάτας, λέγεται έτσι λόγω του χρώματος, της γεύσης και της υφής που διαθέτει. Υπάρχουν αρκετά οφέλη για την υγεία που έχει να προσφέρει αυτό το φρούτο.

Περιέχει πολύ βιταμίνης C και γίνεται γνωστό σε πολλούς ανθρώπους, λόγω της καλλιέργειάς του σε περισσότερες χώρες. Είναι καρπός στρογγυλού σχήματος. Το ώριμο μαύρο sapote έχει γεύση σαν πουτίγκα σοκολάτας, αλλά το άγουρο είναι πικρό. Καθώς, καλλιεργείται στην Αυστραλία, τη Φλόριντα και τις Φιλιππίνες, ο καρπός αναπτύσσεται βέλτιστα στο μέγεθός του σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Λοιπόν, το στραγγισμένο χώμα που τοποθετείται κάτω από ηλιόλουστες περιοχές είναι το καλύτερο για την καλλιέργειά του.

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη για την υγεία για τον εαυτό σας, τότε θα μπορούσατε να αγοράσετε λίγο μαύρο sapote και να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Τα συστατικά που περιέχει ο λωτός σοκολάτας

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C που περιέχει το μαύρο sapote ενισχύει την ενέργεια και την υγεία. Η βιταμίνη C έχει θαυματουργά οφέλη για το δέρμα και η γενική υγεία και το μαύρο sapote είναι γεμάτο από αυτή τη βιταμίνη. Βοηθά όχι μόνο στην αναζωογόνηση του δέρματος, αλλά και στη διατήρηση ολόκληρου του σώματος ενυδατωμένου. Το ώριμο μαύρο sapote είναι ένα νόστιμο γλυκό σε γεύση και δίνει μια στιγμιαία ώθηση ενέργειας. Βοηθά, επίσης, στη διατήρηση της καλής διάθεσης και ψυχικής υγείας. Επίσης, περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν αρκετή ενέργεια για την αποτελεσματική εκτέλεση σωματικών δραστηριοτήτων.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το μαύρο sapote είναι ο ευκολότερος τρόπος για να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C σε καθημερινή βάση. Μόλις 100 γραμμάρια μαύρου sapote θα καλύψει το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C. Αυτό σημαίνει ότι 400 γραμμάρια είναι ό,τι πρέπει να καταναλώσετε σε μια μέρα για να καλύψετε το όριο. Όπως, υποδηλώνει η καθομιλουμένη ονομασία φρούτο πουτίγκας σοκολάτας, το μαύρο sapote έχει στην πραγματικότητα γεύση σαν πουτίγκα σοκολάτας.

Εάν δεν είστε λάτρης των εσπεριδοειδών, όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, αλλά θέλετε να πάρετε τη βιταμίνη C σας μέσω ενός πιο γλυκού μονοπατιού, τότε το μαύρο sapote θα μπορούσε να είναι το φρούτο για εσάς. Η βιταμίνη C είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνολικής υγείας σας. Η λήψη αρκετής ποσότητας θα διασφαλίσει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αρκετά ισχυρό για να αποτρέψει την ασθένεια. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Βιταμίνη Α

Ένα άλλο βασικό όφελος για την υγεία του μαύρου sapote είναι το γεγονός ότι περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σημειώσετε σχετικά με τη βιταμίνη Α όταν πρόκειται για το σώμα σας. Πρώτον, όπως και η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α παρέχει μεγάλη ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, μπορεί επίσης να αποτρέψει διάφορες οφθαλμικές παθήσεις, κάτι που οδήγησε στην ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η βιταμίνη Α κρατά τα μάτια σας υγιή.

Η βιταμίνη Α έχει από καιρό πιστωθεί για την ανάπτυξη νέων κυττάρων και τη συνολική υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Θεωρείται, επίσης, πολύ ευεργετική για την υγεία της όρασης. Καθώς, είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη Α, είναι ένα εξαιρετικό φρούτο που παρέχει μια φυσική παροχή άφθονης βιταμίνης Α. Επίσης, ως προληπτικό μέτρο, για να προστατεύει από την όραση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια, το μαύρο sapote είναι η κύρια πηγή βιταμίνης Α, διασφαλίζοντας έτσι την υγεία των ματιών και τη βελτίωση της όρασης.

Κάθε μερίδα μαύρου sapote 100 γραμμαρίων παρέχει 420 UI βιταμίνης Α. Η λήψη της βιταμίνης Α από το μαύρο sapote είναι πολύ υγιεινή. Ακόμη και η κυτταρική ανάπτυξη επηρεάζεται από την παρουσία βιταμίνης Α στο σώμα σας, καθιστώντας το ένα ευέλικτο θρεπτικό συστατικό.

Κάλιο

Η υποκαλιαιμία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να περιγράψουν μια ανεπάρκεια καλίου. Μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα. Η κόπωση, οι μυϊκές κράμπες και οι γρήγοροι καρδιακοί παλμοί είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο από τη διατροφή σας. Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει σε διάφορα πεπτικά προβλήματα. Ευτυχώς, το μαύρο sapote μπορεί να σας προσφέρει όλο το κάλιο που χρειάζεστε.

Το μαύρο sapote παρέχει 350 mg καλίου, καθιστώντας το μια εξαιρετική και νόστιμη πηγή θρεπτικών συστατικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε κάλιο μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή σας πίεση και να διασφαλίσει ότι παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η μυϊκή απώλεια και μια πληθώρα νεφρικών παθήσεων μπορούν, επίσης, να αποφευχθούν μέσω της τακτικής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως το μαύρο sapote. Εάν θέλετε να διατηρήσετε ολόκληρο το σώμα σας υγιές, τότε η αποκομιδή των πλεονεκτημάτων με βάση το κάλιο του μαύρου sapote θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα άλλο υγιεινό συστατικό σε κάθε μερίδα μαύρου sapote. Κάθε 100 γραμμάρια μαύρου sapote περιέχει περίπου 22 mg ασβεστίου. Η πραγματική ποσότητα μπορεί να ποικίλλει λίγο από το ένα δείγμα στο άλλο, αλλά 22 mg είναι ο μέσος αριθμός. Η λήψη επαρκούς ασβεστίου είναι υψίστης σημασίας για περισσότερα από την υγεία των οστών. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιοχές του σώματός σας απαιτούν ασβέστιο για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Για παράδειγμα, οι μυς στην καρδιά σας χρειάζονται ασβέστιο για να αντλήσουν αρκετό αίμα προς τα άλλα όργανά σας. Φυσικά, τα οστά σας θα είναι, επίσης, πολύ πιο δυνατά εάν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο σε καθημερινή βάση. Ακόμη και τα δόντια σας θα ενισχυθούν με την τακτική πρόσληψη ασβεστίου.

Φώσφορος

Ένα άλλο μακροθρεπτικό συστατικό που θα βρείτε να κρύβεται στην υγιεινή νοστιμιά του μαύρου sapote είναι ο φώσφορος. Η ποσότητα φωσφόρου που θα βρείτε σε κάθε μαύρο sapote είναι περίπου η ίδια με την περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Υπάρχουν αρκετές σωματικές λειτουργίες που εξαρτώνται από την παρουσία επαρκούς φωσφόρου. Ο σχηματισμός πρωτεΐνης είναι μια τέτοια διαδικασία που μπορεί να επηρεαστεί εάν δεν λαμβάνετε αρκετό φώσφορο μέσω της διατροφής σας.

Θα παρατηρήσετε, επίσης, καλύτερη πέψη εάν ενσωματώσετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο στη διατροφή σας. Όσοι έχουν προσθέσει μαύρο sapote στα καθημερινά τους γεύματα έχουν αναφέρει ότι η πέψη τους είναι πολύ πιο βελτιωμένη. Μετά το ασβέστιο, ο φώσφορος είναι το δεύτερο πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό όσον αφορά την υγεία των οστών. Η επισκευή των κυττάρων γίνεται, επίσης, πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνετε αρκετό φώσφορο στα καθημερινά σας γεύματα.

Σίδηρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα σε σίδηρο στο μαύρο sapote δεν είναι τόσο υψηλή όσο μερικά από τα άλλα θρεπτικά συστατικά που έχουμε καλύψει σε αυτήν τη λίστα μέχρι στιγμής. Ο σίδηρος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του αίματός σας και να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνετε αναιμικοί.

Ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον σίδηρο. Εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας πέσει πολύ χαμηλά, τότε μπορεί να υποφέρετε από συμπτώματα, όπως κόπωση. Για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας ανοδικά, θα πρέπει να λαμβάνετε τουλάχιστον 15 mg σιδήρου κάθε μέρα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το σώμα σας μπορεί να παράγει τόσα ερυθρά αιμοσφαίρια όσα χρειάζεται και θα σας κρατήσει ενεργοποιημένους ακόμα και τις πιο αγχωτικές εργάσιμες ημέρες.

Τα οφέλη στην υγεία από το λωτό σοκολάτας

Πέψη

Το μαύρο sapote βελτιώνει την πέψη, εξουδετερώνει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στην απώλεια βάρους. Λόγω του γεγονότος ότι το μαύρο sapote είναι πολτώδες από τη φύση, μπορεί να κάνει θαύματα για την πέψη σας. Οι διαιτητικές ίνες μπορούν, επίσης, να ληφθούν από το μαύρο sapote αν το τρώτε ωμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Οι μεγάλες ποσότητες διαιτητικών ινών σε αυτό καθιστούν δυνατή την καλύτερη πέψη και αποτρέπουν προβλήματα που σχετίζονται με το στομάχι και το έντερο. Βελτίωση στις περισταλτικές και εντερικές κινήσεις έχει παρατηρηθεί σε όσους καταναλώνουν μαύρο σαπότι. Το μαύρο sapote πολλές διαιτητικές ίνες, οι οποίες δρουν ως καθαρτικό και μειώνουν την ποσότητα του οξέος μέσα στο στομάχι. Επομένως, όταν η πέψη βελτιώνεται, το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας ελαχιστοποιείται. Είναι επιπλέον ωφέλιμο για την πρόληψη της ναυτίας και της καούρας.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες στο μαύρο sapote οδηγεί σε καλύτερη πέψη και μεταβολισμό και με τη σειρά της βοηθά στην απώλεια βάρους. Επειδή, είναι πλούσια πηγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών, παρέχει στον οργανισμό όλη την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει, ενώ ελαχιστοποιεί τα επιβλαβή λίπη, τη χοληστερόλη και τους υδατάνθρακες. Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στα φρούτα παρέχουν μακροχρόνιο κορεσμό, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής. Επίσης, χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αφομοιωθούν. Ως εκ τούτου, κρατούν το σώμα να αισθάνεται χορτάτο για περισσότερο διάστημα.

Στο τέλος, θα έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα κένωσης με κάθε τρόπο και το μαύρο sapote θα διασφαλίσει ότι δε θα επανέλθει η δυσκοιλιότηα για αρκετό καιρό. Για να διατηρήσετε την πέψη σας αποτελεσματική όλο το χρόνο, τρώτε λίγο μαύρο sapote.

Ενέργεια

Η περιεκτικότητα σε σίδηρο του μαύρου sapote μπορεί να αποτρέψει την κούραση παράγοντας περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φρούτο μπορεί, επίσης, να σας δώσει μια πιο άμεση ενεργειακή ώθηση. Θα λάβετε 80 θερμίδες από κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων νόστιμου γλυκού μαύρου sapote. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβετε μια ξαφνική ώθηση ενέργειας που μπορεί να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τις εργασίες για το σπίτι, τις εργασίες γραφείου ή ακόμα και τις προπονήσεις.

Πολλοί αθλητές τρώνε μαύρο sapote πριν από την προπόνησή τους, ώστε να συνεχίσουν να πηγαίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποδίδουν στα μέγιστα επίπεδα. Επιπλέον, η γεύση της σοκολάτας θα σας ενεργοποιήσει πνευματικά και έτσι θα τονώσει την παραγωγικότητά σας. Για τόνωση της ενέργειας του μυαλού και του σώματος, φάτε λίγο μαύρο sapote πριν κάνετε τις καθημερινές σας εργασίες.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι άφθονες ποσότητες βιταμίνης C στο μαύρο sapote βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ξένες τοξίνες και να προστατεύει το σώμα από πιθανές ασθένειες. Επιπλέον, ενισχύει τον μεταβολισμό του σώματος.

Αντιοξειδωτικό και Αντιγηραντικό

Τα αντιοξειδωτικά απαλλάσσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από τους ρύπους και το μαύρο sapote είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Είναι, επίσης, πολύ ευεργετικό στη διακοπή της ανάπτυξης επιβλαβών κυττάρων στο εσωτερικό του σώματος. Εκτός από αυτά τα οφέλη, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών δίνει ένα συναίσθημα ηρεμίας και μια ευχάριστη διάθεση, καθιστώντας έτσι το μαύρο sapote ένα φρούτο που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην τόνωση των επιπέδων του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά περαιτέρω στην ανάπτυξη υγιούς υφής του δέρματος. Βοηθά, επίσης, το δέρμα να φαίνεται νεότερο και ανακουφίζει το μυαλό από το άγχος.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Επειδή, τα επίπεδα χοληστερόλης στο μαύρο σαπότι είναι απίστευτα χαμηλα, μηδέν % για την ακρίβεια, η κυκλοφορία του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών πραγματοποιείται βέλτιστα και αποτελεσματικά. Μειώνει απίστευτα τις πιθανότητες καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού. Είναι επίσης υπεύθυνο για την ενίσχυση των επιπέδων HDL και τη μείωση των επιπέδων LDL στο αίμα.

Υγεία νεφρών

Το κάλιο στο μαύρο sapote είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την αύξηση της διέγερσης των νεφρών. Επίσης, εμποδίζει το σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα μέταλλα και αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη συνολική λειτουργία των νεφρών.

Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, σε φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα

Τα πολλά θρεπτικά οφέλη του φρούτου βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προλαμβάνοντας, έτσι, την υπέρταση. Ειδικά, το κάλιο και ο σίδηρος βοηθούν στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης.

Ορμονική εξισορρόπηση

Λόγω της παρουσίας πολλών θρεπτικών συστατικών, το μαύρο sapote βοηθά στη διατήρηση της ηρεμίας των νεύρων και στη μείωση του επιπέδου του στρες και της κατάθλιψης. Λόγω του αυξημένου στρες που προκαλεί, κυρίως, ορμονική ανισορροπία, η κατανάλωση μαύρου sapote μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στη ρύθμιση των ορμονών.

Αντιβακτηριακό

Επειδή το μαύρο sapote περιέχει πολλή βιταμίνη C, εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα, προστατεύοντάς το έτσι από ασθένειες που σχετίζονται με βακτήρια. Η βιταμίνη C είναι χρήσιμη τόσο στην πρόληψη όσο και στην εξάλειψη των βακτηρίων. Ως εκ τούτου, είναι μια ισχυρή θεραπεία για όλες τις ασθένειες και τα προβλήματα που σχετίζονται με τα βακτήρια. Η βιταμίνη C βοηθά, επίσης, το σώμα να αντισταθεί και να καταπολεμήσει πολλούς επιβλαβείς ιούς. Το αντιβακτηριακό χαρακτηριστικό του φρούτου μαύρου sapote είναι, επίσης, χρήσιμο στη μείωση της φλεγμονώδους δράσης στο εσωτερικό του σώματος, όπως, αυτή που προκαλείται από τον πονόλαιμο.

Ο θρυμματισμένος φλοιός και τα φύλλα εφαρμόζονται ως κατάπλασμα σε φουσκάλες. Το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται ως στυπτικό και λαμβάνεται ως αντιπυρετικό. Διάφορα σκευάσματα χρησιμοποιούνται κατά της λέπρας, και των δερματικών παθήσεων με κνησμό.

Το μαύρο sapote μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Ως εκ τούτου, μπορούμε να κερδίσουμε εύκολα τα οφέλη για την υγεία.

Η παρακάτω λίστα είναι μερικοί από τους τρόπους κατανάλωσης μαύρου sapote.

-Ο πιο γρήγορος και ευκολότερος τρόπος να το καταναλώσετε είναι τρώγοντας το ώριμο φρούτο. Δεδομένου ότι έχει γεύση του είναι σαν μια πουτίγκα σοκολάτας, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να την καταναλώνουν χωρίς να προσθέτουν τίποτα. Φροντίστε να μην καταναλώσετε τα άγουρα φρούτα, γιατί είναι πικρά και ερεθιστικά.

Παγωτό

Είναι τα καλά νέα ότι το μαύρο sapote μπορεί να παραχθεί ως παγωτό. Ως εκ τούτου, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να λάβετε τα υγιή οφέλη του μαύρου sapote.

Χυμός

Μια άλλη εναλλακτική για να καταναλώνετε μαύρο sapote είναι να το ανακατεύετε σε χυμό. Για επιπλέον γεύση, οι άνθρωποι συνήθως προσθέτουν λίγο γάλα. Επειδή, υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γάλακτος καθημερινά ως καλή πηγή ασβεστίου.

Επιδόρπιο

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να καταναλώσετε μαύρο sapote είναι να το κάνετε ως επιδόρπιο. Υπάρχουν διάφορες συνταγές για επιδόρπια, που περιέχουν το μαύρο sapote όπως πουτίγκα, κέικ, μους ή smoothie.

Συνταγή για Muffins με μαύρο sapote

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 MUFFINS

2 κουταλιές μαλακό βιολογικό βούτυρο

3/4 φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη

1 βιολογικό αυγό

1 φλιτζάνι πολτός βιολογικού μαύρου sapote

1/3 φλιτζάνι χυμός βιολογικού πορτοκαλιού, για γεύση

2 φλιτζάνια βιολογικό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βιολογικής βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί.
  2. Τοποθετείτε κουταλιές από το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί για muffins και ψήνετε στους 220 βαθμούς C για περίπου 15 λεπτά.

Το μαύρο sapote, όπως, κάθε άλλο φρούτο, έχει επίσης παρενέργειες. Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις παρενέργειες πριν καταναλώσουν τα φρούτα.

Μερικοί άνθρωποι που τείνουν να εμφανίσουν αλλεργία σε κάτι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν αυτό το φρούτο. Επειδή, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξάνθημα, κνησμό ή ακόμα και ναυτία. Σε περίπτωση οποιουδήποτε από αυτά τα σημάδια μετά την κατανάλωση του φρούτου, είναι προτιμότερο να σταματήσετε την κατανάλωση.

Η κατανάλωση του φρούτου μπορεί να επηρεάσει τα χημικά φάρμακο. Ως εκ τούτου, τα άτομα που βρίσκονται υπό ιατρική περίθαλψη πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτού του φρούτου, επειδή, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Το φρούτο έχει γλυκιά γεύση και σύνθετους υδατάνθρακες, επομένως, υπάρχει μια πιθανότητα να αυξήσει τα επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, ο διαβητικός ασθενής είναι καλύτερο να μην τρώει μεγάλες ποσότητες από αυτό το φρούτο.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Φρούτα για πρωινό

Φρούτα με κουκούτσια

Η θρεπτική αξία των εσπεριδοειδών φρούτων

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρεσβερατρόλη

Αν έχετε καρδιοαγγειακό κίνδυνο τα τρώτε καθημερινά μούρα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Μούρα που θεραπεύουν γρήγορα τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Παγωμένη κρέμα βατόμουρων

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά;

Χρήσιμες πληροφορίες για τις υπερτροφές

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Χρωματιστά γεύματα

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Σμέουρα

Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

Τροφές φάρμακα

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Βατόμουρα

Φρούτο-αστέρι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μύρτιλλα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤσεριμόγια
Επόμενο άρθροΛύσσα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ