Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τριχίνωση

Η τριχίνωση είναι μια λοίμωξη που αν δε θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις για την υγεία.

Η τριχίνωση, είναι ένας τύπος μόλυνσης από τα σκουλήκια ασκαρίδες. Αυτά τα παράσιτα, οι ασκαρίδες χρησιμοποιούν έναν ξενιστή για να ζήσουν και να αναπαραχθούν. Αυτά τα παράσιτα μολύνουν ζώα, όπως αρκούδες, αλεπούδες, αγριόχοιρους και οικόσιτους χοίρους. Παθαίνει κάποιος τη μόλυνση τρώγοντας την ανώριμη μορφή του στρογγυλού σκουληκιού, τις προνύμφες, σε ωμό ή μισοψημένο κρέας.

Όταν οι άνθρωποι τρώνε ωμό ή μισοψημένο κρέας που περιέχει προνύμφες τριχινέλλας ή Trichinella, οι προνύμφες αναπτύσσονται σε ενήλικα σκουλήκια στο λεπτό έντερο. Αυτό διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Τα ενήλικα σκουλήκια παράγουν προνύμφες που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος. Στη συνέχεια μεταναστεύουν στο μυϊκό ιστό. Η τριχίνωση είναι πιο διαδεδομένη στις αγροτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Η τριχίνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, αν και δεν είναι πάντα απαραίτητη. Είναι, επίσης, εύκολο να προληφθεί.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Τα σημεία και τα συμπτώματα της λοίμωξης από τριχίνωση και το πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση μπορεί να ποικίλλουν. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των προνυμφών που καταναλώνονται στο μολυσμένο κρέας.

Ήπιες περιπτώσεις τριχίνωσης, αυτές με μικρό μόνο αριθμό παρασίτων στο σώμα, μπορεί να μην προκαλέσουν σημεία ή συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν με μέτρια ή βαριά προσβολή και μεγάλο αριθμό παρασίτων στο σώμα. Αυτά τα συμπτώματα μερικές φορές χειροτερεύουν, καθώς, οι προνύμφες των στρογγυλών σκουληκιών ταξιδεύουν στο σώμα.

Όταν κάποιος καταπίνει προνύμφες ασκαρίδων σε κύστεις που περιέχουν το παράσιτο, οι πεπτικοί χυμοί διαλύουν τις κύστεις, απελευθερώνοντας τις προνύμφες στο σώμα. Στη συνέχεια, οι προνύμφες εισέρχονται στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου, όπου μεγαλώνουν σε ενήλικα σκουλήκια και ζευγαρώνουν. Τα πεπτικά συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν 1 έως 2 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Σε αυτό το στάδιο, τα σημεία και συμπτώματα είναι:

 • Διάρροια
 • Πόνος στο στομάχι
 • Σοβαρή κόπωση και αδυναμία
 • Ναυτία και έμετος

Περίπου μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση, τα ενήλικα θηλυκά σκουλήκια παράγουν προνύμφες. Οι προνύμφες περνούν από το τοίχωμα του εντέρου και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, ταξιδεύουν γύρω από το σώμα και διεισδύουν σε μυϊκό ιστό. Εδώ, κάθε προνύμφη τυλίγεται και σχηματίζει μια κύστη γύρω της. Οι προνύμφες μπορούν να ζήσουν από μήνες έως χρόνια μέσα στο μυϊκό ιστό.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από εισβολή μυϊκού ιστού συνήθως ξεκινούν 2 έως 8 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν:

 • Υψηλός πυρετός και ρίγη
 • Μυϊκός πόνος και ευαισθησία
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Οίδημα των βλεφάρων ή του προσώπου
 • Αδυναμία
 • Πονοκέφαλος
 • Ευαισθησία στο φως
 • Επιπεφυκίτιδα
 • Κνησμός, ερεθισμένο δέρμα

Με μεγάλο αριθμό παρασίτων, ο μυϊκός πόνος και η αδυναμία μπορεί να είναι σοβαροί. Αυτό μπορεί να περιορίσει την κίνηση, την αναπνοή και την ομιλία.

Τα συμπτώματα διαρκούν αρκετούς μήνες. Αλλά τα συμπτώματα γενικά μειώνονται όταν οι προνύμφες σχηματίζουν κύστεις. Ακόμη και μετά την εξαφάνιση της μόλυνσης, η κόπωση, ο ήπιος πόνος, η αδυναμία και η διάρροια μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια.

Εάν έχετε μια ήπια περίπτωση τριχίνωσης χωρίς συμπτώματα, μπορεί να μη χρειάζεστε ιατρική φροντίδα. Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα ή μυϊκό πόνο και πρήξιμο περίπου μια εβδομάδα μετά την κατανάλωση χοιρινού ή κρέατος από άγρια ζώα, μιλήστε με το γιατρό σας.

ΑΙΤΙΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Οι άνθρωποι παθαίνουν τριχίνωση όταν τρώνε ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας που έχει μολυνθεί από τις προνύμφες του παρασίτου τριχινέλλας. Δε μπορείτε να μεταδώσετε το παράσιτο σε άλλο άτομο.

Τα ζώα μολύνονται όταν τρέφονται με άλλα μολυσμένα ζώα. Το μολυσμένο κρέας οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να προέρχεται από άγρια ​​ζώα, όπως το αγριογούρουνο. Οι οικόσιτοι χοίροι μπορούν να μολυνθούν από τριχίνωση όταν τρέφονται με σκουπίδια που περιέχουν μολυσμένα υπολείμματα κρέατος.

Δε μπορείτε να κολλήσετε τριχίνωση από το βόειο κρέας, καθώς, οι αγελάδες δεν τρώνε κρέας. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις τριχίνωσης σε ανθρώπους έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση βοείου κρέατος που ήταν αναμεμειγμένο με μολυσμένο χοιρινό.

Μπορείτε, επίσης, να πάθετε τριχίνωση όταν το βόειο κρέας ή άλλο κρέας αλέθεται σε μύλο που χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως για την άλεση μολυσμένου κρέατος.

ΠΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Οι παράγοντες κινδύνου για τριχίνωση περιλαμβάνουν:

 • Λανθασμένη προετοιμασία φαγητού. Η τριχίνωση μολύνει τους ανθρώπους όταν τρώνε ωμό ή κακοψημένο μολυσμένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού και του κρέατος άγριων ζώων. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει άλλο κρέας που έχει μολυνθεί από μύλους ή άλλο εξοπλισμό.
 • Αγροτικές περιοχές. Η τριχίνωση είναι πιο συχνή στις αγροτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης εντοπίζονται σε περιοχές που εκτρέφουν γουρούνια.
 • Κατανάλωση κρέατος από άγρια ζώα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των λοιμώξεων από τριχίνωση από κρέατα του εμπορίου. Αλλά τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμα, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν πρόσβαση σε πτώματα άγριων ζώων, έχουν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης. Τα άγρια ​​ζώα εξακολουθούν να είναι συχνές πηγές μόλυνσης.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Εκτός από σοβαρές περιπτώσεις, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την τριχίνωση είναι σπάνιες. Σε περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό προνυμφών στρογγυλών σκουληκιών, οι προνύμφες μπορούν να μετακινηθούν μέσω του σώματος προς τον μυϊκό ιστό μέσα και γύρω από τα όργανα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνες, ακόμη και θανατηφόρες επιπλοκές, όπως πόνο και οίδημα:

 • Στο μυϊκό στρώμα του τοιχώματος της καρδιάς, μυοκαρδίτιδα
 • Στον εγκέφαλο, εγκεφαλίτιδα
 • Στο προστατευτικό στρώμα ιστού που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, μηνιγγίτιδα
 • Στους πνεύμονες, πνευμονίτιδα

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Η καλύτερη άμυνα κατά της τριχίνωσης είναι η σωστή προετοιμασία του φαγητού.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε την τριχίνωση:

 • Αποφύγετε το ωμό ή μισοψημένο κρέας. Φροντίστε να μαγειρεύετε τα κομμάτια κρέατος μέχρι να ροδίσουν. Μαγειρέψτε χοιρινό και κρέας από άγρια ​​ζώα σε εσωτερική θερμοκρασία 71 βαθμούς C στο κέντρο τους. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά.
 • Μην κόβετε και μην τρώτε κρέας για τουλάχιστον τρία λεπτά, αφού το έχετε βγάλει από τη φωτιά.
 • Καταψύξτε το χοιρινό κρέας. Η κατάψυξη χοιρινού κρέατος που έχει πάχος λιγότερο από 15 εκατοστά στους -15 C για τρεις εβδομάδες θα σκοτώσει τα παράσιτα. Αλλά, τα παράσιτα των ασκαρίδων στο κρέας άγριων ζώων δε θα πεθάνουν στην κατάψυξη, ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να γνωρίζετε ότι άλλες μέθοδοι επεξεργασίας δε σκοτώνουν τα παράσιτα. Άλλες μέθοδοι επεξεργασίας ή συντήρησης κρέατος, όπως το κάπνισμα, η ωρίμανση και το τουρσί, δε σκοτώνουν τα παράσιτα του σκουληκιού στο μολυσμένο κρέας. Επίσης, το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων δε συνιστάται ως τρόπος εξόντωσης των παρασίτων των σκουληκιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση ενός φούρνου μικροκυμάτων δεν παρέχει ομοιόμορφο μαγείρεμα για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παράσιτα θα σκοτωθούν.
 • Καθαρίστε καλά τους μύλους κρέατος. Εάν αλέθετε το κρέας σας, βεβαιωθείτε ότι ο μύλος καθαρίζεται καλά μετά από κάθε χρήση.
 • Πλύσιμο χεριών. Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα μετά το χειρισμό ωμού κρέατος. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα τρόφιμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την τριχίνωση συζητώντας τα συμπτώματά σας και κάνοντας φυσική εξέταση. Μπορεί, επίσης, να σας ρωτήσει εάν έχετε φάει ωμό ή μισοψημένο κρέας.

Για να διαγνώσει τη μόλυνση σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει αυτές τις εξετάσεις:

 • Εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει δείγμα αίματος και να το ελέγξει για σημεία που υποδηλώνουν τριχίνωση. Αυτά τα σημεία περιλαμβάνουν αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων ή σχηματισμό αντισωμάτων κατά του παρασίτου μετά από αρκετές εβδομάδες.
 • Βιοψία μυών. Μια εξέταση αίματος είναι, συνήθως, αρκετή για να τεθεί η διάγνωση. Αλλά ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να συστήσει βιοψία μυών. Ένα μικρό κομμάτι μυ αφαιρείται και εξετάζεται σε μικροσκόπιο για να αναζητηθούν προνύμφες ασκαρίδων. Οι προνύμφες ταξιδεύουν από το λεπτό έντερο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και διεισδύουν μέσα στον μυϊκό ιστό. Εξαιτίας αυτού, οι δοκιμές δειγμάτων κοπράνων δε δείχνουν συχνά το παράσιτο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΙΝΩΣΗΣ

Η τριχίνωση, συνήθως, βελτιώνεται από μόνη της. Σε περιπτώσεις με ήπιο ή μέτριο αριθμό προνυμφών, τα περισσότερα σημεία και συμπτώματα, συνήθως, υποχωρούν μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, η κόπωση, ο ήπιος πόνος, η αδυναμία και η διάρροια μπορεί να παραμείνουν για πολλούς μήνες ή χρόνια. Η μόλυνση με μεγάλο αριθμό προνυμφών μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται άμεση θεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

 • Αντιπαρασιτική φαρμακευτική αγωγή. Η αντιπαρασιτική φαρμακευτική αγωγή είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για την τριχίνωση. Εάν ο γιατρός σας ανακαλύψει ότι έχετε παράσιτα στρογγυλών σκουληκιών πρώιμα, η αλβενδαζόλη ή η μεβενδαζόλη μπορούν να σκοτώσουν τα σκουλήκια και τις προνύμφες στο λεπτό έντερο. Τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο, διάρροια και πόνο στο στομάχι κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Εάν ο γιατρός σας ανακαλύψει τη μόλυνση, αφού οι προνύμφες διεισδύσουν στους μυϊκούς ιστούς, τα αντιπαρασιτικά φάρμακα μπορεί να μην σκοτώσουν όλα τα παράσιτα. Ωστόσο, μπορεί να σας τα συνταγογραφήσει ένα εάν έχετε προβλήματα με τον εγκέφαλο, την καρδιά ή τους πνεύμονες λόγω προνυμφών που προκαλούν πόνο και οίδημα σε αυτά τα όργανα.
 • Παυσίπονα. Αφού οι προνύμφες εισέλθουν στους μυς, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων και του οιδήματος. Με την πάροδο του χρόνου, οι κύστεις των προνυμφών στους μύες ασβεστοποιούνται. Ως αποτέλεσμα, οι προνύμφες πεθαίνουν και οι μυϊκοί πόνοι και η αδυναμία, συνήθως, υποχωρούν.
 • Στεροειδή φάρμακα. Μερικές φορές, η τριχίνωση μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει όταν το παράσιτο εισέρχεται στο μυϊκό ιστό ή όταν οι νεκρές ή ετοιμοθάνατες προνύμφες απελευθερώνουν χημικές ουσίες στον μυϊκό σας ιστό. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα στεροειδές φάρμακο για τον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Βιταμινική ανεπάρκεια

Εντερικά παράσιτα

Αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark

Κνησμός δακτυλίου του πρωκτού

Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

Παρασίτωση από Blastocystis hominis

Προστατευθείτε από τα παράσιτα

Λαμβλίαση

Tριχίνωση

Κρυπτοσποριδίωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠίτες με σπιτική πάστα φασολιών
Επόμενο άρθροΜυοκλονίες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ