Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Ραμπουτάν

Print Friendly, PDF & Email

Το φρούτο ραμπουτάν έχει γλυκιά και ελαφρώς όξινη γεύση και πολύ ζουμερή σάρκα.

Το φρούτο ραμπουτάν (Rambutan) έχει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ και αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, τόσο για τη φυσική κατάσταση όσο και για την ψυχική ευεξία, εκτός του ότι ενισχύει την αντοχή στις ασθένειες.

Το φρούτο ραμπουτάν περιέχει μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως διαιτητικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, καθώς και βασικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, αλλά και βιταμίνη Β9 ή φυλλικό οξύ. Είναι πράγματι ένα υπερφρούτο που αυξάνει την ευημερία.

Το φρούτο ραμπουτάν όχι μόνο μπορεί να καταναλωθεί από υγιή άτομα ως μέρος της τακτικής διατροφής, αλλά είναι, επίσης, πολύ ωφέλιμο για άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.

Το ραμπουτάν είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε διάφορα ασιατικά επιδόρπια, όπως χυμοί, κέικ, παγωτά, smoothies και πουτίγκες, εκτός από το ότι προστίθεται στην τυπική κουζίνα με σαλάτες, σούπες και κάρυ. Ο χυμός ραμπουτάν είναι ένα δροσιστικό ποτό που βοηθά στην ψύξη του σώματος και επίσης, συνήθως, εγχέεται σε πολλά κοκτέιλ για να προσθέσει μια αποκλειστική γεύση. Επιπλέον, το γλυκό και ζουμερό φρούτο ραμπουτάν χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρμελάδων.

Το φρούτο ραμπουτάν αναδεικνύεται τώρα θεωρείται υπερτροφή στη σημερινή εποχή, που καταναλώνεται από ανθρώπους, παγκοσμίως, σήμερα, χάρη στα υπέροχα κίνητρα ευεξίας του. Είτε πρόκειται για χυμό, είτε για ένα αναζωογονητικό καλοκαιρινό ποτό, είτε για επιδόρπια ή κάρυ, αυτό το γλυκό και ζουμερό φυσικό φρούτο καταναλώνεται από πολλούς, για να αποκομίσουν τα σημαντικά και εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ραμπουτάν.

Ο καρπός ραμπουτάν λαμβάνεται από το τροπικό αειθαλές δέντρο, που ονομάζεται επιστημονικά Nephelium lappaceum και ανήκει στη βοτανική οικογένεια των Σαπινδοειδών όπως και το φρούτο λίτσι. Είναι εγγενές στις θερμές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, καθώς και στην Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη. Επιπλέον, δεδομένου ότι αυτό το φυτό ευδοκιμεί σε τροπικά περιβάλλοντα, καλλιεργείται, επίσης, εκτενώς σε μέρη της Σρι Λάνκα, στην Ινδία, στην Ασία, εκτός από ορισμένα μέρη της Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής που έχουν ένα ευνοϊκό θερμό κλίμα.

Το δέντρο φτάνει, συνήθως, σε ύψος 12-20 μέτρα και μπορεί να είναι τριών τύπων, παράγει μόνο αρσενικά άνθη, ή μόνο θηλυκά άνθη με καρπούς και με εκκολαπτόμενα αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα σκούρα πράσινα φύλλα είναι διατεταγμένα σε ένα εναλλακτικό σχέδιο, μήκους 10–30 cm με μερικά φυλλαράκια. Το δέντρο βλασταίνει μικρά πρασινωποκόκκινα λουλούδια που δεν έχουν εμφανή πέταλα.

Ο καρπός ραμπουτάν έχει ένα στρογγυλό έως οβάλ σχήμα και περιλαμβάνει μια λευκή χυμώδη σάρκα εσωτερικά, επενδυμένη με ένα ραβδωτό λαμπερό πορτοκαλί έως κόκκινο δέρμα στο εξωτερικό με αιχμηρές γούνινες προεξοχές. Το όνομα ραμπουτάν προέρχεται από τη λέξη “Rambut” που στη γλώσσα της Μαλαισίας, που σημαίνει μαλλιά. Η εσωτερική σάρκα του ραμπουτάν είναι τρυφερή σε υφή και το χρώμα λευκό έως απαλό ροζ.

Το φρούτο ραμπουτάν έχει τις ρίζες του στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα στη Μαλαισία, κι έχει πολλές διαιτητικές ίνες για την ενίσχυση της πέψης και βιταμίνη C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σίδηρο για την καλή κυκλοφορία του αίματος και πολλά αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τις χρόνιες παθήσεις.

Διατροφική αξία του ραμπουτάν ανά 100 g
Ενέργεια 82 kcal
Υδατάνθρακες 20,87 gr
Φυτικές ίνες 0,9 gr
Λίπος 0,21 gr
Πρωτεΐνη 0,65 gr
Θειαμίνη (Β1) 0,013 mg
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,022 mg
Νιασίνη (Β3) 352 mg
Βιταμίνη Β6 0,02 mg
Φυλλικό οξύ (Β9) 8 μg
Βιταμίνη C 4,9 mg
Ασβέστιο 22 mg
Σίδηρος 0,35 mg
Μαγνήσιο 7 mg
Μαγγάνιο 0,343 mg
Φώσφορος 9 mg
Κάλιο 42 mg
Νάτριο 11 mg
Ψευδάργυρος 0,08 mg
Νερό 78,3 gr

Τα οφέλη του ραμπουτάν στην υγεία

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατανάλωση δύο φρούτων ραμπουτάν θα ικανοποιήσει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C σε υγιείς ενήλικες. Η βιταμίνη C δε λειτουργεί μόνο στην ενίσχυση της απορρόφησης σιδήρου για την καλή κυκλοφορία του αίματος, αλλά, επίσης, βελτιώνει την ανοσία από τα λευκά αιμοσφαίρια. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι υποχρεωτική για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος και βασικό αντιοξειδωτικό για την απομάκρυνση των τοξινών από το σύστημα.

Διατηρεί την υγεία της καρδιάς

Το ραμπουτάν έχει πολύ κάλιο και βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Λειτουργεί, επίσης, καλά στην προώθηση της δραστηριότητας του καρδιακού μυ, μειώνει τις ποσότητες της κακής χοληστερόλης LDL και αυξάνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης. Το ραμπουτάν είναι πολύ ωφέλιμο στην πρόληψη περιπτώσεων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων και ως εκ τούτου συμβάλλει σε μεγαλύτερη και υγιέστερη διάρκεια ζωής.

Ανακουφίζει τις μυϊκές κράμπες

Το ραμπουτάν είναι εφοδιασμένο με το βασικό μέταλλο, το μαγνήσιο, για τη βέλτιστη μυϊκή λειτουργία. Η σημαντικά υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στα φρούτα ραμπουτάν τα καθιστά ιδανική επιλογή για την ανακούφιση από μυϊκές κράμπες. Επιπλέον, μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης, όταν οι μυς στα χέρια και τα πόδια είναι τεντωμένοι, η κατανάλωση ενός φρούτου ραμπουτάν μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας.

Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα

Το ραμπουτάν έχει πολύτιμες διαιτητικές ίνες που διασφαλίζουν τη σωστή κίνηση του εντέρου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών και το φιλτράρισμα όλων των τοξικών αποβλήτων κατά την πέψη των τροφίμων και την αφομοίωση των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών. Επίσης, ανακουφίζει αποτελεσματικά τις εντερικές παθήσεις, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.

Ενισχύει τα οστά

Το ασβέστιο που υπάρχει στα φρούτα του ραμπουτάν απορροφάται από τα οστά του σώματος, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της βέλτιστης οστικής πυκνότητας για τις καθημερινές λειτουργίες και την ευέλικτη, ανεμπόδιστη κίνηση. Η πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στο ραμπουτάν συμπληρώνει την υγεία των οστών ενισχύοντας την πρόσληψη μετάλλων από τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Το ραμπουτάν προσφέρει άφθονες ποσότητες βιταμίνης C που προσδίδει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για να μειώσει το πρήξιμο στην ουροδόχο κύστη, το οποίο είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές του ικανότητες είναι χρήσιμες για την απομάκρυνση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και των επιβλαβών βακτηρίων από το σώμα. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην αποφυγή της οξείδωσης των υγιών κυττάρων στα όργανα του απεκκριτικού συστήματος, διασφαλίζοντας έτσι τη σωστή αποβολή των αποβλήτων και των περιττών υπολειμμάτων τροφής από το σώμα και αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους στο σύστημα.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Η βιταμίνη C εκτελεί, επίσης, μια πολύ ζωτική λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα, η οποία είναι η ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου από την πρόσληψη τροφής. Η ανεπάρκεια σε ποσότητες σιδήρου οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως αναιμία, όπου υπάρχει έλλειψη επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα για τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς. Η κατανάλωση ώριμων φρούτων ραμπουτάν ή η κατανάλωση χυμού ραμπουτάν εγγυάται την άφθονη πρόσληψη σιδήρου, από τα τρόφιμα, στο σύστημα και θα προωθεί τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Προσφέρει θεραπευτικές ιδιότητες

Εκτός από τον καρπό, άλλα μέρη του φυτού rambutan παρέχουν, επίσης, πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία και θεραπευτικά χαρακτηριστικά. Τα φύλλα των δέντρων ραμπουτάν είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον μετριασμό του βήχα και του κρυολογήματος. Ο καρπός και το σκληρό εξωτερικό του κάλυμμα που ονομάζεται φλοιός περιέχουν εγγενείς νευροδιεγερτικές ιδιότητες, για να βοηθήσουν στη θεραπεία της επιληψίας και των πονοκεφάλων. Είναι, επίσης, ένας ευεργετικός παράγοντας για τη διαχείριση της διάρροιας, της ναυτίας και του άσθματος.

Θεραπεύει την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα

Η έλλειψη σωστής διατροφής από τα τρόφιμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων και σε χαλαρότητα των ιστών των ούλων. Αυτό οφείλεται, κυρίως, σε ανεπάρκεια σε βιταμίνη C. Επιπλέον, τα επιδερμικά στρώματα που επενδύουν τα ούλα πρέπει επίσης να φροντίζονται και η εξάντληση του κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ούλα και τα δόντια. Η κατανάλωση φρούτων ραμπουτάν κρατά μακριά τα οδοντιατρικά προβλήματα.

Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Ο χυμός ραμπουτάν που υπάρχει στα φρούτα έχει υψηλή αξία για τον καθαρισμό των ανεπιθύμητων εναποθέσεων στις αρτηρίες λόγω της άφθονης περιεκτικότητας σε πηκτίνη. Διαδραματίζει, επίσης, κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση των επιπέδων της κακής LDL και της καλής HDL χοληστερόλης, διατηρώντας έτσι ένα τα επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Ελέγχει την ισορροπία ηλεκτρολυτών του καλίου στην κυκλοφορία του αίματος που εξισορροπεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, το εκχύλισμα χυμού ραμπουτάν βοηθά τα άτομα με υπέρταση και ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Προλαμβάνει το κρυολόγημα και τη γρίπη

Η κατάποση φρέσκου ραμπουτάν εμπλουτίζει την κυκλοφορία του αίματος με ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία εκτελούν το ζωτικό καθήκον της πρόληψης της συσσώρευσης τοξινών στο σύστημα. Η συσσώρευση επιβλαβών ουσιών πυροδοτεί παθήσεις όπως κρυολόγημα, αλλεργίες, άσθμα κ.λπ. όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να λειτουργήσει κανονικά. Το ραμπουτάν παρέχει άφθονη βιταμίνη C για να ενισχύσει τον έμφυτο αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού και να παρακάμψει την εμφάνιση κρυολογήματος και γρίπης.

Καταπολεμά αποτελεσματικά τον καρκίνο

Το δέρμα ραμπουτάν είναι ένας θησαυρός ισχυρών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα βιοφλαβονοειδή, μια κατηγορία φυτικών αντιοξειδωτικών. Αυτά μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος και του εντέρου. Διαθέτει επίσης την ικανότητα να αφαιρεί την περίσσεια οιστρογόνων, μια γυναικεία αναπαραγωγική ορμόνη που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του μαστού και έτσι προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού. Οι εγγενείς διαιτητικές ίνες που εγχέονται στο ραμπουτάν αποκρούουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το ραμπουτάν είναι εφοδιασμένο με τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών. Αυτές χρειάζονται λίγο χρόνο για να αφομοιωθούν πλήρως και έτσι να ρυθμίσουν την όρεξη. Πρέπει, επίσης, να αλέθονται σκληρότερα με τα δόντια για να μετατραπούν σε απλούστερες μορφές για ευκολότερη επεξεργασία. Αυτό με τη σειρά του κρατά μακριά την άκαιρη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό. Αυτό το φρούτο ρυθμίζει, επίσης, το μεταβολισμό των λιπιδίων στα κύτταρα και τους ιστούς και μειώνει τις ποσότητες αμύλου και ζάχαρης στο σώμα.

Αποτρέπει την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια ιδιαίτερα πάθηση που επηρεάζει αρνητικά τη στάση του σώματος, τη λειτουργία των μυών και των οστών και την ευλυγισία. Προκαλεί, επίσης, βασανιστικό πόνο στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Τα εκχυλίσματα φύλλων ραμπουτάν παράγουν ένα έλαιο που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και την ενόχληση στα άκρα. Επίσης, τα μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν τα οστά, ασβέστιο και μαγνήσιο στον καρπό του ραμπουτάν ενισχύουν τη δύναμη του συνδετικού ιστού και βελτιώνουν την κατάσταση των εύθραυστων οστών.

Υποστηρίζει τις πεπτικές διαδικασίες

Τα φρούτα ραμπουτάν περιέχουν πολύ βιταμίνη C και παρέχουν το πλεονέκτημα της διατήρησης της ευκαμψίας και της λειτουργίας των αρτηριών για την ομαλή αφομοίωση της τροφής που καταναλώνεται. Βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση του pH του στομάχου σε φυσιολογικά, υγιή επίπεδα. Οι διαιτητικές ίνες στα φρούτα ραμπουτάν βοηθούν στην ταχεία κίνηση του εντέρου και έτσι, σταματούν την επιδείνωση των αιμορροΐδων.

Προωθεί την επούλωση πληγών

Τα βιοενεργά συστατικά που βρίσκονται στη φλούδα του ραμπουτάν, δηλαδή τα φλαβονοειδή, η ρουτίνη, τα καροτενοειδή και οι πηκτίνες, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην επούλωση των τραυματισμένων ιστών. Επιπλέον, οι τιμές της βιταμίνης C και της πρωτεΐνης στο rambutan είναι πολύ υψηλές, ενισχύουν τη σύνθεση κολλαγόνου και επιδιορθώνουν τις κατεστραμμένες περιοχές του σώματος.

Καθαρίζει τις αρτηρίες για την υγεία της καρδιάς

Η απόφραξη των αρτηριών με εναποθέσεις λίπους είναι ο βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και τις καρδιακές επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ο ήπια γλυκός χυμός ραμπουτάν είναι γεμάτος με πηκτίνη, η οποία καθαρίζει τις αρτηρίες από περιττές εναποθέσεις, καθώς, επίσης και η βιταμίνη C, η οποία διατηρεί την αντοχή σε εφελκυσμό των αρτηριών.

Είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Το ραμπουτάν παρέχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα για την υγεία και θεραπευτικά χαρακτηριστικά όχι μόνο όταν καταπίνεται ως ώριμο φρούτο ή χυμός, αλλά και όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα και τα μαλλιά. Επίσης, το αιθέριο έλαιο ραμπουτάν που προέρχεται από τη σάρκα των φρούτων, το εξωτερικό δέρμα και τα εκχυλίσματα φύλλων έχει την ικανότητα να καταπολεμά μολυσματικούς παράγοντες, όπως βακτήρια και μύκητες για να αποτρέψει τις βλάβες του δέρματος και των μαλλιών.

Μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος

Το ραμπουτάν περιέχει πολλά απαραίτητα αμινοξέα που βοηθούν στη δημιουργία υγιών κυττάρων του δέρματος και επίσης, καταστέλλουν κάθε ερυθρότητα και πρήξιμο που τείνει να αναπτυχθεί στο δέρμα που εκτίθεται σε σκληρές περιβαλλοντικές καταστάσεις. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή παρέχει αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν την ακμή, τις ουλές και τα μαύρα στίγματα και μειώνουν τον ερεθισμό του δέρματος.

Προσφέρει οφέλη κατά της γήρανσης

Το ραμπουτάν περιέχει σπερμιδίνη που βοηθά στην καθυστέρηση των κυττάρων του δέρματος από τη διαδικασία γήρανσης. Η κατηγορία καροτίνης των φλαβονοειδών φυτικών αντιοξειδωτικών παίζει περαιτέρω σημαντικό ρόλο στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, των λεπτών γραμμών και του βαθουλωμένου δέρματος. Η εφαρμογή κρεμών, ελαίων και ενυδατικών με έγχυση rambutan συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας της υφής του δέρματος.

Υποστηρίζει την ανάπτυξη των μαλλιών

Το ραμπουτάν όχι μόνο ωφελεί το δέρμα, αλλά προάγει, επίσης, την ανάπτυξη και το πάχος των μαλλιών. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που είναι εγγενή στα φρούτα και ο χυμός ραμπουτάν βοηθούν στην ενίσχυση των ριζών των μαλλιών, διεγείροντας τον πολλαπλασιασμό των μαλλιών. Εξασφαλίζει την πλήρη απομάκρυνση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών που προκαλούν αδύναμα και εύθραυστα μαλλιά και την τριχόπτωση, εξασφαλίζοντας έτσι την ανανέωση της υγιούς τριχοφυΐας.

Εξαλείφει την πιτυρίδα

Η εφαρμογή του εκχυλίσματος χυμού της σάρκας φρούτων ραμπουτάν σε ένα τριχωτό της κεφαλής βοηθά στην απαλλαγή της επιφάνειας από την πιτυρίδα και το συνεχή κνησμό. Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες των φρούτων ραμπουτάν προσφέρουν το πλεονέκτημα της αφαίρεσης όλων των ερεθιστικών ουσιών από το τριχωτό της κεφαλής και ως εκ τούτου προάγει την θρέψη της τριχοφυΐας. Τα βασικά ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος και σίδηρος, καθώς και η βιταμίνη Β1 και η βιταμίνη C συμπληρώνουν, επίσης, τη βέλτιστη ανάπτυξη των ριζών των μαλλιών και χαρίζουν μακριές, δυνατές και λαμπερές τρίχες.

Τα φρούτα ραμπουτάν είναι γεμάτα με πολλά θρεπτικά συστατικά.

Συμπερασματικά το φρούτο ραμπουτάν είναι πράγματι μια ευλογία για τη γενική υγεία, καθώς, είναι μια αποθήκη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την πέψη, την ευεξία της καρδιάς, τα οστά και τη μυϊκή δύναμη αλλά και βοηθούν στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, όπως, του διαβήτη, της αρθρίτιδας και της καρδιάς.

Να καταναλώνετε μόνο τα φρούτα ραμπουτάν που είναι ώριμα στο κατάλληλο επίπεδο, αποφεύγοντας να τρώτε φρούτα που είναι είτε λίγο ωμά είτε πολύ ώριμα, για να αποφύγετε τυχόν επιβλαβείς παρενέργειες. Ενώ το ώριμο φρούτο μπορεί να ενσωματωθεί σε μια σειρά από πιάτα όπως χυμούς, smoothies, κάρυ, επιδόρπια και μαρμελάδες, πρέπει να καταναλώνει κανείς το ραμπουτάν σε μέτριες ποσότητες και όχι υπερβολικά, για να κερδίσει τα υπέροχα πλεονεκτήματα για την υγεία που προσφέρει.

Συνταγή για χυμό με ραμπουτάν

ΥΛΙΚΑ

4 βιολογικά ραμπουτάν

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό μέλι

Θρυμματισμένος πάγος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίστε τη φλούδα του καρπού ραμπουτάν και πετάξτε την.
  2. Αφαιρέστε όλους τους σπόρους από την εσωτερική σάρκα των ραμπουτάν.
  3. Χτυπήστε καλά σε έναν αποχυμωτή για να εξαγάγετε το περιεχόμενο του υγρού.
  4. Ανακατεύετε το μέλι και τον τριμμένο πάγο, με λίγο νερό για να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
  5. Απολαύστε τον χυμό ραμπουτάν παγωμένο.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Φρούτα για πρωινό

Φρούτα με κουκούτσια

Η θρεπτική αξία των εσπεριδοειδών φρούτων

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρεσβερατρόλη

Αν έχετε καρδιοαγγειακό κίνδυνο τα τρώτε καθημερινά μούρα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Μούρα που θεραπεύουν γρήγορα τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Παγωμένη κρέμα βατόμουρων

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υγιεινά;

Χρήσιμες πληροφορίες για τις υπερτροφές

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Χρωματιστά γεύματα

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Σμέουρα

Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

Τροφές φάρμακα

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Βατόμουρα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μύρτιλλα

www.emedi.gr


Προηγούμενο άρθροΛύσσα
Επόμενο άρθροΚόκκινες μπανάνες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ